Lloyd’s посочи най-големите застрахователни рискове за София

10.06.2018 | 09:55
по статията работи: econ.bg
Градовете по света са застрашени от по-страшни неща от природните бедствия
Lloyd’s посочи най-големите застрахователни рискове за София
Снимка: БГНЕС

Рисковете, причинени от човека, като киберпрестъпления, междудържавни конфликти или пазарни кризи, представляват по-голяма заплаха за световната икономика от природните бедствия, като урагани, наводнения, земетресения и вулкани. Това показва съвместно изследване на една от най-големите застрахователни и презастрахователни компании – Lloyd’s, и Кеймбриджкия университет. Изследователите са съставили индекс (Lloyd’s City Index) на 22 вида риска в 279 града — ключови точки на глобалния икономически ръст, с общ БВП от $35,4 трлн., пише деловият портал insmarket.bg.

Индексът показва, че тези градове са изложени на риск да губят средно $546,5 млрд. годишно (БВП) от всички изброени заплахи. Основните тенденции, идентифицирани от индекса, са следните:

заплахите, причинени от човека, бележат ръст – причинените от човека заплахи представляват 59% от целия световен БВП в риск. Кризите на финансовите пазари се определят като най-голямата заплаха за глобалната икономика, като средната стойност на глобалната икономическа продукция възлиза на $103,3 млрд. годишно. Отразявайки нарастващото ниво на геополитическа нестабилност в целия свят, изследването показва, че междудържавният конфликт е втората най-скъпа опасност - на обща стойност $ 80,0 млрд. от БВП в риск;

промените в климата са все още основен рисков фактор: рисковете, свързани с климата, съвкупно представляват $123 млрд. от БВП в риск и тази сума се очаква да се увеличи, тъй като екстремните метеорологични явления стават все по-чести и по-тежки. Най-скъпите климатични събития са бурите, които представляват $66,3 млрд. от БВП в риск; и наводненията, които излагат на риск още $42,9 млрд. икономическо производство.

По-голямата част от риска е съсредоточена в няколко града. 10-те града с най-висок БВП в риск заедно са изправени пред потенциални загуби на икономическа продукция от $126,8 млрд. годишно. Това е почти една четвърт от общия БВП в риск и повече от размера на БВП в риск в Африка, Близкия Изток и Латинска Америка заедно. Констатацията отразява нарастващата концентрация на богатство в определени географски региони и уязвимостта на световната икономика от разрушителни събития.

Ето кои са най-застрашените градове

(Риск за БВП в $млрд.)

Токио – 24,31

Ню Йорк – 14,83

Манила – 13,27

Тайпе – 12,88

Истанбул – 12,74

Осака – 12,42

Лос Анджелис – 11,56

Шанхай – 8,48

Лондон – 8,43

Багдад – 7,91.

ТОП 10 на градовете в Европа, изложени на най-голям риск

Лондон

Москва

Париж

Мадрид

Барселона

Милано

Мюнхен

Рим

Дъблин

Атина

В Западна Европа градовете, изложени на най-голям риск, са: Лондон, Париж, Мадрид, Барселона, Милано, като най-големият риск за тях е евентуален пазарен срив.

В Източна Европа градовете, изложени на най-голям риск, са: Москва, Петербург, Киев, Варшава, Будапеща, като и за тях най-големият риск е евентуален пазарен срив, с изключение на Киев, където като най-голям риск е определен гражданският конфликт.

София също влиза в изследването на анализаторите. Те оценяват проектно годишния БВП на столицата ни на $23,09 млрд. долара, като 2,29% от него са в риск. Очакваните годишни икономически загуби от една заплаха или от категория заплахи пък се равнява на $0,53 млрд. долара.

Кои са най-големите заплахи за единствения български град, включен в индекса?

Това са:

- евентуален пазарен срив – $0,22 млрд., или 0,96% от БВП в риск;

- земетресение – $0,14 млрд, или 0,60% от БВП в риск;

- държавен банкрут – $0,06 млрд., или 0,26% от БВП в риск.

Оценката по категории посочва следните най-големи рискове за столицата:

- финанси, икономика и търговия – $0,30 млрд. риск от БВП (56,4%);

- природни или климатични катастрофи – $0,16 млрд. риск за БВП (30,1%);

- здравен или хуманитарен риск – $0,03 млрд. риск за БВП (6,5%).

- технологии или космически риск – $0,02 млрд. риск за БВП(4,2%);

- геополитика и сигурност – $0,02 млрд. риск за БВП(2,9%).

"Създадохме този уникален индекс, за да помогнем на градовете по света да идентифицират възможните заплахи, за да определят приоритетността на своите инвестиции", посочи  по повод изследването председателят на Lloyd’s Брус Карнеги-Браун. Според него инвестирането в устойчивост, съчетано със застраховане, ще допринесе в значителна степен за намаляване въздействието на екстремните събития върху градовете и ще подобри икономическата стабилност. Карнеги-Браун призова застрахователи, правителства и други компании да се запознаят с индекса и да работят заедно да минимизиране на тези рискове, създавайки по-устойчива инфраструктура и институции.

Според професор Даниел Ралф, академичен директор на Центъра за изследване на риска в Университета в Кеймбридж,  "една от най-важните характеристики на индекса е световното нарастване на геополитическия риск, дължащо се в голяма степен на заплахата от междудържавни конфликти и граждански вълнения. Вероятно ще видим тази тенденция да продължи и на глобално ниво".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...