LIC33: Продажбата е окончателна, ще изплатим дължимите 900 млн. евро

31.03.2015 | 11:06
по статията работи: econ.bg
Атаките срещу дружествата са от хора, злоупотребяващи с власт, се казва в писмо на Пиер Луврие до премиера Бойко Борисов
LIC33: Продажбата е окончателна, ще изплатим дължимите 900 млн. евро

Дружествата, които придобихме се справят отлично, като изключим изкуствените атаки, с които те непрекъснато се сблъскват, атаки, инспирирани от онези лица, злоупотребяващи с властта на държавата за собствениците си цели. Това се казва в писмо на изпълнителния директор LIC33 Пиер Луврие, изпратено до премиера Бойко Борисов. В сделката с белгийския инвеститор влизат 43% от БТК ("Виваком"), 100% от компанията за радиоразпръскване НУРТС, по 91% от военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", пийпълметричната агенция "Гарб" и цифровият мултиплекс "Фърст диджитал", който разпространява сигнала на БНТ. Припомняме, че предишният собственик на телекома и другите компании е продал активите си срещу ангажимента от страна на инвеститора да рефинансира всички дългове, които са в размер на 900 млн. евро. 

В писмото Луврие се обръща към министър-председателя с думите, че веднага, щом премиерът им предостави възможност, те ще покажат ангажимент за прозрачност.

„Ще Ви представим всички аспекти, доказващи, че ние сме просто западни предприемачи, желаещи да разрешат сложна ситуация и да структурират плащането на дългове към КТБ“, посочва инвеститорът.

В писмо до министър-председателя от LIC33 обясняват целите на инвестициите, които правят в България и причините, поради които са избрали нашата страна. В писмото Пиер Луврие подчертава, че компанията, която представлява, вярва във върховенството на закона. Според инвеститора, първоначалните описания, появили се в медиите за LIC33, са подвеждащи – „базирани единствено на три снимки, и на лъжа относно нашите инвестиции, опитват да ни опозорят и да създадат за нас изкривена представа, която не отговаря на действителността“.

Луврие добавя, че вярват в огромния потенциал на дружествата и служителите им.

„Както се ангажирахме, действително дължимите на КТБ суми ще бъдат изцяло заплатени с участието на първокласни международни банки. Това рефинансиране ще бъде извършено при пълна прозрачност, в координация с екипа на правителството в рамките на един процес, следващ най-стриктните международни пазарни стандарти. От това ще спечелят всички българи“, заявяват от LIC33.

В допълнение Пиер Луврие изброява аспектите на инвестицията, която прави LIC33:

„Продавачът е продал окончателно. Законът е категоричен по този въпрос и позволете любезно да поканя Вашите екипи да се срещнат с моя, за да бъде българското правителство надлежно осведомено. Ние поехме ангажимент да заплатим цена от 900 милиона евро в дългове като стойност на предприятието, която намираме за висока, предвид тежестта и сериозността на атаките срещу дружествата, но въпреки това все още държим на принципа на изплащане на всичките задължения“.

Луврие подчертава, че целите на компанията са прозрачни, прави се бизнес и опитите са да се постигне стабилност и справедливост там, където се инвестира.

„Оставяме политиката на политиците. Никоя държава не ни диктува каквото и да е, ние работим за и по правилата на Европейския съюз“, категорични са от дружеството.

Инвеститорът подчертава, че досега не са се стремили към широка публичност, но в конкретния случай са избрали да се афишират публично, за да се разсеят митовете и слуховете около настоящата ситуация и да заявят ясно намеренията си.

„Ние знаем, че много представители на европейски и други западни капитали наблюдават отблизо този проект и се питат дали върховенството на закона ще бъде гарантирано, дали прозрачността ще бъде гарантирана, питат се дали свободата на предприемачеството ще бъде гарантирана, и се питат дали неприкосновеността на частната собственост ще бъде гарантирана“, се посочва в писмото до премиера.

Луврие подчертава, че компанията не иска преференциално отношение.

„С уважение молим правителството да уважи принципа на върховенство на закона, неприкосновеност на частната собственост, свободата на предприемачеството, и нашата лична сигурност – нещо, което бихме очаквали във всяка държава – членка на ЕС“, казва Пиер Луврие.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 28.01   1644 г. – Френският актьор Жан Поклен за първи път се подписва с псевдонима Молиер. 1687 г. – В Япония с императорски указ се забранява убиването на диви...