ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 53 ОТ 5 МАРТ 2004 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО И ЗА ДОХОДИТЕ, ВЪРХУ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ, И ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ ИЛИ ЗА БРЕМЕНН

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 53 ОТ 5 МАРТ 2004 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО И ЗА ДОХОДИТЕ, ВЪРХУ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ, И ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ ИЛИ ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 263 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1999 Г. (ОБН., ДВ, БР. 6 ОТ 2000 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 83 ОТ 2000 Г., БР. 36 ОТ 2001 Г., БР. 19 ОТ 2002 Г. И БР. 10 ОТ 2003 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 16 Март 2004г.

Допълнителни разпоредби

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения и допълнения:
1. (В сила от 27.12.2003 г.) Алинея 1 се изменя така:
"(1) Осигурителните вноски за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1 - 6 и 8 и ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване се изчисляват и внасят върху получените брутни възнаграждения и други доходи от трудова дейност. Осигурителните вноски за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7 от Кодекса за социално осигуряване се внасят върху получените брутни възнаграждения, намалени с нормативно признатите разходи по чл. 22, ал. 1, т. 1, буква "д" от Закона за облагане доходите на физическите лица."
2. (В сила от 27.12.2003 г.) Създава се нова ал. 6:
"(6) Осигурителните вноски за лицата, упражняващи трудова дейност и получаващи доходи на изборни длъжности, с изключение на лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1 и 7 от Кодекса за социално осигуряване, както и за служителите с духовно звание на Българската православна църква и други регистрирани вероизповедания по Закона за вероизповеданията се внасят върху полученото брутно възнаграждение, но върху не по-малко от минималния месечен осигурителен доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя. Когато лицето не е работило през целия месец, минималният месечен осигурителен доход се определя пропорционално на отработените дни през месеца."
3. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея се правят следните изменения и допълнения:
а) точки 2, 3, 4 и 5 се изменят така:
"2. стойността на безплатната предпазна храна, противоотровите и други средства, които неутрализират вредното въздействие на работната среда, предоставени в натура съгласно Кодекса на труда и други закони;
3. стойността на безплатната храна, предоставена в натура на членовете на корабните екипажи за дните в експлоатация, на риболовците за дните на улов, а на водолазите - и за дните при спускане под водата, на дежурния персонал, изпълняващ 12-часови дежурства в лечебните и здравните заведения, на операционните екипи, екипите за спешна медицинска помощ и екипите по кръвонабиране, както и на военнослужещите съгласно чл. 234, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;
4. стойността на работното, униформеното и представителното облекло, предоставено при условия и по ред, предвидени в нормативен акт;
5. стойността на специалното работно облекло и на личните предпазни средства, които се предоставят в натура при условия и по ред, предвидени в нормативен акт или колективен трудов договор;"
б) в т. 7 след думите "по чл. 200" се добавя "213, 214", а след думите "чл. 331 от Кодекса на труда" се поставя запетая и се добавя "§ 71 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния служител (ДВ, бр. 95 от 2003 г.)";
в) в т. 10 думите "и чл. 106, ал. 3 и 4" се заменят с "чл. 106, ал. 3 и 4 и чл. 107а", а думите "чл. 88, ал. 2, т. 3 от Закона за държавния служител" се заменят с "чл. 88, ал. 3 от Закона за държавния служител";
г) създава се т. 11:
"11. обезщетенията по чл. 139г, 139д, чл. 139е, ал. 1, т. 1 и 2, чл. 157а, ал. 3 и чл. 188о от Закона за съдебната власт;".
§ 2. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1, изречение второ думите "по чл. 4, ал. 1, т. 7" се заменят с "по чл. 4, ал. 1, т. 7 и 8", а думите "на чл. 1, ал. 2 - 5" се заменят с "на чл. 1, ал. 2 - 6".
2. (В сила от 01.01.2004 г.) В ал. 3 се правят следните изменения:
а) точка 1 се изменя така:
"1. за едноличните търговци, упражняващи трудова дейност - облагаемият доход по чл. 21, ал. 1 от Закона за облагане доходите на физическите лица, без да се намалява с размера на задължителните и доброволните осигурителни вноски и премии/вноски по договори за застраховки "Живот" и застраховки "Живот", ако са свързани с инвестиционен фонд;"
б) точки 3 и 4 се изменят така:
"3. за самоосигуряващите се лица, регистрирани като упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност - облагаемият доход, получен от упражняването на съответната дейност, след намаляването му с разходите за дейността по чл. 22, ал. 1, т. 1, букви "а" - "г" от Закона за облагане доходите на физическите лица;
4. за самоосигуряващите се лица, подлежащи на облагане с окончателен годишен (патентен) данък по глава четиринадесета от Закона за облагане доходите на физическите лица - еднолични търговци или регистрирани като упражняващи свободна професия, или занаятчийска дейност - доходът, получен от упражняването на съответната дейност, определен по условията на т. 1 и 3."
§ 3. В думите "първите 3 работни дни" се заменят с "първия работен ден".
§ 4. Създава се
"Чл. 10. (1) Паричните обезщетения за временна неработоспособност, помощите и другите обезщетения по държавното обществено осигуряване се изплащат по реда и в сроковете по чл. 40, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.
(2) Териториалните поделения на Националния осигурителен институт могат да извършат плащанията по ал. 1 на лицата, придобили право за получаването им след приключване на производство по ликвидация или прекратяване на осигурителя.
(3) Териториалните поделения на Националния осигурителен институт могат да извършат плащанията по ал. 1 на лицата, придобили право за получаването им, или да разпоредят на осигурителя да ги плати, когато те не са изплатени по вина на осигурителите, след внасяне на дължимите осигурителни вноски върху тези суми."
§ 5. В от заключителните разпоредби думите "чл. 41, ал. 4 от Кодекса за задължително обществено осигуряване" се заменят с "чл. 41, ал. 5 от Кодекса за социално осигуряване".

Заключителни разпоредби

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив