ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 7 ОТ 10 ЯНУАРИ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕДА ЗА ВНАСЯНЕ И РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И ВНОСКИТЕ ЗА ФОНД "ГАРАНТИРАНИ ВЗЕМАНИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ", ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 291 НА М

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 7 ОТ 10 ЯНУАРИ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕДА ЗА ВНАСЯНЕ И РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И ВНОСКИТЕ ЗА ФОНД "ГАРАНТИРАНИ ВЗЕМАНИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ", ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 291 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2005 Г. (ДВ, БР. 1 ОТ 2006 Г.)

В сила от 01.01.2013 г.
Обн. ДВ. бр. от 18 Януари 2013г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В запетаята след думата "задължения" се заменя със съюза "и", а думите "глоби и имуществени санкции" се заличават.
§ 2. се изменя така:
"Чл. 2. (1) Осигурителните вноски, установените задължения и лихви за държавното обществено осигуряване, НЗОК, Учителския пенсионен фонд и вноските, установените задължения и лихви за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" се внасят по банковата сметка на компетентната териториална дирекция (ТД) на НАП, по която се внасят приходите на централния бюджет.
(2) Осигурителните вноски, установените задължения и лихви за допълнително задължително пенсионно осигуряване се внасят по банковата сметка за допълнително задължително пенсионно осигуряване на компетентната ТД на НАП."
§ 3. (В сила от 01.02.2013 г.) Създава се :
"Чл. 2а. Задължителните осигурителни вноски и вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" се изчисляват до втория знак след десетичната запетая за всяко осигурено лице поотделно, като закръгляването им се извършва по следния начин:
1. когато третата цифра след десетичната запетая е в интервала от 0 до 4, втората цифра след десетичната запетая остава непроменена;
2. когато третата цифра след десетичната запетая е в интервала от 5 до 9, се прибавя единица към втората цифра след десетичната запетая."
§ 4. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Работодателите, осигурителите, самоосигуряващите се лица и осигурителните каси внасят задължителните осигурителни вноски и вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" в сметките по чл. 2 чрез търговска банка, лицензиран пощенски оператор или поделенията им, като в платежните документи вписват съответно ЕИК по регистър БУЛСТАТ (ЕИК на търговеца), ЕГН (ЛНЧ), служебен номер, издаден от НАП."
2. Създават се ал. 3 - 5:
"(3) Осигурителите и самоосигуряващите се лица, с изключение на лицата по чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване, които внасят задължителни осигурителни вноски, отнасящи се за периоди преди 1 януари 2005 г., подават заявление съгласно приложение № 1 преди внасянето на вноските.
(4) Осигурителите и самоосигуряващите се лица, когато имат повече от едно задължение за допълнително задължително пенсионно осигуряване, на основание чл. 159, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване могат да заявят кое от тях погасяват до започването на принудителното им събиране, като подадат заявление съгласно приложение № 2.
(5) Заявленията по ал. 3 и 4 се подават в компетентната ТД на НАП."
§ 5. се изменя така:
"Чл. 4. Събраните по сметките по чл. 2 средства се централизират ежедневно към сметки на НАП в Българската народна банка по ред, определен от министъра на финансите и от управителя на Българската народна банка, като средствата по чл. 2, ал. 1 се превеждат по сметка на НАП за приходите на централния бюджет, а тези по чл. 2, ал. 2 - по сметката на НАП по чл. 6, ал. 2."
§ 6. се отменя.
§ 7. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 накрая се добавя "в Българската народна банка, с изключение на вноските по ал. 4".
2. В ал. 2 думите "съответната централизирана сметка по чл. 4 на НАП" се заменят със "сметката за чужди средства на НАП за допълнително задължително пенсионно осигуряване в Българската народна банка с изключение на вноските по ал. 4".
3. Създават се ал. 3 и 4:
"(3) Дължимите вноски за фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване за осигурените от НОИ и НЗОК лица се превеждат от сметките на НОИ и НЗОК по сметката по ал. 2.
(4) Националният осигурителен институт и НЗОК се разчитат помежду си за дължимите от тях здравноосигурителни вноски и вноски за държавното обществено осигуряване по ред, определен от министъра на финансите."
§ 8. се изменя така:
"Чл. 7. (1) Постъпилите по сметката по чл. 4 на НАП в Българската народна банка суми за държавното обществено осигуряване, за Учителския пенсионен фонд и за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" се превеждат от НАП по сметката на НОИ за държавното обществено осигуряване в Българската народна банка, а за приходите на НЗОК - съответно по сметката на НЗОК в Българската народна банка.
(2) Преводите по ал. 1 се извършват веднъж месечно, освен когато министърът на финансите е определил по-кратък срок.
(3) Текущо през годината преводите по ал. 1 могат да се извършват и на базата на прогнозни разчети, като окончателното годишно разчитане се извършва до 30 юни на следващата година.
(4) Сумите, отнасящи се за Учителския пенсионен фонд и за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", се прехвърлят от сметката на НОИ за държавното обществено осигуряване по съответните им сметки в Българската народна банка."
§ 9. В се правят следните изменения и допълнения:
1. (В сила от 01.07.2013 г.) Създава се нова ал. 2:
"(2) Когато подадените данни за осигурените лица не съответстват на внесените осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване, преводите към сметките на пенсионноосигурителните дружества и НОИ се извършват пропорционално на осигурителните вноски за лицата в размер, не по-голям от изчисления съгласно данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване."
2. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:
"(3) Вноските за професионален пенсионен фонд за лицата, работещи при условията на I и II категория труд и получаващи пенсия за осигурителен стаж и възраст, се превеждат по сметката на НОИ за държавното обществено осигуряване в Българската народна банка."
3. Досегашните ал. 3 - 6 стават съответно ал. 4 - 7.
§ 10. В думите "по чл. 159, ал. 7" се заменят с "по чл. 159, ал. 8".
§ 11. се отменя.
§ 12. В думите "условията за заплащане на таксата за обслужване" се заличават, а думите "по чл. 159, ал. 7" се заменят с "по чл. 159, ал. 8".
§ 13. Създава се :
"Приложение № 1 към чл. 3, ал. 3
Array
"
§ 14. Създава се :
"Приложение № 2 към чл. 3, ал. 4
Array
"
§ 15. Отменя се , приета с Постановление № 198 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 81 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 19 от 2002 г. и бр. 19 от 2004 г.).
§ 16. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2013 г. с изключение на , който влиза в сила от първо число на месеца, следващ месеца на обнародването му, и , която влиза в сила от 1 юли 2013 г.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив