ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 4 ОТ 9 ЯНУАРИ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ВПИСВАНИЯТА, ОДОБРЕН С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 1486 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1951 Г.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 4 ОТ 9 ЯНУАРИ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ВПИСВАНИЯТА, ОДОБРЕН С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 1486 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1951 Г.

В сила от 1 януари 2001 г.
Обн. ДВ. бр. от 16 Януари 2001г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В буква "а" накрая се добавя "както и актове, с които се признават такива права (констативни нотариални актове, актове, които имат силата на констативни нотариални актове, актовете за държавна собственост, актовете за общинска собственост и други, изрично предвидени в закон)".
2. Буква "е" се изменя така:
"е) договорите за наем на недвижим имот, в т.ч. на земеделска земя, за срок по-дълъг от една година (чл. 237 ЗЗД), както и договорите за аренда;".
3. Буква "и" се изменя така:
"и) преписи от обявените завещания с предмет недвижим имот и права върху недвижим имот и всички други актове, за които е предвидено със закон, че подлежат на вписване."
§ 2. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Буква "а" се изменя така:
"а) придобиване на недвижим имот по силата на закона;".
2. Буква "б" се отменя.
3. В буква "в" след думите "завещанията относно недвижими имоти" се добавя "освен тези по чл. 4, буква "и".
4. Буква "д" се изменя така:
"д) договори по чл. 4, буква "е", ако са свързани с държавна тайна."
§ 3. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 изречение второ се изменя така:
"Вписването на извършени от съдията по вписванията нотариални актове и на преписи от обявените от него завещания се извършва служебно."
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) За вписване на нотариалните актове по чл. 4, буква "а" се представят два еднакви първообраза от тях. За вписване на всички други актове по чл. 4, букви "б"-"и" се представят оригиналът и официално заверен препис от него или два такива преписа, ако не може да се представи оригиналът, съответно два нотариално заверени преписа от обявените завещания с предмет недвижим имот и права върху недвижим имот. Когато вписването се извършва по молба на нотариус, се представят три еднакви екземпляра, съответно три преписа."
§ 4. В се създава изречение второ:
"Този ред се прилага и при вписване на преписи от обявените завещания с предмет недвижим имот и права върху недвижим имот."
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив