Обща лицензия № 205 от 20 януари 2005 г. за осъществяване на далекосъобщения чрез радиостанции и радиолокационни станции на плаващи обекти и радиостанции на въздухоплавателни обекти

КРС

Държавен вестник брой: 34

Година: 2006

Орган на издаване: КРС

Дата на обнародване: 11.07.2006

Раздел I
Общи положения

Предмет

Чл. 1. С тази обща лицензия, наричана по-нататък "лицензията", се определят условията за осъществяване на далекосъобщения за собствени нужди чрез радиостанции и радиолокационни станции на плаващи обекти и радиостанции на въздухоплавателни обекти, както и изискванията по отношение на лицата, които искат да извършват тази далекосъобщителна дейност.

Чл. 2.
(1) Радиостанция на плаващ обект е един или няколко предавателя и/или приемопредавателя, включително и допълнителното техническо оборудване, използвани на борда на плаващия обект.
(2) Радиолокационна станция на плаващ обект е радиосъоръженията, монтирани на борда на плаващия обект, предназначени за радиолокация.
(3) Радиостанция на въздухоплавателен обект е един или няколко предавателя и/или приемопредавателя, включително и допълнителното техническо оборудване, използвани на борда на въздухоплавателния обект.

Чл. 3. Радиостанциите и радиолокационните станции на плаващи обекти и радиостанциите на въздухоплавателни обекти ползват разпределения за въздушна подвижна, въздушна подвижна-спътникова, въздушна радионавигация, въздушна радионавигация-спътникова, морска подвижна, морска подвижна-спътникова, морска радионавигация и морска радионавигация-спътникова служба радиочестотен спектър.

Действие по отношение на лицата

Чл. 4.
(1) Далекосъобщителна дейност чрез радиостанции и радиолокационни станции на плаващи обекти и радиостанции на въздухоплавателни обекти може да извършва само лице, което е регистрирано по тази лицензия, наричано по нататък "регистрирания".
(2) Регистрацията се осъществява при условия на равнопоставеност, публичност и прозрачност.
(3) Броят на регистрираните не се ограничава.
(4) Регистрацията не може да се прехвърля. Регистрираният няма право да прехвърля правата си по регистрацията на трети лица.

Действие във времето

Чл. 5. Срокът на действие на регистрацията не се ограничава.

Териториално действие

Чл. 6. Действието на регистрацията се разпростира върху територията, на която Република България има суверенни права, както и върху териториите, за които въз основа на международни договори, по които Република България е страна, се признава регистрацията по лицензията.

Регистър

Чл. 7. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) води публичен регистър на регистрираните по лицензията.

Раздел II
Права и задължения

Права

Чл. 8. Регистрираният има право да осъществява далекосъобщения чрез радиосъоръженията, включени в съответното разрешително, в честотни ленти съгласно Националния план за разпределение на радиочестотния спектър на радиочестоти и радиочестотни ленти за граждански нужди, за нуждите на националната сигурност и отбраната, както и за съвместно ползване между тях.

Задължения

Чл. 9. Регистрираният е длъжен:
1. да използва само радиосъоръжения, които са включени в разрешителното за съответната радиостанция;
2. да не осъществява далекосъобщения по търговски начин чрез радиостанциите си;
3. да не смущава умишлено зает канал и да не предава фалшиви сигнали за бедствие и/или други извънредни обстоятелства и сигнали, които могат да се оприличат на такива;
4. да не излъчва извън честотните ленти, определени за съответната радиослужба;
5. да излъчва сигнали и съобщения само след като е предал опознавателните знаци на радиостанцията;
6. да не използва чужди или недействителни опознавателни знаци, а също така да съкращава опознавателните знаци.

Раздел III
Технически изисквания

Изисквания към използваните радиосъоръжения

Чл. 10. Регистрираният е длъжен:
1. да използва само радиосъоръжения, на които е оценено съответствието и са пуснати на пазара съгласно действащите нормативни актове;
2. да използва радиосъоръженията само по предназначението и начина, определени от производителя;
3. да използва само технически изправни радиосъоръжения;
4. да не изменя техническите характеристики на използваните радиосъоръжения;
5. да изгражда, поддържа и използва всички технически системи по такъв начин, че както при нормална работа, така и в условията на неизправност да е гарантирана защитата на околната среда, живота и здравето на хората в съответствие с действащите нормативни актове, стандарти и други технически спецификации;
6. да не причинява смущения на радиосъоръженията от други радиослужби, работещи на първична основа.

Изисквания за извършване на дейността

Чл. 11. Регистрираният е длъжен да осъществява далекосъобщения съгласно нормативните актове и техническите спецификации, включително българските стандарти, отнасящи се до предмета на лицензията.

Правоспособност

Чл. 12. (Изм., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) Радиостанциите трябва да се обслужват от лица, които притежават свидетелство за правоспособност, издадено от министъра на транспорта, като регистрираното лице и лицата, обслужващи радиостанциите, носят пълната отговорност за спазването на разпоредбите на Закона за далекосъобщенията (ЗД) и условията на тази лицензия.

Раздел IV
Предоставяне на информация

Чл. 13.
(1) Комисията за регулиране на съобщенията може да изиска и регистрираният е длъжен да й предостави информация, свързана с предмета на лицензията, в конкретно определени срокове.
(2) Комисията за регулиране на съобщенията е длъжна да не разпространява информацията по ал. 1, в случай че същата представлява лични данни или регистрираният я обяви за търговска тайна.

Раздел V
Осигуряване на далекосъобщения свързани с националната сигурност и отбраната на страната, както и при настъпване на кризи, при въвеждане на режим "военно положение", режим "положение на война" или на друго извънредно положение
(Загл. изм. и доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.)

Чл. 14. (Изм. и доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) При необходимост, свързана с националната сигурност и отбраната на страната, както и кризи, при въвеждане на режим "военно положение", режим "положение на война" или на извънредно положение по чл.60а от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и глава дванадесета от Закона за далекосъобщенията регистрираният е длъжен:
1. да оказва съдействие на компетентните органи за осъществяване на далекосъобщения чрез радиостанциите си, които остават под контрола на регистрирания;
2. да изпълнява разпорежданията на компетентните органи за временно ограничаване на използването на радиостанциите в определено място;
3. да предоставя достъп до радиосъоръженията си на компетентните органи за съобщения и повиквания.

Раздел VI
Такси

Чл. 15. За регистрация по тази лицензия заявителят заплаща такси по Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за далекосъобщенията, както следва:
1. административна такса - за разглеждане на заявление за регистриране по обща лицензия;
2. регистрационна такса - за административните разходи по регистрацията.

Раздел VII
Контрол и наказания
(Загл. изм., ДВ, бр. 104 от 2005 г.)

Установяване на нарушения и налагане на наказания
(Загл. изм., ДВ, бр. 104 от 2005 г.)

Чл. 16.
(1) Контролът за спазването на условията и изискванията на тази лицензия се осъществява от оправомощени служители на КРС съгласно ЗД.
(2) Установяването на нарушения и налагането на наказания се извършват по реда на ЗД.

Съдействие на контролиращите органи

Чл. 17. За осъществяване на контрола регистрираният е длъжен да оказва съдействие на оправомощените служители на КРС при изпълнение на техните функции и дадени права съгласно ЗД.

Раздел VIII
Регистрация

Лица, които могат да бъдат регистрирани

Чл. 18. По тази лицензия може да се регистрира всяко лице, което е:
1. придобило дееспособност;
2. подало заявление с приложени документите съгласно чл. 19 и е приело да спазва условията на тази лицензия.

Заявление

Чл. 19.
(1) За регистрация по лицензията заявителят подава до КРС заявление по образец, публикуван на Интернет страницата на КРС.
(2) Заявлението съдържа:
1. данни за индивидуализация на заявителя;
2. данни за плаващия или въздухоплавателния обект;
3. данни за всички радиосъоръжения.
(3) Към заявлението се прилагат:
1. копие от акт за националност или позволително за плаване за плаващи обекти, или удостоверение за регистрация за въздухоплавателни обекти, или писмо от съответната администрация, че е започнала процедура по регистрация на плаващия обект или въздухоплавателния обект;
2. заверено от заявителя копие от удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ;
3. (отм., ДВ, бр. 34 от 2006 г.);
4. удостоверение за актуално състояние;
5. (изм., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) документ за определяне на опознавателен знак на радиостанцията, издаден от съответната администрация на Министерството на транспорта;
6. копие от документ за платени такси по чл. 15.
(4) Заявителят е длъжен след получаване на документа по ал. 3, т. 1 да представи в КРС заверено копие от него.
(5) Всички документи се представят на български език в два екземпляра.

Процедура по регистрация

Чл. 20.
(1) В 30-дневен срок от постъпване на заявлението, ако са изпълнени изискванията по тази лицензия, КРС регистрира заявителя и му издава удостоверение за регистрация и разрешително за радиостанция или радиолокационна станция на плаващ обект или радиостанция на въздухоплавателен обект.
(2) В случай че заявителят има издадено удостоверение за регистрация, се издава само разрешително.
(3) Разрешителните се издават по образец съгласно приложение № 1 и приложение № 2.

Чл. 21.
(1) (Изм., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) Правата и задълженията по лицензията възникват от датата на регистрация.
(2) Правата и задълженията по изпълнението на дейността по тази лицензия възникват и в случай, че лицето отговаря на условията и изискванията, предвидени в тази лицензия, но КРС не се е произнесла в 30-дневен срок от подаване на заявлението по чл. 19.

Чл. 22.
(1) В случаите, когато лицето не отговаря на условията и изискванията, предвидени в общата лицензия, КРС с мотивирано решение отказва регистрацията и писмено уведомява лицето в 7-дневен срок от приемане на решението.
(2) В случаите по ал. 1 таксата по чл. 15, т. 2 се връща на заявителя в срок до 10 дни от влизането в сила на решението на КРС, с което се отказва регистрацията.

Промени в регистрацията

Чл. 23.
(1) (Изм., ДВ, бр. 104 от 2005 г.) Когато настъпи промяна в данните по чл. 19, регистрираният в 30-дневен срок писмено уведомява КРС..
(2) Комисията за регулиране на съобщенията в 30-дневен срок от подаване на уведомлението отразява настъпилите промени в удостоверението за регистрация.
(3) При промяна на обстоятелствата, вписани в разрешителното по чл. 20, регистрираните подават заявление по реда на чл. 19 за нова регистрация.
(4) (Нова, ДВ, бр. 104 от 2005 г.) При промяна на индивидуализацията на регистрирания срокът по ал. 1 започва да тече от датата на вписване. В този случай регистрираният предоставя и документ за извършената промяна.

Заличаване на регистрацията

Чл. 24.
(1) Комисията за регулиране на съобщенията може с мотивирано решение да заличи регистрацията по лицензията в следните случаи:
1. съществено или системно нарушение на ЗД или условията на лицензията от страна на регистрирания;
2. действия на регистрирания, които застрашават националната сигурност или застрашават безопасността на корабоплаването или въздухоплаването;
3. писмено искане на регистрирания;
4. при смърт на физическото лице или заличаване на юридическото лице.
(2) В случаите по ал. 1, т. 1 и 2 КРС заличава регистрацията, ако в 30-дневен срок след получаване на писмено предупреждение регистрираният не е прекратил нарушението и не е отстранил последиците от него.
(3) В случаите по ал. 2 КРС с решение прекратява действието на регистрацията и обявява решението на страницата си в Интернет.
(4) Регистрацията може да не бъде заличена при смърт на регистрирания - физическо лице, в случай че наследниците в 3-месечен срок заявят искането си пред КРС за изпълнение на дейността, като до произнасянето на КРС продължават да извършват дейността.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Лицензията се издава на основание чл.27, т. 8 от Закона за далекосъобщенията и чл.5, т. 6 и т. 7 от Наредба № 13 за определяне на далекосъобщителните дейности, подлежащи на индивидуално лицензиране и регистрация по обща лицензия (обн., ДВ, бр. 2 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 68 от 2004 г.) и е приета с Решение № 89 на Комисията за регулиране на съобщенията от 20.01.2005 г.

§ 2. Лицензията влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".

§ 3. Тази лицензия отменя Обща лицензия № 205 от 11.11.1999 г. за осъществяване на далекосъобщителна дейност за собствени нужди за целите на морска подвижна и въздушна подвижна радиослужба (обн., ДВ, бр. 108 от 10.12.1999 г.; изм. и доп., бр. 96 от 9.11.2001 г.).

§ 4. Издадените удостоверения и разрешителни по Обща лицензия № 205 от 11.11.1999 г. за осъществяване на далекосъобщителна дейност за собствени нужди за целите на морска подвижна и въздушна подвижна радиослужба запазват своето действие.

Приложение № 1
към
чл. 20, ал. 3

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОМИСИЯ ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА
REPUBLIC OF BULGARIA
COMMUNICATIONS REGULATION COMMISSION

РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА КОРАБНА РАДИОСТАНЦИЯ
SHIP STATION LICENCE
№ . . . .
срок на валидност: . . . . . . . .
period of validity . . . . . . . .

1 2 3 4
Име на кораба
Name of ship
Идентификация на корабната радиостанция
Identification of the ship station
Притежател на лицензията
Holder of licence
GMDSS
Райони на плаване
Sea areа
Повиквателен сигнал
Call sign
MMSI Друга идентификация
Other identification
На основание чл.88 от Закона за далекосъобщенията на Република България и регистрация по Обща лицензия № 205 (ДВ, бр. 13 от 2005 г.) и съгласно Правилника за радиосъобщенията на Международния съюз по далекосъобщения Комисията за регулиране на съобщенията разрешава да се монтират и използват следните радиосъоръжения:

On the basis of Art. 88 of the Telecommunications Law of the Republic of Bulgaria and registration under Class licence № 205, published in the State Gazette, issue 13/2005 and according to the Radio Regulations of ITU, the Communications Regulation Commission grants this permission to install and operate the following radio equipment:

Апаратура
Equipment
Тип или описание на апаратурата
Type or description of equipment
Честоти
Frequencies,
MHz
5 Предаватели
Transmitters
6 Друга апаратура
Other equipment
София, България
Sofia, Bulgaria
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
CHAIRPERSON:
(Г. Сърбова)
(G. Sarbova)

Приложение № 2
към
чл. 20, ал. 3

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОМИСИЯ ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА
REPUBLIC OF BULGARIA
COMMUNICATIONS REGULATION COMMISSION

РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА РАДИОСТАНЦИЯ
НА ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНО СРЕДСТВО
AIRCRAFT STATION LICENCE
№ . . . .
срок на валидност: . . . . . . . .
period of validity . . . . . . . .

1 2 3 4
Националност на въздухоплавателното средство
Nationality of the aircraft
Повиквателен сигнал или друга идентификация
Call sign or otheri dentification
Тип на въздухоплавателното средство
Type of aircraft
Собственик на въздухоплавателното средство
Owner of aircraft
На основание чл.88 от Закона за далекосъобщенията на Република България и регистрация по Обща лицензия № 205 (ДВ, бр. 13 от 2005 г.) и съгласно Правилника за радиосъобщенията на Международния съюз по далекосъобщения Комисията за регулиране на съобщенията разрешава да се монтират и използват следните радиосъоръжения: On the basis of Art. 88 of the Telecommunications Law of the Republic of Bulgaria and registration under Class licence № 205, published in the State Gazette, issue 13/2005 and according to the Radio Regulations of ITU, the Communications Regulation Commission grants this permission to install and operate the following radio еquipment:
a b c d
Апаратура
Equipment
Тип
Type
Мощност
Power,W
Клас на излъчване
Class of emission
Честотни ленти или честоти
Frequency bands or assigned frequencies, MHz
5 Предаватели
Transmitters
6 Предаватели на спасителните средства
Survival craft transmitters
7 Друга апаратура
Other equipment
София, България
Sofia, Bulgaria
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
CHAIRPERSON:
(Г. Сърбова)
(G. Sarbova)
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив