ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 6 ОТ 15 ЯНУАРИ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 6 ОТ 15 ЯНУАРИ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

Обн. ДВ. бр. от 23 Януари 2001г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В Наредбата за изискванията към дейността на инвестиционните посредници, приета с Постановление № 68 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 37 от 2000 г.; попр., бр. 56 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 92 от 2000 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В :
а) в ал. 1:
аа) в т. 4 запетаята след думите "цената, на която ги е купил" и текстът до края се заличават;
бб) в т. 7 след думите "наредбата по" се добавя "чл. 54, ал. 5, т. 5 и по";
вв) създава се нова т. 10:
"10. да изпълнява поръчки за покупка, продажба или замяна на ценни книжа извън регулирания пазар, където те са приети за търговия, както и да участва в извършването, включително като регистрационен агент, на прикрити покупки или продажби на ценни книжа;";
гг) досегашната т. 10 става т. 11;
б) алинея 5 се отменя;
в) досегашните ал. 6 и 7 стават съответно ал. 5 и 6;
г) създава се ал. 7:
"(7) Забраната по т. 10 не се отнася за сделки, сключени в резултат на приемане на търгово предложение по ."
2. В след думите "конкретен договор" се добавя "с непрофесионален инвеститор".
3. В след думата "книжа" се добавя "и представи декларация по чл. 13, ал. 1".
4. В се създава т. 3:
"3. сделката - предмет на поръчката, представлява прикрита покупка или продажба на ценни книжа."
5. В след думите "по чл. 18, ал. 1" съюзът "или" се заменя със запетая и след думата "информация" се добавя "или декларира, че сделката - предмет на поръчката, представлява прикрита покупка или продажба на ценни книжа".
6. В се правят следните изменения и допълнения:
а) досегашният текст става ал. 1 и в нея думите "§ 16, ал. 2, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗППЦК" се заменят с "чл. 54, ал. 5, т. 5 ЗППЦК";
б) създава се ал. 2:
"(2) Ако правилникът на регулирания пазар на ценни книжа допуска извършване на сделка, при която плащането на ценните книжа не се осъществява едновременно с тяхното прехвърляне, инвестиционният посредник може да не изиска плащане от купувача на ценните книжа при наличие на изрично писмено съгласие на продавача. Това се прилага съответно и при други прехвърлителни сделки с ценни книжа."
7. В се правят следните изменения:
а) в ал. 1 думите "дава съвети за сключване на сделки" се заменят със "сключва сделки с ценни книжа";
б) алинея 2 се изменя така:
"(2) Инвестиционният посредник може да извършва сделки с ценни книжа без съответно плащане при наличие на изрично писмено съгласие на прехвърлителя на ценните книжа. Това се прилага съответно и при други прехвърлителни сделки с ценни книжа."
8. В се изменя така:
"4. дата на сключване на сделката;".
9. В се правят следните изменения и допълнения:
а) в ал. 1 думите "чл. 14, ал. 1" се заменят с "чл. 12, ал. 4";
б) в ал. 2 след думите "портфейл от ценни книжа" се добавя "и/или пари" и изречение второ се заличава;
в) създават се ал. 3 и 4:
"(3) Извън случая по ал. 2 инвестиционният посредник е длъжен да представя на клиента отчет по ал. 1 към 31 декември на съответната година, както и при поискване от клиента при условия и по ред, определени в договора. Ако общата наличност от ценни книжа и парични средства по сметките по чл. 12, ал. 4 е по-ниска от 250 лв., инвестиционният посредник е длъжен да представи отчета само при поискване от клиента.
(4) Инвестиционният посредник е длъжен да уведоми клиента си при условия и по ред, определени в договора, когато за клиента възникне задължение по чл. 145 ЗППЦК в резултат на извършени за негова сметка сделки с ценни книжа, включително при доверително управление на индивидуален портфейл от ценни книжа и/или пари."
10. В глава трета след чл. 27 се създава раздел V:
"Раздел V
Особени случаи на прехвърляния и сделки с ценни книжа
Чл. 27а
(2) Извън случая по ал. 1 и при условията по чл. 35 от Закона за особените залози по писмено искане на съдия-изпълнителя инвестиционният посредник подава необходимите данни в Централния депозитар за прехвърляне на ценните книжа на залогодателя от личната му сметка или от клиентската му подсметка при инвестиционния посредник в клиентска подсметка на заложния кредитор.
Чл. 27б
11. В се правят следните изменения и допълнения:
а) в ал. 1 след думите "когато подава" се добавя "на регулиран пазар или";
б) в т. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "включително сделки по чл. 149, ал. 7 ЗППЦК".
12. В се правят следните изменения и допълнения:
а) в т. 4 думите "пълномощникът на страна по сделката" се заменят със "страната по сделката, съответно нейният пълномощник";
б) създава се т. 5:
"5. страната по сделката, съответно нейният пълномощник, декларира, че сделката представлява прикрита покупка или продажба на ценни книжа."
13. В се правят следните изменения и допълнения:
а) в ал. 2 изречение първо се изменя така:
"По искане на продавача и при съгласие на купувача при покупко-продажба на безналични ценни книжа по чл. 28, ал. 1, т. 1 сумата, представляваща продажната цена по сделката, се депозира при инвестиционния посредник - регистрационен агент, до регистрирането на сделката в Централния депозитар;"
б) създава се ал. 3:
"(3) Сетълментът на сделките по чл. 28, ал. 1 се извършва след обявяването им на съответния регулиран пазар на ценни книжа по ред, определен в неговия правилник и в правилника на Централния депозитар."
14. В чл. 33 се създава ал. 5:
"(5) Разпечатката по чл. 35, направена съгласно ал. 4, съдържа само данните по чл. 35, т. 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 11, 12 и 13, както и по т. 9 - само данните за датата и часа на изпълнението, и по т. 10 - само данните за броя на придобитите ценни книжа."
15. В чл. 50 се правят следните изменения:
а) текстът на досегашната ал. 1 става чл. 50;
б) алинея 2 се отменя.
16. В от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:
а) в т. 10 буква "б" се изменя така:
"б) пряко сключване (не в изпълнение на подадени поръчки до инвестиционен посредник) в продължение на една година на повече от три сделки с ценни книжа за своя сметка с лица, които не са инвестиционни посредници, или лица по буква "а"; това ограничение не се отнася за сделките с ценни книжа по чл. 149, ал. 7 ЗППЦК.";
б) създава се т. 16:
"16. "Прикрита покупка или продажба на ценни книжа" е поредица от сделки и действия, свързани с акции, облигации и други ценни книжа по смисъла на чл. 2 ЗППЦК, чрез които се постига резултат на покупка и/или продажба на такива ценни книжа, например замяна на акции с държавни ценни книжа и последваща продажба на държавните ценни книжа или замяна на акции с дългови ценни книжа с остатъчен срок до падежа по-малко от един месец. Прикритата покупка или продажба на ценни книжа се предполага, ако поредицата от сделки и действия по предходното изречение са извършени в период от един месец."
§ 2. В Наредбата за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници, приета с Постановление № 95 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 48 от 2000 г.; попр., бр. 56 от 2000 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В се създава ал. 4:
"(4) Относно дейността на инвестиционните посредници по поддържане на двустранни котировки на ценни книжа при условия и ред, определени с правилника на регулирания пазар (дейност на маркет-мейкър), се прилагат специални капиталови изисквания, определени с правилника на регулирания пазар и одобрени от комисията."
2. В се правят следните изменения и допълнения:
а) в ал. 1 съюзът "или" се заменя със запетая, запетаята след думата "акции" се заменя със съюза "или" и след него се добавя "валута";
б) в ал. 3 след думата "фючърси" се добавя "или в договори за разлики" и думите "от борсата" се заличават.
3. В в таблица III "Необходими собствени средства по чл. 14 за покриване на позиционен риск" се правят следните изменения и допълнения:
а) наименованието на колона 5 се изменя така:
"Покупна/пазарна стойност на опция и други (в лв.)";
б) в колона 2 "Наименование" в текста срещу код 3300 след думата "фючърси" се добавя "и договори за разлики".
§ 3. В Наредбата за разрешенията за извършване на дейност като фондова борса, организатор на неофициален пазар на ценни книжа, инвестиционен посредник, инвестиционно дружество и управляващо дружество, приета с Постановление № 102 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 48 от 2000 г.), в се изменя така:
"1. мотивирано посочване на причините за искането за издаване на разрешение за извършване на заявените по чл. 54, ал. 1 ЗППЦК сделки в чужбина; представяне в подробности на сделките, които възнамерява да извършва, с какви ценни книжа, на кои пазари и за какъв вид клиенти ще търгува и с какви други дейности ще се занимава; начин на изпълнение на поръчките на клиентите, както и мерките, които ще предприеме за защита на правата по предоставените му ценни книжа и/или пари;".
§ 4. (1) Инвестиционните посредници са длъжни да приведат дейността си в съответствие с постановлението в едномесечен срок от влизането му в сила.
(2) В тримесечен срок от влизането в сила на постановлението инвестиционните посредници представят в комисията копие от общите си условия за сделки с ценни книжа, съобразени с изискванията по ал. 1, ако това се налага, без да заплащат такса по раздел "В", т. 4 от Тарифата за таксите, събирани от Държавната комисия по ценните книжа за извършвани действия и за издавани документи, приета с . (ДВ, бр. 36 от 2000 г.).
§ 5. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив