ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 54 ОТ 2 МАРТ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПЛАН ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ ЗА ПЕРИОДА 2000-2006 Г., ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 208 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1999 Г.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 54 ОТ 2 МАРТ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПЛАН ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ ЗА ПЕРИОДА 2000-2006 Г., ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 208 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1999 Г.

Обн. ДВ. бр. от 13 Март 2001г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
Член единствен. Приема изменения и допълнения на Националния план за регионално развитие за периода 2000-2006 г. съгласно приложението.
Приложение
Изменения и допълнения на Националния план за регионално развитие за периода 2000-2006 г.
Националният план за регионално развитие за периода 2000-2006 г. - изменения и допълнения, е разработен в съответствие с чл. 4, т. 2 от Закона за регионалното развитие. Той има за задача да отрази настъпилите изменения в международен и вътрешен план и на тази основа да направи необходимите допълнения в приетия с Постановление № 208 на Министерския съвет от 1999 г. Национален план за регионално развитие за периода 2000-2006 г. (ДВ, бр. 106 от 1999 г.).
На етап 2000 г. стратегията, целите и мерките на Националния план за регионално развитие (НПРР) на национално ниво остават непроменени.
1. Точка 2.3 "Проблеми на политиката на регионално развитие" се допълва, както следва:
"2001 г. е нов качествен етап в изпълнението на НПРР (2000-2006 г.). Разработената и внедрена база от данни създава условия за модерно програмиране. Чрез нея една от основните функции на НПРР - търсене на инвестиции, става реалност. Съдържащата се информация в базата от данни позволява представянето на информация на потенциални инвеститори както по сектори, така и в териториален разрез - населено място, община, област, райони за планиране.
С оглед на по-нататъшното усъвършенстване на програмирането, финансирането и прилагането на Плана за действие трябва да се имат предвид следните задачи:
1. В областта на програмирането:
Създадената информационна база, съдържаща проектите, включени в годишните програми на Плана за действие, ще продължава да се развива, като през следващите години ще обхване и общинските планове за развитие. За целта са необходими инвестиции за създаване на компютърна мрежа за автоматичен обмен на данни, която да обхване всички областни, а в перспектива - и общински администрации.
Не бива да се пренебрегва фактът, че квалификацията на кадрите, работещи в общините и областите, все още е ниска. Необходимостта от все по-качествено планиране и програмиране в сферата на регионалното развитие изисква обучение на кадрите по места, както и допълнително обучение на експертите, които работят с базите от данни.
2. В областта на координацията:
Разминаването във времето на изготвянето на Плана за действие на НПРР и разработването на проектобюджета на държавата е целесъобразно в бъдеще да бъде избегнато, като Планът за действие стартира и бъде готов до юни, когато започва процедурата по проектобюджета. Така Планът за действие ще намери своето място при разработването на бюджета.
Координация на плана за действие с министерствата и ведомствата:
Работата по Плана за действие 2001 през тази година показа липса на предварително обявена структура в министерствата и ведомствата, чрез които да се извършва координация както на областните планове, така и на Плана за действие. Тъй като работата по Плана за действие е непрекъснат процес, провеждането на регионалната политика ще бъде по-ефективно, ако в министерствата и ведомствата бъдат посочени структурни звена за координация.
3. В областта на финансирането:
Процедурата, свързана с финансирането на регионалното развитие, е прекалено усложнена. В периода, когато България започна преговори за присъединяване към ЕС, е необходимо създаването на фонд "Регионално развитие". Фонд "Регионално развитие" няма за цел искането на допълнителни финансови средства от бюджета. Точно обратното - чрез концентрацията на част от съществуващите извънбюджетни фондове ще се създадат условия за по-ефективно управление на финансовите ресурси от бюджета и по-добри условия за координация с предприсъединителните програми на ЕС и други финансови донори. Това ще облекчи задачата за кофинансирането на програмите за икономическо и социално сближаване, които се предвижда да възлязат на около 100 млн. лв. годишно. След присъединяването и реалното ползване на Европейския фонд за регионално развитие значително ще се увеличат ресурсите почти до 1 млрд. лв. годишно. Тези фондове се ползват на основата на многогодишно планиране.
Именно така чрез Националния план за икономическо развитие и Националния план за регионално развитие ще се осигури ефективното планиране и разходване на публичните ресурси.
Проектите, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, съвпадат изцяло с програмите за реализация на НПРР и съдържанието на проекти в тях:
производствени инвестиции, позволяващи създаването или поддържането на работни места;
инвестиции в инфраструктури, в това число:
- инвестиции в региони, допринасящи за увеличаване на икономическия потенциал, развитието и структурното приспособяване на тези региони;
- инвестиции в региони, страдащи от промишлен упадък, които директно да бъдат насочени към икономическа активност или създаване на предпоставки за развитие на икономическата активност;
- инвестиции в райони, насочени към развитието на комуникационни инфраструктурни връзки, от които зависи икономическата активност;
развитие на регионалния потенциал чрез инвестиции в подкрепа на развитието на местни инициативи и дейности на малки и средни предприятия;
инвестиции в региони в областта на образованието и здравеопазването, допринасящи за тяхното структурно приспособяване;
инвестиции в областта на изследванията и технологичното развитие, допринасящи за регионалното развитие;
производствени инвестиции и инвестиции в инфраструктури, насочени към опазване на околната среда, когато тези инвестиции са насочени към регионалното развитие;
мерки за подготовка, преценка, мониторинг и оценка.
4. В областта на прилагането:
Все още както в общинските стратегии, така и в областните планове не се осъзнават или се подценяват различните етапи на инвестиционния процес. Например: търси се финансиране за проекти, които са едва на фаза инвестиционна идея. При обявения принцип за състезателност такива проекти автоматично отпадат от годишните програми на плана за действие.
Необходимо е при попълването на проектните фишове стриктно да се спазва условието, че финансиране за реализация могат да получат само обекти с готови работни проекти.
5. В областта на информацията:
Не е достатъчен обемът на информация, която достига до общините и областите, за кандидатстване за финансиране извън бюджета. Необходимо е създаването на организация за движението на този информационен поток, така че той да достига до областите, общините, а чрез тях - и до населението."
2. Точка 3.1.1.1 "Подобряване на координацията между секторните политики" се изменя, както следва:
"1. Използвана е нова технология при разработването на Националния план за регионално развитие.
При разработването на Националния план за регионално развитие и на областните планове за развитие е използван принципът на планиране "от долу на горе", т.е. областните планове за развитие се основават на общинските стратегии за развитие, а Националният план се основава на областните планове за развитие. Отразена е реалната ситуация в съставящите областите общини, техните проблеми и приоритетните им сектори на развитие, като обобщението не е механично, а е съобразено и с необходимостта за подаване на базова информация към правителството с цел пълноценно участие на общините в Националния план за регионално развитие.
За да се подпомогнат общините при разработването на общинските стратегии през 2000 г., в Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха разработени Методически указания за обема и съдържанието на общинските стратегии за развитие и програмите за реализация (приложение № 1). В тях особено внимание е обърнато на стратегическите анализи, на силните и слабите страни в развитието на общините, на възможностите и рисковете, свързани с това развитие. Подчертана е необходимостта при разработването на общинските стратегии да бъдат привлечени за участие експерти, работещи в тази област, представители на неправителствени организации, на агенциите за регионално развитие, представители на бизнеса, както и на местните елити.
Други важни моменти, залегнали в методическите указания, са свързани с методическия подход, обема и съдържанието на общинските стратегии. Те се свързват със следните основни постановки:
Общините имат ключово значение и са важен инструмент при планирането и реализирането на областните планове за развитие.
Общинските стратегии са основен генератор на идеи, инициативи и проекти за развитие, за привличане на частния сектор и на неправителствените организации.
Разгледани са подробно въпросите с осигуряването на реализацията на общинските стратегии:
общинският бюджет непосредствено се обвързва с общинската стратегия, като се отчитат и задълженията по национални и регионални програми и проекти;
местното развитие се обвързва с възможността за предоставяне на целеви субсидии;
финансовото осигуряване на проектите в стратегията се разработва, след като се идентифицират всички потенциални източници и се създадат условия за координация и привличане на кофинансиране.
Дадени са подробни пояснения, свързани със структурата и съдържанието на общинските стратегии:
необходимото информационно осигуряване;
анализ на съществуващото състояние - оценка на природните потенциали, анализ на тенденциите и процесите в икономиката, в социалната сфера, на безработицата, техническата инфраструктура, околната среда и др.;
определяне на стратегическите цели и приоритети в развитието на общината за периода 2000-2006 г.;
разработване на програми за реализация на стратегическите цели и приоритети;
разработен е проектен фиш, в който са конкретизирани параметрите за всеки проект - наименование, местоположение, предназначение, проектна готовност, необходими финансови средства, времетраене на реализацията, очакван ефект и др.
Към разработването на общинските стратегии са предявени и някои общи изисквания:
да има приоритетност на проблемите за реализация и на проектите, участващи във всяка програма;
във всяка програма проектите да бъдат обособени в две групи - с надобщинско значение и с общинско значение;
стратегията да е териториално адресирана към населените места в общината.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Главна дирекция "Регионално развитие и административно-териториално устройство" създаде организация за разясняване на методическите указания на заседания на областните съвети за развитие.
Общинските стратегии и програми за реализация (2000-2006 г.) са разгледани и приети на сесии на общинските съвети, с което те се превръщат в "местен закон за общинско развитие". След приемането на общинските стратегии на сесия на общинските съвети те бяха представени на областните администрации, за да послужат като база при измененията и допълненията на областните планове за развитие.
За подпомагане работата на областните администрации по областните планове за развитие Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Главна дирекция "Регионално развитие и административно-териториално устройство" разработи Указания за изменения и допълнения в областните планове за развитие (приложение № 2).
Важен момент при разработването на областните планове през 2000 г. е обстоятелството, че те се разработват на основата на общинските стратегии за развитие. С включването на общините в процеса на разработването на областните планове за развитие се създават условия за изпълнение на чл. 12, ал. 1 от Закона за регионалното развитие, която гласи, че "НПРР е съвкупност от инициативи за развитие на областите и общините в съответствие с целите на закона".
2. Нова структура на документа.
В изпълнение на приетия от Министерския съвет НПРР за периода 2000-2006 г. през 2000 г. работата е насочена към създаване на механизми за координация и управление на регионалната политика. Въз основа на методическите указания за разработване на общинските стратегии и областните планове за развитие е извършена координацията на ниво области, а в НПРР - на национално ниво. Главното внимание е насочено към разработването на национални програми в НПРР и тяхната координация с министерствата и ведомствата. Това обуславя и новата структура в НПРР, която е аналогична на технологичния процес на разработване и координиране:
оценка на областните планове за развитие;
разработване на националните програми в системата на НПРР с оглед на тяхната координация с министерствата и ведомствата;
разработване на териториалните равнища:
- райони за целенасочено въздействие;
- райони за планиране.
Въвеждането на система от приоритетни направления, програми и подпрограми създава необходимите предпоставки за изработването на годишните доклади за изпълнението на изминала планова година, за работа по текущата планова година, както и за подготовката на следваща планова година. Става възможно изготвянето на анализи по проблемни направления, оценяване на тенденциите в тях и на тази основа - въвеждането на корекции в перспективните планови години.
3. Процес на координация и съгласуване.
Процесът на координация и съгласуване на НПРР протича през следните етапи:
Първи етап: Координация между общините на ниво областен план за развитие за обекти с надобщинско значение, което се извършва на заседания на областния съвет за развитие.
Втори етап: Разработване на НПРР на основата на общинските стратегии и областните планове. Сформиране на националните програми и подпрограми.
Трети етап: Координация на националните програми и подпрограми със съответните министерства и ведомства.
Четвърти етап: Разглеждане и съгласуване на НПРР от Съвета за регионално развитие при Министерския съвет и внасянето му за утвърждаване от Министерския съвет.
Пети етап: Изпращане на информация по областите за постигнатата координация между НПРР и министерствата и ведомствата по линия на консолидирания държавен бюджет.
Шести етап: Съгласуване на НПРР с министерствата и ведомствата преди внасянето му в Министерския съвет.
Седми етап: Отразяване на забележките, направени от Министерския съвет."
3. Точка 3.1.1.2 "Подобряване на информационното осигуряване, в т.ч. изграждане и поддържане на съвременна информационна система" се изменя, както следва:
"1. Стартира проектът за информационна осигуреност на регионалното развитие "Регионална статистика".
От февруари 2000 г. в НСИ е създаден самостоятелен отдел, на който е възложено:
да осъществява методологическа координация при събирането, анализирането и предоставянето на данни на регионално ниво;
да осигурява взаимообвързаност на регионалната информация от различни органи на статистиката;
да осигурява в максимална степен изпълнение на изискванията на EUROSTAT към регионалната статистическа информация с оглед интегрирането й в съответните модули на базите от данни на EUROSTAT;
да осигурява надеждна информационна основа за регионалното планиране и управление с акцент върху районите за планиране;
да облекчава и ускорява процеса на обслужването на потребителите на такава информация.
Конкретните задачи, поставени за постигането на тези цели, са:
изучаване на потребностите от регионална информация;
преглед и систематизация на наличната информация на регионално ниво не само в НСИ, но и в цялата статистическа система;
създаване на адекватна нормативна база и статистическа инфраструктура в съответствие с регламентите и препоръките на EUROSTAT и контрол върху стриктното им използване в статистическата дейност;
привеждане на дефинициите на статистическите показатели в максимално съответствие с дефинициите, прилагани в EUROSTAT;
създаване на централизирана база от данни с регионална информация;
освен директното включване на показатели в системата регионалната статистическа информация трябва да отговаря и на изискванията за методологическо единство, т.е. отдел "Регионална статистика" следва да служи и като оценител на качеството на информацията от различни източници и сравнимостта й според изискванията на ЕС.
Информацията се събира от следните източници:
- специализираните (браншови) отдели на НСИ;
- други органи на статистиката съгласно Закона за статистиката;
- административни източници и други регистри.
Тематични наблюдения в териториалните наблюдения на НСИ.
В НСИ е започнала методологическа работа за осигуряване на статистическа информация за изчисляване на основни макроикономически и социално-демографски показатели за утвърдените шест района на планиране: брутен вътрешен продукт, приходи от дейността на стопанските субекти, заетост и безработица, доходи на населението, брой и структура на населението и др. Проучват се възможностите за изчисляване и на други статистически показатели за развитието на районите.
Наред с това в съответствие с възприетата практика териториалните статистически бюра ще организират и провеждат самостоятелни регионални статистически изследвания по специфични проблеми на регионалните общности. Целта на тези изследвания е да се събере необходимата актуална статистическа информация за задоволяване на нарастващите потребности на местните органи на управление, фирмите и обществеността. На основата на проведените изследвания статистическите бюра ще публикуват регионални бюлетини с обобщени данни, характеризиращи икономическия, социалния и демографския облик на регионите, както и динамиката на извършващите се в тях промени.
Основно ниво, на което ще се събират данни за статистически анализ и подпомагане управленските решения, е утвърденото от EUROSTAT ниво NUTS3, което съответства на утвърдените 28 области. Изграждането на база от данни с регионална информация следва да обезпечи максимален брой показатели за единиците от това ниво. Успоредно с усъвършенстване на хармонизацията по отделните области на статистиката ще се разширява броят на показателите на това и по-ниските нива NUTS4 (общини) и NUTS5 (населени места).
Що се отнася до NUTS2 (райони за планиране), неговата важност е очевидна. Тя произтича от ролята му при планирането на регионалното развитие и използване на европейските инструменти за подпомагане. В методологично отношение усилията ще бъдат насочени към набавяне на липсващите елементи в статистическата информация за осигуряване изчисляването на основните макроикономически показатели за развитието на тези райони. В редица случаи това изисква сериозни промени в обхвата и организацията на събирането на данни.
2. Разработване и внедряване на база от данни.
2.1. Предпоставки за създаване на информационна база в НПРР.
Необходимостта от създаване на база от данни за проектите, включени в НПРР, произтича от неговите основни функции - да служи като един от инструментите за провеждане на регионалната политика в страната и за привличане на чужди инвестиции.
С помощта на информационната база се преминава към качествено ново информационно осигуряване на НПРР, позволяващо наблюдение, оценка и съвременно управление на процеса на регионално развитие. Изпълнението на програмите в НПРР е немислимо без възможността за контрол върху финансовото осигуряване на проектите и институционалната им координация. Във връзка с това е очевидна необходимостта от конкретна и актуална информация за всеки отделен проект или програма, която да подпомага дейността на органите и институциите, провеждащи политиката за регионално развитие, и да обслужва интересите на потенциалните инвеститори в страната и в чужбина.
Успоредно с това информационната база осигурява по-голяма гъвкавост и мотивация при вземането на управленски решения. Тя може да предоставя в желан момент справки в различни разрези с достоверна и официална информация по отношение на проектите, включени в Националния план за регионално развитие, подпомагайки дейностите, осъществявани от местните власти, областните управители и областните администрации, секторните министерства и правителството.
2.2. Предназначение на информационната система.
Информационната система дава възможност за непрекъснато наблюдение на хода на реализация на всеки един от проектите, включени в НПРР. Промените на условията на финансиране по време и източници бързо могат да бъдат отразявани в базата. Същевременно тя може да предостави справки за проектите по избрани параметри, които позволяват да се анализират различни аспекти на процеса на развитие на регионите в страната. На тази основа много бързо промените на вътрешните и външните условия, влияещи върху регионалното развитие, могат да намерят отражение в провежданата регионална политика.
Информационната база е отворена система, т.е. тя може да бъде допълвана и развивана, като това й качество дава възможност за сливане с други бази от данни със същата архитектура, както и за включване на допълнителни модули към основния информационен масив, съставен от данните за всеки от проектите в НПРР.
В сегашния си вариант информационната система може да обслужва институциите, провеждащи регионалната политика на областно ниво, район за планиране и национално ниво. Съществува възможност тя да обхване и общинското ниво. Създадената информационна база може успешно да обслужва и бизнессредите с цел разширяване на сътрудничеството между публичния и частния сектор при изпълнението на програмите на НПРР и областните планове за развитие.
2.3. Технология за използване и поддържане на информационната система.
Основен носител на информацията е проектният фиш. Той е разделен на пет модула:
Модул А-Обща информация - включва основни данни на проекта, като унифициран код на проекта; наименование на проекта; местонахождение - населено място (ЕКАТТЕ), община, област, район за планиране, район за целенасочено въздействие (ако общината попада в съответен район); сектора, към който е адресиран проектът; срока на реализация; отговорната институция; бенефициента и съответния инвеститор на обекта.
Модул Б - Финансиране - включва общата стойност на проекта; усвоените средства към определена дата (ако има такива); необходимите финансови средства за всяка от плановите години; източниците на финансиране, в т.ч. осигурени от различните финансови източници, и за каква част се търси финансиране от съответен финансов източник.
Модул В - Характеристики - включва описание на проекта; тип на проекта; очакван ефект при реализация на проекта; значимост на проекта (общинска, областна, регионална, национална, международна).
Модул Г - Проектна готовност, т.е. дали проектът има готовност със завършена фаза; ако няма готовност, какво се предвижда като финансиране за всяка фаза, включително за фазата реализация на проекта.
Модул Д - Институционална координация - включва координацията със съответните ведомства; обвързването на проекта с различните териториални нива (национално, областно и общинско), като се посочва към кое направление (програма) подпрограма от Националния план за регионално развитие, областния план за развитие и общинската стратегия за развитие се отнася конкретният проект; партньори на проекта. Ако проектът е с надобластно значение, е необходимо да се посочи надобластната координация, като точно се отрази с коя от заинтересуваните области е извършена координация.
2.4. Въвеждане на информацията от проектния фиш в базата от данни.
Включва въвеждане на събраната първична информация от проектния фиш в базата от данни.
2.5. Справките, които могат да се получат от базата от данни, най-общо могат да се класифицират като:
Секторни справки, които се получават в резултат на отнасянето на даден проект към съответните направления (програми) подпрограми от националния план, съответно от областния план или от общинската стратегия. Този вид справка позволява координация на макрониво.
Справката дава възможност заедно с групирането на проектите по направления (програми) подпрограми да се получи и справка за финансирането на проекта (общата сума на проекта, планираните финанси и източниците на финансиране - общо за дадена година, в т.ч. осигурени и неосигурени средства).
Териториални справки:
Успоредно с получаването на секторната справка е възможно тя да бъде отнесена и към съответен териториален разрез - на ниво район за планиране, област, район за целенасочено въздействие и др.
Тези териториални справки се изготвят от гледна точка на:
- финансиране на проектите (обща сума на проекта, планирани финанси, източници на финансиране) общо и за съответна година;
- значимост на проекта - международна, национална, регионална, областна, общинска. Справката изписва проектите с тяхната обща сума за целия период и отделно за съответна година, в т.ч. осигурени и неосигурени средства за годината;
- очакван ефект на проекта - икономически, екологичен, социален, нови работни места, в т.ч. постоянни, временни, сезонни;
- проектна готовност - видовете фази на проекта и състоянието на всяка от тези фази;
- тип на проекта - нов, незавършен, рехабилитация, незавършен - рехабилитация, друг. Тази справка е нужна, когато е необходимо да се даде приоритет на незавършеното строителство.
Справка с пълни проектни фишове, която дава пълната информация за проекта в съответствие с попълнената информация от проектния фиш.
Поддръжка на системата:
Поддръжката на информационната система включва осигуряването на безпроблемна работа и експлоатация на системата във времето. За целта е необходима стриктна политика за осигуряване на актуалността на данните, както и поддържане на резервни копия на базата от данни.
2.6. Технически характеристики на информационната система.
Информационната система е реализирана и работи с продукта MS Access 97.
Хардуерни изисквания:
- минимални: IBM PC Compatible, 32 MB RAM, 10 MB свободно дисково пространство;
- препоръчителни: IBM PC Compatible/233 MHz, 64 MB RAM, 100 MB свободно дисково пространство, видеокарта 1024 x 768, мрежова карта, принтер.
Софтуерни изисквания:
Операционна система Windows 9x/NT/2000, Microsoft Office 97-Access 97, кирилизиращ софтуер, архивиращ софтуер (WinZip).
Универсалност и разширяемост на решението:
Реализираното решение е универсално и работи със стандартен софтуер като MS Windows и MS Access 97. Системата е разширяема в посока на развитие на функционалността за многопотребителска работа в мрежа.
Изисквания за правилна експлоатация на системата:
Използването на системата изисква минимална компютърна грамотност и познаване на MS Windows и MS Office. Поддръжката на системата е олекотена, но наличието на системен администратор е препоръчително, особено при едно бъдещо развитие на системата.
2.7. Необходимост от бъдещо развитие на информационната система.
Развитие на човешките ресурси:
Един от основните проблеми, тясно свързан с надеждността на базата като цяло и верността на поддържаната и актуализирана информация, е наличието на добре подготвени кадри, които да са в състояние сами да разрешават проблемите, възникнали в процеса на работата. Резултатите през 2000 г. очевидно доказват необходимостта от провеждане на курсове за обучение на кадрите, които ще работят с информационната система, с цел подобряване на професионалните им умения.
Техническо осигуряване на базата:
В процеса на въвеждането в базата на първичната информация, постъпваща от областите, се установи, че все още има служители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в областните управи, които не разполагат с персонални компютри и нямат е-mail адрес за комуникация. Целесъобразно е този проблем да бъде решен в максимално кратък срок.
Софтуерно осигуряване:
За да се осигури бъдещото развитие и разширение на информационната база, е необходимо да бъде регламентиран конкретният софтуер, който ще се използва - системен и приложен софтуер, шрифтове и т.н.
Разширение на обхвата на информационната база:
В представения вариант на информационната база са обхванати всички проекти, включени в НПРР и в областните планове за развитие. В следващите години тя може да бъде разширена, като се обхванат мерките и програмите, включени в общинските планове за развитие.
2.8. Подобряване и развитие на софтуера на информационната база.
От работата с базата през 2000 г. бяха констатирани някои проблеми, които биха могли да бъдат елиминирани чрез подобряване на ползвания програмен продукт. Една от посоките на усъвършенстване е дефинирането на нови йерархични и други връзки между информационните масиви, съставящи базата-касаещи както въведените номенклатури, така и информацията за самите проекти. Особено ценна е и възможността да се разширят типовете справки, което дава възможност за анализиране на нови страни на процеса на регионално развитие на районите в страната.
Създаване на компютърна мрежа:
За да може създадената база от данни да бъде използвана най-рационално, е подходящо създаването на компютърна информационна мрежа, която да обхване всички структури на Главна дирекция "РР и АТУ" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на територията на страната. За да се осигури надеждност на работата, е необходимо и да се изяснят правилата за достъп до информационните масиви, правилата за нанасяне на корекции при допуснати грешки, актуализация и ред за използване на справките. За тази цел е необходимо да бъде определен системен администратор, който да контролира и управлява развитието и използването на базата от данни.
Изготвяне на вариант на базата от данни на английски език:
Целесъобразно е изготвянето на вариант на базата от данни на английски език с цел предоставяне на информация на чужди инвеститори, бизнесмени и подготовка на презентации на различни международни форуми."
4. Точка 3.2 "Проекти с национално значение с изразено въздействие върху регионалното развитие" за 2001 г. се допълва, както следва:
"1. Национално ниво.
Инвестиционните инициативи възлизат на 2597 млн. лв.:
- общият размер на финансовите ресурси, осигурени от различни финансови източници, е 1682 млн. лв. (64,8 % от инвестиционните инициативи);
- от консолидирания държавен бюджет са осигурени 424 млн. лв. (25,2 %);
- през 2001 г. участват 754 проекта, от които 740 на основата на проектните фишове в областните планове за развитие след координацията с министерствата и ведомствата и 14 проекта на национално ниво;
- при изпълнение на плана за 2001 г. ще бъдат разкрити 64 444 нови работни места.
1.1. Категоризация на проектите по значимост:
В съответствие с предварително зададените условия в "База данни" проектите са обособени в три групи по значимост: с международно значение, с национално значение и с регионално значение.
Значимост на проектите в План за действие 2001 г.
Таблица 1 към т. 3.2
Array
Въз основа на показаните данни в таблица 1 могат да се направят следните изводи:
Първо. Получената пропорция между броя на проектите на трите нива на значимост е оптимална и представлява добра предпоставка за иницииране на регионалното развитие при максимално използване на потенциала от по-високото ниво.
Второ. От 754 проекта за 2001 г. по значимост са посочени 250 (международно, национално и регионално). Това е 33 % от общия брой на проектите. Останалите са с общинска значимост.
1.2. По приоритетни направления.
Обявените инвестиционни инициативи за 2001 г. по приоритетни направления се разпределят, както следва:
на първо място, направление "Техническа инфраструктура" - 63,5 %. От тях са осигурени 75,1 %;
на второ място, направление "Икономическо развитие" - 13 %. От тях са осигурени 51,3 %;
на трето място, направление "Околна среда" - 9,5 %. От тях са осигурени 49,1 %;
на четвърто място, направление "Благоустройствени дейности" - 6,4 %. От тях са осигурени 39,3 %.
Останалите направления са с по-малко участие.
1.3. Секторни годишни програми.
На първо място с най-голям обем инвестиции се нарежда програма "Транспортна система" - с 850 млн. лв. От тях са осигурени 676 млн. лв. (79,55 %).
На второ място е програма "Електроснабдителна система" - с 656 млн. лв. От тях са осигурени 525 млн. лв.(80 %).
На трето място е програма "Канализация и ПСОВ" - със 155 млн. лв. От тях са осигурени 73 млн. лв. (48 %).
На четвърто място е програма "Селско стопанство" - със 145 млн. лв. От тях са осигурени 44 млн. лв. (47,2 %).
На пето място е програма "Благоустрояване на населените места" - със 138 млн.лв. От тях са осигурени 40 млн. лв. (29,3 %).
Анализът по годишни програми очертава приоритетите на национално ниво за
2001 г., които са насочени към ново транспортно и енергийно строителство, модернизация и реконструкция. Голямо е участието на програмите, свързани с водоснабдяването и канализацията на населените места, чрез които се създават условия за подобряване качеството на живота на хората, както и предпоставки за ускорено икономическо развитие.
2. Регионално ниво (райони за планиране).
2.1. Инвестиционни инициативи.
На регионално ниво инвестиционните инициативи са посочени в таблица 2.
При средно на район за планиране за 2001 г. 394 млн. лв. инвестиционни инициативи районите за планиране се групират в три групи:
първа група. Райони за планиране с инвестиционни инициативи над средното за районите за планиране. Тук попадат Южният централен район за планиране и Югозападният район за планиране. На този етап това са районите с най-висок инвестиционен потенциал. Южен централен район за планиране. Той е с най-голям относителен дял - 41,1 % на всички инвестиционни инициативи. Привлича и най-голям обем частни инвестиции - 72 % от общите частни инвестиции за 2001 г., които са насочени към обектите Марица-изток, Високопланински спортно-туристически комплекс "Сютка", Хидрокомплекс "Горна Арда", автомагистрала "Марица" и др. Югозападен район за планиране. Неговият инвестиционен потенциал - 25,5 % от общите инвестиционни инициативи, се определя на този етап от област София, с обектите Летищен комплекс "София", софийското метро и др.;
втора група. Райони за планиране с инвестиционни инициативи около средното за районите за планиране. Тук попадат Североизточният район за планиране и Югоизточният район за планиране общо с 19,8 % участие в общите инвестиционни инициативи на районите. Участието на частни инвестиции в тях е 17,8 % от всички частни инвестиции за 2001 г.;
трета група. Райони за планиране с инвестиционни инициативи под средното за районите за планиране. Тук попадат Северният централен район за планиране и Северозападният район за планиране с общо 13,6 % участие в общите инвестиционни инициативи и с най-малко участие на частните инвестиции - 4,2 % от всички частни инвестиции за 2001 г.
2.2. Участие на консолидирания държавен бюджет.
В съответствие с целта на НПРР за смекчаване на регионалните различия чрез консолидирания държавен бюджет към проблемните райони за планиране за 2001 г. се насочват значителни финансови ресурси. При средно 179 лв./жител от консолидирания държавен бюджет за всички райони за планиране към Северозападния район за планиране са насочени 198 лв./жител (таблица 3).
Съотношението по този показател между Югозападния район за планиране и Североизточния район за планиране за 2001 г. е 2:1, което е реален израз на провежданата политика за смекчаване на регионалните различия.
Инвестиционни инициативи 2001 г.
Таблица 2 към т. 3.2
Array
Инвестиционни инициативи и тяхното финансово осигуряване
Таблица 3 към т. 3.2
Array
5. Точка 3.3 "Областни планове за развитие" се изменя, както следва:
"Резюмета
3.3.1. Северозападен район за планиране.
3.3.1.1. Областен план за развитие на област Видин.
Обща характеристика:
Област Видин се намира в северозападната част на България и обхваща площ 3022 кв. км, което представлява 2,7 % от територията на Република България. Географското положение на областта е благоприятствало развитието й като транспортен, търговски, културен и политически център. Област Видин е входно-изходната артерия на Република България за Европа и света. Населението на областта наброява 141 408 души. В област Видин има 141 населени места, от които 7 града и 134 села, разпределени в 11 общини: Белоградчик, Бойница, Брегово, Видин, Грамада, Димово, Кула, Макреш, Ново село, Ружинци и Чупрене.
Стратегически цели:
Превръщане на област Видин в съвременен транспортен и комуникационен център с национално и международно значение.
Осигуряване на икономически растеж на базата на добре развито селско стопанство и преработвателна промишленост, увеличаване на вътрешното потребление и експорта на селскостопанската продукция.
Развитие на туризма и културата чрез пълноценно използване на богатото историческо, археологическо и културно наследство, както и на географските и природните дадености в областта.
Опазване и подобряване състоянието на околната среда в съответствие с европейските стандарти.
Създаване на условия за привличане на чуждестранни инвестиции.
Изграждане на принципно нова система за здравеопазване и образование, съобразена с възможностите на областта и отговаряща на потребностите на населението, съизмерима с националната и европейските здравни и образователни системи.
Финансово осигуряване:
За реализирането на посочените обекти, заложени в актуализирания областен план за развитие - 2001 г., са необходими общо 369 461,0 хил. лв. За 2001 г. са необходими 40 122 хил. лв., от които са осигурени 28 106 хил. лв. (70 %). За останалите се кандидатства за финансиране от извънбюджетни фондове - ФРИ, инвестиционни програми на министерства и ведомства - МРРБ и МОСВ, и програми на ЕС-ФАР, САПАРД и др.
3.3.1.2. Областен план за развитие на област Враца.
Обща характеристика:
Област Враца обхваща 4006 кв. км площ. Броят на населението й към 31 декември 1999 г. е 255 589 души. На територията на областта има 11 общини: Борован, Бяла Слатина, Враца, Кнежа, Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман и Хайредин.
Стратегически цели:
спиране на спада в развитието на икономиката и осигуряване на устойчив растеж през втората половина на периода, в т.ч. постигане на средногодишно увеличение на брутния вътрешен продукт с 3 %;
развитие на човешките ресурси, намаляване на безработицата до средната за страната и повишаване на жизнения стандарт на населението в областта;
неутрализиране на отрицателното екологично влияние на предприятията от тежката и добивната промишленост и гарантиране на природните дадености на област Враца.
Подцел 1:
развитие на пътната, енергийната, телекомуникационната и градската инфраструктура;
повишаване конкурентоспособността на селското стопанство и развитие на производството на екологично чисти растителни и животински продукти. Балансирано и многофункционално използване на ресурсите от горите и горския фонд. Рехабилитация и развитие на поливното земеделие;
създаване на по-благоприятна среда за развитие на индустрията;
създаване на подходяща бизнессреда за МСП чрез използване на местните ресурси и външно съдействие;
развитие на туризма като помощен отрасъл на областната икономика.
Подцел 2:
създаване на нови работни места, снижаване равнището на безработицата и повишаване жизнения стандарт на населението.
Подцел 3:
опазване на околната среда, оползотворяване на природните отпадъци, развитие на екологични производства.
Финансово осигуряване:
За реализирането на предвидените мерки са необходими общо 200 204,0 хил. лв., от които за 2001 г. - 60 121 хил. лв. От тях са осигурени 18 126 хил. лв. (30 %). За останалите се кандидатства по извънбюджетните фондове ФРИ, инвестиционни програми на министерства и ведомства - МРРБ, ИАП, МОСВ, МИ, и програми на ЕС-САПАРД, ИСПА и др.
3.3.1.3. Областен план за развитие на област Монтана.
Обща характеристика:
Област Монтана обхваща централната част на Северозападна България с площ 3618 кв. км, което представлява 3,2 % от територията на Република България. На територията на област Монтана живеят постоянно 191 129 души, или под 2 % от населението на страната. Област Монтана е една от по-рядко населените териториални единици у нас. Средната гъстота на населението на един квадратен километър е 53 души при 74 за страната.
Област Монтана се състои от 130 населени места, разпределени в 11 общини: Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Лом, Медковец, Монтана, Чипровци и Якимово.
Стратегически цели:
развитие и осъвременяване на техническата инфраструктура;
стабилизиране на икономическото развитие;
опазване на околната среда и разумно използване на природните ресурси;
развитие на човешките ресурси.
Програми:
"Осъвременяване на пътната мрежа";
"Реконструкция и обновяване на водоснабдителната мрежа";
"Други обекти от регионалната инфраструктура";
"Стабилизиране и преструктуриране на промишлеността";
"Възраждане на селското стопанство";
"Развитие на туризма";
"Опазване на околната среда и разумно използване на природните ресурси";
"Развитие на човешките ресурси".
Финансово осигуряване:
За реализацията на обектите, заложени в актуализирания областен план за развитие, са необходими общо 82 595 хил. лв. За 2001 г. са необходими 22 645 хил. лв., от които са осигурени 17 376 хил. лв. (76,7 %). За останалите се кандидатства за финансиране от извънбюджетни фондове, инвестиционни програми на министерства и ведомства - МРРБ, МИ и др. , програми на ЕС и др.
3.3.2. Северен централен район за планиране.
3.3.2.1. Областен план за развитие на област Ловеч.
Обща характеристика:
Област Ловеч е разположена на територия от 4132 кв. км и заема 3,7 % от общата територия на Република България. В състава на областта влизат 8 общини: Априлци, Летница, Ловеч, Луковит, Тетевен, Троян, Угърчин и Ябланица, и 101 кметства. Населението на областта е около 179 118 души, или 2,2 % от населението на страната. Почти две трети от площта на региона е планинска, останалата част - попупланинска, и сравнително малка част - равнинна.
Стратегически цели:
подпомагане развитието на пазарната икономика в областта и създаване на необходимите условия за устойчиво развитие;
намаляване на значителните различия в условията на живот в отделните селища на региона;
подпомагане хармоничното развитие на пространствената и селищната структура;
намаляване нивото на безработица;
създаване на условия за по-активно и целенасочено интегриране на малцинствените групи в обществения живот.
Приоритети:
изграждане и развитие на техническата и социалната инфраструктура;
развитие на туристическата индустрия;
стабилизиране и оживление на икономиката;
стабилизиране на заетостта и развитие на човешките ресурси.
Програми:
Програма "Инфраструктура";
Програма "Развитие на туристическата индустрия";
Програма "Стабилизиране на заетостта и развитие на човешките ресурси";
Програма "Селско стопанство".
Финансово осигуряване:
Необходимите финансови средства за реализация на проектите, заложени в Областния план за развитие на област Ловеч за 2001 г., са в размер 23 833 хил. лв. Осигурените средства са 15 706 хил. лв., или 66 %. Останалите 8127 хил. лв. ще бъдат търсени от финансови източници като Програмата на ЕС-САПАРД, извънбюджетни фондове - ФРИ, доверителен екофонд и чрез осигуряване на кредити.
3.3.2.2. Областен план за развитие на област Габрово.
Обща характеристика:
Област Габрово заема територия от 2107 кв. км, или 1,9 % от общата територия на страната. В състава на областта влизат 4 общини: Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, с 356 населени места. Общият брой на населението е 154 332 души.
Стратегически цели:
стабилизиране на икономиката и постигане на икономически растеж;
оптимизиране на техническата и социалната инфраструктура;
опазване, рационално използване и обогатяване на природните ресурси;
възстановяване и приоритетно развиване на туристическата индустрия;
съхраняване и развиване на човешкия потенциал.
Приоритети:
стабилизиране на икономиката и постигане на икономически растеж;
оптимизиране на техническата и социална инфраструктура;
опазване, рационално използване, обогатяване на природните ресурси;
възстановяване и приоритетно развитие на туристическата индустрия;
съхраняване и развитие на човешкия потенциал.
Програми:
Програма "Икономическо развитие";
Програма "Техническа инфраструктура";
Програма "Екология";
Програма "Туризъм";
Програма "Социална инфраструктура".
Финансово осигуряване:
Необходимите финансови средства за реализация на проектите, заложени в Областния план за развитие на област Габрово за 2001 г., са в размер 18 483 хил. лв. Очаква се финансиране в размер 10 млн. лв. от Японската банка за обект "Изграждане на тунел Шипка". За останалите проекти са осигурени 6436 хил. лв. Търси се финансиране в размер 2046 хил. лв. от програми на ЕС.
3.3.2.3. Областен план за развитие на област Плевен.
Обща характеристика:
Област Плевен заема територия от 4333 кв. км, или 3,9 % от територията на Република България. В състава на областта влизат 10 общини: Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Левски, Никопол, Плевен, Пордим и Червен бряг, със 119 населени места. Общият брой на населението на област Плевен е 327 576 души.
Стратегически цели:
създаване на предпоставки за устойчиво и балансирано развитие на отделните райони от областта;
стабилизиране на социалните и икономическите процеси в общините на областта;
осъществяване на регионално и трансгранично сътрудничество;
решаване на проблемите по опазване на околната среда.
Приоритети:
институционална организация на регионално и местно равнище за провеждане на политика за регионално развитие;
развитие на селското стопанство;
развитие на транспорта и другите елементи на техническата инфраструктура;
опазване на околната среда;
развитие на социалната инфраструктура;
създаване на нови работни места, снижаване на безработицата и повишаване на жизнения стандарт.
Програми:
Програма "Институционално развитие";
Програма "Транспортна инфраструктура";
Програма "Земеделие".
Финансово осигуряване:
Необходимите финансови средства за реализация на проектите, заложени в Областния план за развитие на област Плевен за 2001 г., са в размер 52 438 хил. лв. Осигурените средства са 34 704 хил. лв., или 66 %. Останалите 17 734 хил. лв. ще се търсят от програми на ЕС, от извънбюджетни фондове и от общинските бюджети.
3.3.2.4. Областен план за развитие на област Велико Търново.
Обща характеристика:
Област Велико Търново обхваща 10 общини: Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Златарица, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов, Стражица и Сухиндол, с 336 населени места. Общата площ на региона е 4666 кв. км.
Населението на областта е 304 809 души.
Разположението на областта определя мястото й в националната инфраструктура - през нея преминават важни транспортни артерии, енергийни системи, магистрални оптични кабели.
Стратегически цели:
повишаване на конкурентоспособността и постигане на устойчив растеж на икономиката;
развитие на техническата и социалната инфраструктура;
подобряване на качеството на околната среда;
осъществяване на трансгранично и международно сътрудничество.
Приоритети:
възстановяване и технологично обновяване на традиционните и развитие на нови производства;
развитие на селското и горското стопанство;
развитие на техническата и социалната инфраструктура;
подобряване на качеството на околната среда;
трансгранично и международно сътрудничество.
Програми:
Програма "Туризъм";
Програма "Инфраструктура";
Програма "Селско и горско стопанство";
Програма "Насърчаване на ролята на МСП в икономиката";
Програма "Екология и опазване на околната среда";
Програма "Развитие на гражданското общество".
Финансово осигуряване:
Необходимите финансови средства за реализация на проектите, заложени в Областния план за развитие на област Велико Търново за 2001 г., са в размер 30 496 хил. лв. От тях са осигурени 17 769 хил. лв., или 58 %. Останалите средства ще се търсят от програми на ЕС, от извънбюджетни фондове или на концесионен принцип.
3.3.2.5. Областен план за развитие на област Русе.
Обща характеристика:
Област Русе заема територия от 2784 кв. км. В състава на областта влизат 8 общини: Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Русе, Сливо поле и Ценово, с 83 населени места. Общият брой на населението на област Русе е 279 210 души.
Стратегически цели:
основната цел на Областния план за развитие на област Русе е постигане на устойчиво развитие на областта и смяна на моделите.
Подцели:
изграждане на инфраструтура за транспорт на хора, стоки и информация;
повишаване конкурентостта и ефективността на икономиката за присъединяване към Европейския пазар;
заетост и развитие на човешките ресурси;
ефективно работещи модели на партньорство.
Приоритети:
създаване на благоприятни условия за развитие на едрия бизнес и на малките и средните предприятия;
обособяване на Русе като комплексен транспортно-разпределителен център;
развитие на ефективно земеделие;
развитие на екологосъобразен и социално ангажиран туризъм;
съответстваща на стратегията съвременна институционална среда.
Програми:
Програма "Изграждане и развитие на инфраструктурите за транспорт на хора, стоки и информация";
Програма "Повишаване на конкурентоспособността и ефективността на икономиката за присъединяване към Европейския пазар";
Програма "Заетост и развитие на човешките ресурси";
Програма "Ефективно работещи модели за партньорство".
Финансово осигуряване:
Необходимите финансови средства за реализация на проектите, заложени в Областния план за развитие на област Русе за 2001 г., са в размер 70 959 хил. лв. Осигурени са 31 280 хил. лв. Средствата за големите проекти, като гаров комплекс Русе - II етап, и Градска пречиствателна станция - Русе - подпорна стена - II етап, ще се търсят от програма ИСПА, а изграждането на зърнен и контейнерен терминал на пристанище Русе - изток - I етап, ще се предложи на концесия.
3.3.3. Североизточен район за планиране.
3.3.3.1. Областен план за развитие на област Варна.
Обща характеристика:
Област Варна е разположена на територия от 3819,6 кв. км и заема 3,4 % от общата територия на страната. В състава на областта влизат 12 общини: Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Варна, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия, Суворово. Населението на областта е 445 124 души, или 5,4 % от населението на Република България. Територията на областта обхваща части от Дунавската равнина и Предбалкана. Характеризира се с платовиден релеф с ветрилообразна долинна мрежа. Крайбрежието на областта е с ясно изразени стари и съвременни абразионни и свлачищни форми. Морфологията му е тясно свързана с най-обширния свлачищен комплекс по българското Черноморие.
Стратегически цели:
стимулиране на икономическия растеж чрез използването и развитието на потенциалните предимства на област Варна и повишаване на нейната инвестиционна привлекателност;
ускорено изграждане на нова и реконструкция на съществуващата техническа инфраструктура;
привеждане на параметрите на околната среда в съответствие с европейските изисквания за устойчиво развитие.
Приоритети:
Приоритети по стратегическа цел 1:
ускорено модернизиране на технологиите в промишлеността;
интензивно развитие на модерно земеделие и животновъдство;
активно оползотворяване на местните туристически ресурси;
насърчаване на създаването, функционирането и инвестиционната активност на малките и средните предприятия;
насърчаване на износа и развитие на международно междуфирмено инвестиционно сътрудничество.
Приоритети по стратегическа цел 2:
изграждане на нова и реконструкция на съществуващата транспортна инфраструктура;
изграждане на нова и реконструкция на съществуващата водопроводна и канализационна мрежа;
изграждане на нова и реконструкция на съществуващата енергийна инфраструктура;
изграждане на нова и реконструкция на съществуващата телекомуникационна инфраструктура.
Приоритети по стратегическа цел 3:
подобряване пречистването на отпадните води;
подобряване управлението на отпадъците;
ликвидиране на последствията от катастрофално проявените свлачища.
Програми:
Програма за стимулиране на икономическия растеж чрез използване и развитие на потенциалните предимства на област Варна и повишаване на нейната инвестиционна привлекателност;
Програма за ускорено изграждане на нова и реконструкция на съществуващата техническа инфраструктура;
Програма за привеждане параметрите на околната среда в съответствие с европейските изисквания за устойчиво развитие.
Финансово осигуряване:
Финансовите ресурси, необходими за осигуряване на програмите и мерките, включени в Областния план за развитие на област Варна за 2001 г., са в размер 85 699 хил. лв. От тях 66 918 хил. лв., представляващи 78 %, са осигурени. Останалите 17 780 хил. лв. се очакват от програми на ЕС, от собствени средства на търговски дружества, от инвестиционни програми на министерства, финансирани частично от държавния бюджет, от извънбюджетни фондове и кредити от международни финансови институции.
3.3.3.2. Областен план за развитие на област Добрич.
Обща характеристика:
Област Добрич е разположена на територия от 4711 кв. км и заема 4,24 % от общата територия на страната. В състава на областта влизат 8 общини: Балчик, Генерал Тошево, Добрич, гр. Добрич, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла, и 215 населени места. Населението на областта е 234 845 души, или 2,8 % от населението на Република България. Тя обхваща най-източната част на Дунавската равнина и се характеризира с хълмисто-платовиден релеф.
Стратегически цели:
достигане на постижим и същевременно значим икономически растеж;
подобряване на качеството на околната среда;
стабилизиране на социално-икономическите процеси в областта;
развитие на техническата и социалната инфраструктура.
Програми:
Програма "Селско стопанство";
Програма "Инфраструктура";
Програма "Туризъм";
Програма "Опазване на околната среда".
Финансово осигуряване:
Финансовите ресурси, необходими за осигуряване на програмите и мерките, включени в Областния план за развитие на област Добрич за 2001 г., са в размер 23 538 хил. лв. От тях 8796 хил. лв., или 37,3 %, са осигурени от различни финансови източници. Останалите средства - 14 742 хил. лв., се очакват по линия на програми на ЕС, извънбюджетни фондове, кредити и собствени средства на търговски дружества.
3.3.3.3. Областен план за развитие на област Разград.
Обща характеристика:
Област Разград е разположена на територия от 2646 кв. км, обхващаща 2,4 % от общата територия на страната. В състава на областта влизат 7 общини: Разград, Исперих, Кубрат, Завет, Самуил, Цар Калоян и Лозница, и 113 населени места. Населението на областта е 165 759 души, или 2,0 % от населението на Република България. Тя обхваща източната част на Дунавската равнина и Лудогорието и се характеризира с равнинно-хълмист релеф.
Стратегически цели:
постигане на икономически растеж на основата на подобрена инвестиционна среда и използваемост на ресурсния потенциал;
развитие и функционално усъвършенстване на техническата и социалната инфраструктура;
създаване на условия за демографско стабилизиране и ефективно използване на човешките ресурси;
подобряване качествата на околната среда при балансирано развитие на нейните естествени и антропогенни елементи;
създаване на съвременна институционална и информационна среда.
Програми:
Програма "Икономика, икономически растеж и стимулиране";
Програма "Транспортна инфраструктура";
Програма "Техническа, социална и екологична инфраструктура".
Финансово осигуряване:
Финансовите ресурси, необходими за осигуряване на програмите и мерките, включени в Областния план за развитие на област Разград за 2001 г., са в размер 17 008 хил. лв. От тях 11 384 хил. лв., или 67 %, са осигурени от различни финансови източници. За пълното финансово обезпечаване на обектите в плана се очаква допълнително финансиране в размер 5624 хил. лв. по линия на програми на ЕС, извънбюджетни фондове, външни безвъзмездни помощи, инвестиционни програми на министерства и ведомства, кредити и собствени средства на търговски дружества.
3.3.3.4. Областен план за развитие на област Силистра.
Обща характеристика:
Област Силистра е разположена на територия от 2844,37 кв. км и заема 2,6 % от общата територия на страната. В състава на областта влизат 7 общини: Силистра, Тутракан, Дулово, Алфатар, Ситово, Главиница и Кайнарджа, и 118 населени места. Населението на областта е около 152 393 души, или 1,9 % от населението на Република България. Тя обхваща източната платовидна подобласт на Дунавската равнина и се характеризира с равнинен релеф.
Стратегически цели:
Главна стратегическа цел: Икономическо стабилизиране и устойчиво развитие на област Силистра.
Подцели:
изграждане, усъвършенстване и развитие на инфраструктурата;
индустриално развитие;
създаване на условия за развитие на конкурентоспособно селско стопанство;
стимулиране на икономическото развитие и социално-икономическата интеграция чрез трансгранично сътрудничество;
екологосъобразно икономическо и социално развитие;
осигуряване на заетост и развитие на човешките ресурси;
развитие на туристическата индустрия;
създаване на съвременна институционална среда.
Приоритети:
усъвършенстване и развитие на инфраструктурата;
създаване на предприемаческа иновационна среда;
конкурентоспособно селско стопанство;
създаване на международни партньорства за развитие на района;
екологосъобразен начин на живот;
подобряване на качеството и развитие на човешките ресурси;
създаване на институционални механизми за регионално развитие.
Програми:
Програма за изграждане, усъвършенстване и развитие на инфраструктурите;
Програма за индустриално развитие;
Програма за създаване на условия за развитие на конкурентно селско стопанство;
Програма за икономическо развитие и социално-икономическа интеграция чрез трансгранично сътрудничество;
Програма за екологосъобразно икономическо и социално развитие;
Програма за осигуряване на заетост и развитие на човешките ресурси;
Програма за развитие на туристическата индустрия;
Програма за създаване на съвременна институционална среда.
Финансово осигуряване:
Финансовите ресурси, необходими за осигуряване на програмите и мерките, включени в Областния план за развитие на област Силистра за 2001 г., са в размер 52 047 хил. лв. От тях 34 152 хил. лв., представляващи 65,6 %, са осигурени. Очаква се допълнително финансиране в размер 17 895 хил. лв. по линия на програми на ЕС, извънбюджетни фондове, инвестиционни програми на министерства и ведомства и др.
3.3.3.5. Областен план за развитие на област Търговище.
Обща характеристика:
Област Търговище е разположена на територия от 2553,15 кв. км и заема 2,3 % от общата територия на страната. В състава на областта влизат 5 общини: Търговище, Попово, Омуртаг, Антоново и Опака, и 189 населени места. Населението на областта е 144 599 души, или 1,7 % от населението на Република България. Тя е разположена в източната част на Дунавската равнина и Предбалкана и се характеризира с хълмист релеф.
Стратегически цели:
Главна стратегическа цел: Икономическо стабилизиране и създаване на необходимите предпоставки за устойчиво развитие на област Търговище. Чрез ефективното оползотворяване на местните и регионалните ресурси, целенасочено насърчаване на частната инициатива и привличането на инвестиции да се постигне стабилизиране и повишаване равнището на социално-икономическото развитие.
Приоритети:
стимулиране разкриването и използването на потенциалите на област Търговище с цел повишаване на нейната инвестиционна привлекателност, подобряване конкурентността на нейната икономика, изграждане и развитие на техническата инфраструктура и екологията;
намаляване на безработицата и повишаване качеството на живот на населението;
устойчиво развитие на земеделието и на общините, принадлежащи към изостанали селски райони - Омуртаг, Антоново и Опака.
Програми:
Програма 1 "Развитие на промишлеността и подкрепа на малките и средни предприятия";
Програма 2 "Техническа инфраструктура";
Програма 3 "Екопроекти";
Програма 4 "Заетост и повишаване качеството на живот на населението";
Програма 5 "Развитие на земеделието и селските райони";
Програма 6 "Дейности с надобластно значение".
Финансово осигуряване:
Финансовите ресурси, необходими за осигуряване на програмите и мерките, включени в Областния план за развитие на област Търговище за 2001 г., са 20 481,0 хил. лв. От тях 10 628,0 хил. лв., представляващи 52 % от общата сума, са осигурени. Останалите 9854 хил. лв. се очакват по линия на програма на японското правителство, извънбюджетни фондове, инвестиционни програми на министерства и ведомства, програми на ЕС, собствени средства на ТД и др.
3.3.3.6. Областен план за развитие на област Шумен.
Обща характеристика:
Област Шумен е разположена на територия от 3390,2 кв. км и заема 3,05 % от общата територия на страната. В състава на областта влизат 10 общини: Шумен, Венец, Хитрино, Велики Преслав, Върбица, Смядово, Нови пазар, Каспичан, Каолиново, Никола Козлево, и 151 населени места. Населението на областта е около 219 610 души, или 2,7 % от населението на Република България. Релефът на област Шумен е равнинно-платовиден, хълмист и нископланински. Северната част на областта обхваща част от Лудогорското плато.
Стратегически цели:
Създаване на благоприятни условия за устойчиво социално-икономическо развитие на областта на основата на ефективно използване на наличния ресурсен потенциал и засилване ролята на град Шумен като важен стопански и административен център в национален и международен план.
Подцели:
намаляване на безработицата;
подобряване инфраструктурното обслужване на населението и икономическите субекти на територията на областта;
приоритетно развитие на селското стопанство, преработващата промишленост и туризма;
професионална квалификация и преквалификация на човешките ресурси.
Приоритети:
стабилизиране на областната икономика и активизиране на процесите на развитие в икономическите сектори с най-голям потенциал и възможности за по-бърза пазарна промяна - селско стопанство, преработваща промишленост и туризъм;
подобряване на техническата, социалната и пазарната инфраструктура;
развитие на човешките ресурси;
повишаване на ефективността и конкурентоспособността на съществуващите промишлени производства.
Програми:
Програма за развитие на техническата инфраструктура;
Програма за икономическо развитие;
Програма за опазване и подобряване параметрите на околната среда;
Програма за развитие на социалната инфраструктура;
Програма за преодоляване на последиците от стихийни бедствия.
Финансово осигуряване:
Финансовите ресурси, необходими за осигуряване на програмите и мерките, включени в Областния план за развитие на област Шумен за 2001 г., са в размер 57 634,0 хил. лв. От тях 20 578 хил. лв., представляващи 36 % от общата сума, са осигурени. Останалите 37 056 хил. лв. се очакват от инвестиционни програми на министерства и ведомства, от извънбюджетни фондове, програми на ЕС, кредити и собствени средства на ТД.
3.3.4. Югоизточен район за планиране.
3.3.4.1. Областен план за развитие на област Бургас.
Обща характеристика:
Област Бургас е разположена в Югоизточна България на територия 7753,14 кв. км. На територията на областта има 13 общини: Айтос, Бургас, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево. Населението на областта е 429 980 души.
Стратегически цели:
създаване на икономически, устройствени и финансови условия за ръст на икономиката на областта;
стабилизиране на социалните и икономическите процеси на изоставащите общини в областта;
развитие на туризма с цел оживяване на икономиката;
съдействие за развитие на селското стопанство;
развитие на транспортната и техническата инфраструктура.
Приоритети:
модернизация на съществуващи и изграждане на нови обекти с конкурентоспособни промишлени производства;
подобряване на техническата инфраструктура;
ефективно използване на ресурсите на територията;
устойчиво развитие на селскостопанските райони;
опазване на околната среда;
развитие на човешки ресурси.
Програми:
Програма "Транспортна инфраструктура";
Програма "Туристическа инфраструктура";
Програма "Техническа инфраструктура";
Програма "Устойчиво развитие на селско-стопанските райони";
Програма "Опазване на околната среда";
Програма "Развитие на човешките ресурси".
Финансово осигуряване:
За реализирането на обектите, заложени в актуализирания Областен план за развитие, са необходими общо 191 780 хил. лв. За 2001 г. необходимите финансови средства са 66 639 хил. лв., от които 32 147 хил. лв., или 48,2 %, са осигурени. За останалите средства се кандидатства за финансиране от извънбюджетни фондове-ДФ "Земеделие", НФООС, инвестиционни програми на министерства и ведомства и програми на ЕС-ФАР, ИСПА и др.
3.3.4.2. Областен план за развитие на област Сливен.
Обща характеристика:
Област Сливен е разположена в югоизточна България на територия 3544 кв. км. На територията на областта има 4 общини: Котел, Нова Загора, Сливен и Твърдица. Населението на областта е 229 690 души, което е 2,81 % от населението на Република България.
Стратегически цели:
реконструкция и модернизация на съществуващата техническа инфраструктура;
създаване на предпоставки за нов тип икономическо развитие в условията на пазарна икономика, основано на частната инициатива, местни ресурси, традиции и професионален опит на населението;
подобряване на параметрите на околната среда;
възстановяване на функциите, реконструкция и модернизация в сферата на социалната инфраструктура, както и решаване на проблемите на ромското малцинство в общините Сливен и Котел.
Приоритети:
развитие на техническата инфраструктура;
създаване на предпоставки за нов тип икономическо развитие;
подобряване на параметрите на околната среда;
развитие на социалната инфраструктура и решаване на проблемите на ромското малцинство.
Програми:
Програма "Пътища";
Програма "Строителство";
Програма "Водоснабдяване";
Програма "Здравеопазване";
Програма "Енергийна инфраструктура" ;
Програма "Селско стопанство".
Финансово осигуряване:
За реализирането на обектите, заложени в актуализирания Областен план за развитие, са необходими общо 321 969 хил. лв. За 2001 г. необходимите финансови средства са 85 633 хил. лв., от които 52 633 хил. лв., или 61,5 %, са осигурени. За останалите се кандидатства за финансиране от извънбюджетни фондове - ДФ "Земеделие", инвестиционни програми на министерства и ведомства - МРРБ и ИА "Пътища", програми на ЕС - ИСПА и др.
3.3.4.3. Областен план за развитие на област Ямбол.
Обща характеристика:
Област Ямбол е разположена в Югоизточна България на територия 3355,5 кв. км. На територията на областта има 5 общини: Болярово, Елхово, Стралджа, "Тунджа" и Ямбол, и 110 населени места, от които 4 са градове. Населението на областта е 167 649 души, от които 65,32 % градско население.
Стратегически цели:
стимулиране на икономическото развитие;
ускорено изграждане на нова и реконструкция на съществуващата техническа инфраструктура;
издигане на екологичното състояние на областта на нивото на европейските изисквания;
реализиране на комплексни програми за трансгранично сътрудничество и развитие.
Приоритети:
стимулиране на икономическото развитие;
изграждане на нова и реконструкция на съществуващата техническа инфраструктура;
издигане екологичното състояние на областта;
реализиране на комплексни програми за трансгранично сътрудничество.
Програми:
Програма "Развитие, преструктуриране и интензификация на аграрния сектор и селското стопанство";
Програма "Усъвършенстване на техническата инфраструктура";
Програма "Издигане на екологичното състояние на Ямболска област на висотата на изискванията на ЕС за създаване на устойчива околна среда".
Финансово осигуряване:
За реализирането на обектите, заложени в актуализирания Областен план за развитие, са необходими общо 174 760 хил. лв. За 2001 г. необходимите финансови средства са 61 302 хил. лв., от които 32 748 хил. лв., или 53,4 %, са осигурени. За останалите се кандидатства за финансиране от извънбюджетни фондове - НФ "ОППКЗЗ", ДФ "Земеделие", инвестиционни програми на министерства и ведомства - МРРБ, ИА "Пътища", програма САПАРД и др.
3.3.5. Южен централен район.
3.3.5.1. Областен план за развитие на област Кърджали.
Обща характеристика:
Област Кърджали заема 3216 кв. км територия в югоизточната част на Родопите. На територията на областта има 7 общини: Кърджали, Крумовград, Момчилград, Ардино, Кирково, Джебел и Черноочене, и 473 населени места. Населението на областта е 201 180 души, което е 2,46 % от населението на страната.
Стратегически цели:
стимулиране на икономическото развитие чрез използване потенциалите на областта;
усъвършенстване на социалната и техническата инфраструктура;
подобряване на състоянието на околната среда чрез своевременно реализиране на екологични проекти;
реализиране на комплексни програми за трансгранично сътрудничество и изграждане на трасгранични преходи.
Приоритети:
стабилизиране на икономиката;
развитие на техническата инфраструктура;
оптимизиране и рационално използване на социалната инфраструктура;
опазване на околната среда и своевременно реализиране на екологически проекти;
комплексни програми за трансгранично сътрудничество и изграждане на трансгранични преходи.
Програми:
Програма "Ускоряване на структурната реформа, технологично обновление и повишаване на конкурентоспособността на индустриалните производства в област Кърджали";
Програма "Развитие и преструктуриране на аграрния сектор и селското стопанство";
Програма "Усъвършенстване на социалната и техническата инфраструктура";
Програма "Издигане на екологичното състояние на област Кърджали";
Програма "Развитие на туризма и туристическата инфраструктура";
Програма "Трансгранично сътрудничество";
Програма "Трудова заетост".
Финансово осигуряване:
За 2001 г. необходимите финансови средства са 73 073 хил. лв. Осигурените ресурси са 24 197 хил. лв., или 33 %, и 48 876 хил. лв. се очакват от ФАР - ТГС, САПАРД, кредити от ЕИБ и извънбюджетни фондове.
3.3.5.2. Областен план за развитие на област Пазарджик.
Обща характеристика:
Област Пазарджик е разположена на територия 4458 кв. км, което е 4 % от територията на страната. На територията на областта има 11 общини: Батак, Белово, Брацигово, Велинград, Лесичево, Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември и Стрелча. Населението на областта е 361 062 души, или 3,8 % от населението на Република България.
Стратегически цели:
осигуряване на ускорен и устойчив икономически растеж и постигане на средногодишно увеличение на брутния вътрешен продукт над средното за страната;
намаляване на безработицата до средната за страната и осигуряване на повишение на жизнения стандарт на населението на областта;
опазване на природните дадености на област Пазарджик чрез опазване на околната среда и нейното възстановяване.
Приоритети:
превръщане на туризма във водещ отрасъл на областната икономика;
повишаване конкурентната способност на селскостопанското производство, популяризиране производството на екологично чисти животински продукти;
балансирано и многофункционално използване на ресурсите от горите и горския фонд;
въвеждане на икономически ефективни и екологично съобразени модели за производство на сладководни риби и водни животни;
разумно използване на руди, скали, минерали, глина и инертни материали;
създаване на по-благоприятна среда за развитие на индустрията;
създаване на подходяща бизнессреда за МСП;
развитие на пътната, енергийната и телекомуникационната инфраструктура;
създаване на нови работни места, снижаване равнището на безработица и повишаване на жизнения стандарт на населението;
опазване на околната среда и развитие на екологични производства.
Програми:
Програма "Пътища";
Програма "Енергийна инфраструктура";
Програма "Екология";
Програма "Туризъм";
Програма "Водоснабдяване";
Програма "Селско стопанство".
Финансово осигуряване:
За 2001 г. необходимите средства са 51 614 хил. лв. От тях са осигурени 16 505 хил. лв., или 32 %. Останалите - 35 109 хил. лв., се очаква да бъдат осигурени от програмите САПАРД, ФАР - 2000, ИСПА, заеми с държавни гаранции и извънбюджетни фондове.
3.3.5.3. Областен план за развитие на област Пловдив.
Обща характеристика:
Област Пловдив е разположена на територия 5976 кв. км, което е 5,4 % от територията на страната. На територията на областта има 16 общини: Пловдив, Асеновград, Хисаря, Карлово, Марица, "Родопи", Кричим, Стамболийски, Перущица, Раковски, Садово, Брезово, Калояново, Лъки, Първомай и Съединение, с 215 населени места, 16 от които са градове. Населението на областта е 724 500 души, или 8,8 % от населението на Република България.
Стратегически цели:
ефективно използване на природните ресурси и дадености, опита и традицията на населението, както и на наличната база;
изграждане на нова и рехабилитация на съществуващата техническата инфраструктура;
институционално осигуряване провеждането на иновационна политика, позволяваща нови високоефективни производства и резултатен инвестиционен процес;
опазване на здравето и дълголетието на хората, подобряване качеството на човешките ресурси.
Приоритети:
интензивно развитие на селското стопанство чрез подобряване на неговата структура и продуктивност;
подобряване на съществуващата и изграждане на нова технологична, техническа и социално-здравна инфраструктура;
възстановяване на екологичното равновесие там, където е нарушено извън допустимите норми;
развитие на иновационните процеси, на високотехнологичните производства и стимулиране на предприемачеството;
създаване на условия за алтернативна заетост предимно в районите с индустриален упадък и в изостаналите селски райони;
развитие на туризма с цел осигуряване на растеж в икономиката и разкриване на нови работни места.
Програми:
Програма "Пътища";
Програма "Водоснабдяване на населените места";
Програма "Екология";
Програма "Укрепване на свлачища";
Програма "Туризъм";
Програма "Електропреносна система";
Програма "Защита на потребителите";
Програма "Селско стопанство";
Програма "Безработица".
Финансово осигуряване:
За 2001 г. необходимите финансови средства са 69 593 хил. лв. От тях са осигурени 37 947 хил. лв., или 55 %. Останалите 31 646 хил. лв. се очакват от програми на ЕС - САПАРД и др., и от собствени средства на търговски дружества.
3.3.5.4. Областен план за развитие на област Смолян.
Обща характеристика:
Област Смолян е разположена в Южна България, в централната част на Родопите, на територия 3194,7 кв. км. На територията на областта има 10 общини: Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян и Чепеларе, с 242 населени места, 8 от които са градове. Населението на областта е 145 940 души, от които 51,3 % градско население.
Стратегически цели:
стабилизиране на икономиката чрез преструктуриране;
изграждане и развитие на техническата инфраструктура;
развитие на социалната инфраструктура;
намаляване нивото на безработицата посредством стимулиране развитието на малки и средни предприятия;
продължаване развитието на туристическата индустрия;
ефективно използване на природните ресурси.
Приоритети:
стабилизиране на икономиката;
развитие на техническата инфраструктура;
оптимизиране и рационално използване на социалната инфраструктура;
развитие на туристическата индустрия;
заетост и развитие на човешките ресурси.
Програми:
Програма "Заетост и развитие на човешките ресурси" ;
Програма "Транспортна инфраструктура";
Програма "Туризъм";
Програма "Дърводобив и дървопреработване";
Програма "Екопроекти";
Програма "Развитие на картофопроизводството";
Програма "Индустриално развитие";
Програма "Институционално развитие".
Финансово осигуряване:
За 2001 г. необходимите финансови средства са 204 192 хил. лв. От тях осигурените финансови средства са 88 479 хил. лв., или 43 %. Очакват се 115 713 хил. лв. от извънбюджетни фондове и програми на ЕС.
3.3.5.5. Областен план за развитие на област Стара Загора.
Обща характеристика:
Област Стара Загора е разположена на територия 5146,86 кв. км, което е 4,46 % от територията на страната. На територията на областта има 11 общини: Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Стара Загора и Чирпан, с 205 населени места, 10 от които са градове. Населението на областта е 385 963 души, от които 68,78 % в градовете.
Стратегически цели:
създаване на активна бизнессреда в района за растеж - Стара Загора, Казанлък и Мъглиж, и повишаване на атрактивността на икономиката на територията на областта;
интензивно използване на наличните ресурси на територията на областта и опазване на околната среда;
изграждане и качествено усъвършенстване на съпътстващата и допълващата инфраструктура;
оптимизация и модернизация на мрежата на социалната инфраструктура;
подобряване качеството на жизнената среда в малките градове и селата от районите на Мъглиж-Гурково-Николаево и Чирпан-Братя Даскалови-Опан-Павел баня;
създаване на институционални и информационни механизми и среда за ефективно прилагане на областния план за регионално развитие.
Приоритети:
създаване на активна бизнессреда;
интензивно използване на наличните ресурси;
изграждане и усъвършенстване на техническата инфраструктура;
оптимизация и модернизация на системата на социалната инфраструктура.
Програми:
Програма "Създаване на активна бизнессреда, условия за растеж и повишаване атрактивността на икономиката";
Програма "Намаляване и преодоляване на диспропорциите в развитието на общините от областта";
Програма "Развитие на селското стопанство и селските райони на областта".
Финансово осигуряване:
За 2001 г. необходимите финансови средства са 536 553 хил. лв. От тях са осигурени 512 968 хил. лв., или 96 %. Останалите 23 585 хил. лв. се очакват от програма САПАРД и от собствени средства на търговски дружества.
3.3.5.6. Областен план за развитие на област Хасково.
Обща характеристика:
Област Хасково е разположена на територия от 5543 кв. км и заема 5 % от общата територия на Република България. Областта включва 261 населени места, организирани в 11 общини: Хасково, Димитровград, Свиленград, Любимец, Харманли, Маджарово, Симеоновград, Ивайловград, Тополовград, Минерални бани и Стамболово. Населението на областта е 291 770 души, или 3,56 % от населението на страната.
Стратегически цели:
създаване на условия за икономическо оживление на областта чрез насърчаване развитието на малките и средните предприятия и повишаване на заетостта на населението;
създаване на по-благоприятни условия за развитието на селското стопанство чрез стимулиране на преработващата селскостопанска промишленост и въвеждане на нови технологии;
създаване на по-добър инвестиционен климат с цел привличане на инвестиции в стопанския комплекс на областта;
изграждане на качествена жизнена среда в областта, осигуряваща благоприятни условия за живот във всички населени места.
Приоритети:
създаване на по-благоприятни условия за живот и труд на населението на област Хасково;
икономическо оживление на региона чрез подпомагане на малките и средни предприятия, създаване на благоприятни условия за стартиращо предприемачество и подобряване на инвестиционния потенциал на територията;
оптимално използване на природноресурсния потенциал и благоприятното географско положение на областта за развитие на селското стопанство и повишаване на инфраструктурната осигуреност на територията.
Програми:
Програма "Развитие на селското и горско стопанство";
Програма "Икономическо развитие";
Програма "Усъвършенстване на техническата инфраструктура";
Програма "Усъвършенстване на социалната инфраструктура";
Програма "Усъвършенстване на трансграничната инфраструктура";
Програма "Строителство и благоустройство";
Програма "Опазване и възпроизводство на околната среда";
Програма "Образование и развитие на гражданското общество";
Програма "Развитие на човешки ресурси и пазара на труда".
Финансово осигуряване:
За 2001 г. необходимите финансови средства са 37 196 хил. лв. От тях 28 923 хил. лв., или 78 %, са осигурени. Очаква се финансиране в размер 8273 хил. лв. от ФАР - 2000, САПАРД, извънбюджетни фондове и собствени средства на търговски дружества.
3.3.6. Югозападен район на планиране.
3.3.6.1. Областен план за развитие на област Благоевград.
Обща характеристика:
Област Благоевград заема площ от 6450,7 кв. км с население 348 000 души. Селищната мрежа на областта обхваща 275 населени места, от които 12 града, разпределени в 14 общини.
Стратегически цели:
възстановяване и развитие на екологично селско стопанство;
усвояване потенциалите на областта за развитие на различни форми на туризма;
развитие на трансграничното сътрудничество с Македония и Гърция;
създаване на условия за развитие в областта чрез изграждане на техническата инфраструктура, пътища, водоснабдяване и канализация, напояване, съобщения и др.;
стабилизиране на процесите след здравната и просветната реформа и създаване на условия за качествено обслужване на населението.
Приоритети:
балансирано социално-икономическо развитие на отделните общини и райони;
повишаване стандарта на живот и качеството на средата на обитаване;
райони за целенасочено въздействие.
Програми:
Програма "Просвета";
Програма "Селско стопанство";
Програма "Екология";
Програма "Питейно водоснабдяване";
Програма "Пътища";
Програма "Туризъм";
Програма "Здравеопазване".
Финансово осигуряване:
Общата стойност на проектите възлиза на 261 935,0 хил. лв. За 2001 г. са необходими 98 728 хил. лв., 67 028,0 хил. лв., или 67 %, са осигурени. За останалите средства се кандидатства за финансиране от програми на ЕС - САПАРД, ИСПА и др., допълнително финансиране от инвестиционни програми на министерства и ведомства - МОСВ, МРРБ, МЗГ, МОН, фондации и др.
3.3.6.2. Областен план за развитие на област Перник.
Обща характеристика:
Област Перник заема площ от 2392,8 кв. км с население 153 321 души. Селищната мрежа на областта обхваща 171 населени места, от които 6 града, разпределени в 6 общини - Брезник, Земен, Ковачевци, Перник, Радомир и Трън.
Стратегически цели:
установяване на стабилен икономически растеж чрез стимулиране развитието на най-важните отрасли на икономиката в областта, насърчаване разрастването на дребния и средния бизнес, повишаване заетостта и благосъстоянието на населението;
хармонично развитие на населението в региона чрез подобряване на условията за работа, образование, здравеопазване, култура, спорт и туризъм;
опазване на природните дадености на общините в областта чрез пестеливо използване, съхраняване и обогатяване на природния ресурс.
Приоритети:
развитие на местната икономика, предприемачеството и частния бизнес;
развитие на пазарната, транспортната и енергийната инфраструктура;
повишаване на технологичното равнище и развитие на високотехнологични производства;
развитие на проекти за хуманизиране на градската среда;
развитие на туризма;
развитие на регионални екологични проекти.
Програми:
Проучване и създаване на предпоставки за стабилизиране на икономическото развитие на областта и иницииране на растеж;
Регионална инфраструктура;
Възстановяване и опазване на околната среда;
Подобрено използване на ресурсите на територията на областта;
Развитие на туризма и отдиха;
Съхраняване и развитие на културно-историческото наследство.
Финансово осигуряване:
За постигане на целите и приоритетите, определени в Областния план за развитие, през 2001 г. са заложени 28 проекта. Общата стойност на проектите за периода до 2006 г. е 225 399 хил. лв., от които за реализация през 2001 г. са необходими общо 24 297 хил. лв. От тях 12 381 хил. лв., или 51 %, са осигурени. За останалите
11 915 хил. лв. се търси допълнително финансиране чрез кандидатстване в международни програми на ЕС - САПАРД и др., извънбюджетни фондове - ФРИ, фондации - ФРГО, "Бъдеще за България", инвестиционни програми на министерства и ведомства - МИ, МОСВ, МК, асоциации - БАРДА, БАСЕТ и др.
3.3.6.3. Областен план за развитие на област Кюстендил.
Обща характеристика:
Област Кюстендил попада в Югозападния планов район на Република България с площ 3084, 30 кв. км, съставляващи 2,7 % от територията на страната, и с общо население 170 559 души. Населението е съсредоточено в 182 населени места на територията на 9 общини.
Стратегически цели:
отваряне на областта към национално и трансгранично сътрудничество;
изграждане на жизнена икономическа структура и развитие на икономическата инфраструктура съобразно европейските стандарти;
развитие на социалната инфраструктура, подобряване качеството на живот, алтернативна трудова заетост;
опазване на екологичното равновесие.
Приоритети:
установяване на стабилен икономически растеж - повишаване индекса на човешко развитие;
развитие на туризма и трансграничното сътрудничество с Република Македония;
възстановяване и създаване на условия за устойчиво развитие на селското стопанство - овощарството.
Програми:
Програма за развитието на туризма и Концепция за развитие на културния туризъм;
Програма за развитие на селското стопанство и по-конкретно на овощарството;
Програма за развитие на икономическото сътрудничество;
Програма за опазване на околната среда;
Програма за регионалната заетост.
Финансово осигуряване:
Общата стойност на проектите - 26 бр., залегнали в Областния план за развитие, възлиза на 144 282 хил. лв. За реализацията на проектите през 2001 г. са необходими общо 28 900 хил. лв., от които 21 803 хил. лв., или 75 %, са осигурени. За останалата сума 7097 хил. лв. се чака допълнително финансиране чрез кандидатстване по международни програми на ЕС - САПАРД, извънбюджетни фондове - ФРИ, ДФ "Земеделие", външни безвъзмездни помощи, инвестиционни програми на министерства и ведомства - МРРБ, МК, МОСВ, МЗГ и др.
3.3.6.4. Областен план за развитие на област София.
Обща характеристика:
Област София по териториален обхват е идентична със Столичната община. Селищната мрежа на областта е формирана от 38 населени места с население общо 1 211 531 души (1999 г.), от които: 4 града с общо население 1 159 263 души, в т. ч. София - 1 133 183 души, и 34 села с общо население 52 268 души.
Територията на областта е разделена на 24 административни района, от които:
Административни райони изцяло в строителните граници на София - 16;
Административни райони ("Искър", "Витоша", "Овча купел" и "Връбница") с територия в строителните граници на гр. София и в землищата на общо 5 села - 4;
Административни райони, включващи част от гр. София, землищата на 2 града (Нови Искър и Бухово) и 17 села - 2;
Административен район с център малък град (Банкя) и 2 села - 1;
Административен район (Панчарево), съставен изцяло от селски населени места - 1.
Поради силното си икономическо и социално въздействие област София не трябва да се идентифицира само със Столичната община и с развитието на София, но е необходимо да се подчертае многомащабното надобластно значение на областта.
Стратегически цели:
1. Динамизиране на областния растеж (за постигане на изпреварващ икономически растеж - ръст на БВП над два пъти по-висок от средния за страната).
С оглед осъществяването на тази цел са предвидени следните подцели:
развитие на евростратегическите и високотехнологичните производства, повишаване на технологичното равнище и развитие на местната икономика, предприемачеството и частния бизнес;
развитие на научни, изследователски и университетски структури.
2. Оживяване и баланс в селищните територии (централната градска част, сгъстените територии и по осите на развитие).
За постигане на тази цел е заложена подцел "устойчиво развитие и хуманизиране на градската среда", подкрепена с регионални екологични проекти и проекти за хуманизиране на градската среда.
3. София-елемент от системата европейски градове от първи ранг.
Втората и третата цел налагат в дългосрочен план да се потърси модел на развитие на съвременен голям европейски град, който да се адаптира към сегашното състояние на града и към динамиката на протичащите процеси в европейски, регионален и национален мащаб.
За позициониране на София като елемент от системата европейски градове от първи ранг са заложени следните подцели:
развитие на човешките ресурси, туризъм, балнеолечение, здравеопазването и медицинско обслужване и на културната инфраструктура;
развитие на институционална инфраструктура.
4. Център на Балканския регион.
Географското и геостратегическото местоположение на област София в Балканския регион е безспорно. Доказателство за това е "срещата" на европейските транспортни коридори № 4, 8 и 10 и ефективните регионални връзки с коридори № 7 и 9. Ето защо освен европейски и регионален проблем за решаване е "срещата" на линейните и точковите обекти и съоръжения на тези коридори на територията на областта. Към това трябва да се добави и бъдещото летище с европейско и трансконтинентално значение в София.
За изявяване на ролята на София като център на Балканския регион са заложени подцели за развитие на техническата инфраструктура - транспортна, водностопанска, съобщителна и енергийна.
Програми:
София - универсална жизнена среда за европейска интеграция;
Саниране на градското строителство, в т.ч. на промишлените зони, и обновяване на селата;
Развитие на човешките ресурси и подобрено използване на наличните ресурси в областта;
Подобряване на средата и услугите;
Опазване на околната среда;
Нов динамизъм на селските територии и околоградското пространство;
София - комуникативен център за Югоизточна Европа;
Развитие на техническата инфраструктура (транспортна, енергийна, съобщителна, информационна);
Развитие на търговската, пазарната и туристическата инфраструктура;
София - интелектуален център за Югоизточна Европа;
Развитие на университетската инфраструктура (съществуващи, нови и филиали на югоизточните европейски университети);
Развитие на научно-техническата, технологичната и културната инфраструктура;
Развитие на регионална база на здравеопазването;
София - институционален център за Югоизточна Европа;
Развитие на институционална инфраструктура (държавни, общински, неправителствени (национални) и международни институции).
Финансово осигуряване:
Общата стойност на проектите - 48 бр., е 1 788 701 хил. лв. Необходимата сума за тяхната реализация през 2001 г. е 386 307 хил. лв. От тях 72 % - 276 467 хил. лв., са осигурени. За останалата част - 109 840 хил. лв., се очаква допълнително финансиране от международни програми на ЕС - ФАР, ИСПА, извънбюджетни фондове - ФМСП, НФООС, международни споразумения и договори за сътрудничество, инвестиционни програми на министерства и ведомства - МТС, МЗГ, МОСВ и др.
3.3.6.5. Областен план за развитие на Софийска област.
Обща характеристика:
Софийска област е разположена на територия от 7020,21 кв. км. Населението е съсредоточено в 289 населени места в обсега на 22 общини с общо около 272 хил. души.
Основен фактор, който влияе на процесите, протичащи на територията на Софийска област, е близостта й със столицата на Република България.
Стратегически цели:
1. Превръщане на Софийска област в територия, привлекателна за нови инвестиционни идеи, намерения и реализации чрез:
целенасочено въздействие за оживяване на икономическия растеж в по-изостаналите периферни райони на областта;
бързо адаптиране на населените места в близост до столицата към нейните функции и използване състоянието им на "буферна зона" около големия град за повишаване на капитализирането на прилежащите им територии;
развитие на техническата инфраструктура;
възстановяване на екологичното равновесие;
приоритетно използване на наличните природни ресурси за стимулиране на икономическото развитие;
развитие на социалната инфраструктура и на отдиха и туризма;
създаване на условия за изграждане на малки и средни предприятия.
2. Намаляване на безработицата и усъвършенстване на човешките ресурси чрез разработване и реализация на конкретни програми и проекти:
разкриване на нови работни места посредством реализиране на областния план за развитие;
намаляване на безработицата по пътя на самонаемането за развитието на малкия и средния бизнес;
подпомагане на трудовата реализация на безработните от групите в неравностойно положение на пазара на труда;
намаляване на безработицата чрез повишаване квалификацията на безработните.
Приоритети:
изграждане и доусъвършенстване на транспортната инфраструктура чрез нови и завършване на частично осъществени транспортни връзки със стратегически ранг за областта;
подмяна на съществуващата етернитова водопроводна мрежа с алтернативна и реализиране на водоснабдителни обекти за проблемните в това направление общини;
осъществяване на конкретни инициативи за оздравяване на териториите, подложени на екологичен стрес;
използване на природните ресурси за стимулиране на икономическото развитие;
трудова заетост и усъвършенстване на човешките ресурси;
използване на природните дадености за развитие на отдиха и туризма.
Финансово осигуряване:
Общата стойност на проектите - 37 бр., възлиза на 336 148 хил. лв. Необходимата сума за тяхната реализация през 2001 г. е 64 477 хил. лв. От тях 44 % - 28 122 хил. лв., са осигурени. За останалата част - 36 355 хил. лв., се очаква финансиране от инвестиционните програми на министерства и ведомства - МРРБ, МОСВ, МЗГ, международни програми на ЕС - САПАРД и др., извънбюджетни фондове, фондации и др.
Инвестиционни инициативи за 2001 г. по области
Array
6. Създава се т. 3.5:
"3.5. "Местно развитие - 2001 г.
3.5.1. Райони за целенасочено въздействие.
От общо 754 проекта за 2001 г. в Националния план за регионално развитие 535 (71 %) попадат в различни райони за целенасочено въздействие. Общата сума на проектите, попадащи в районите за целенасочено въздействие, възлиза на 1,530 млрд. лв. (59 % от общата сума).
Съотношението на заявените инвестиционни инициативи между различните райони за целенасочено въздействие показва:
най-голям брой проекти предстои да бъдат реализирани в районите за трансгранично сътрудничество - 28,6 %, следвани от районите за растеж - 27,8 %, и от изостаналите селски райони - 20,4 %;
най много инвестиции през 2001 г. се очаква да се насочат към районите за растеж - 40,3 % от общия размер на инвестициите в районите за целенасочено въздействие, следват районите за трансгранично сътрудничество - 22,3 %, и изостаналите селски райони - 16,7 %.
Относителният дял на осигурените средства за реализация на проектите през 2001 г. е най-голям в районите за растеж - 64 %, следван от районите за трансгранично сътрудничество и развитие - 58,9 %, и районите в индустриален упадък - 58,6 %. Общо размерът на осигурените финансови ресурси за инвестиции в районите за целенасочено въздействие възлиза на 53,5 %.
Анализите показват, че планираните инвестиции са адекватни на целите на Националния план за регионално развитие 2000-2006 г., а именно:
отваряне на националното пространство и решаване на проблемите на регионално и местно развитие чрез трансгранично сътрудничество;
концентрация и приоритетност - ефективно използване на ресурсите чрез концентрация върху ограничен брой приоритетни цели и райони.
3.5.2. Райони за растеж.
В съответствие с планираните мероприятия в областните планове за развитие на национално равнище в районите за растеж попадат 149 проекта с обща стойност 2724,8 млн. лв. Общата сума за 2001 г. възлиза на 652,9 млн. лв. От тях са осигурени 417,7 млн. лв. Търси се финансиране за 2001 г. в размер 235,2 млн. лв.
Териториалното разпределение на проектите и необходимите средства по райони за планиране е показано в таблицата.
Array
3.5.3. Райони за развитие.
Общият брой на проектите, локализирани в районите за развитие, предложени в областните планове за развитие, е 67 с обща стойност 486,782 млн. лв. Размерът на необходимите финансови ресурси за реализацията на мерките, насочени към този тип райони през 2001 г., е 139,164 млн. лв., от които 57,462 млн. лв. са осигурени. За финансовото обезпечаване реализацията на проектите през 2001 г. е необходимо да се осигури допълнително финансиране в размер 81,702 млн. лв.
Териториалното разпределение на проектите и необходимите средства по райони за планиране са, както следва:
Array
3.5.4. Райони в индустриален упадък.
Проектите, включени в областните планове за развитие, насочени към районите в индустриален упадък, са 57. Общата им стойност възлиза на 880,6 млн. лв. От тях 140,9 млн. лв. се предвижда да бъдат вложени още през 2001 г. До този момент са осигурени финансови ресурси за 2001 г. в размер 82,6 млн. лв. За финансово обезпечаване на дейностите по проектите през 2001 г. са необходими още 58,6 млн. лв.
Териториалното разпределение на проектите и необходимите средства по райони за планиране са показани в таблицата.
Array
3.5.5. Изостанали селски райони.
Броят на проектите в изостаналите селски райони, включени в актуализирания Национален план за регионално развитие, е 109 на обща стойност 1320,5 млн. лв. Общият размер на инвестициите за 2001 г., необходим за реализацията им, е 255,4 млн. лв. От тях към настоящия момент са осигурени 59,5 млн. лв. За финансовото обезпечаване на проектите се търсят допълнително 195,9 млн. лв.
Териториалното разпределение на проектите и необходимите средства по райони за планиране са показани в таблицата.
Array
3.5.6. Райони за трансгранично сътрудничество и развитие
Проектите, включени в областните планове за развитие, насочени към районите за трансгранично сътрудничество и развитие, са 153. Общата им стойност възлиза на 1604,1 млн. лв. От тях 340,7 млн. лв. се предвижда да бъдат вложени още през 2001 г. До този момент са осигурени финансови ресурси за 2001 г. в размер 200,6 млн. лв. За финансово обезпечаване на дейностите по проектите през 2001 г. са необходими още 140, 1 млн.лв.
Териториалното разпределение на проектите и необходимите средства по райони за планиране са, както следва:
Array
7. Създават се т. 6 и 7:
"6. Национални годишни програми - 2001 г.
6.1. Приоритетно направление "Икономическо развитие".
6.1.1. Програма "Промишленост":
Цел на програмата:
Да подпомогне преодоляването на високата безработица, породена от структурната реформа. Тя е ориентирана към използване на местни ресурси с прилагане на съвременни технологии, гарантиращи конкурентна продукция.
Очаквани резултати от програмата:
- разкриване на нови работни места;
- перспективна структура на промишлеността;
- въвеждане в стопански оборот на неизползвани местни ресурси;
- създаване на условия за ускорено развитие.
Териториално разпределение:
Общият брой на проектите в програмата за развитие на промишлеността, включени в областните планове, в процес на реализация през 2001 г. е 3, като всичките са локализирани в Югозападния район за планиране.
6.1.2. Програма "Селско стопанство":
6.1.2.1. Подпрограма "Земеделие и животновъдство":
Цел на програмата:
Да съдейства за развитието на отрасъла, като създаде условия за ефективно използване на местния ресурсен потенциал, повишаване конкурентостта на произвежданите стокови продукти и развитие на технологичната и пазарната инфраструктура в аграрния сектор.
Очаквани резултати от програмата:
- създаване на нови и възстановяване на съществуващи трайни насаждения;
- засилване на семейното предприемачество в областта на земеделието и животновъдството;
- подобряване на племенния състав на животновъдните ферми;
- изграждане на бизнесинфраструктура за обслужване на аграрния сектор;
- решаване проблемите на малоимотните и безимотните;
- въвеждане на европейски стандарти в селското стопанство;
- намаляване нивото на безработица чрез откриване на нови работни места в аграрния сектор;
- създаване на условия за стабилизиране на икономиката на изостаналите селски райони като част от подготовката на районите със специфични проблеми за внедряване на структурните политики, прилагани от страните-членки на ЕС;
- ускоряване процеса на преструктуриране на икономиката и подобряване на условията за реален растеж в производството.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на земеделието и животновъдството, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 46.
Най-голям брой проекти в областта на земеделието и животновъдството се предвижда да бъдат реализирани в Югоизточния, Североизточния и Южния централен район за планиране. Това разпределение съответства на капацитета на наличните ресурсни потенциали за развитие на земеделието и животновъдството в районите за планиране. Подпрограмата ще се базира на оптималното използване и въвеждане в икономически оборот на местните ресурси и повишаване ефективността и конкурентостта на отрасъла.
6.1.2.2. Подпрограма "Хидромелиорации":
Цел на програмата:
Да подпомогне развитието на отрасъла, като създаде условия за развитие на ефективно модерно земеделие и да повиши конкурентостта на произвежданите земеделски продукти и суровини.
Очаквани резултати от програмата:
- създаване на нова, реконструкция и възстановяване на съществуваща хидромелиоративна инфраструктура;
- създаване на условия за засилване на частното предприемачество в областта на земеделието;
- създаване на условия за интегрирано развитие на земеделските райони;
- подобряване и стабилизиране пазарната позиция на земеделските стопанства на основата на по-ефективното използване на наличния ресурсен потенциал;
- повишаване на добивите в земеделието;
- въвеждане на европейски стандарти и технологии в областта на земеделието;
- намаляване нивото на безработица чрез откриването на нови работни места в аграрния сектор;
- създаване на условия за стабилизиране на икономиката на изостаналите селски райони като част от подготовката на районите със специфични проблеми за внедряване на структурните политики, прилагани от страните-членки на ЕС.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на земеделието и животновъдството, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 19.
Най-мащабните хидромелиоративни проекти на обща стойност 52,75 млн. лв. ще бъдат реализирани в Южния централен район. Предвижда се реконструкция на НС "Тракиец" - Хасково, изграждане на нова хидромелиоративна инфраструктура на територията на общините в област Кърджали, изграждане на НС "Алеко-Пазарджик", изграждане на язовир "Чаталка" и др. Важно значение за развитието на изостаналите селски райони в Североизточна България има проектът за реконструкция на главната канална мрежа и помпени станции на НС "Виница". На настоящия етап проектите, включени в подпрограма "Хидромелиорации", не биха могли да решат всички проблеми и нужди, възникнали в тази област, и да осигурят равнопоставено развитие на хидромелиорациите във всички райони на страната. С реализацията на инвестиционните инициативи, включени в подпрограма "Хидромелиорации", ще се създадат условия за възстановяване на добрите традиции на страната в областта на поливното земеделие.
6.1.3. Програма "Туризъм":
Цел на програмата:
Да подпомогне развитието на отрасъла, като създаде условия за ефективно използване на местния ресурсен потенциал, повишаване конкурентоспособността на туристическата индустрия и развитие на инфраструктурата в съответствие с международните изисквания в туристическия сектор.
Очаквани резултати от програмата:
- изграждане на нови и реконструкция на съществуващи туристически обекти;
- засилване на семейното предприемачество в областта на туризма;
- въвеждане на европейски стандарти в туристическата индустрия;
- подобряване на заетостта и намаляване нивото на безработица чрез разкриване на нови работни места в туризма;
- създаване на условия за стабилизиране на икономиката на изостаналите селски райони като част от подготовката на районите със специфични проблеми за внедряване на структурните политики, прилагани от страните-членки на ЕС;
- подобряване на икономическата ситуация в страната и създаване на условия за преструктуриране на икономиката.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на туризма, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 22.
Най-голям брой проекти в областта на туризма се предвижда да бъдат реализирани в Южния централен район за планиране. По-големите обекти са:
- Високопланински курортно-туристически комплекс "Сютка" - област Пазарджик;
- изграждане на пътническа въжена линия и ски-съоръжения и влекове на територията на община Чепеларе, област Смолян;
- изграждане на ски-шанци в Пампорово, област Смолян;
- курортно-туристически комплекс "Узана", област Габрово;
- рекреационен парк "Чиста Струма", област Кюстендил.
6.1.4. Програма "Бизнесинфраструктура":
Цел на програмата:
Да подпомогне развитието на икономиката, като създаде условия за ефективно използване на местния ресурсен потенциал, повишаване конкурентостта на произвежданите стокови продукти и развитие на пазарната инфраструктура.
Очаквани резултати от програмата:
- изграждане на нова и реконструкция на съществуващата бизнесинфраструктура;
- създаване на бизнессреда в съответствие с европейските стандарти и международните изисквания;
- създаване на условия за бизнессрещи под формата на изложения;
- повишаване на заетостта и намаляване нивото на безработица чрез разкриването на нови работни места в областта на бизнеса;
- подобряване на икономическата ситуация в страната.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на бизнесинфраструктурата, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 29.
Най-голям брой проекти в областта на бизнесинфраструктурата се предвижда да бъдат реализирани в Южния централен и Югозападния район за планиране. По-големи обекти са:
- изграждане на тържище - пазар за живи животни - Видин;
- изграждане на тържище - Плевен;
- изграждане на тържище за плодове и пазар на производителите - област Шумен;
- изграждане на регионално тържище за плодове, зеленчуци и цветя - Хасково;
- строителство на тържище за плодове и зеленчуци - Стара Загора.
6.1.5. Програма "Малки и средни предприятия":
Цел на програмата:
Да подпомогне развитието на малкия и средния бизнес, като създаде условия за благоприятна финансова и конкурентоспособна икономическа среда за развитието на свободното предприемачество при ефективно използване на местния ресурсен потенциал.
Очаквани резултати от програмата:
- изграждане на малки и средни предприятия с преобладаващо частно участие;
- развитие на свободното предприемачество в областта на малкия и средния бизнес;
- насърчаване на иновациите в малките и средните предприятия;
- изграждане на бизнесинфраструктура;
- подобряване на действащите технически стандарти в съответствие с изискванията на международните пазари в областта на малкия и средния бизнес. Повишаване на конкурентоспособността и възможностите за излизане на чужди пазари;
- подобряване на заетостта и намаляване нивото на безработица чрез разкриването на нови работни места;
- създаване на условия за стабилизиране на икономиката на районите за целенасочено въздействие с изявени специфични проблеми и за внедряване на структурните политики, прилагани от страните-членки на ЕС;
- подобряване на икономическата ситуация в страната; ускоряване процеса на преструктуриране на икономиката и подобряване на условията за реален растеж в производството.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на малките и средните предприятия, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 18.
Най-голям брой проекти в областта на малките и средните предприятия се предвижда да бъдат реализирани в Южния централен и Североизточния район за планиране. По-големи обекти са:
- изграждане на маслобойна, фуражен цех и мелница - област Ловеч;
- строителство на мелница и фуражно предприятие - гр. Две могили, област Русе;
- реконструкция на мелница "Сливен" - Сливен;
- изграждане на малки и средни предприятия за дърводобив - област Смолян.
6.1.6. Програма "Технологични паркове":
Цел на програмата:
Да подпомогне развитието на икономиката, като създаде условия за ефективно използване на местния ресурсен потенциал, повишаване конкурентоспособността на производството и развитие на технологичната и пазарната инфраструктура.
Очаквани резултати от програмата:
- създаване на среда и условия за подобряване на технологичното обслужване - създаване на бизнесинкубатори, технопаркове, високотехнологични паркове;
- подобряване на предприемачеството;
- въвеждане на европейски стандарти в областта на технологиите;
- намаляване нивото на безработица чрез откриването на нови работни места в технологичните паркове и бизнесинкубаторите;
- създаване на условия за стабилизиране на икономиката на изостаналите селски райони като част от подготовката на районите със специфични проблеми за внедряване на структурните политики, прилагани от страните-членки на ЕС;
- ускоряване процеса на преструктуриране на икономиката и подобряване на условията за реален растеж в производството.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на технологичните паркове, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 7.
Най-голям брой проекти в областта на технологичните паркове се предвижда да бъдат реализирани в Югозападния район за планиране. По-големи обекти са:
- създаване на бизнеспарк в Монтана;
- високотехнологичен парк "Габрово";
- технопарк " Искър-север" - София.
6.2. Приоритетно направление "Техническа инфраструктура".
6.2.1. Програма "Транспортна система".
6.2.1.1. Подпрограма "Пътища":
Цел на програмата:
Подобряване на пътната инфраструктура с национално, регионално, областно и местно значение като основа за активизиране процесите на социално-икономическото развитие и кохезия в регионален и европейски план.
Очаквани резултати от програмата:
- подобряване на условията за бизнес и качеството на живот в регионите на страната;
- засилване на пространствено - интеграционните връзки в международен, национален и областен план на основата на развитие и усъвършенстване на пътната мрежа, включително продължаване строителството на автомагистралния пръстен на страната, изграждане на тунел "Шипка" и др.;
- подобряване транспортното обслужване на общините и населените места;
- създаване на по-добра среда за процеса на трансгранично сътрудничество;
- оптимизиране структурата на пътната мрежа и подобряване на транспортната достъпност;
- подобряване безопасността на движението;
- подобряване параметрите на околната среда в населените места, разположени по протежение на основните пътни артерии, на основата на изграждането на обходни пътища;
- подобряване на достъпа до регионалния и международния пазар на стоки и суровини;
- подобряване на достъпа до значими туристически обекти - Рилски манастир и др.;
- подобряване параметрите на пътните връзки към ГКПП.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на пътните проекти, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 168.
Най-голям брой пътни проекти се предвижда да стартират през 2001 г. в Южния централен и Североизточния район. Мотивите за това произтичат от специфичните характеристики на икономиките на тези региони, сполетелите ги природни бедствия през последните години и необходимостта от спешно решаване на социални проблеми, свързани с нивото на безработицата, бедността и намеренията за реинтеграция в обществото на големи малцинствени групи.
Най-мащабните проекти, включени в подпрограмата, са:
- изграждане на участъци от АМ "Хемус" и АМ "Тракия";
- ремонт на участъци от АМ "Тракия";
- изготвяне на проект за автомагистралите "Люлин" и " Струма";
- изграждането на северната и южната дъга на Софийския околовръстен път;
- реконструкция на път II-86 Пловдив-Смолян-границата с Република Гърция;
- реконструкция на пътните връзки по транспортното направление Силистра-Шумен/Търговище-Ямбол-границата с Р. Турция;
- рехабилитация на пътищата с регионално значение в района на Дунавското крайбрежие;
- изграждане на пътни тунели "Шипка" и "Троян-Христо Даново";
- изграждане на пътни подходи към новите ГКПП.
По-голяма част от мерките в подпрограмата - 47 %, са насочени към реконструкция и рехабилитация на пътищата II и III клас, осигуряващи транспортните връзки с регионално значение - между общините в една или две съседни области. Финансовите ресурси за осъществяване на ремонтните дейности и рехабилитацията на този тип пътища в последните години не бяха достатъчни, в резултат на което експлоатационното им състояние се влоши. Това наложи включването им в програмите на Националния план за регионално развитие като особен приоритет предвид ролята, която имат - да разширяват зоната на влияние на главните транспортни оси (международни транспортни коридори) върху по-отдалечени териториални центрове и населени места. Подобряването на пространствената интеграция на териториалните центрове и административните общности в регионален план ще създаде условия за по-пълноценно използване на наличния икономически потенциал, катализиране на процесите на социално-икономическото развитие и подобряване на достъпа до местния и международния пазар.
6.2.1.2. Подпрограма "Железопътен транспорт":
Цел на програмата:
Да подобри инфраструктурата в областта на жп транспорта, необходима за осъществяването на комбинирани превози и подобряване на условията за свободното движение на стоки и хора в региона. Успоредно с това се цели ограничаване на вредното въздействие от транспорта върху околната среда чрез пренасочване на трафик от автомобилния към железопътния транспорт.
Очаквани резултати от програмата:
- развитие на жп инфраструктурата по протежение на паневропейските транспортни коридори IV, VIII, IХ и Х;
- създаване на по-благоприятни условия за осъществяване на комбинирани превози и взаимодействие на железопътния с останалите видове транспорт;
- привличане на транзитен трафик;
- стимулиране развитието на жп транспорта като щадящ околната среда в съответствие с Директива 85/337/ЕС и Директива 97/11/ЕС.
- подобряване на транспортното обслужване;
- пренасочване на трафик от автомобилния към железопътния транспорт.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на железопътния транспорт, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 4.
Проектите в програмата са насочени към развитие на железопътната инфраструктура в два от най-изявените международни транспортни възли в страната.
София е едно от най-важните транспортни средища на Балканите, където се пресичат три от паневропейските транспортни коридори - IV, VIII и Х. Наличието на инфраструктура от високо йерархично ниво - международни пътища и жп линии, автомагистрали, международно летище - определят района на столицата като изключително благоприятно място за локализиране на терминал за комбинирани превози не само с национално, а и с международно значение.
Русе е пресечна точка на други два паневропейски транспортни коридора - VII - Дунавската водна магистрала, и IХ - сухоземен транспортен коридор, свързващ Балтийско с Черно море. Наличието на добре развита инфраструктура на автомобилния, въздушния и водния транспорт в района на града е основа за осъществяване на по-добро взаимодействие и взаимно допълване между различните видове транспорт, в т. ч. за осъществяване на комбинирани превози. Гара Русе има ключова роля за интегрирането на жп мрежата на страната с европейската предвид проблемите, които възникнаха пред жп транспорта по време на двете кризи в Югославия по отношение на връзките с Централна и Западна Европа.
Програмата включва мерки, насочени към развитие, реконструкция и електрификация на жп линиите Пловдив-Свиленград-турско/гръцката граница и Карнобат-Синдел, които са част от паневропейските транспортни коридори IV, VIII и Х.
Проектите в областта на жп транспорта съчетават националните, регионалните и европейските приоритети в областта на транспортната политика.
6.2.1.3. Подпрограма "Воден транспорт":
Цел на програмата:
Подпрограмата е насочена към развитие и усъвършенстване на инфраструктурата на паневропейски коридор № 7 - Дунавски воден път, с цел разширяване дела на превозите на стоки с воден транспорт, организиране на комбинирани превози от и до български речни пристанища и изграждане на нова инфраструктура като основа за развитие на трансграничното сътрудничество между България и Румъния.
Програмата съдържа 6 проекта, свързани с реконструкция на съществуваща и изграждане на нова пристанищна инфраструктура в пристанище Варна, която ще повиши конкурентността на порта в рамките на региона, като същевременно ще създаде по-благоприятни условия за транспортно обслужване на промишлените предприятия в региона.
Очаквани резултати от програмата:
- създаване на условия за по-ефективно използване транспортния потенциал на р. Дунав;
- привличане на трафик към българските речни и морски пристанища - вътрешен и външен;
- подобряване на транспортните условията за развитие на трансграничното сътрудничество;
- подобряване на пристанищните услуги и разнообразяване специализацията на корабните места в речните и морските портове;
- засилване участието на българските пристанища в комбинираните превози по р. Дунав и вътрешноканалната мрежа на Европа чрез изграждане и оборудване на контейнерни терминали в ключовите пристанища;
- намаляване на времето за обработка на плавателните съдове в пристанищата;
- подобряване на обслужването на големите промишлени предприятия в района Варна-Девня;
- подобряване на условията за развитие на туризма на базата на изграждането на специализирана инфраструктура на водния транспорт.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на водния транспорт, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 13.
Проектите, включени в подпрограмата, се категоризират в две групи:
- проекти, насочени към разширяване участието на българските пристанища в осъществяването на международни превози на стоки и пътници в глобален план; към тази група се отнасят проектите: рехабилитация на пристанище Лом и изграждането на терминал за зърнени продукти и контейнерен терминал в пристанище Русе-изток, изграждането на терминал за цимент и клинкер и течни химически товари в пристанище Варна;
- проекти, насочени към създаване на по-благоприятни условия за икономическо развитие на крайбрежните територии на страната, в т. ч. за стимулиране на трансграничното сътрудничество; към тази група се отнасят проектите за изграждане на фериботни комплекси "Никопол-Турну Мъгуреле", "Силистра-Рени" и "Тутракан-Олтеница".
6.2.1.4. Подпрограма "Въздушен транспорт":
Цел на програмата:
Мерките в програмата са насочени към подобряване на инфраструктурата на въздушния транспорт в съответствие с провежданата транспортна политика за създаване на условия за свободно движение на хора и стоки. Тази цел произтича от процеса на глобализация на световната икономика и стремежа на България за по-широко отваряне към европейския и световния пазар.
Очаквани резултати от програмата:
- засилване на бизнесконтактите и икономическото сътрудничеството в глобален и регионален план;
- утвърждаване на летище София като ключово регионално летище за обслужване на трансконтинентални въздушни дестинации;
- привличане на допълнителен трафик към летището;
- създаване на по-добри условия за взаимодействие между различните видове транспорт по направлението на европейските транспортни коридори;
- създаване на по-благоприятни условия за развитие на международния туризъм в област Русе.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на въздушния транспорт, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 2, локализирани по един в Югозападния и Северния централен район.
Летище София е разположено на важен европейски транспортен кръстопът - пресечна точка на паневропейските коридори IV, VIII и Х, което определя и необходимостта от развитието му не само като международно летище, осигуряващо въздушните връзки на страната със света, но и като летище за междинно кацане при осъществяване на трансконтинентални полети от Европа към Близкия изток, Азия и Австралия. Изграждането на новите пътнически терминали ще създаде условия за подобряване обслужването на пътниците.
Второто летище, чието развитие е включено в подпрограмата "Въздушен транспорт", е летище Щръклево, обслужващо Русе и региона. Възстановяването на гражданските полети до летището ще окаже благоприятно влияние върху развитието на бизнеса и особено на туризма предвид подобряването на транспортната достъпност.
6.2.2. Програма "Водоснабдителна система".
6.2.2.1. Подпрограма "Магистрални и разпределителни мрежи за питейно водоснабдяване":
Цел на програмата:
Да се доразвият магистралните и разпределителните мрежи за питейно водоснабдяване и да се подобри експлоатационното им състояние с оглед осигуряване задоволяването с водни ресурси на населението и икономиката.
Очаквани резултати от програмата:
- подобряване на снабдяването с питейна вода на икономиката и бита;
- подобряване качеството на живота в населените места;
- намаляване на загубите от течове по водопреносната мрежа;
- намаляване цената на водата;
- повишаване ефективността на работа на В и К - дружествата.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в подпрограма "Магистрални и разпределителни мрежи за питейно водоснабдяване", включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 46.
Най-голям брой проекти-реконструкция и ремонт на водопроводна мрежа, както и осигуряване на допълнително водоснабдяване се предвижда да бъдат реализирани в Североизточния район за планиране. Това разпределение на проектите съответства на капацитета на наличните ресурсни потенциали и на необходимостта от спешно решаване на натрупаните проблеми в областта на водоснабдяването с питейна вода на района. Успоредно с това се цели подобряване на качеството на живота в изостаналите селски райони и създаване на липсващата базова инфраструктура, необходима за разгръщане на частното предприемачество.
По-мащабни проекти, чиято реализация стартира през 2001 г., са:
- водоснабдяване на Ловеч, Плевен и Троян;
- реконструкция на магистрален водопровод за питейна вода ХВ "Среченска бара" до Враца;
- подмяна на водопреносната мрежа на територията на област Добрич;
- рехабилитация на водопроводна мрежа - Варна;
- водоснабдяване група Кърджали - североизток;
- изграждане на външен водопровод "Тупаров чарк".
6.2.2.2. Подпрограма "Пречиствателни станции за питейни води":
Цел на програмата:
Подобряване качеството на питейната вода за задоволяване нуждите на икономиката и бита.
Очаквани резултати от програмата:
- подобряване качеството на живот;
- намаляване на здравния риск;
- повишаване качеството на произведените стоки на основата на използването на пречистена питейна вода в технологичния производствен цикъл.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на пречистването на питейните води, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 7.
Особено значими проекти, включени в програмата, са:
- пречиствателна станция за питейни води-с. Ястребино;
- пречиствателна станция за питейни води-Пазарджик;
- пречиствателна станция за питейна вода - гр. Сандански;
- ПСПВ към водоснабдителна група "Златна Панега-Червен бряг".
6.2.2.3. Подпрограма "Язовири за питейно водоснабдяване":
Цел на програмата:
Да подобри експлоатационното състояние на язовирите и водоемите, използвани за питейно водоснабдяване, и да създаде условия за по-ефективното им използване.
Очаквани резултати от програмата:
- създаване на условия за по-ефективно използване на обема на многогодишните изравнители;
- осигуряване на допълнителни количества питейна вода и подобряване водоснабдяването на бита и икономиката;
- по-ефективно използване на магистралните водопроводни мрежи в резултат на осигуряване на по-големи количества питейна вода;
- качествена промяна на режима на водоснабдяване на населените места с ограничени водни ресурси в резултат на изграждането на нови водоеми и язовири за питейни води.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в подпрограма "Язовири за питейно водоснабдяване", включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 14.
Най-голям брой проекти се предвижда да бъдат реализирани в Югозападния район за планиране. Това разпределение съответства на капацитета на наличните ресурсни потенциали и на съществуващите проблеми в областта на водоснабдяването. Програмата е насочена както към изграждане на нова инфраструктура, така и към възстановяване, укрепване и реконструкция на изградените и функциониращи съоръжения с цел по-ефективно използване на капацитета им.
По-мащабни проекти, включени в програмата, са:
- язовир "Бяла" - област Габрово;
- възстановяване на строителните работи на язовир "Братан" - област Сливен;
- язовир "Раянци" - област Перник;
- язовир "Ямна" - област София;
- реконструкция и възстановяване на язовир " Бели Искър".
6.2.3. Програма "Електроснабдителна система":
Цел на програмата:
Доразвитие на инфраструктурата на електропреносната мрежа, изграждане на нови генериращи мощности с цел осигуряване на надеждно електроснабдяване на бита и икономиката.
Очаквани резултати от програмата:
- подобряване на битовото и промишленото електроснабдяване;
- оптимизиране структурата на енергопреносната мрежа и намаляване на загубите при преноса на електроенергия;
- повишаване качеството на подаваната електроенергия;
- подобряване параметрите на околната среда на основата на изграждане на екологосъобразни заместващи мощности;
- създаване на условия за износ на електроенергия към съседните страни.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в програмата "Електроснабдителна мрежа" в ход на реализация през 2001 г. е 21.
Най-голям брой проекти се предвижда да бъдат реализирани в Южния централен район за планиране. Това са предимно строителство на нови подстанции за трансформация на напрежението, както и изграждане на нови генериращи мощности, ползващи енергийния потенциал на родопските реки. Подпрограмата ще се базира на оптималното използване и въвеждане в икономически оборот на местните енергийни ресурси и повишаване ефективността и конкурентоспособността на отрасъла.
Значително внимание и ресурси се отделят на рехабилитацията на изградените енергийни мощности с цел по-ефективното им използване.
Обекти с ключово значение за гарантиране нормалното функциониране на националната енергийна мрежа са:
- изграждане на каскада "Горна Арда";
- изграждане на язовир "Цанков камък";
- рехабилитация на ТЕЦ "Марица-изток 3" със сероочистващи инсталации за 4 блока;
- заместващи мощности в ТЕЦ "Марица-изток 1".
6.2.4. Програма "Телекомуникации":
Цел на програмата:
Подобряване на телекомуникационното обслужване в малките населени места на основата на инсталиране на нови цифрови телефонни централи и изграждане на оптични кабелни връзки.
Очаквани резултати от програмата:
- подобряване качеството на живот в малките населени места;
- подобряване качеството и надеждността на телефонните услуги в селата и малките градове;
- създаване на по-благоприятни възможности за развитие на бизнеса;
- създаване на технологични условия за достъп до бизнесинформационните мрежи и ИНТЕРНЕТ.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на телекомуникациите, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 8.
Най-голям брой проекти в областта на телекомуникациите се предвижда да бъдат реализирани в Североизточния район за планиране, където телекомуникационната мрежа е с относително по-ниско ниво на изграденост в сравнение с други територии в страната. Тук все още има населени места, където единственият телефон се намира в кметството. Приоритетността на проектите за развитие на телекомуникациите в Североизточния район е важен елемент от регионалната политика за социално-икономическо сближаване на регионите, в т. ч. за повишаване на качеството на живота.
От особена важност е реализацията на проектите:
- изграждане на цифрова автоматична телефонна централа - Търговище;
- изграждане на цифрова автоматична телефонна централа - Силистра;
- изграждане на цифрова автоматична телефонна централа - Подкова;
- реализация на пилотен проект "Въвеждане на единен европейски номер (NPAA) за спешни повиквания 112 за територията на София.
6.3. Приоритетно направление "Социална инфраструктура".
6.3.1. Програма "Образование":
Цел на програмата:
Оптимизация и модернизация на мрежата на образованието и възпитанието и създаване на условия за подобряване на учебния процес.
Очаквани резултати от програмата:
- модернизация, ремонт и доизграждане на материално-техническата база на системата на образованието и възпитанието;
- създаване на районни центрове за квалификация на базата на преструктуриране на съществуващата мрежа от професионални училища;
- реконструкция и модернизация на ученическата почивна и спортна база;
- създаване на условия за езиково обучение.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на образованието, които ще се реализират през 2001 г., е 13.
Най-голям брой проекти за реализация в сферата на образованието през 2001 г. са предвидени в Североизточния район за планиране. Действията са насочени предимно към реконструкция и модернизация на съществуващата база, както и към създаване на условия за усъвършенстване на учебния процес.
6.3.2. Програма "Здравеопазване":
Цел на програмата:
Реконструкция и модернизация на мрежата от здравни заведения и създаване на оптимални условия за прилагане на здравната реформа.
Очаквани резултати от програмата:
- модернизация, ремонт и доизграждане на материално-техническата база на системата на здравеопазването;
- преструктуриране на болничната помощ, произтичащо от нормативната уредба, свързана със здравната реформа;
- преструктуриране на инфраструктурата на първичната помощ, свързано със създаването на "здравни практики";
- модернизация на оборудването на районните и общинските болници;
- подобряване на качеството на здравното обслужване на населението и преодоляване на териториалните различия.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на здравеопазването, които ще се реализират през 2001 г., е 24.
Най-голям брой проекти за реализация в сферата на здравеопазването през 2001 г. са предвидени в Югозападния район за планиране, като най-голям е броят на проектите в София - 4. Действията са предимно в посока на довършване на незавършено строителство и преструктуриране на здравеопазването в условията на провеждащата се здравна реформа.
6.3.3. Програма "Социални грижи":
Цел на програмата:
Оптимизиране на мрежата от социални обекти-социални домове за хора с физически и психически увреждания, домове за възрастни хора, домове за деца и юноши, мрежата за социален патронаж и създаване на условия за тяхното по-добро функциониране.
Очаквани резултати от програмата:
- ремонт и доизграждане на материално-техническата база на системата на социалните грижи;
- оборудване със съоръжения и апаратура;
- пригаждане на налична база, която не се използва по предназначение, за нуждите на социалните грижи;
- създаване на условия за адаптиране на хората в неравностойно социално положение към обществото;
- подобряване условията на живот в обектите от системата за социални грижи.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на социалните грижи, които ще се реализират през 2001 г., е 13.
Проектите за реализация в сферата на социалните грижи през 2001 г. са предвидени в Североизточния и Южния централен район за планиране. Действията са предимно в посока реконструкция, доизграждане и оборудване на обекти, както и създаване на програми за социална подкрепа.
6.3.4. Програма "Жилищно строителство":
Цел на програмата:
Осигуряване на жилищните нужди на работещите в АЕЦ "Козлодуй", жилища за обезщетяване на собственици и за отстраняване на последиците от земетресението през 1986 г.
Очаквани резултати от програмата:
- изграждане на жилищни блокове до края на 2001 г.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите е 4: в Северозападния район за планиране - 3, и в Североизточния район за планиране - 1 проект.
6.3.5. Програма "Културни институции":
Цел на програмата:
Развитие и усъвършенстване на системата на културата.
Очаквани резултати от програмата:
- изграждане, реконструкция, модернизация и поддържане на обектите на културата.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите за развитие на културните институции, които ще се реализират през 2001 г., е 11.
Най-голям брой проекти се предвижда да се реализират в Югозападния район за планиране, и по-специално в София.
6.3.6. Програма "Културно-историческо наследство".
Цел на програмата:
Опазване и поддържане на обектите на културно-историческото наследство.
Очаквани резултати от програмата:
- съхраняване, реставрация и консервация на обектите на културно-историческото наследство;
- възстановяване и поддръжка на паметниците на културата;
- развитие на местните занаяти;
- културен обмен;
- създаване на условия за развитие на познавателния туризъм.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите за опазване и поддържане на културно-историческото наследство, които ще се реализират през 2001 г., е 12.
Най-голям брой обекти на културно-историческото наследство, предложени за реализация през 2001 г., са на територията на Южния централен и Югозападния район за планиране.
6.3.7. Програма "Спорт и младежки дейности":
Цел на програмата:
Подобряване и развитие на спортната база както за високо спортно майсторство, така и за масовия спорт.
Очаквани резултати от програмата:
- ремонт, модернизация и доизграждане на материално-техническата база на системата на спорта;
- оборудване със съоръжения и апаратура;
- пригаждане на налична база за нуждите на масовия спорт;
- създаване на условия за развитие на спорта в училищата и висшите учебни заведения.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на спорта, които ще се реализират през 2001 г., е 2.
Действията за развитие на базата на спорта през 2001 г. са предимно в посока реконструкция, доизграждане и оборудване на спортни обекти.
6.4. Приоритетно направление "Благоустройствени дейности".
6.4.1. Програма "Геозащита":
Цел на програмата:
Отстраняване на последиците от свлачищните процеси и ерозията и осъществяване на превантивна дейност.
Очаквани резултати от програмата:
- укрепване на свлачища;
- възстановяване и ремонт на предпазни диги;
- корекция на реки;
- брегоукрепване.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на геозащитата, които ще се реализират през 2001 г., е 20.
Най-голям брой проекти за реализация в сферата на геозащитата през 2001 г. са предвидени в Североизточния район за планиране, където се наблюдават най-много свлачищни процеси.
По-значимите проекти, включени в програмата, са:
- изграждане на защитна дига при гребна база - Видин;
- укрепване на свлачища "Циганско дере", западно дере, източно дере - област Добрич;
- корекция на река Драгоевска;
- корекция на река Провадийска;
- брегоукрепване на северния бряг на Несебър;
- брегоукрепване на село Ахелой;
- рекултивация на коритото на река Джерман.
6.4.2. Програма "Благоустрояване на населените места".
6.4.2.1. Подпрограма "Топлоснабдяване":
Цел на програмата:
Чрез реконструкция и модернизация на толофикационната мрежа създаване на по-благоприятни условия на живот и опазване чистотата на въздуха в населените места.
Очаквани резултати от програмата:
- подмяна на електрофилтри в ТЕЦ;
- повишаване на ефективността на топлоснабдяването на сгради;
- изграждане и възстановяване на топлофикационните системи на населени места.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на топлофикацията, които ще се реализират през 2001 г., е 3.
Най-голям брой проекти за реализация в сферата на топлофикацията през 2001 г. са предвидени в Югозападния район за планиране, които са:
- изграждане на геотермална централа в Сапарева баня;
- генерален план за възстановяване на топлофикационната система на Перник.
6.4.2.2. Подпрограма "Електроснабдяване":
Цел на програмата:
Изграждане на нови мощности в системата на електроснабдяването и внедряване на енергоспестяващи технологии.
Очаквани резултати от програмата:
- повишаване на ефективността от въвеждане на нови технологии;
- изграждане на нови съоръжения, свързани с електрозахранването на населени места;
- въвеждане на ефективни енергийни системи.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на електроснабдяването на населените места, които ще се реализират през 2001 г., е 3.
Проекти за реализация в сферата на електроснабдяването на населените места през 2001 г. са предвидени в Североизточния и Северния централен район за планиране. Обектите, които ще се изграждат, са:
- резервно електрозахранване на град Силистра;
- допълнително електрозахранване на "Голд паркет" - ЕООД, с ел. ток 20 kV - Върбица.
6.4.2.3. Подпрограма "Газоснабдяване":
Цел на програмата:
Изграждане на нови мощности в системата на газоснабдяването с цел поевтиняване на енергията, опазване на околната среда и повишаване качеството на живот в населените места.
Очаквани резултати от програмата:
- битово газоснабдяване на населените места;
- газификация на обекти на общинска издръжка;
- изграждане на газоразпределителна мрежа.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на газоснабдяването в населените места, които ще се реализират през 2001 г., е 8.
Най-голям брой проекти за реализация в сферата на газоснабдяването в населените места през 2001 г. са предвидени в Северния централен район за планиране.
По-големите обекти, които ще се изграждат, са:
- газификация на сгради на общинска издръжка в Търговище - училища, детски градини и общински сгради;
- газификация на София, Банкя и Нови Искър;
- газификация на общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Николаево, Гурково;
- газификация на Сливен;
- газификация на област Габрово;
- газопроводно отклонение високо налягане до АГРС - Горна Оряховица-Лясковец-Велико Търново.
6.4.2.4. Подпрограма "Озеленяване":
Цел на програмата:
Осигуряване на необходимите терени със зелени площи за повишаване качеството на живот в населените места.
Очаквани резултати от програмата:
- изграждане на паркове и лесопаркове;
- възстановяване на зелени площи в населените места;
- благоустрояване на околожилищното пространство.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на озеленяването в населените места, които ще се реализират през 2001 г., е 2.
Обекти, които ще се изграждат, са:
- почистване дерето на река Добричка и прилежащите зелени площи с участието на ромското население;
- изграждане на лесопарк "Бели брези" в област Кърджали.
6.4.2.5. Подпрограма "Благоустройство":
Цел на програмата:
Реконструкция, модернизация и изграждане на селищната среда за подобряване на условията за обитаване в населените места.
Очаквани резултати от програмата:
- реконструкция на транспортната инфраструктура в населените места;
- изграждане и въвеждане в експлоатация на Софийското метро;
- реконструкция на сградния фонд;
- разширение на гробищни паркове;
- корекция на реки в границите на населените места.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на благоустройството, които ще се реализират през 2001 г., е 13.
Най-голям брой проекти за реализация в сферата на благоустройството през 2001 г. са предвидени в Североизточния и Югозападния район за планиране. По важните обекти са:
- преодоляване на последствията от земетресението през 1986 г. в община Опака;
- Метро-София - първи диаметър;
- реконструкция на центъра на София.
6.5. Приоритетно направление "Опазване на околната среда".
6.5.1. Програма "Канализация и пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ)":
Цел на програмата:
Да подпомогне опазването на околната среда, като създаде условия за ефективно използване на отпадните води.
Очаквани резултати от програмата:
- изграждане на нови, реконструкция и разширение на съществуващи съоръжения за отпадни води (колектори, ПСОВ и др.);
- разширяване на канализационната мрежа;
- намаляване степента на замърсяване на околната среда.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на канализацията и пречиствателните станции за отпадни води (ПСОВ), включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 94.
Най-голям брой проекти в областта на канализацията и пречиствателните станции за отпадни води (ПСОВ) се предвижда да бъдат реализирани в Североизточния и Южния централен район за планиране.
По-големите обекти са:
- пречиствателна станция за отпадни води - Троян;
- ПСОВ и довеждащ колектор - Балчик;
- пречиствателна станция за отпадни води - с. Баните;
- канализационни колектори - Самоков и Боровец;
- ПСОВ "Кубратово" - област София.
6.5.2.Програма "Третиране на твърдите отпадъци":
Цел на програмата:
Да подпомогне опазването на околната среда, като създаде условия за намаляване степента на замърсяване чрез третиране на твърдите отпадъци и за ефективно използване на местния ресурсен потенциал.
Очаквани резултати от програмата:
- изграждане на нови регионални депа и предприятия за третиране на твърди битови отпадъци;
- реконструкция и разширение на съществуващи депа и предприятия за третиране на твърди отпадъци;
- намаляване на вредните емисии от двигателите с вътрешно горене;
- разработване на регионални и общински програми за управление на отпадъците;
- обезвреждане на негодни за употреба пестициди;
- изграждане на инсталации за безотпадна преработка на твърди битови отпадъци.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на третирането на твърдите отпадъци, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 43.
Най-голям брой проекти в областта на твърдите отпадъци се предвижда да бъдат реализирани в Югозападния и Южния централен район за планиране. По-големите обекти са:
- депо за твърди битови отпадъци - Ловеч;
- регионално депо за твърди битови отпадъци за общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец;
- регионално депо за твърди битови и опасни отпадъци - Силистра;
- изграждане на завод за твърди битови отпадъци в района на с. Хаджидимитрово, община Тунджа, обслужващ община Сливен, община Ямбол, община Тунджа - област Ямбол;
- изграждане на регионално депо за ТБО - Перник;
- изграждане на софийски екарисаж.
6.5.3. Програма "Консервация, ликвидация и рекултивация на минно-добивни дейности":
Цел на програмата:
Да подпомогне опазването на околната среда, като създаде условия за намаляване степента на замърсяване на територията и за подобряване използването на местния ресурсен потенциал.
Очаквани резултати от програмата:
- рекултивация на земи по поречия;
- рекултивация на съществуващи сметища и хвостохранилища;
- провеждане на мероприятия, произтичащи от закриването на минно-добивни дейности и ликвидация на съществуващи хвостохранилища;
- рекултивация на съществуващи замърсени от минно-добивни дейности площи;
- ускоряване процеса на преструктуриране на икономиката и подобряване на условията за реален растеж в производството.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на консервацията, ликвидацията и рекултивацията на минно-добивните дейности, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. са 9.
Най-голям брой проекти в областта на консервацията, ликвидацията и рекултивацията на минно-добивните дейности се предвижда да бъдат реализирани в Югозападния район за планиране. По-големите обекти са:
- провеждане на мероприятия по закриване на уранодобива и ликвидация на хвостохранилището с. Елешница - област Благоевград;
- рекултивация на съществуващо сметище - Ловеч;
- изготвяне и реализация на проект за рекултивация на земи в община Симитли;
- екологично възстановяване на "Чокльово блато" - област Перник;
- рекултивация на замърсени площи - Златица, Пирдоп и Челопеч.
6.6. Приоритетно направление "Трансгранично сътрудничество".
6.6.1. Програма "Трансгранично сътрудничество с Република Гърция":
Цел на програмата:
Да се подобри транспортната достъпност между граничните райони, разположени паралелно на общата граница между Република България и Република Гърция, с цел осигуряване на благоприятни условия за развитие на трансграничното сътрудничество.
Да се подобри телекомуникационното обслужване на териториите от двете страни на границата с цел създаване на по-подходяща среда за бизнес.
Очаквани резултати от програмата:
- създаване на нова активна зона на трансгранично сътрудничество в зоната на влияние на новия ГКПП "Илинден";
- създаване на условия за активиране и ръст на икономиката в периферните на страната райони като елемент на политиката за социално-икономическо сближаване между регионите в национален и европейски план;
- улесняване на бизнесконтактите - на основата на създадените условия за свободно движение на хора и стоки;
- достигане на европейския стандарт за време на транспортен достъп между районите на трансгранично сътрудничество по българо-гръцката граница.
Териториално разпределение на проектите:
Програмата включва 4 проекта.
Три от проектите са насочени към подобряване на транспортната инфраструктура. Проектът "Електрификация и реконструкция на жп линията Дупница-Кулата" е част от транспортната стратегия за развитие на инфраструктурата на паневропейски коридор № 4 и има важно значение за привличане на транзитен трафик от и за гръцките беломорски пристанища. Проектът за инсталиране на оптичен кабел Хасково-Кавала ще създаде по-благоприятна бизнессреда за икономическо сътрудничество в района за трансгранично сътрудничество.
6.6.2. Програма "Трансгранично сътрудничество с Румъния":
Цел на програмата:
Да се подобри транспортната достъпност между граничните райони, разположени паралелно на общата граница между Република България и Румъния, с оглед осигуряване на условия за развитие на трансгранично сътрудничество.
Очаквани резултати от програмата:
- подобряване на условията за навигация по р. Дунав в резултат на изграждането на необходимата инфраструктура, улесняваща поддържането и управлението на плавателния път;
- създаване на условия за активиране и ръст на икономиката в общините в зоната на Дунавското крайбрежие в резултат на по-добрите възможности за развитие на трансграничното сътрудничество;
- подобряване на митническото обслужване в района за трансгранично сътрудничество;
- подобряване на транспортните комуникации в района за трансгранично сътрудничество.
Териториално разпределение на проектите:
Програмата включва 6 проекта.
6.6.3. Програма "Трансгранично сътрудничество с Република Македония":
Цел на програмата:
Да се създаде по-благоприятна бизнессреда за засилване на търговско-икономическите контакти и сътрудничеството между граничните райони на Република България и Република Македония.
Очаквани резултати от програмата:
- създаване на по-добри условия за износ на електроенергия от България за Македония;
- създаване на условия за формиране на регионален енергиен пазар.
Териториално разпределение на проектите:
Програмата включва 1 проект, който се очаква да стартира през 2001 г. в Югозападния район.
6.7. Приоритетно направление "Човешки ресурси".
6.7.1. Програма "Обучение, квалификация и преквалификация":
Цел на програмата:
Да подпомогне обучението, квалификацията и преквалификацията на човешките ресурси, като се създадат условия за тяхното ефективно използване.
Очаквани резултати от програмата:
- повишаване на образователното и квалификационното ниво на човешките ресурси;
- стимулиране на самонаемането;
- стимулиране развитието на малкия и средния бизнес;
- насърчаване на заетостта и създаване на предпоставки за намаляване равнището на безработица;
- създаване на условия за интегрирано развитие на райони по Специалната подготвителна програма за структурните фондове в България;
- квалификация на безработни лица по проекта "Красива България";
- подобряване на социалната и трудовата интеграция на хора с увреждания.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на обучението, квалификацията и преквалификацията, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 25.
Най-голям брой проекти в областта на обучението, квалификацията и преквалификацията се предвижда да бъдат реализирани в Северозападния и Южния централен район за планиране. По-големите обекти са:
- създаване на регионален гаранционен фонд - област Сливен;
- шанс за всеки - София;
- програма за професионална квалификация и преквалификация с цел иницииране на частния бизнес в селското стопанство във Враца и региона;
- програма за стимулиране самонаемането и развитието на малък бизнес - Монтана.
6.7.2. Програма "Етнически проблеми":
Цел на програмата:
Да подпомогне шанса на малцинствата за пълноценно участие в българското общество.
Очаквани резултати от програмата:
- подобряване качеството на човешките ресурси чрез ограмотяване и квалификация;
- създаване на ключови умения за социално интегриране на хора, отпаднали от пазара на работната сила;
- решаване проблеми на малцинствени групи чрез създаване на специфични норми и правила за градоустройствено проектиране в квартали, населени от малцинствени групи, и изграждане на типови жилища за социално слаби;
- създаване на условия за ефективен междуетнически диалог между общински, държавни администрации и малцинствени групи.
- подобряване на заетостта и намаляване нивото на безработица.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на етническите проблеми, включени в областните планове за развитие, в ход на реализация през 2001 г. е 5.
Проектите в областта на етническите проблеми се предвижда да бъдат реализирани в 3 от шестте района за планиране, в които има концентрация на етническо население. По-големи обекти са:
- решаване проблемите на ромското малцинство в общините Сливен и Котел чрез създаване на специфични норми и правила за градоустройствено проектиране в кварталите с ромско население и изграждане на типови жилища за социално слаби хора;
- ефективен междуетнически диалог между общинска, държавна администрация и малцинствени групи - област Хасково.
6.8. Приоритетно направление "Изследвания и проектиране".
6.8.1. Програма "Научноизследователска дейност":
Цел на програмата:
Научно обезпечаване на обекти, включени в областните планове за развитие.
Очаквани резултати от програмата:
- оползотворяване на местните ресурси;
- участие в програми за кредитиране и финансиране на капиталови разходи.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на научноизследователската дейност, които ще се реализират през 2001 г., е 2.
Проектите за реализация в сферата на научноизследователската дейност през 2001 г. са предвидени в Югозападния район за планиране. Те са:
- идентификация на различните типове земеделски земи в община Перник с цел разработване на "in situ" методи за тяхното пречистване;
- интеррегионална телематична мрежа INTRISK - управление на риска на Балканите и в района на Южносредиземноморската зона.
6.8.2. Програма "Стратегии, програми, планове":
Цел на програмата:
Дългосрочно планиране на развитието и проектно осигуряване на обекти, включени в областните планове за развитие.
Очаквани резултати от програмата:
- осигуряване на финансиране от международни програми;
- осигуряване на населени места с кадастрални регулационни планове;
- разработване на общи градоустройствени планове.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите, които ще се разработват през 2001 г., е 6.
Най-голям брой проекти през 2001 г. ще бъдат разработени за Югозападния район за планиране.
По-големите проекти са:
- разработване на стратегия, инвестиционна програма и финансова схема за създаване на Екоиндустриален парк на територията на кметство Перник-изток;
- екоселище - Горубляне;
- локална агенда - дневен ред "София-21";
- общ градоустройствен план на София и информационна система.
6.8.3. Програма "Проекти":
Цел на програмата:
Проектно осигуряване на обектите, включени в областните планове за развитие.
Очаквани резултати от програмата:
- осигуряване на населени места с кадастрални регулационни планове;
- разработване на общи градоустройствени планове и застроително-регулационни планове;
- разработване на бизнеспроекти.
Териториално разпределение на проектите:
Броят на проектите, които ще се разработват през 2001 г., е 1.
Проектът, предвиден за реализация, е "Изработване на кадастър и цифров модел, проектно задание за ЗРП и изработване на ЗРП на централна градска част-Велико Търново".
6.9. Приоритетно направление "Информационно обслужване":
Цел на програмата:
Създаване на информационни бази от данни за обслужване на туризма, библиотечното дело и разработване на програми, стратегии и планове.
Очаквани резултати от програмата:
- усъвършенстване на процеса на планиране;
- подобряване на дейността в областта на библиотечното дело.
Териториално разпределение на проектите:
Общият брой на проектите в областта на информационното облужване, които ще се реализират през 2001 г. на територията на Северния централен район за планиране, е 2.
Проектите са:
- университетски високотехнологичен информационен център с бизнесинкубатор;
- публична регионална информационна система.
7. Необходими финансови ресурси за 2001 г.
Финансовите ресурси, необходими за реализацията на проектите, включени в НПРР за реализиране през 2001 г., са 2 597 166 772 лв. От тях към настоящия момент са осигурени 1 682 461 873 лв. (64,8 % от общите финансови средства). Продължават да търсят финансиране проекти на стойност 914 704 899 лв. (таблица № 4).
Структурата на осигурените проекти по видове финансови източници е следната:
Консолидиран държавен бюджет - 424 186 381 лв. (25,2 % от общо осигурените средства).
Собствени средства на търговските дружества - 230 769 500 лв. (13,7 % от общо осигурените средства).
Кредити - 274 882 690 лв. (16,3 % от общо осигурените средства).
Финансиране от програми на ЕС-226 266 810 лв. (13,5 % от общо осигурените средства).
Финансиране по междудържавни споразумения и договори за сътрудничество - 24 243 000 лв. (1,4 % от общо осигурените средства).
Външни безвъзмездни помощи - 43 897 829 лв. (2,6 % от общо осигурените средства).
Концесии - 295 000 лв. (0,01 % от общо осигурените средства).
Други - 460 602 871 лв. (27,3 % от общо осигурените средства).
От консолидирания държавен бюджет 79,2 % са от държавния бюджет, 3,9 % - от общинския бюджет, 2,9 % - от собствени средства на общините, и 10,1 % - от извънбюджетни фондове.
От собствените средства на търговските дружества 14,4 % са осигурените средства от търговски дружества с преобладаващо държавно участие и 28,2 % - от търговски дружества с преобладаващо частно участие.
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Списък на приложенията в пълния вариант на измененията и допълненията на Националния план за регионално развитие за периода 2000-2006 г., приет от Министерския съвет
Указания за разработване на общински стратегии
Указания за разработване на областни планове
Проектен фиш на база от данни
Финансово осигуряване на проектите и източниците за финансиране по райони за целенасочено въздействие, области, национални годишни програми и подпрограми за 2001 г."
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив