ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 76 ОТ 1 АПРИЛ 2003 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РАЗПОРЕЖДАНЕ С ЖИЛИЩА, АТЕЛИЕТА И ГАРАЖИ ОТ ВЕДОМСТВЕНИЯ ЖИЛИЩЕН ФОНД НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 83 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1999 Г. (ОБН., ДВ, Б

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 76 ОТ 1 АПРИЛ 2003 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РАЗПОРЕЖДАНЕ С ЖИЛИЩА, АТЕЛИЕТА И ГАРАЖИ ОТ ВЕДОМСТВЕНИЯ ЖИЛИЩЕН ФОНД НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 83 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1999 Г. (ОБН., ДВ, БР. 41 ОТ 1999 Г.; ИЗМ., БР. 98 ОТ 1999 Г.; ПОПР., БР. 101 ОТ 1999 Г.; ИЗМ., БР. 25 ОТ 2001 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 11 Април 2003г.,
попр. ДВ. бр. от 15 Април 2003г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1, т. 3 запетаята след думите "кадрови военнослужещи" се заличава и думите "военни служители и работници" се заменят с "и граждански лица от Министерството на отбраната".
2. В ал. 2 думите "на военните служители и работници" се заменят с "на гражданските лица от Министерството на отбраната".
§ 2. В думите "Държавни имоти, инвестиционна и жилищна политика" се заменят с "Военна инфраструктура".
§ 3. В се правят следните изменения:
1. (попр. - ДВ, бр. 34 от 2003 г.) Точка 2 се изменя така:
"2. освободените от кадрова военна служба на основание чл. 128, т. 1, 2, 3 и 4, чл. 128б и 129 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;".
2. В т. 3 думите "кадрови военнослужещи от Министерството на отбраната, загинали при или по повод изпълнение на военната служба" се заменят с "освободените от кадрова военна служба на основание чл. 128, т. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България".
3. В т. 4 думите "военните служители и работници" се заменят с "гражданските лица".
§ 4. В се създава изречение второ:
"Изискването за прослужени не по-малко от 10 години не се прилага в случаите на прекратяване на договора за кадрова военна служба на основание чл. 128б, ал. 1, т. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България."
§ 5. В след думите "кандидат-купувачите" се добавя "и/или членовете на техните семейства".
§ 6. В думите "военните служители и работници" се заменят с "гражданските лица".
§ 7. се изменя така:
"Чл. 11. Продажба на гаражи от ведомствения жилищен фонд на Министерството на отбраната се извършва на кадровите военнослужещи и на гражданските лица от Министерството на отбраната, които имат прослужени не по-малко от 10 години в министерството и продължават да служат, на освободените от кадрова военна служба на основание чл. 128, т. 1, 2, 3 и 4, чл. 128б и 129 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, както и на семействата на освободените на основание чл. 128, т. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, ако са настанени като наематели в гаражите, в следната поредност:
1. инвалиди - собственици или наематели на ведомствено жилище в сградата, в която са построени гаражите, при условие че притежават автомобил и не притежават гараж в същото населено място;
2. други собственици или наематели на жилище в същата сграда, при условие че притежават лек автомобил и не притежават гараж в същото населено място;
3. ако след продажбата на гаражи на лицата по т. 1 и 2 останат свободни гаражи, те се предоставят на други кадрови военнослужещи и граждански лица от Министерството на отбраната, които притежават лек автомобил и не притежават гараж в същото населено място."
§ 8. В думите "построени за нуждите на" се заменят с "нужни за", а след думите "бойната готовност" се поставя запетая и се добавя "определени в акт на министъра на отбраната".
§ 9. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Думите "жилища, ателиета и гаражи" се заменят с "жилища и ателиета".
2. Създава се изречение второ:
"Продажбата на гаражи от ведомствения жилищен фонд на Министерството на отбраната се извършва по действителни пазарни цени."
§ 10. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думите "от лицата, отговарящи на условията на глава втора, до" се добавя "регионалните отдели "Недвижими имоти" към".
2. В ал. 2 т. 3 и 4 се изменят така:
"3. удостоверение от съответния кадрови орган за потвърждаване на местоработата и прослуженото време в Министерството на отбраната;
4. удостоверение от данъчната служба по местоживеене за притежаването на собственост върху недвижими имоти по чл. 8, ал. 1, т. 1 за всеки член на семейството;".
3. В ал. 3 преди думите "Изпълнителната агенция "Управление на частната държавна собственост на Министерството на отбраната" се добавя "регионалните отдели "Недвижими имоти" към".
4. В ал. 5 след думите "Преписката се разглежда от" се добавя "регионалните отдели "Недвижими имоти" към".
5. Алинея 6 се изменя така:
"(6) Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Управление на частната държавна собственост на Министерството на отбраната" назначава постоянни комисии към регионалните отдели "Недвижими имоти", които разглеждат преписките за продажба и дават становище по тяхната законосъобразност."
§ 11. В се изменя така:
"(5) Когато цената на жилището, ателието или гаража или част от нея се покрива със заемни средства от кредитна институция, купувачът е длъжен в 7-дневен срок от връчването на заповедта да уведоми писмено регионалния отдел "Недвижими имоти" към Изпълнителната агенция "Управление на частната държавна собственост на Министерството на отбраната", който изпраща на кредитната институция необходимите документи за сключване на договор за кредит."
§ 12. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 цифрата "3" се заменя с "5".
2. В ал. 2 думите "плащането на цената" се заменят със "сключването на договора".
3. Алинея 3 се изменя така:
"(3) Купувачът представя пред съдията по вписванията по местонахождението на имота три от подписаните екземпляри от договора за продажба за вписване. Един екземпляр от вписаните договори се представя в съответния регионален отдел "Недвижими имоти" към Изпълнителната агенция "Управление на частната държавна собственост на Министерството на отбраната", където се съхранява. Заверено копие от вписания договор се изпраща в Министерството на отбраната за отбелязване на извършената промяна в актовите книги."
§ 13. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 запетаята след думите "кадрови военнослужещи" се заличава, а думите "военни служители и работници" се заменят с "и граждански лица".
2. В ал. 4 след думата "гараж" се добавя "на лицата по чл. 6, ал. 1, т. 1".
§ 14. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думите "от лицата по чл. 18, ал. 1 до" се добавя "регионалните отдели "Недвижими имоти" към".
2. В ал. 2:
а) точка 4 се изменя така:
"4. удостоверение от съответния кадрови орган за потвърждаване на местоработата и прослуженото време в Министерството на отбраната;"
б) създават се т. 6, 7 и 8:
"6. удостоверение от данъчната служба по местоживеене за притежаване на собственост върху недвижими имоти по чл. 8, ал. 1, т. 1 за всеки член на семейството;
7. удостоверение от съответния регионален отдел "Недвижими имоти" към Изпълнителната агенция "Управление на частната държавна собственост на Министерството на отбраната" за предоставяне на имота на кандидат-заменителя за нуждите на Министерството на отбраната;
8. удостоверение за данъчна оценка на имота на кандидат-заменителя."
3. В ал. 4, изречение трето думите "на лицето в Държавната спестовна каса" се заменят с "в посочена от лицето банка".
4. Създава се нова ал. 5:
"(5) Когато жилището от ведомствения жилищен фонд на Министерството на отбраната е с по-висока стойност и разликата в цените на жилищата се покрива със заемни средства от кредитна институция, кандидат-заменителят е длъжен в 7-дневен срок от връчването на заповедта да уведоми писмено регионалния отдел "Недвижими имоти" към Изпълнителната агенция "Управление на частната държавна собственост на Министерството на отбраната", който изпраща на кредитната институция необходимите документи за сключване на договор за кредит."
5. Досегашната ал. 5 става ал. 6.
§ 15. се изменя така:
"Чл. 20. По реда на тази глава се извършва разпореждане с жилища, ателиета и гаражи от ведомствения жилищен фонд на Министерството на отбраната, които са станали ненужни, за задоволяване на жилищните, професионалните и здравните нужди на кадровите военнослужещи и на гражданските лица от Министерството на отбраната в съответното населено място поради извършване на структурната реформа в Българската армия."
§ 16. се изменя така:
"Чл. 21. Решението за разпореждане с жилища, ателиета и гаражи от ведомствения жилищен фонд на Министерството на отбраната по реда на чл. 20 се взема от министъра на отбраната."
§ 17. се изменя така:
"Чл. 22. (1) Разпореждането с жилища, ателиета и гаражи от ведомствения жилищен фонд на Министерството на отбраната по реда на чл. 20 се извършва при спазване на следната последователност на лицата, които могат да кандидатстват за закупуване:
1. заварени наематели, настанени на валидно правно основание, ако отговарят на условията по чл. 8;
2. кадрови военнослужещи и граждански лица от Министерството на отбраната с установена степен на жилищна нужда от други населени места;
3. кадрови военнослужещи и граждански лица от Министерството на отбраната, които не отговарят на изискванията на глава втора;
4. освободените от кадрова военна служба на основание чл. 128, т. 1, 2, 3 и 4, чл. 128б и 129 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и семействата на освободените на основание чл. 128, т. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;
5. офицери и сержанти от други министерства и ведомства.
(2) Жилищата, ателиетата и гаражите по чл. 20 се продават по действителни пазарни цени."
§ 18. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 думите "вида и местонахождението на" и "от кадровите военнослужещи и от военните служители и работници от Министерството на отбраната" се заличават.
2. В ал. 4 след думите "министъра на отбраната" се добавя "и влиза в сила от датата на сключването му".
§ 19. В се изменя така:
"(1) Купувачът на жилище, ателие или гараж по тази глава представя пред съдията по вписванията по местонахождението на имота три от подписаните екземпляри от договора за продажба за вписване. Един екземпляр от вписаните договори се представя в съответния регионален отдел "Недвижими имоти" към Изпълнителната агенция "Управление на частната държавна собственост на Министерството на отбраната", където се съхранява. Заверено копие от вписания договор се изпраща в Министерството на отбраната за отбелязване на извършената промяна в актовите книги."
§ 20. В от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова т. 1:
"1. "Министерство на отбраната" е Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната."
2. Досегашните т. 1 и 2 стават съответно т. 2 и 3.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив