Указ за печатите

Държавен вестник брой: 97

Година: 2002

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 31.03.2004

Глава първа
ВИДОВЕ ПЕЧАТИ

1. (Изм., ДВ, бр. 97 от 2002 г.) Печатите, ползувани от централните и местните органи на власт и управление, от министерствата, ведомствата, организациите и предприятията на Република България, по своето съдържание биват: с изображение на държавния герб, обикновени - без изображение на държавния герб, и щемпели. В зависимост от предназначението си печатите могат да бъдат гумени, металически и сухи.

2. (Отм. - ДВ, бр. 47/98 г.)

3. (Ал. 1, изм., ДВ, бр. 97 от 2002 г.) Печатите с изображението на държавния герб имат кръгла форма и следното съдържание: надпис "Република България", наименование на учреждението, което си служи с него, местонахождение и в средата изображението на държавния герб. В печатите на поделенията на въоръжените сили може да не се посочва местонахождението им.

4. Формата и съдържанието на обикновените печати и щемпели се установява от учрежденията, предприятията и организациите, които ги ползуват. Тези печати не могат да носят изображението на държавния герб.

Глава втора
ПОЛЗУВАНЕ НА ПЕЧАТИТЕ И ДОКУМЕНТИТЕ, ВЪРХУ КОИТО СЕ ПОЛАГАТ

5. (Отм. - ДВ, бр. 47/98 г.).

6. (Ал. 1, изм., ДВ, бр. 97 от 2002 г.) Право на ползване на печат с изображението на държавния герб на Република България имат държавните органи и учреждения—Президентът на Република България, Народното събрание, Министерският съвет, министерствата, административните структури по чл.35 от Закона за администрацията, централните ведомства, прокуратурата, съдилищата и териториалните органи на власт. Печатът с изображението на държавния герб се полага само върху оригиналите на официални документи с важно държавно значение и дългосрочна валидност. (Ал. 3, отм., ДВ, бр. 97 от 2002 г.). (Ал. 4, изм., ДВ, бр. 26 от 1988 г.; отм., бр. 97 от 2002 г.).

7. Право на обикновени печати и щемпели имат всички учреждения, предприятия и организации, представляващи юридическа личност, и техните поделения, което удостоверяват висшестоящите им ведомства и организации или съответният районен съд. Физическите лица имат право да ползуват само щемпели.

8. Ръководителите на учрежденията, предприятията и организациите, които ползуват печати, със заповед определят длъжностните лица, които ги съхраняват и полагат, и документите, които се подпечатват с тях.

9. (Отм., ДВ, бр. 45 от 2002 г.).

10. Печатите се полагат върху оригинала на издаваните документи и писма само след подпис на съответните длъжностни лица.

Глава трета
РЕД ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ПЕЧАТИТЕ

11. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1988 г., бр. 97 от 2002 г.) Печатите с изображението на държавния герб се изработват в монетния двор при Българската народна банка.

12. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1988 г., бр. 97 от 2002 г.) Учрежденията, които са на централно подчинение, поръчват и получават изработените им печати с изображението на държавния герб чрез централните си ведомства, а учрежденията, които са на пряко подчинение на общинските съвети или кметствата правят поръчките и получават печатите чрез областните управители. Поръчките се правят с мотивировка за необходимостта от такива печати и с приложени образци за тях.

13. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1988 г.; отм., бр. 97 от 2002 г.).

Глава четвърта
РЕГИСТРАЦИЯ, ОТЧЕТНОСТ И КОНТРОЛ НАД ПЕЧАТИТЕ

14. (Ал.1, изм. - ДВ, бр. 26 от 1988 г., бр. 97 от 2002 г.) Монетният двор при Българската народна банка води специален регистър за изработените печати с изображение на държавния герб, в който вписва: наименованието на учреждението, за което е изработен, местонахождението (с изключение на ал. 2 на чл. 3) датата на предаването на печата, подписа на упълномощения да го получи или номера и датата на писмото, с което е изпратен, като се правят в регистъра по три отпечатъка за всеки изработен печат. (Ал. 2, изм. - ДВ, бр. 26 от 1988 г., бр. 97 от 2002 г.) По същия начин централните ведомства и областните управители регистрират и водят на отчет печатите с изображение на държавния герб, ползувани от тях и от подведомствените им учреждения.

15. За обикновените печати и щемпели изработващите ги предприятия водят регистър и вписват в него необходимите данни съгласно чл. 14, като от всеки изработен печат или щемпел вземат по един отпечатък.

16. Документите, въз основа на които са изработени печати, се пазят в срок от 5 години.

17. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1988 г., бр. 97 от 2002 г.) Всички централни ведомства и областни управители организират контрол над печатите с изображението на държавния герб и обикновените печати и щемпели, ползувани от учрежденията, предприятията и организациите, които ръководят.

18. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1988 г., бр. 97 от 2002 г.) Полицейските органи осъществяват контрол на централните ведомства и областните управители по водената от тях регистрация и отчетност на печатите, с изображение на държавния герб и в държавните и кооперативните предприятия по изработването, съхранението и отчетността на печатите и щемпелите.

19. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1988 г., бр. 97 от 2002 г.) Излезлите от употреба печати се унищожават от комисия с протокол, върху който се правят и отпечатъци на унищожените печати. В случаите, когато са унищожени печати с изображение на държавния герб, препис от протокола се изпраща в съответното централно ведомство или областен управител за вписване в регистъра.

Глава пета
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

(Изм. на загл. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.)

20. (Изм., ДВ, бр. 97 от 2002 г.) Ръководителите на учрежденията, предприятията и организациите уведомяват незабавно полицейските органи за случаите на изгубване или кражба на печати и щемпели, както и за всяка злоупотреба с тях.

21. На виновните длъжностни лица, които са допуснали нарушения по съхранението, ползуването и отчетността на печатите и щемпелите, се налагат дисциплинарни наказания от ръководителя на съответното учреждение, предприятие или организация съгласно Кодекса на труда.

22. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1988 г.) (Ал. 1, изм., ДВ, бр. 11 от 1998 г., бр. 97 от 2002 г.) За извършени нарушения във връзка с изработването, съхранението и отчетността на печатите и щемпелите в държавните и кооперативните предприятия и регистрацията и отчетността на печатите с изображение на държавния герб в централните ведомства и областните управители виновните лица се наказват с глоба от 10 до 50 лв., която се налага от полицейските органи по реда на чл.39, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания. (Ал. 2, изм., ДВ, бр. 26 от 1988 г., бр. 97 от 2002 г.) В случаите на оспорване на нарушението или отказ да се плати глобата полицейските органи съставят акт за установяване на нарушението, въз основа на който директорът на съответната регионална дирекция на вътрешните работи издава наказателно постановление по реда на Закона за административните нарушения и наказания. (Ал. 3, отм., ДВ, бр. 97 от 2002 г.) За съставянето на актове, издаването на наказателни постановления и обжалването им се прилагат разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания. (Ал. 4, изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.; отм., бр. 97 от 2002 г.) .

23. Виновните лица, извършили престъпления във връзка с изработването и ползуването на печати и щемпели, носят отговорност по Наказателния кодекс

Глава шеста
ПРЕХОДНИ РАЗПОРЕДБИ

24. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1988 г., бр. 97 от 2002 г.) Министерствата, централните ведомства и областните управители в срок от два месеца след обнародване на този указ да регистрират и заведат на отчет наличните печати с изображение на държавния герб при тях и в подведомствените им учреждения.

25. Настоящият указ отменя Указа за държавния печат и за печатите с изображението на държавния герб и влиза в сила 30 дни след обнародването му в Държавен вестник.

Изпълнението на настоящия указ се възлага на министъра на вътрешните работи.

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив