Наредба № 4 от 3 февруари 2004 г. за условията и реда за поставяне на забранителни знаци на горските пътища и места в горския фонд и определяне на техните образци

МЗГ и МВР

Държавен вестник брой: 12

Година: 2004

Орган на издаване: МЗГ и МВР

Дата на обнародване: 01.04.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят условията и реда за поставяне на забранителни знаци на горските пътища и места в горския фонд, както и образците на забранителните знаци.
(2) Наредбата не се прилага за регулиране на движението по горски пътища в защитените територии - публична държавна собственост, съгласно чл.8, ал. 1 от Закона за защитените територии.

Раздел II
Технически изисквания

Чл. 2.
(1) Забранителните знаци са с равнинно изображение с определена форма, цветове и символи съгласно изискванията на раздел III "Пътни знаци за въвеждане на забрана и за отменяне на въведена забрана - група "В" от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата (обн., ДВ, бр. 25 от 1996 г.; попр., бр. 72 от 1996 г.).
(2) Забранителните знаци отговарят на изискванията на БДС 1517 "Знаци пътни. Форми, размери, символи, цветове и шрифтове".
(3) Забранителните знаци, използвани за сигнализация на горските пътища и местата в горския фонд, са от I типоразмер - за местни пътища извън границите на населените места съгласно класификацията по Наредба № 18 от 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци (ДВ, бр. 73 от 2001 г.).

Раздел III
Видове забранителни знаци и изисквания при поставянето им

Чл. 3.
(1) Забранителните знаци, които се използват за сигнализация на горските пътища и места, са знаци от група "В" съгласно класификацията на чл.38 ППЗДП:
а) В1 "Забранено е влизането на пътни превозни средства";
б) В2 "Забранено е влизането на пътни превозни средства в двете посоки";
в) В4 "Забранено е влизането на товарни автомобили";
г) В6 "Забранено е влизането на моторни превозни средства с ремаркета";
д) В7 "Забранено е влизането на трактори и самоходни машини";
е) В10 "Забранено е влизането на пътни превозни средства, теглени от животни";
ж) В14 "Забранено е влизането на изобразените пътни превозни средства";
з) В15 "Забранено е влизането на пътни превозни средства с широчина, включително и товара, по-голяма от означената";
и) В16 "Забранено е влизането на пътни превозни средства с височина, включително и товара, по-голяма от означената";
к) В18 "Забранено е влизането на пътни превозни средства с маса с товар, по-голяма от означената";
л) В26 "Забранено е движението със скорост, по-висока от означената".
(2) Заедно със забранителните знаци по ал. 1 могат да се поставят и допълнителни табели от група "Т" съгласно класификацията по чл.38 ППЗДП за указване време на действие, разстояние до началото на зоната на действие, дължина на зоната на действие и др.

Чл. 4.
(1) Забранителните знаци се поставят отдясно на платното за движение с лицевата си страна срещу посоката на движение, така че да не се закриват от други знаци, препятствия, съоръжения или принадлежности в обхвата на пътя на място, което осигурява: 1. своевременното им разпознаване и възприемане от участниците в движението през деня и нощта;
2. безпрепятствено движение на пътните превозни средства и на пешеходците.
(2) Забранителните знаци се поставят на разстояние от 0,3 до 2 m от границата на платното за движение.

Чл. 5.
(1) Забранителните знаци трябва да са видими от разстояние, което позволява на водача да предприема действия за осигуряване безопасността на движението.
(2) Забранителните знаци се поставят на места, които позволяват на водача да извърши необходимите маневри за спазване на знака.

Чл. 6.
(1) Забранителните знаци се закрепват на специално предназначени метални и други конструкции, в т. ч. стълбчета, конзоли, портални рамки, въжени конструкции, стоящи дървета и др.
(2) Закрепването на забранителните знаци трябва да осигурява тяхната стабилност и независимо от атмосферните условия да не позволява падането, завъртането или изместването им.

Раздел IV
Условия и ред за поставяне на забранителни знаци

Чл. 7.
(1) Директорът на държавното лесничейство или държавната дивечовъдна станция съгласувано с пътна полиция определя със заповед вида на забранителния знак, мястото и начина на поставянето му за всеки конкретен случай. Със заповедта се определят и допълнителните табели, ако има необходимост от тях.
(2) Заповедта по ал. 1 се съгласува предварително с кмета на съответната община.

Чл. 8. Заповедта по чл. 7, ал. 1 не се съгласува с кмета на съответната община, когато:
1. забраната е в резултат на транспортно-експлоатационните показатели на пътя и транспортните съоръжения (широчина, височина, товароносимост, проектна скорост и др.);
2. забраната е в сила при определени метеорологични условия (сняг, дъжд) и е с цел предотвратяване на повредите на пътното платно и съоръженията;
3. забраната е в резултат на влошаване на транспортно-експлоатационните показатели на пътя и състоянието на пътя и пътните съоръжения не отговарят на проектните показатели;
4. забранителните знаци се поставят на извозни горски пътища, както и по всички горски пътища или участъци от тях преди въвеждането им в експлоатация и при извършване на ремонти;
5. забраната е въведена във връзка с чл.70, ал. 3 от Закона за лова и опазване на дивеча;
6. забранителните знаци се поставят на горски пътища, преминаващи или водещи до гори и земи от горския фонд, предоставени за ползване във връзка със сигурността и с отбраната на страната или други особено важни държавни нужди.

Чл. 9. По време на пожароопасния сезон могат да бъдат въвеждани временни забрани за движение по горските пътища. В тези случаи заповедта по чл. 7 предварително се съгласува и с началника на регионалната служба "Пожарна и аварийна безопасност".

Чл. 10. Въведените забрани, с изключение на случаите по чл. 8, т. 1, 2, 3 и 4, не важат за:
1. моторни превозни средства със специален режим на движение;
2. моторни превозни средства на контролни органи с права за контрол върху горите и земите от горския фонд и дейностите, извършвани в тях;
3. превозните средства, ползвани от лица, имащи собственост в обхвата на пътя;
4. превозните средства, ползвани от лица, имащи право на ползване на дървесина и странични горски продукти или разрешително за лов в посоченото място и време или стопанисващи имоти и обекти в обхвата на пътя.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "обхват на пътя" са имотите, за чието ползване е необходимо използването на определен горски път;
2. "места" са токовища и сватбовища.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.76б, ал. 2 от Закона за горите.

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив