Обезщетение за временна трудоспособност (болест)

 

Общественото осигуряване обезпечава парични обезщетения за временна нетрудоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест, санитарно-курортно лечение, медицински преглед или изследване, карантина, гледане на болен, придружаване на болен член на семейството на медицински преглед. Право на обезщетение възниква, ако осигуреният има най-малко 6 месеца осигурителен стаж към датата на настъпване на нетрудоспособността. Размерът на дневното парично обезщетение поради общо заболяване е 80 на сто, а поради трудова злополука или професионална болест – 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени осигурителните вноски за периода от 6 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на нетрудоспособността. В общия случай при временна нетрудоспособност се изплаща от първия ден на настъпване до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност от ТЕЛК.

Работникът предоставя болничен лист на работодателя, с помощта на който се удостоверява временна нетрудоспособност.

При трудова злополука производството се образува с настъпването й. Осигурителят изпраща в териториалното поделение на НОИ декларация за трудова злополука по образец в срок от три работни дни. На базата на декларацията лекуващият лекар издава болничен лист в два екземпляра, единият от които е за НОИ, другият – за осигурителя. На база на декларацията ТП на НОИ открива досие за трудова злополука, като преценява дали да открие производство за разследване на трудовата злополука. В 7-дневен срок ТП на НОИ издава разпореждане за приемане или неприемане на трудовата злополука.

В представените болнични листове и другите разходнооправдателни документи се вписват необходимите данни и размера на сумата, която следва да се изплати. Болничните листове и документи се заверяват от ръководителя и отговорния счетоводител за извършване на плащането;

Предприятието изтегля от Фонд Обществено осигуряване необходимите суми чрез платежно искане (купува се от книжарниците). В него се посочва шифърът на осигурителния случай, броят на работните дни за обезщетението, името на работодателя, осигурителният номер на предявителя;

Екземпляр от платежното искане за незабавно инкасо се съхранява от работодателя. Сумата се вписва в осигурителната книжка на лицето.

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив