ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 82 ОТ 25 АПРИЛ 2012 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗАСТРАХОВКА, ПОКРИВАЩА ОТГОВОРНОСТ НА ТУРОПЕРАТОРА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 247 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 106 О

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 82 ОТ 25 АПРИЛ 2012 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗАСТРАХОВКА, ПОКРИВАЩА ОТГОВОРНОСТ НА ТУРОПЕРАТОРА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 247 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 106 ОТ 2002 Г.)

В сила от 04.05.2012 г.
Обн. ДВ. бр. от 4 Май 2012г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения:
1. В т. 1 думите "лимитите на отговорност" се заменят с "отговорността".
2. В т. 4 думите "и застрахователната премия" се заличават.
§ 2. В запетаята и думите "получил разрешение за извършване на застрахователна дейност" се заменят с "по смисъла на Кодекса за застраховането".
§ 3. В се правят следните изменения:
1. В ал. 2 след думите "по чл. 4, ал. 1" се поставя точка и текстът докрая се заличава.
2. В ал. 3 думите "сключването или подновяването му" се заменят със "сключването, подновяването, съответно анексирането му по чл. 10, ал. 3".
§ 4. се изменя така:
"Чл. 10. (1) Застрахователната сума по договора за задължителна застраховка се определя на базата на декларирания от туроператора оборот за предходната година и съгласно минималните нива по приложението.
(2) Застрахователната сума по задължителната застраховка на туроператор, който предоставя организирано туристическо пътуване с обща цена с включен чартърен полет, не може да е по-малка от 500 000 лв.
(3) Туроператорът се задължава да уведоми застрахователя, с който има сключен застрахователен договор, и да сключи анекс към него за увеличаване на застрахователната сума при надвишаване на декларирания оборот за предходната година или в случаите по ал. 2.
(4) Декларираният оборот по ал. 1 включва само приходите от продажба на организирани туристически пътувания с обща цена на краен потребител.
(5) Туроператорът включва в декларирания оборот и стойността на чартърните полети, независимо от това, дали те се продават от други туроператори или туристически агенти."
§ 5. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "контрагентите и доставчиците си" се заменят с "контрагентите, доставчиците и засегнатите потребители".
2. Създава се ал. 3:
"(3) Уведомяването и предоставянето на информацията по ал. 1 се извършва писмено с копие до министъра на икономиката, енергетиката и туризма и до председателя на Комисията за защита на потребителите."
§ 6. се отменя.
§ 7. В заключителните разпоредби се правят следните изменения:
1. В думите "чл. 42, ал. 5" се заменят с "чл. 42, ал. 6".
2. се изменя така:
"§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма и на председателя на Комитета за защита на потребителите."
§ 8. се изменя така:
"Приложение към чл. 10, ал. 1
Array
"
§ 9. (1) В срок два месеца от влизането в сила на постановлението туроператорите със сключени застрахователни договори са длъжни да ги анексират или подновят в съответствие с изискванията на .
(2) в 14-дневен срок от анексирането или подновяването на сключените застрахователни договори по ал. 1 туроператорите са длъжни да представят на министъра на икономиката, енергетиката и туризма копие от тях за вписване в регистъра по .
§ 10. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив