ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 38 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2012 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 38 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2012 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

В сила от 26.02.2012 г.
Обн. ДВ. бр. от 28 Февруари 2012г.,
попр. ДВ. бр. от 9 Март 2012г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В , приет с Постановление № 150 на Министерския съвет от 2006 г. (обн., ДВ, бр. 53 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 84 от 2007 г., бр. 3 и 93 от 2009 г., бр. 86 от 2010 г. и бр. 27 от 2011 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В :
а) точка 5 се изменя така:
"5. упражняването на предварителен контрол по чл. 19, ал. 2, т. 22 и 24 ЗОП и обмена на информация във връзка с контрола по т. 22;"
б) създава се т. 7:
"7. публикуване на поканата по чл. 101б, ал. 1 ЗОП."
2. В глава втора:
а) се отменя;
б) на раздел II се изменя така:
"Изпращане на информация до агенцията и до "Официален вестник" на Европейския съюз. Профил на купувача".
3. В :
а) в ал. 1:
аа) точка 1 се изменя така:
"1. решенията за:
а) откриване на процедури за възлагане на обществени поръчки;
б) промяна по чл. 27а, ал. 3 и 7 ЗОП;
в) прекратяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка;
г) определяне на кандидатите, които ще бъдат поканени да подадат оферти - в състезателен диалог;
д) откриване и прекратяване на конкурси за проекти;"
бб) точка 7 се изменя така:
"7. поканата за участие в процедура на договаряне без обявление - в случаите по чл. 90, ал. 1, т. 3 - 9 и 12 ЗОП;"
вв) създава се т. 7а:
"7а. публичната покана по чл. 101б, ал. 1 ЗОП;"
гг) точка 14 се изменя така:
"14. информация за хода на процедурата при производство по обжалване;"
б) в ал. 2 т. 3 се отменя;
в) в ал. 4 думите "чл. 45а, ал. 1, 3 и 4" се заменят с "чл. 45а, ал. 1, 5 и 6" и думите "чл. 4, ал. 1" се заменят с "чл. 45а, ал. 9 ЗОП";
г) (попр. - ДВ, бр. 20 от 2012 г.) в ал. 5 думите "ал. 1, т. 1, букви "а", "б" и "в" и т. 10" се заменят с "ал. 1, т. 1, букви "а", "б", "в" и "д", т. 7а, 10 и 14";
д) алинея 6 се отменя.
4. В :
а) в ал. 1:
аа) (попр. - ДВ, бр. 20 от 2012 г.) в основния текст думите "т. 1, 2, 4 - 12" да се заменят с "т. 1, 2, 4 - 7 и т. 8 - 12", а думите "до изпълнителния директор на агенцията" се заличават;
бб) в т. 5 думата "директно" се заличава;
б) алинея 2 се изменя така:
"(2) Решението и обявлението за откриване на процедури, подлежащи на предварителен контрол по чл. 19, ал. 2, т. 22 ЗОП, решението по чл. 5, ал. 1, т. 1, буква "б", съобщението по чл. 5, ал. 1, т. 3 и информацията по чл. 5, ал. 1, т. 14 се изпращат по реда на ал. 1, т. 5."
5. В :
а) в ал. 1:
аа) (попр. - ДВ, бр. 20 от 2012 г.) в основния текст думите "букви "а", "б" и "е", т. 4, 6, 8, 9 и 14" се заменят с "букви "а" и "д", т. 4, 6, 8 и 9";
бб) (попр. - ДВ, бр. 20 от 2012 г.) в т. 1 думите "букви "а", "б" и "е" се заменят с "букви "а" и "д";
вв) точка 4 се отменя;
б) алинея 2 се изменя така:
"(2) Информацията по чл. 5, ал. 1, т. 14 се изпраща в 3-дневен срок от узнаване на съответното обстоятелство, свързано с обжалване на процедурата.";
в) алинея 3 се отменя.
6. Създава се :
"Чл. 9а. (1) Поканата по чл. 5, ал. 1, т. 7а се публикува на Портала за обществени поръчки от упълномощен потребител чрез директно въвеждане с използване на специализиран софт-уер, предоставен от агенцията. Всяка покана получава уникален код и съдържа профила на купувача, където тя може да бъде намерена.
(2) По изключение, когато възложителят не може да публикува поканата на своя профил на купувача, той я публикува на друг интернет адрес, който посочва в поканата по ал. 1.
(3) В поканата, публикувана на профил на купувача, съответно на друг интернет адрес, възложителят посочва уникалния код, под който тя е публикувана на Портала за обществени поръчки.
(4) На Портала за обществени поръчки се осигурява публичен достъп до поканата за период 7 дни, считано от деня, следващ датата на публикуването. Когато възложителят е посочил в поканата по-дълъг срок, той е длъжен да осигури за този срок публичен достъп до нея на профила на купувача, съответно на интернет адреса.
(5) При промяна на първоначално обявените условия или когато необходимостта от възлагане на поръчката отпадне, възложителят оттегля публичната покана чрез отбелязване в съответното поле на поканата, публикувана на Портала за обществени поръчки. Едновременно с това тя се заличава от профила на купувача, съответно от интернет адреса, на който е публикувана.
(6) При промяна на първоначално обявените условия възложителят публикува нова покана по реда на ал. 1 - 4."
7. В :
а) точка 6 се изменя така:
"6. публичните покани по чл. 101б, ал. 1 ЗОП;"
б) точка 8 се отменя.
8. В се отменят.
9. В думите "е 5-цифрено число и" се заличават.
10. В :
а) досегашният текст става ал. 1;
б) създават се ал. 2 и 3:
"(2) За всяка поръчка в регистъра се съдържа информация за нейното актуално състояние, като й се дава статус, както следва:
1. отворена - не е изтекъл крайният срок за подаване на оферта/заявление за участие в процедурата;
2. спряна - изпратена е информация по чл. 5, ал. 1, т. 14 за подадена жалба срещу решение, действие или бездействие на възложителя, придружена с искане за налагане на временна мярка "спиране на процедурата";
3. прекратена - взето е решение за прекратяване на процедурата;
4. затворена - изтекъл е крайният срок за подаване на оферта/заявление за участие в процедурата;
5. възложена - публикувана е информация за сключен договор;
6. отменена - когато с влязло в сила решение на орган по обжалване решението за откриване на процедурата е отменено или обявено за нищожно;
7. неизвестен - от откриване на процедури на договаряне без обявление до публикуване на информация за сключен договор или за прекратяване.
(3) Когато обществената поръчка е с обособени позиции, чието актуално състояние е различно, към информацията по ал. 2 се добавя "частично"."
11. В :
а) алинеи 3 и 4 се изменят така:
"(3) Извън възможностите за промяна по чл. 27а ЗОП правописни и технически грешки, допуснати от възложителите при попълване на други образци на документи, се коригират чрез техническа редакция след получено искане от съответния възложител. Не се допуска техническа редакция на решението за промяна по чл. 27а, ал. 3 ЗОП.
(4) Допуснати при вписването грешки се поправят, като в съответното поле от регистъра се вписва правилният текст с пояснение "техническа редакция". Поправките се извършват, без да се засяга информацията, съдържаща се в предходните вписвания.";
б) в ал. 5 думите "ал. 4" се заменят с "ал. 3";
в) алинея 8 се отменя.
12. В след думите "5 години" се добавя "както и при договори, сключени в резултат на процедура на договаряне без обявление" и се поставя запетая.
13. В :
а) (попр. - ДВ, бр. 20 от 2012 г.) в ал. 1, т. 4 думите "букви "а" - "в" и "е" се заменят с "букви "а" - "в" и "д", а в т. 5 накрая се добавя "и т. 14";
б) алинея 2 се отменя;
в) в ал. 3 думите "ал. 1 и 2" се заменят с "ал. 1".
14. В се отменя.
15. В се създава ал. 4:
"(4) Документите, които участниците представят по чл. 68, ал. 9 ЗОП, могат да удостоверяват и факти, настъпили след крайния срок за подаване на оферти."
16. В се изменя така:
"2. датата на публикуваното обявление за обществена поръчка, освен в случаите на процедура на договаряне без обявление."
17. се отменя.
18. В думата "обект" се заменя с "предмет".
19. В се отменя.
20. В думите "ал. 1" се заменят с "ал. 3".
21. В след думите "изпратени по факс" се добавя "или по електронен път", а след думите "номер на факс" се добавя "или електронен адрес".
22. В глава пета се създава :
"Раздел I
Предварителен контрол върху процедури, финансирани със средства от европейските фондове
Чл. 49а.
1. проекта на обявление и когато е приложимо, проекта на решение;
2. информация за предварителен контрол, която съдържа проекта на методика - в случаите на критерий икономически най-изгодна оферта.
(2) Документите по ал. 1 се изпращат придружени с писмо, което съдържа следната информация:
1. наименование на възложителя;
2. обект и предмет на обществената поръчка;
3. вид на процедурата;
4. прогнозна стойност на поръчката;
5. оперативната програма, която предоставя финансирането;
6. изброяване на прикачените файлове;
7. име и длъжност на лицето, което изпраща документите.
(3) Документите по ал. 1, попълнени по утвърдени образци, се изпращат по електронна поща като прикачени файлове към придружителното писмо, което се подписва с електронен подпис. Адресът за изпращането им се публикува на Портала на агенцията.
(4) Документите, изпратени по реда на ал. 3, се приемат за получени в агенцията, след като се потвърди чрез електронно съобщение до изпращача, че са регистрирани в деловодната й система.
(5) Когато се установи, че не са изпратени всички документи, необходими за извършване на контрол, или не е спазен редът по ал. 3, те се връщат на възложителя по електронна поща за отстраняване на пропуските.
(6) След изготвяне на становището по чл. 20а, ал. 3 ЗОП то се изпраща на възложителя по електронна поща, подписано с електронен подпис.
(7) Едновременно с изпращането на решението и обявлението за откриване на процедурата за публикуване в регистъра възложителят изпраща до агенцията и документа по ал. 1, т. 2. В случаите, когато е приложимо, той съдържа одобрената методика за оценка и/или писмени мотиви по чл. 20а, ал. 4 ЗОП.
(8) След изготвяне на окончателен доклад за законосъобразност той се изпраща на възложителя и на органите по чл. 20а, ал. 6 ЗОП по електронна поща, подписано с електронен подпис.
(9) Всеки етап от предварителния контрол се извършва еднократно."
23. Създава се "Предварителен контрол върху процедури на договаряне без обявление", който включва чл. 50.
24. Създава се :
"Глава пета "а"
СЪГЛАСУВАНЕ НА МЕТОДИЧЕСКИТЕ УКАЗАНИЯ НА АГЕНЦИЯТА С КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ
Чл. 55а.
(2) Поставените въпроси се разглеждат от експертна група, в състава на която се включват по двама представители от администрациите на органите по ал. 1, определени със заповед на съответния ръководител. Експертната група заседава при необходимост, но не повече от веднъж месечно, в постоянен състав. При отсъствие на титулярен член на групата той се замества от резервен член.
(3) За всяко заседание се изготвя протокол, който съдържа становище на експертите по разглежданите въпроси. Протоколът се подписва от всички експерти, участвали в заседанието. При несъгласие на експерт със становището, изразено в протокола, той прилага към него особено мнение.
(4) Въз основа на протокола по ал. 3 агенцията изготвя проект на методическо указание, което се изпраща за съгласуване на ръководителите на органите по чл. 123, ал. 1 ЗОП.
(5) Съгласуваното по реда на ал. 4 методическо указание се утвърждава от изпълнителния директор на агенцията и се публикува на Портала за обществени поръчки."
25. В , в наименованието на колона 2 думата "обекти" се заменя с "предмети".
§ 2. Отменя се , приета с Постановление № 249 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 84 от 2004 г.; попр., бр. 93 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 59 от 2005 г., бр. 53 от 2006 г., бр. 83 от 2007 г., бр. 3 и 34 от 2009 г. и бр. 86 от 2010 г.), с изключение на разпоредбата на , която се отменя от 1 април 2012 г.
§ 3. Отменя се , приета с Постановление № 96 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 34 от 2009 г.; изм., бр. 86 от 2010 г.).
§ 4. В , приет с Постановление № 56 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 24 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 97 от 2004 г., бр. 48 и 78 от 2005 г., бр. 21 и 81 от 2006 г., бр. 33 от 2008 г., бр. 3 и 98 от 2009 г. и бр. 86 от 2010 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В :
а) в т. 10 думите "чл. 5, ал. 1, т. 1, букви "а", "б" и "в" и т. 10 ППЗОП" се заменят с "чл. 5, ал. 1, т. 1, букви "а", "б", "в" и "е", т. 7а, 10 и 14 ППЗОП";
б) в т. 15 след думите "в областта на обществените поръчки" се поставя запетая, добавя се "включително свързани с прилагането на екологични, социални и иновативни изисквания" и се поставя запетая;
в) точка 17 се изменя така:
"17. предоставя становища по запитвания на възложители";
г) в т. 20 след думата "поръчки" се добавя "с други органи, както и";
д) в т. 23 след думата "всички" се добавя "международни";
е) в т. 24 думите "чл. 12, ал. 4" се заменят с "чл. 12, ал. 6";
ж) точка 31 се отменя.
2. В
а) в т. 7 думите "чл. 5, ал. 1, т. 1, букви "а", "б" и "в" и т. 10 ППЗОП" се заменят с "чл. 5, ал. 1, т. 1, букви "а", "б", "в" и "е", т. 7а, 10 и 14 ППЗОП";
б) точка 18 се изменя така:
"18. подготвя становища по запитвания на възложители;".
3. В :
а) в т. 5 думите "чл. 19, ал. 5" се заменят с "чл. 19, ал. 8";
б) в т. 22 думите "и 26" се заличават.
§ 5. Процедурите за възлагане на малки обществени поръчки, включително тези по от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, открити до влизането в сила на от постановлението, се довършват по досегашния ред.
§ 6. В обобщената информация по за 2012 г. възложителите включват и информация за разходваните средства за поръчки, възложени по реда на от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, за периода от 1 януари до 26 февруари 2012 г., както и тези, за които е приложим от постановлението.
§ 7. Постановлението влиза в сила от 26 февруари 2012 г.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив