ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 43 ОТ 26 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕДА И НАЧИНА НА КЛАСИФИЦИРАНЕ, ОПАКОВАНЕ И ЕТИКЕТИРАНЕ НА ХИМИЧНИ ВЕЩЕСТВА И ПРЕПАРАТИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 316 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 5 ОТ 2003 Г

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 43 ОТ 26 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕДА И НАЧИНА НА КЛАСИФИЦИРАНЕ, ОПАКОВАНЕ И ЕТИКЕТИРАНЕ НА ХИМИЧНИ ВЕЩЕСТВА И ПРЕПАРАТИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 316 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 5 ОТ 2003 Г.)

В сила от 01.03.2007 г.
Обн. ДВ. бр. от 6 Март 2007г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В чл. 2 след думата "вещество" се добавя "и/или", а думата "продукт" се заличава.
2. В т. 1 думите "в една или повече от категориите на опасност по чл. 2 от Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати (ЗЗВВХВП)" се заличават.
3. В т. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "когато веществото или препаратът се класифицират в една или повече категории на опасност по чл. 2 от Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати (ЗЗВВХВП)".
§ 2. Създава се :
"Чл. 2а. (1) При наличие на нова информация, че химични вещества, които са класифицирани, опаковани или етикетирани в съответствие с разпоредбите на ЗЗВВХВП и на наредбата, представляват непосредствена и голяма опасност за човешкото здраве и/или за околната среда, органите по чл. 27 ЗЗВВХВП могат временно да ги класифицират в друга/други категория/категории на опасност или при необходимост временно да забранят пускането им на пазара или да наложат изпълнението на специални условия.
(2) При наличие на нова информация, че химични препарати, които съответстват на разпоредбите на ЗЗВВХВП и на наредбата, представляват непосредствена и голяма опасност за човешкото здраве и/или за околната среда, органите по чл. 27 ЗЗВВХВП могат временно да забранят пускането им на пазара или да наложат изпълнението на специални условия.
(3) При налагане на мярка по ал. 1 и 2 органите по чл. 27 ЗЗВВХВП незабавно информират Европейската комисия и държавите - членки на Европейския съюз, като излагат мотивите за своето решение."
§ 3. В думите "в акредитирани лаборатории" се заличават, а думите "Наредба № 25 за защита и хуманно отношение към опитните животни (ДВ, бр. 59 от 2003 г.)" се заменят с "Наредба № 15 от 2006 г. за минималните изисквания за защита и хуманно отношение към опитните животни и изискванията към обектите за използването, отглеждането и/или доставката им (ДВ, бр. 17 от 2006 г.)".
§ 4. се изменя така:
"Чл. 6. Опаковката на опасните химични вещества трябва да отговаря на следните изисквания:
1. да се конструира по начин, който да не позволява разпиляване или разливане на съдържанието й, освен в случаите, когато се изискват специални приспособления за безопасност съгласно приложение № 5;
2. приспособленията за затварянето й се изработват от материали, които не взаимодействат със съдържанието на опаковката;
3. приспособленията за затварянето й трябва да издържат нормалните натоварвания при транспортиране и при работа с тях;
4. контейнерите със заменими приспособления за затваряне да се конструират по начин, който да позволява многократно затваряне, без да се разпилее или разлее съдържанието им."
§ 5. В след думата "отговарят" се добавя "на изискванията по чл. 6 и".
§ 6. се изменя така:
"Чл. 8. (1) Опасните химични вещества се етикетират на български език в съответствие с изискванията на този раздел и на приложение № 2.
(2) На етикета на опасните химични вещества се обозначава:
1. едно от химичните наименования на опасното вещество съгласно приложение № 1 или наименованието на опасното химично вещество съгласно приложение № 4 или 6, или друго международно признато наименование на опасното вещество, когато то не е включено в приложение № 1;
2. ЕС № по приложения № 4 и 6, когато такъв е определен;
3. думите "ЕС етикет", които се изписват за веществата съгласно приложение № 1;
4. наименование, седалище и адрес на управление, включително телефонен номер на лицето, което пуска химичното вещество на пазара;
5. символи и знаци за опасност по чл. 9;
6. R-фрази по чл. 10 и 12;
7. S-фрази по чл. 11 и 12."
§ 7. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 и 2 думите "по чл. 7, ал. 1, т. 4 ЗЗВВХВП" се заличават.
2. В ал. 4, т. 3 след буквата "F" се поставя запетая и се добавя "F+".
§ 8. В думите "по чл. 7, ал. 1, т. 5 ЗЗВВХВП" се заличават.
§ 9. В думите "по чл. 7, ал. 1, т. 6 ЗЗВВХВП" се заличават.
§ 10. Създава се :
"Чл. 12а. Забранява се поставянето на етикета или на опаковката на опасното химично вещество на надписи като "нетоксичен", "безвреден" или други надписи, които представят веществото като безопасно или водят до подценяване на опасните му свойства."
§ 11. В се създава ал. 4:
"(4) Размерите по ал. 2 са предвидени само за данните, изисквани по този раздел, и когато е необходимо - за допълнителни данни, свързани с опазване на здравето и безопасното използване и/или съхранение на химичните вещества."
§ 12. В думите "чл. 7, ал. 1, т. 3, 5 и 6 ЗЗВВХВП, и с чл. 8, 10 " се заменят с "чл. 8, ал. 2, т. 1 - 4, 6 и 7, и с чл. 10".
§ 13. Глава трета се изменя така:
"Глава трета
РЕД И НАЧИН НА КЛАСИФИЦИРАНЕ, ОПАКОВАНЕ И ЕТИКЕТИРАНЕ НА ХИМИЧНИ ПРЕПАРАТИ
Раздел I
Общи положения
Чл. 18.
1. редът и начинът на определяне на опасните свойства на химичните препарати и класифицирането им в една или повече категории на опасност по чл. 2 ЗЗВВХВП в зависимост от оценката на опасните им свойства;
2. изискванията за опаковане и етикетиране на химични препарати, които съдържат най-малко едно опасно вещество и са класифицирани като опасни;
3. изискванията за опаковане на химични препарати съгласно приложение № 15, които не са класифицирани като опасни, но въпреки това могат да представляват специфична опасност;
4. изискванията за етикетиране на химични препарати съгласно приложение № 13, които не са класифицирани като опасни, но въпреки това могат да представляват специфична опасност.
Чл. 19.
Раздел II
Определяне на опасните свойства на химичните препарати и основни принципи на класифицирането и етикетирането им
Чл. 20.
(2) Физико-химичните, токсикологичните и екотоксикологичните свойства на химичен препарат се определят при спазване изискванията на чл. 23, 24 и 26.
(3) Лабораторните изпитвания на препарата се извършват във формата, в която той се пуска на пазара.
(4) При определянето на опасните свойства на химичния препарат в съответствие с изискванията на чл. 23, 24 и 26 се вземат предвид всички опасни вещества, които:
1. са включени в приложение № 1;
2. са включени в приложение № 4 и са временно класифицирани като опасни и етикетирани съгласно чл. 4, ал. 1;
3. са включени в приложение № 6;
4. са нотифицирани по реда на Наредбата за реда и начина за нотифициране на нови химични вещества, приета с Постановление № 327 на Министерския съвет от 2004 г. (ДВ, бр. 110 от 2004 г.), но все още не са включени в приложение № 6;
5. не подлежат на нотифициране съгласно чл. 8, ал. 8 ЗЗВВХВП, но са временно класифицирани като опасни и са опаковани и временно етикетирани в съответствие с глава втора.
Чл. 21.
Чл. 22.
(2) Класифицирането и етикетирането на химичните препарати се извършва в съответствие с критериите съгласно приложение № 2, освен ако в чл. 23, 24 и 26 или в чл. 32 - 40б са определени други критерии.
Чл. 23.
1. методите съгласно приложение № 3, част А, и в съответствие с критериите съгласно приложение № 2;
2. приложение № 14 - когато методите по т. 1 не са подходящи.
(2) Определяне на експлозивни, оксидиращи, изключително запалими, леснозапалими и запалими свойства не е необходимо, когато:
1. нито едно от веществата в състава на химичния препарат не притежава тези свойства и въз основа на достъпни данни може да се очаква, че препаратът не притежава такива свойства;
2. при промяна в състава на химичен препарат с известен състав научните данни показват, че повторната оценка на опасностите няма да доведе до промяна в класификацията;
3. резултати от изпитвания доказват, че при нормална употреба аерозолните флакони не могат да предизвикат запалване.
(3) Определянето на опасните физико-химични свойства на продукти за растителна защита, необходими за класифицирането им, се извършва по методите съгласно приложение № 3, част А, и в съответствие с критериите по приложение № 2, освен когато са допустими и други международно признати методи в съответствие с Наредбата за разрешаване на продукти за растителна защита.
Чл. 24.
1. по конвенционален метод съгласно приложение № 12, и/или
2. в съответствие с критериите съгласно приложение № 2, като се прилагат методите съгласно приложение № 3, част В, освен когато за продукти за растителна защита са допустими и други международно признати методи в съответствие с Наредбата за разрешаване на продукти за растителна защита.
(2) При спазване изискванията на Наредба № 15 от 2006 г. за минималните изисквания за защита и хуманно отношение към опитните животни и изискванията към обектите за използването, отглеждането и/или доставката им и на Наредбата за разрешаване на продукти за растителна защита лицето, което пуска на пазара химичен препарат, може да прилага методите по ал. 1, т. 2, когато научнообосновано може да докаже, че токсикологичните свойства на препарата не могат правилно да се определят чрез метода по ал. 1, т. 1 или въз основа на съществуващи резултати от изпитвания с животни.
(3) Когато за определянето на някои токсикологични свойства се прилагат методите по ал. 1, т. 2, изпитванията се извършват съгласно принципите на Добрата лабораторна практика и при спазване изискванията на Наредба № 15 от 2006 г. за минималните изисквания за защита и хуманно отношение към опитните животни и изискванията към обектите за използването, отглеждането и/или доставката им.
(4) При спазване изискванията на ал. 6, когато токсикологичното свойство е определено по ал. 1, т. 1 и 2, за класифициране на препарата се използват резултатите от методите по ал. 1, т. 2, с изключение на свойствата канцерогенност, мутагенност или токсичност за репродукцията, за които се използва само методът по ал. 1, т. 1.
(5) Когато някои от токсикологичните свойства на химичния препарат не са определени по ал. 1, т. 2, те трябва да се оценят в съответствие с методите по ал. 1, т. 1.
(6) Когато може да се докаже:
1. въз основа на данни от епидемиологични проучвания, достоверни научни данни от проучвания на клинични случаи, както е посочено в приложение № 2, или на оценка на статистически достоверни данни, като данни за отравяния и за професионални болести, че токсичните въздействия при човека се различават от въздействията, установени чрез методите по ал. 1, препаратът се класифицира според въздействието върху човека;
2. въз основа на данни за потенциращо действие, че оценката по конвенционалния метод би подценила токсикологичната опасност, потенциращият ефект се отчита при класифициране на препарата;
3. въз основа на данни за антагонизъм, че оценката по конвенционалния метод би надценила токсикологичната опасност, наличието на антагонизъм се отчита при класифициране на препарата.
Чл. 25.
1. производителят е направил промени в първоначалната концентрация, изразена като процент маса/маса или обем/обем на едно или повече опасни химични вещества, превишаващи допустимото изменение съгласно приложение № 10, таблица 3;
2. производителят е направил промени в състава на химичния препарат, включващи замяната или добавянето на едно или повече химични вещества.
(2) Ново определяне на свойствата по ал. 1 не се извършва, когато съществуват достоверни научни данни, позволяващи да се направи оценка, че новото определяне на свойствата няма да доведе до промяна в класифицирането.
Чл. 26.
1. по конвенционален метод съгласно приложение № 11;
2. в съответствие с критериите съгласно приложение № 2, като се прилагат методите съгласно приложение № 3, част С, и в съответствие с приложение № 11, част С, освен когато за продукти за растителна защита са допустими и други международно признати методи в съответствие с Наредбата за разрешаване на продукти за растителна защита.
(2) Когато за определянето на някои екотоксикологични свойства се прилагат методите по ал. 1, т. 2, изпитванията се извършват съгласно принципите на Добрата лабораторна практика и при спазване изискванията на Наредба № 15 от 2006 г. за минималните изисквания за защита и хуманно отношение към опитните животни и изискванията към обектите за използването, отглеждането и/или доставката им.
(3) Когато екотоксикологичното свойство е определено по ал. 1, т. 1 и 2, за класифициране на препарата се използват резултатите от изпитванията по ал. 1, т. 2.
Чл. 27.
1. производителят е направил промени в първоначалната концентрация, изразена като процент маса/маса или обем/обем на едно или повече опасни химични вещества, превишаващи допустимото изменение съгласно приложение № 10, табл. 4;
2. производителят е направил промени в състава на химичния препарат, включващи замяната или добавянето на едно или повече химични вещества.
(2) Ново определяне на свойствата по ал. 1 не се извършва, когато съществуват достоверни научни данни, позволяващи да се направи оценка, че новото определяне на свойствата няма да доведе до промяна в класифицирането.
Раздел III
Опаковане на химични препарати
Чл. 28.
1. опаковката се конструира по начин, който да не позволява разпиляване или разливане на съдържанието й, освен в случаите, когато се изискват специални приспособления за безопасност, определени съгласно приложения № 15 и 5;
2. опаковката и приспособленията за затварянето й се изработват от материали, които не взаимодействат със съдържанието на опаковката;
3. опаковката и приспособленията за затварянето й трябва да издържат нормалните натоварвания при транспортиране и при работа с тях;
4. контейнерите със заменими приспособления за затваряне се конструират по начин, който да позволява многократно затваряне, без да се разпилее или разлее съдържанието им.
Чл. 29.
Чл. 30.
1. форма и/или графичен дизайн, които привличат или предизвикват любопитството на деца или заблуждават потребителите, или
2. вид и/или означения, подобни на тези, използвани при храните за хора или животни или при лекарствените и козметичните продукти.
Чл. 31.
(2) Приспособленията за затваряне и тактилният знак за опасност трябва да отговарят на изискванията съгласно приложение № 5.
Раздел IV
Етикетиране на химични препарати
Чл. 32.
(2) На етикета на опасните химични препарати се обозначават:
1. търговското наименование или обозначение на препарата;
2. химичното наименование на вещество или химичните наименования на веществата в състава на препарата съгласно изискванията на чл. 35, 36 и 37;
3. наименование, седалище и адрес на управление, включително телефонен номер на лицето, което пуска химичния препарат на пазара;
4. количеството, съдържащо се в опаковката (маса или обем), когато опасните химични препарати се пускат на пазара за масова употреба;
5. символи и знаци за опасност съгласно изискванията на чл. 38;
6. R-фрази съгласно изискванията на чл. 39 и 40а;
7. S-фрази съгласно изискванията на чл. 40 и чл. 40а, т. 1.
Чл. 33.
1. търговското наименование или обозначението на препарата;
2. наименование, седалище и адрес на управление, включително телефонен номер на лицето, което пуска химичния препарат на пазара.
Чл. 34.
(2) Етикетите на продуктите за растителна защита трябва да отговарят и на изискванията на Наредбата за условията и реда за етикетиране на продукти за растителна защита.
Чл. 35.
1. равни или по-големи от съответната гранична стойност на концентрация за категория "вредни" съгласно приложение № 1, или
2. равни или по-големи от най-ниската гранична концентрация за категория "вредни" съгласно приложение № 12, част В, когато в приложение № 1 не е определена гранична концентрация.
(2) На етикета на препарати, класифицирани като корозивни, се изписват само химичните наименования на веществата в състава им, които са класифицирани в тази категория, когато:
1. концентрациите им са равни или по-големи от съответната гранична стойност за категория "дразнещи" съгласно приложение № 1, или
2. равни или по-големи от най-ниската гранична концентрация за категория "дразнещи" съгласно приложение № 12, част В, когато в приложение № 1 не е определена гранична концентрация.
(3) На етикета се изписва наименованието на химичното вещество/вещества, което е определящо за класифицирането на препарата в една или повече от следните категории на опасност:
1. канцерогенни (категории 1, 2 и 3);
2. мутагенни (категории 1, 2 и 3);
3. токсични за репродукцията (категории 1, 2 и 3);
4. силно токсични, токсични и вредни поради нелетален ефект след еднократна експозиция;
5. токсични и вредни поради тежки увреждания след повтаряща се или продължителна експозиция;
6. сенсибилизиращи.
(4) Наименованието на веществото или на веществата в състава на препарата, което се изписва на етикета, трябва да съответства:
1. на едно от химичните наименования на опасното химично вещество/вещества съгласно приложение № 1, или
2. на международно признато наименование на опасното химично вещество/вещества в състава на препарата, когато то не е включено в приложение № 1.
Чл. 36.
1. експлозивни;
2. оксидиращи;
3. изключително запалими;
4. леснозапалими;
5. запалими;
6. дразнещи;
7. опасни за околната среда.
(2) Алинея 1 не се прилага, когато химичното вещество/химичните вещества трябва да се изпишат върху етикета съгласно изискванията на чл. 35, ал. 1, 2 и 3.
Чл. 37.
(2) При необходимост се изписват наименованията и на повече от четири химични вещества.
Чл. 38.
(2) Графичното изображение на символа за опасност трябва да отговаря на изискванията съгласно приложение № 7.
(3) Когато при класифицирането на препарата са определени повече от един символ и знак за опасност, те се изписват върху етикета, както следва:
1. при определен символ и знак Т или Т+ не е задължително изписването на Хi, Xn и C, освен когато в приложение № 1 е указано друго;
2. при определен символ и знак C не е задължително изписването на Хi и Xn;
3. при определен символ и знак Е не е задължително изписването на F, F+ и О;
4. при определен символ и знак Xn изписването на Хi не е задължително.
Чл. 39.
(2) R-фразите се определят в съответствие с критериите съгласно приложение № 2 и с оценката на опасностите съгласно приложения № 11, 12 и 14.
(3) Върху етикета на опасен химичен препарат е достатъчно да се изпишат не повече от шест R-фрази.
(4) Когато препаратът се класифицира в повече от една категория на опасност, трябва да се изпишат тези R-фрази, които предупреждават за всички основни опасности, свързани с препарата.
(5) При необходимост се изписват и повече от шест R-фрази.
(6) Всяка комбинирана R-фраза съгласно приложение № 8 се разглежда като една R-фраза.
(7) R-фразите "изключително запалим" или "леснозапалим" не се изписват, когато върху етикета са изписани съответните символи и знаци за опасност съгласно чл. 38.
Чл. 40.
(2) S-фразите се определят в съответствие с критериите съгласно приложение № 2 и въз основа на оценката на опасностите съгласно приложения № 11, 12 и 14.
(3) Върху етикета на опасен химичен препарат е достатъчно да се изпишат не повече от шест S-фрази, които дават най-подходящите съвети за безопасно съхранение и използване.
(4) При необходимост се изписват и повече от шест S-фрази.
(5) Всяка комбинирана S-фраза съгласно приложение № 9 се разглежда като една S-фраза.
(6) Когато видът и размерът на опаковката не позволяват да се изпишат S-фразите върху етикета или върху опаковката, тя трябва да се придружава от листовка, която да съдържа съвети за безопасно съхранение и използване на препарата.
Чл. 40а.
1. "леснозапалими", "оксидиращи", "дразнещи", с изключение на обозначените с рискова фраза R41 или "опасни за околната среда" и означени със знак N, не е необходимо да се изписват R- и S-фразите;
2. "запалими" или "опасни за околната среда" и не са означени със знак N, е необходимо да се изписват само R-фразите.
Чл. 40б.
(2) Алинея 1 се прилага и за продукти за растителна защита при спазване изискванията на Наредбата за разрешаване на продукти за растителна защита.
Чл. 40в.
(2) Размерите на етикета трябва да отговарят на определените съгласно приложение № 10, табл. 1.
(3) Размерите по ал. 2 са предвидени само за данните, изисквани по този раздел, и когато е необходимо - за допълнителни данни, свързани с опазване на здравето и безопасното използване и съхранение на химичния препарат.
(4) Символът за опасност трябва да покрива поне една десета част от повърхността на етикета, но не по-малко от 1 cm.
(5) Цветът и оформлението на етикета или информацията върху опаковката трябва да са такива, че символът за опасност и неговият фон да изпъкват ясно.
(6) Разположението и размерите на текста, изписан на етикета, трябва да са такива, че информацията да изпъква ясно на неговия фон и да бъде разбираема и незаличима и да отговаря на критериите съгласно приложение № 2.
Чл. 40г.
Чл. 40д.
Чл. 40е.
1. външната опаковка е етикетирана в съответствие с международните правила за транспортиране на опасни препарати;
2. вътрешната опаковка/опаковки е етикетирана по реда на наредбата.
(2) Когато опасните химични препарати имат само единична опаковка, изискванията за етикетиране се считат за изпълнени, когато:
1. единичната опаковка е етикетирана в съответствие с международните правила за транспортиране на опасни препарати и с чл. 32, ал. 2, т. 1, 2 и 3, чл. 35 - 37, 39 и 40, или
2. специалните видове опаковки (преносими газови бутилки и др.) са етикетирани в съответствие с изискванията на приложение № 2, т. 9.
(3) В случаите по ал. 2, т. 1, когато химичните препарати са класифицирани в съответствие с чл. 26, допълнително се прилагат изискванията на чл. 38, при условие че символите и знаците за съответната категория на опасност не са изписани върху етикета.
Чл. 40ж.
1. боеприпаси и взривни вещества, които се пускат на пазара и предизвикват експлозивен или пиротехнически ефект;
2. опасни препарати, класифицирани по реда на чл. 23, 24 и 26 и съгласно приложение № 2, т. 9.3, които във формата, в която се пускат на пазара, не създават опасност за здравето на човека или за околната среда.
Чл. 40з
§ 14. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "защитата на човека и на околната среда" се заменят с "предприемане на мерки на работното място за защита на здравето и безопасността на човека и опазване на околната среда".
2. В ал. 2, т. 2 след думата "което" се добавя "за Европейската общност", а думите "във въздуха на работното място съгласно Наредба № 13 за защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на химични агенти при работа (ДВ, бр. 8 от 2004 г.)" се заменят с "на експозиция на работното място".
§ 15. се изменя така:
"Чл. 45. Разпоредбите на тази глава се прилагат и за продуктите за растителна защита при спазване на Наредбата за разрешаване на продукти за растителна защита."
§ 16. В се правят следните изменения:
1. Навсякъде в т. 1 "Общо въведение" думите "и трета на наредбата", "глава трета, раздел III на наредбата", "чл. 22, ал. 1, т. 2", "чл. 22, ал. 1, т. 1", "чл. 24, ал. 1, т. 2", "чл. 24, ал. 1, т. 1", "чл. 18, 19 и 20", "чл. 22 и 24", "глава трета, раздел II на наредбата" се заменят съответно с "раздел II на глава трета на наредбата", "глава трета, раздел IV от наредбата", "чл. 24, ал. 1, т. 2", "чл. 24, ал. 1, т. 1", "чл. 26, ал. 1, т. 2", "чл. 26, ал. 1, т. 1", "чл. 22, чл. 20, ал. 4 и чл. 21", "чл. 24 и 26", "глава трета, раздел IV от наредбата".
2. В т. 2 "Класифициране въз основа на физико-химичните свойства", т. 2.2.5 "Запалим" думите "и се обозначават със символ "F" и знак за опасност "запалим" се заличават.
3. Навсякъде в т. 3 "Класифициране въз основа на токсикологичните свойства" думите "чл. 22, ал. 1, т. 1" се заменят с "чл. 24, ал. 1, т. 1".
4. Навсякъде в т. 5 "Класифициране въз основа на ефектите върху околната среда" думите "чл. 24, ал. 1, т. 1" се заменят с "чл. 26, ал. 1, т. 1".
5. В т. 7 "Етикетиране" се правят следните изменения:
а) в т. 7.1 текстът на забележката се изменя така:
"За някои препарати има допълнителни изисквания към етикетирането им съгласно чл. 34 и приложение № 13 към наредбата и наредбата по чл. 14а ЗЗВВХВП.";
б) навсякъде думите "и трета на наредбата", "чл. 30, 31 и 32" и "чл. 33, ал. 3" се заменят съответно с "и раздел IV, глава трета от наредбата", "чл. 35, 36 и 37" и "чл. 38, ал. 3".
6. В т. 9 "Специални случаи: Препарати" се правят следните изменения:
а) точка 9.7 се изменя така:
"9.7. За някои препарати има допълнителни изисквания към етикетирането им съгласно чл. 34 и приложение № 13 към наредбата и наредбата по чл. 14а ЗЗВВХВП.";
б) навсякъде думите "чл. 21, ал. 1", "чл. 21, 22 и 24", "раздел III", "чл. 22 и 24" се заменят съответно с "чл. 23, ал. 1", "чл. 23, 24 и 26", "раздел IV", "чл. 24 и 26".
§ 17. В приложение № 5 към чл. 7, ал. 2 се правят следните изменения:
1. Думите "Приложение № 5 към чл. 7, ал. 2" се заменят с "Приложение № 5 към чл. 6, т. 1".
2. Думите "чл. 27 (3)" се заменят с "чл. 7, ал. 1, т. 1".
§ 18. В се правят следните изменения:
1. Думите "Таблица 2 към чл. 20, ал. 1" се заменят с "Таблица 2 към чл. 21".
2. Думите "Таблица 3 към чл. 23, ал. 1, т. 1" се заменят с "Таблица 3 към чл. 25, ал. 1, т. 1".
3. Думите "Таблица 4 към чл. 25, ал. 1, т. 1" се заменят с "Таблица 4 към чл. 27, ал. 1, т. 1".
§ 19. В приложение № 11 към чл. 20, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:
1. Думите "Приложение № 11 към чл. 20, ал. 2" се заменят с "Приложение № 11 към чл. 21".
2. В част "Въведение" думите "чл. 24, ал. 1, т. 1" се заменят с "чл. 26, ал. 1, т. 1".
3. В част А "Процедура за оценка на риска за околната среда", буква "b" "Неводна среда", т. 1 "Озонов слой" т. 2 се заличава.
4. В част В "Концентрационни граници, използвани при оценка на опасностите за околната среда":
а) в т. 1 таблица 1 се заличава;
б) в т. 1 се създават таблици 1а и 1б:
Array
в) в т. 1 табл. 2 се изменя така:
Array
г) в т. 2 табл. 5 се изменя така:
Array
§ 20. В се правят следните изменения:
1. Думите "Приложение № 12 към чл. 20, ал. 2" се заменят с "Приложение № 12 към чл. 21".
2. Във "Въведение" думите "чл. 22, ал. 1, т. 1" се заменят с "чл. 24, ал. 1, т. 1".
3. В част В "Концентрационни граници, използвани при оценка на опасностите за здравето":
а) в т. 4.1 "Негазообразни препарати" в забележката думите "чл. 22, ал. 5, т. 2 и 3" се заменят с "чл. 24, ал. 6, т. 2 и 3";
б) в т. 4.2 "Газообразни препарати" в забележката думите "чл. 22, ал. 5, т. 2 и 3" се заменят с "чл. 24, ал. 6, т. 2 и 3";
в) в т. 6.1 табл. VI се изменя така:
Array
г) в т. 6.2 табл. VI А се изменя така:
Array
§ 21. се изменя така:
"Приложение № 13 към чл. 21
Специални изисквания, отнасящи се до етикетирането на определени препарати
А. За препарати, класифицирани като опасни по смисъла на чл. 23, 24 и 26 от наредбата
1. Препарати, предназначени за масова употреба
1.1. На етикета на опаковката на такива препарати в допълнение към специфичния съвет за безопасност се изписват и: S1, S2, S45 или S46 съгласно критериите на приложение № 2.
1.2. Когато такива препарати са класифицирани като силно токсични (T+), токсични (T) или корозивни (C) и когато технически е невъзможно тази информация да се изпише върху опаковката, опаковките, съдържащи такива препарати, трябва да се придружават от точни и лесноразбираеми инструкции за употреба, включващи, когато е необходимо, инструкции за унищожаване на празната опаковка.
2. Препарати, предназначени за употреба чрез пръскане
На етикета на опаковката на препарата задължително се изписва съвет за безопасност S23 заедно с придружаващите го съвети за безопасност S38 или S51 съгласно критериите на приложение № 2.
3. Препарати, които съдържат вещество с определена фраза R33: Опасност от кумулативни ефекти
Когато един препарат съдържа поне едно вещество с фраза R33, на етикета на опаковката на препарата се изписва текстът на тази фраза, както е определен в приложение № 8. Това правило се прилага, когато концентрацията на веществото, влизащо в състава на препарата, е равна или по-голяма от 1 на сто, освен когато съгласно приложение № 1 са определени различни стойности.
4. Препарати, които съдържат вещество с определена фраза R64: Може да причини увреждане на здравето на кърмачета
Когато един препарат съдържа поне едно вещество с фраза R64, на етикета на опаковката на препарата се изписва текстът на тази фраза, както е даден в приложение № 8. Това правило се прилага, когато концентрацията на това вещество е равна или по-голяма от 1 на сто, освен когато съгласно приложение № 1 са определени различни стойности.
В. За препарати, независимо от тяхната класификация по смисъла на чл. 23, 24 и 26 от наредбата
1. Препарати, съдържащи олово
1.1. Бои и лакове
На етикетите на опаковки на бои и лакове, съдържащи олово в количество, надвишаващо 0,15 на сто (изразено като маса на метала от общата маса на препарата), определено по ISO 6503/1984, се изписва следното:
"Съдържа олово. Да не се нанася върху повърхности, които могат да попаднат в устата на деца."
В случая на опаковки, съдържанието на които е по-малко от 125 ml, текстът трябва да бъде следният:
"Внимание! Съдържа олово!"
2. Препарати, съдържащи цианоакрилати
2.1. Лепила
На етикета на опаковката, която е в непосредствен контакт с лепила на основата на цианоакрилат, се изписва следното:
"Цианоакрилат
Опасност
Залепва за секунди към кожата и очите
Да се пази от достъп на деца".
Подходящи съвети за безопасност трябва да придружават опаковката.
3. Препарати, съдържащи изоцианати
На етикета на опаковката на препарат, съдържащ изоцианати (като мономери, олигомери, предполимери и т. н. или техни смеси), се изписва следното:
"Съдържа изоцианати
Виж информацията, предоставена от производителя".
4. Препарати, съдържащи епоксидни съставки със средно молекулно тегло 700
На етикета на опаковката на препарат, съдържащ епоксидни съставки със средно молекулно тегло 700, се изписва следното:
"Съдържа епоксидни съставки.
Виж информацията, предоставена от производителя."
5. Препарати, предназначени за масова употреба, които съдържат активен хлор
На етикета на опаковката на препарат, съдържащ повече от 1 на сто активен хлор, се изписва следното:
"Внимание! Да не се използва с други продукти. Може да отделя опасни газове (хлор)!"
6. Препарати, съдържащи кадмий (сплави) и предназначени да бъдат използвани за запояване или припои
На етикета на опаковката на препарат, съдържащ кадмий (сплави), се изписва четливо и незаличимо следният текст:
"Внимание! Съдържа кадмий.
По време на употреба се образуват опасни пари.
Виж информацията, предоставена от производителя.
Спазвай инструкциите за безопасност."
7. Препарати под форма на аерозоли
Препаратите под форма на аерозоли се етикетират в съответствие с тази наредба и с Наредбата за етикетиране на аерозолните флакони и изискванията към тях, приета с Постановление № 113 на Министерския съвет от 2006 г. (обн., ДВ, бр. 43 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 76 от 2006 г.).
8. Препарати, съдържащи вещества, които още не са напълно изпитани
Когато един препарат съдържа поне едно вещество, което носи надписа "Внимание - веществото не е напълно изследвано", в съответствие с изискванията на чл. 9, ал. 1 от Наредбата за реда и начина за нотифициране на нови химични вещества и концентрацията му в препарата е 1%, етикетът на опаковката на препарата трябва да съдържа текста "Внимание - този препарат съдържа вещество, което не е напълно изследвано".
9. Препарати, които не са класифицирани като сенсибилизиращи, но съдържат поне едно сенсибилизиращо вещество
На етикета на опаковката на препарат, съдържащ поне едно вещество, класифицирано като сенсибилизиращо в концентрация, равна или по-голяма от 0,1 на сто, или в концентрация, равна или по-голяма от посочената в колона 9 "Забележки" на приложение № 1, се изписва следното:
"Съдържа (наименование на сенсибилизиращото вещество). Може да причини алергична реакция."
10. Течни препарати, съдържащи халогенирани въглеводороди
На етикета на опаковката на течни препарати, които нямат температура на възпламеняване или имат такава над 55°С и съдържат халогениран въглеводород и повече от 5 на сто други запалими или леснозапалими вещества, се изписва съответно:
"Може да стане запалим при употреба" или "Може да стане леснозапалим при употреба".
11. Препарати, съдържащи вещество, обозначено с R67. Парите могат да предизвикат сънливост и световъртеж
Когато препарат съдържа едно или повече вещества с фраза R67, етикетът на опаковката трябва да съдържа фразата, определена съгласно приложение № 8, когато общата концентрация на тези вещества, налични в препарата, е равна на или по-висока от 15 на сто, освен когато:
- препаратът вече е класифициран с фразите R20, R23, R26, R68/20, R39/23 или R39/26,
- или е в опаковка, ненадвишаваща 125 ml.
12. Цимент и циментови препарати
Етикетът върху опаковката на цименти и циментови препарати, съдържащи повече от 0,0002 на сто разтворим хром (VI) от общото сухо тегло на цимента, трябва да има надписа:
"Съдържа хром (VI). Може да причини алергична реакция",
освен когато препаратът вече е класифициран и етикетиран като сенсибилизиращ с фразата R43.
С. За препарати, които не са класифицирани като опасни по смисъла на чл. 23, 24 и 26 от наредбата, но съдържат поне едно опасно вещество
1. Препарати, които не са предназначени за масова употреба
На етикета върху опаковката на такива препарати съгласно чл. 41, ал. 2 се изписва следното:
"Информационният лист за безопасност е на разположение на професионалния потребител при поискване."
§ 22. В се правят следните изменения:
1. Думите "Приложение № 14 към чл. 21, ал. 1, т. 2" се заменят с "Приложение № 14 към чл. 23, ал. 1, т. 2".
2. В т. 2 "Метод за определяне на запалими свойства" думите "чл. 20, ал. 1" се заменят с "чл. 21".
§ 23. В се правят следните изменения:
1. Думите "Приложение № 15 към чл. 28, ал. 2" се заменят с "Приложение № 15 към чл. 28, т. 1".
2. В част А и част В думите "раздели I и III" се заменят с "раздели I и IV".
§ 24. В "Ръководство за попълване на информационния лист за безопасност" се правят следните изменения:
1. В т. 1.1 думите "и трета" се заменят с "глава трета, раздел IV".
2. В т. 2.2 след думите "за които" се добавя "за Европейската общност", а думите "във въздуха на работното място съгласно Наредба № 13 за защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на химични агенти при работа (обн., ДВ, бр. 8 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 71 от 2006 г.)" се заменят с "на експозиция на работното място".
3. В т. 2.3 след думата "което" се добавя "за Европейската общност", а думите "във въздуха на работното място съгласно Наредба № 13 за защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на химични агенти при работа" се заменят с "на експозиция на работното място".
§ 25. В думите "Приложение № 17 към чл. 40а" се заменят с "Приложение № 17 към чл. 40з".
§ 26. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Думите "Приложение № 18 към чл. 40а" се заменят с "Приложение № 18 към чл. 40з".
2. Точка 4 се изменя така:
"4. Търговско наименование/търговски наименования или обозначение/обозначения на препарата/препаратите."
3. Създава се нова т. 5:
"5. Търговското наименование или обозначението, посочено в т. 4, се използва на територията на цялата Европейска общност:
да  не 
5.1. Търговско наименование/търговски наименования или обозначение/обозначения на препарата/препаратите, използвани в следните държави - членки на Европейския съюз*:
Белгия:
Република Чехия:
Дания:
Германия:
Естония:
Гърция:
Испания:
Франция:
Ирландия:
Италия:
Кипър:
Латвия:
Литва:
Люксембург:
Унгария:
Малта:
Нидерландия:
Австрия:
Полша:
Португалия:
Румъния:
Словения:
Словакия:
Финландия:
Швеция:
Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия:
(*) Точка 5.1 се попълва само в случаите, когато отговорът по т. 5 е "не"."
4. Досегашната т. 5 става т. 6.
5. Досегашната т. 6 става т. 7 и в нея думите "чл. 22, чл. 23 и чл. 26" се заменят с "чл. 24 и 25".
6. Досегашната т. 7 става т. 8 и в нея думите "чл. 7, ал. 1, т. 1 и 2 и чл. 7, ал. 2 на ЗЗВВХВП и чл. 30, чл. 31, чл. 32, чл. 33, чл. 34, чл. 35, чл. 36 и чл. 39" се заменят с "чл. 32 - 40б".
7. Досегашните т. 8 и 9 стават съответно т. 9 и 10.
8. В Обяснителните бележки, т. 2 след цифрата "8" се поставя запетая и думите "и 9" се заменят с "9 и 10".
§ 27. Постановлението въвежда разпоредбите на Директива 2006/8/ЕО.
§ 28. Постановлението влиза в сила от 1 март 2007 г.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив