PwC: Централните банки не трябва да изостават от съвремието

20.06.2016 | 17:36
по статията работи: Даниел Василев
Регулаторите следва да се напаснат към променящата се среда
PwC: Централните банки не трябва да изостават от съвремието
Снимка: Sxc.hu

Централните банки трябва да се движат в крак с времето, посочват от PricewaterhouseCoopers (PwC) в последният си доклад „Central Banking 2020: Ahead of the Curve”. Ако те не се движат със съвремието, централните банкери може да изостанат от социалните проблеми и да не се справят ефективно с възникващите при тях системни рискове, смятат още анализаторите.

Те са на мнение, че в банковия сектор процесът на реформи на нормативната уредба все още не е завършен, което може да подтикне централните банкери да приемат неправилни регулации, които със сигурност ще окажат въздействие върху бъдещия облик на сектора. Освен това представителите на централните банки не трябва да загърбват измененията в други сфери, като технологиите и обществото. Именно предвид тези по-големи и значими сфери ще се оформят бъдещите политики на централните банки, смятат от PwC.

Въз основа на наблюденията си те изготвят три хипотези за действията на централните банки и прогноза за резултатите от тях.

Сценарий 1: Банковите услуги все по-често ще се извършват извън рамките на регулирания банков сектор

Според PwC небанковите структури, които са извън регулацията за банките, все по-често ще се изправят пред необходимостта да предлагат услуги, които са типични за банките.

При този процес връзките между традиционните и „сенчестите“ банкови организации ще се засилят.

Трудността пред централните банки тук се състои в това, че трябва да определят границите, в които могат да осъществяват ефективен надзор над все по-разрастващия се банков сектор, кредитирането на пазара, дигиталните валути, „сенчестите“ банкови дейности и бизнес моделите, използващи технологията на блок-веригата.

Тези изменения ще доведат до децентрализация на финансовия сектор, функциониращ в реално време, както и до трансформация на платежните и търговските транзакции.

Сценарий 2: Банките трябва да увеличат инвестициите си и да преосмислят ключовата си роля в обществото

Банките все още имат определени предимства, но за да запазят позицията си и в бъдеще те ще трябва да участват по-активно в инвестиционните начинания, да преформулират ролята си в обществото и да гарантират поддръжката си за тези, които взимат ключовите решения.

Въпреки че финансовата криза нанесе удар по репутацията на банките, те в значителна степен са запазили мощта си, посочват от PwC. Въпреки това, за да укрепнат, банките ще трябва да инвестират във възстановяване на общественото доверие. Те ще трябва да демонстрират, че са сигурни, честни и надеждни, както и да гарантират високото качество на услугите си.

Сценарий 3: Регулаторните органи ще трябва да отделят по-голямо внимание на защитните си функции

При преминаване на системата към състояние, при което банковите услуги са по-размити и разпръснати, централните банки и обществото по навик се фокусират върху отделните продукти и услуги, а не върху отделните компании.

Според PwC обаче регулаторните действия, извършвани на ниво компания, трябва да имат първостепенно значение, а микромениджмънта от страна на централните банки трябва да бъде оставен на заден план.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 10.04   879 г. – Луи III става крал на западните франки. 1710 г. – В Англия влиза в сила приетият през 1709 г. първи в света закон за авторското право. 1790 г....