ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 85 ОТ 30 АПРИЛ 2008 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1991 Г. (ДВ, БР. 34 ОТ 1991 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 85 ОТ 30 АПРИЛ 2008 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1991 Г. (ДВ, БР. 34 ОТ 1991 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 13 Май 2008г.,
изм. ДВ. бр. от 4 Август 2009г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. се отменя.
§ 2. В думите "Наредба № 5 от 2001 г. за правила и нормативи за устройство на територията (ДВ, бр. 51 от 2001 г.)" се заменят с "Наредба № 7 от 2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони (обн., ДВ, бр. 3 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 10 от 2005 г.; Решение № 653 на Върховния административен съд от 2005 г. - бр. 11 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 51 от 2005 г.; Решение № 7028 на Върховния административен съд от 2005 г. - бр. 63 от 2005 г.; изм., бр. 41 от 2008 г.)".
§ 3. В се създават изречения второ и трето: "Изработването на плановете се възлага служебно от кмета на общината или от заинтересуваните собственици. В случаите, когато изработването на плановете е възложено от заинтересуваните собственици, разходите са за тяхна сметка."
§ 4. В се правят следните изменения:
1. Алинея 15 се отменя.
2. В ал. 18, изречение първо думите "чл. 17" се заменят с "ал. 17".
§ 5. В чл. 19а, ал. 1 думите "до 26 април 2003 г." се заменят с "в срока по § 27 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ДВ, бр. 13 от 2007 г.)."
§ 6. В се правят следните изменения:
1. В ал. 3 изречение второ се заличава.
2. В ал. 6, изречение първо думите "окръжния съд" се заменят с "административния съд".
§ 7. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 15:
"(15) В случаите, когато засегнатите имоти са били предмет на делба или на разпоредителни сделки, общинската служба по земеделие и гори издава решение, което съдържа описание на имота след отстраняване на явната фактическа грешка с данни за неговите размер и категория, местоположение, граници, съседи, както и ограниченията на собствеността и основанията за тях. В решението се посочва и стойността на дължимото обезщетение за засегнатата част от имота. Към решението се прилага скица на имота, заверена от общинската служба по земеделие и гори. Когато за имота е одобрена кадастрална карта, скицата се издава по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър."
2. Създават се ал. 16 - 19:
"(16) Решението по ал. 15 се връчва по реда на Гражданския процесуален кодекс и подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс. При спор за материално право заинтересуваните лица осъществяват правата си по съдебен ред.
(17) В 14-дневен срок от влизането в сила на решението по ал. 15 заинтересуваните лица подават искане до общинската служба по земеделие и гори, в което посочват предпочитания от тях начин за обезщетяване - със земеделска земя или с поименни компенсационни бонове. При неспазване на срока, както и при невъзможност лицата да бъдат обезщетени със земеделска земя те се обезщетяват с поименни компенсационни бонове.
(18) Общинската служба по земеделие и гори постановява решения за обезщетяване със земеделска земя или с поименни компенсационни бонове.
(19) Редът по ал. 15 - 18 се прилага и когато явната фактическа грешка е установена при създаването на кадастралната карта и кадастралните регистри в случаите по § 6, ал. 8 и 9 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за кадастъра и имотния регистър."
3. Досегашната ал. 15 става ал. 20.
§ 8. В се правят следните допълнения:
1. В ал. 1 след думите "трайни насаждения" се добавя "(без винените лозя)".
2. В ал. 2, изречение първо след думите "трайни насаждения" се добавя "(без винените лозя)".
§ 9. В се създават ал. 5 и 6:
"(5) Когато решението по ал. 1 е отменено по съдебен ред, общинската служба по земеделие и гори въз основа на влязлото в сила съдебно решение постановява ново решение за обезщетяване със земеделска земя.
(6) Когато обезщетяването не може да се извърши изцяло със земеделска земя, общинската служба по земеделие и гори издава решение по чл. 19, ал. 17, т. 2 за обезщетяване с поименни компенсационни бонове за разликата."
§ 10. В , изречение четвърто думите "окръжния съд" се заменят с "административния съд".
§ 11. В думите "по решение" се заменят със "със заповед".
§ 12. Създават се чл. 36а - 36е:
". (1) Областната дирекция "Земеделие и гори" обявява на видно място в сградата на дирекцията, както и в съответното кметство по местонахождението на земите списъци със свободните имоти от държавния поземлен фонд. В предложението се посочват имотите от държавния поземлен фонд, които лицата желаят да придобият чрез замяна, целта на замяната и обстоятелствата по чл. 36б, ал. 1.
(2) Заинтересуваните граждани и юридически лица или писмено упълномощени от тях лица могат да подадат предложение за замяна със земи от държавния поземлен фонд до министъра на земеделието и храните чрез областната дирекция "Земеделие и гори" по местонахождението на държавните имоти. В предложението се посочват имотите от държавния поземлен фонд, които лицата желаят да придобият чрез замяна, и целта на замяната.
(3) Областната дирекция "Земеделие и гори" в 14-дневен срок изпраща предложението в Министерството на земеделието и храните заедно с писмено становище за режима на ползване на имотите от държавния поземлен фонд.
(4) Министърът на земеделието и храните се произнася в едномесечен срок с предварително писмено становище по реда на чл. 24г, ал. 3 ЗСПЗЗ, считан от получаването на предложението.
(5) Заявителят се уведомява за становището по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(6) В 3-месечен срок от уведомлението по ал. 5 заявителят представя заявление с документите по чл. 36г до министъра на земеделието и храните чрез директора на областната дирекция "Земеделие и гори".
(7) Областната дирекция "Земеделие и гори" извършва проверка за редовността на преписката и изпраща редовните преписки в Министерството на земеделието и храните в едномесечен срок от представянето на документите по ал. 6.
(8) Когато констатира нередовност, областната дирекция "Земеделие и гори" връща преписката на заявителя с указание в какво се състоят нередовностите и определя едномесечен срок за тяхното отстраняване.
Чл. 36б
1. лицата, регистрирани като земеделски производители по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители (обн., ДВ, бр. 10 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 106 от 2000 г., бр. 99 от 2001 г., бр. 39 от 2002 г., бр. 1 от 2003 г., бр. 20 от 2005 г., бр. 3 от 2007 г.; Решение № 2312 на Върховния административен съд от 2007 г. - бр. 23 от 2007 г.; Решение № 5821 на Върховния административен съд от 2007 г. - бр. 48 от 2007 г.; изм., бр. 2 от 2008 г.) и в системата за идентификация на земеделските парцели;
2. наемателите или арендаторите на имота, които не дължат наемни или арендни вноски и:
а) са изпълнили задължението за създаване на трайни насаждения, или
б) са използвали имота по предназначение за отглеждане на едногодишни полски култури;
3. лицата, които притежават и ползват съседни имоти.
(2) Предимството по ал. 1, т. 2, буква "б" може да се ползва в годината на изтичане на договора за наем или за аренда.
(3) Измежду кандидатите от един и същ ред по ал. 1, т. 1 или 3 с предимство се ползват лицата, чието предложение за замяна е постъпило по-рано в областната дирекция "Земеделие и гори".
(4) Обстоятелствата по ал. 1, т. 2 се установяват със счетоводни документи за платени наемни или арендни вноски и с протоколи на областната дирекция "Земеделие и гори" за изпълнение на договорните задължения по букви "а" и "б".
Чл. 36в
1. са с площ под 10 дка;
2. са разположени в едно и също землище със земите от държавния поземлен фонд, освен в случаите, когато целта на замяната е уедряване;
3. не представляват обработваеми земи;
4. са обременени с ограничения на ползването, свързани с археологически обекти, паметници на културата и замърсяване на почвата.
(2) Замяна с имоти от държавния поземлен фонд не се допуска, когато имотите от държавния поземлен фонд граничат със:
1. крайбрежната плажна ивица, пясъчните дюни и морския бряг;
2. граничната ивица на речни и сухопътни държавни граници;
3. територии, включени в курорти и курортни комплекси, които са обособени с устройствени планове, одобрени по реда на Закона за устройство на територията;
4. автомагистрали и пътища I клас от републиканската пътна мрежа.
(3) Замяна с имоти, които са с площ под минималния размер по ал. 1, т. 1, може да се извърши, когато:
1. предлаганите частни имоти са съседни и тяхната обща площ е не по-малка от 10 дка;
2. предлаганият частен имот е съседен на имот от държавния поземлен фонд и общата им площ е не по-малка от 10 дка;
3. предлаганият частен имот е с площ не по-малка от 3 дка и исканият имот от държавния поземлен фонд е с размери под 10 дка.
(4) Ограничението по чл. 24г, ал. 10 ЗСПЗЗ се вписва в договора за замяна и се отразява в скицата на имота.
Чл. 36г
1. мотивирано писмено становище от областната дирекция "Земеделие и гори";
2. копие от документи за самоличност на физическите лица;
3. документ, удостоверяващ правото на собственост;
4. скица;
5. оценка на земеделските земи, извършена по възлагане от заинтересувано лице и за негова сметка;
6. оценка на трайни насаждения - при необходимост;
7. удостоверение за характеристиките на имота, издадено от общинската служба по земеделие и гори;
8. удостоверение за поливност - при наличие на годни за експлоатация поливни съоръжения в имота;
9. становище от областната дирекция "Земеделие и гори" по предлаганите в замяна имоти, когато частните имоти са разположени в друга област;
10. копие от становището по чл. 36а, ал. 4;
11. документи, удостоверяващи спазването на изискванията на чл. 36б и 36в;
12. други документи за изпълнението на специалните изисквания на закона.
(2) Когато предложението за замяна е подадено от юридическо лице, се представят и:
1. заверено копие от съдебното решение за регистрация по Търговския закон или актуално удостоверение за вписване в търговския регистър;
2. удостоверение за актуално състояние;
3. заверено копие от идентификационната карта за регистрация в регистър БУЛСТАТ;
4. протокол от заседание на съответния оправомощен орган, съдържащ решение за извършване на замяна, в което се посочват държавните и частните имоти - предмет на замяна.
Чл. 36д.
1. поименния състав на членовете на комисията, които са длъжностни лица от Министерството на земеделието и храните;
2. възнаграждението на членовете на комисията;
3. други условия.
(2) Комисията приема правила за работата си, които се одобряват от министъра на земеделието и храните.
(3) При необходимост министърът на земеделието и храните може да привлича и консултанти към комисията.
(4) За работата си комисията съставя протокол, с който предлага на министъра на земеделието и храните да издаде заповед за извършване на замяната или да откаже извършването й.
Чл. 36е
(2) Областната дирекция "Земеделие и гори" уведомява писмено Министерството на земеделието и храните за обстоятелствата по чл. 24г, ал. 8 ЗСПЗЗ.
(3) Областната дирекция "Земеделие и гори" изпраща в 7-дневен срок копие от вписания в службата по вписванията договор на Министерството на земеделието и храните и на съответната общинска служба по земеделие и гори по местонахождението на земеделските земи, които са придобити от държавата. Имотите се причисляват към държавния поземлен фонд в 14-дневен срок чрез отразяването им в регистъра на собствениците към картата на възстановената собственост.
(4) Когато имотите са разположени в землища, за които има одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, областната дирекция "Земеделие и гори" изпраща на съответната служба по геодезия, картография и кадастър вписания договор за замяна за отразяването на собственост на държавата в кадастралната карта и кадастралните регистри."
§ 13. В се отменя.
§ 14. В думите "Наредба № 5 от 2001 г. за правила и нормативи за устройство на територията" се заменят с "Наредба № 7 от 2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони".
§ 15. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1:
а) в изречение първо след думите "сградата" се добавя "или на съоръжението";
б) в изречение трето думите "в Държавен фонд "Земеделие" се заменят с "по бюджета на Министерството на земеделието и храните".
2. В ал. 3 думите "чл. 97 ППЗДС" се заменят с "чл. 90 ППЗДС".
§ 16. Създават се чл. 45б - 45ж:
". (1) Земи в стопански дворове, незаети със сгради и/или съоръжения, негодни за земеделско ползване и неподлежащи на възстановяване по реда на ЗСПЗЗ, могат да бъдат придобити от физически или юридически лица чрез замяна.
(2) Областната дирекция "Земеделие и гори" обявява на видно място имотите по ал. 1 след получаване на писмено съгласие от министъра на земеделието и храните.
(3) Несъответствията на парцеларните планове или на плановете на новообразуваните имоти с действителното положение на терена се отстраняват по реда на чл. 45, ал. 3, 5 и 6, когато не се засяга придобито право на собственост.
(4) Обстоятелствата по ал. 3 се констатират с протокол, изготвен от комисия, която се назначава от директора на областната дирекция "Земеделие и гори".
Чл. 45в
(2) Общинската служба по земеделие и гори предоставя на комисията по чл. 19, ал. 2 ЗСПЗЗ извлечение от регистъра на имотите към картата на възстановената собственост по начин на възстановяване за земите по чл. 19, ал. 1 ЗСПЗЗ и осигурява достъп за заседанията на комисията до картата на възстановената собственост в частта за имотите по чл. 19, ал. 1 ЗСПЗЗ.
(3) Когато за землището са одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, службата по геодезия, картография и кадастър предоставя на комисията по чл. 19, ал. 2 ЗСПЗЗ извлечение от кадастралната карта и кадастралните регистри на недвижимите имоти за земите по чл. 19, ал. 1 ЗСПЗЗ.
(4) Срокът за предоставяне на данните по ал. 2 и 3 не може да бъде по-дълъг от 30 дни.
(5) Комисията определя с протоколно решение имотите по чл. 19, ал. 1 ЗСПЗЗ в 14-дневен срок от предоставяне на данните по ал. 2 и 3. В протоколното решение се отбелязва и начинът на възстановяване на собствеността върху имотите - в съществуващи или възстановими стари реални граници или с план за земеразделяне.
(6) Комисията описва в протоколното решение по ал. 5 имотите, за които е констатирала, че неправилно са причислени към земите по чл. 19, ал. 1 ЗСПЗЗ, и излага мотивите за това.
(7) Директорът на областната дирекция "Земеделие и гори" издава заповед за одобряване на протоколното решение в 3-дневен срок и го съобщава по реда на Административнопроцесуалния кодекс на Министерството на земеделието и храните, Държавната агенция по горите, Агенцията по геодезия, картография и кадастър и кмета на общината. Обжалването на протоколното решение спира изпълнението му по отношение на засегнатите имоти.
(8) Областната дирекция "Земеделие и гори" изпраща влязлото в сила протоколно решение в 3-дневен срок на общинската служба по земеделие и гори за служебно отразяване в регистрите към картата на възстановената собственост на имотите. Когато за землището са одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, областната дирекция "Земеделие и гори" изпраща в същия срок протоколното решение на службата по геодезия, картография и кадастър.
Чл. 45г
(2) В акта за общинска собственост се отбелязват одобреното протоколно решение по чл. 45в, ал. 7 и начинът на възстановяване на собствеността върху имотите - в съществуващи или възстановими стари реални граници или с план за земеразделяне.
Чл. 45д
(2) Искането са подава от един от собствениците (наследниците) или от негов представител. Подаденото искане от един от собствениците (наследниците) ползва всички останали.
(3) Към искането се прилагат решенията по чл. 19, ал. 4, т. 1 и 2 ЗСПЗЗ.
(4) Въз основа на съдебното решение по чл. 19, ал. 4, т. 2 ЗСПЗЗ общинската служба по земеделие и гори издава решение за признаване на правото на възстановяване на собствеността.
(5) Общинската служба по земеделие и гори се произнася с решение за възстановяване правото на собственост след установяване границите на имотите и предоставянето им от кмета на общината по реда на чл. 19, ал. 5 ЗСПЗЗ.
Чл. 45е
(2) Когато за землището са одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, общинската служба по земеделие и гори в 3-дневен срок изпраща на службата по геодезия, картография и кадастър с копие до заявителя искането за издаване на решение за възстановяване правото на собственост с приложенията. Към преписката се прилага и решението за признаване правото на възстановяване на собствеността по чл. 45д, ал. 4.
(3) Установяването на границите на земеделските имоти в случаите по чл. 19, ал. 4, т. 1 или 2 ЗСПЗЗ се извършва на място от лицето по чл. 45д, ал. 2 и съседите на имота, за което се подписва протокол. Правоспособно лице по кадастъра изработва скица-проект въз основа на документите по ал. 2 и геодезичните измервания, извършени при идентифицирането на имота. Скицата-проект се изработва в цифров вид и на хартиен носител и съдържа актуални данни от кадастралната карта, както и идентификатор, предоставен от службата по геодезия, картография и кадастър.
(4) Лицето по чл. 45д, ал. 2 представя пред общинската служба по земеделие и гори скицата-проект на хартиен и магнитен носител.
(5) Когато общинската служба по земеделие и гори установи несъответствие между скицата-проект и решението за признато право на възстановяване на собствеността по отношение на местоположението на имота и/или в допустимите отклонения в размера на имота в случаите по чл. 18ж, ал. 4, тя уведомява лицето по чл. 45д, ал. 2 и службата по геодезия, картография и кадастър и връща на лицето по чл. 45д, ал. 2 преписката за отстраняване на констатираното несъответствие.
Чл. 45ж
(2) Кметът на общината в 14-дневен срок от постъпване на искането по ал. 1 издава заповед за предоставяне на имотите в изпълнение на задължението си по чл. 19, ал. 4 ЗСПЗЗ. Заповедта се връчва по реда на Административнопроцесуалния кодекс на общинската служба по земеделие и гори и на лицето по чл. 45д, ал. 2.
(3) Общинската служба по земеделие и гори в 14-дневен срок от влизане в сила на заповедта по ал. 2 постановява решение за възстановяване правото на собственост, придружено със скица на имота. В решението се вписва заповедта по ал. 2. За имоти, които са разположени в землища с одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, в решението се посочва идентификаторът на имота, определен от службата по геодезия, картография и кадастър.
(4) За имоти, които са разположени в землища с одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, общинската служба по земеделие и гори предоставя решението на службата по геодезия, картография и кадастър за служебно нанасяне на имота в кадастралната карта и в кадастралните регистри и за издаване на скица по реда на ЗКИР.
(5) Решението по ал. 3 се връчва на лицето по чл. 45д, ал. 2 по реда на ГПК.
(6) В случаите по чл. 19, ал. 4, т. 3 ЗСПЗЗ общинската служба по земеделие и гори постановява решение за обезщетяване, в което се вписва заповедта по ал. 2."
§ 17. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 8 думите "до 31 януари и до 31 май" се заменят с "до 31 май и до 30 ноември".
2. Създават се ал. 10 - 24:
"(10) Ежегодно до 1 октомври областната дирекция "Земеделие и гори" прави предложение до министъра на земеделието и храните за свободните мери и пасища от държавния поземлен фонд, които да се предоставят за общо ползване на земеделски стопани по реда на чл. 48а от Закона за допитване до народа. В предложението се включват имоти, които попадат във физически блокове, определени в системата за идентификация на земеделските парцели.
(11) Одобреният списък на държавните мери и пасища по чл. 24, ал. 11 ЗСПЗЗ се изпраща чрез съответната областна дирекция "Земеделие и гори" на кметовете на общините по местонахождението на държавните мери и пасища.
(12) Ползването на мерите и пасищата от държавния поземлен фонд по ал. 11 е възмездно при условия, определени със заповедта на министъра на земеделието и храните по чл. 24, ал. 11 ЗСПЗЗ. Приходите се администрират по реда на чл. 8 от Закона за опазване на земеделските земи.
(13) Мерите и пасищата от държавния поземлен фонд по ал. 11 се предоставят за ползване по реда на чл. 48а от Закона за допитване до народа.
(14) При определянето на площадка или трасе за нуждите на физическо или юридическо лице върху земи от държавния поземлен фонд, както и при включването на такива земи в границите на урбанизираните територии (населени места и селищни образувания) се изисква предварително съгласие на министъра на земеделието и храните за започване на процедура за изработване на подробен устройствен план.
(15) В случаите по ал. 14 заинтересуваното лице, съответно кметът на общината, подава заявление до министъра на земеделието и храните чрез областната дирекция "Земеделие и гори" по местонахождение на земите от държавния поземлен фонд. В заявлението се посочват инвестиционните намерения.
(16) Към заявлението по ал. 15 се прилагат:
1. задание по чл. 125 от Закона за устройство на територията (ЗУТ);
2. картен материал с отразено проектно ситуационно разположение на площадките или трасетата в имота от държавния поземлен фонд с координати на чупките;
3. предварителни (прединвестиционни) проучвания, когато такива са изработени;
4. заверено копие от съдебното решение за регистрация по Търговския закон или актуално удостоверение за вписване в търговския регистър;
5. удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация;
6. заверено копие от идентификационната карта за регистрация в регистър БУЛСТАТ;
7. документи за самоличност на физическите лица;
8. други документи, които се изискват от специални закони.
(17) Областната дирекция "Земеделие и гори" в 14-дневен срок изпраща в Министерството на земеделието и храните предложението на заявителя и документите за собственост на имота от държавния поземлен фонд с данни за статута и актуалното му състояние.
(18) Административното звено по управление и стопанисване на държавния поземлен фонд изготвя становище относно възможността за предоставяне на имота от държавния поземлен фонд за неземеделски нужди и заедно с преписката го представя за разглеждане от Комисията за земеделските земи.
(19) Комисията за земеделските земи предоставя на министъра на земеделието и храните становище за целесъобразността и размера на площта, необходима за осъществяване на инвестиционното намерение, за изразяване на предварително съгласие по реда на чл. 24в ЗСПЗЗ.
(20) Когато по реда на специален закон е предвидено, че учредяването на правото на строеж се извършва без търг или конкурс, министърът на земеделието и храните издава заповед за учредяване право на строеж върху имот от държавния поземлен фонд след утвърждаване на площадката и влизане в сила на подробния устройствен план. Договорът се сключва след заплащане стойността на правото на строеж, определена по реда на чл. 24, ал. 13 ЗСПЗЗ, и се вписва в службата по вписванията.
(21) За учредяване на сервитут върху имот от държавния поземлен фонд министърът на земеделието и храните издава заповед след утвърждаване на трасе за въздушни, наземни или подземни проводи с решение на комисията по чл. 17, ал. 1 от Закона за опазване на земеделските земи и влизане в сила подробен устройствен план - парцеларен план. Договорът се сключва след заплащане на обезщетение за учредяване на сервитута и се вписва в службата по вписванията.
(22) Обезщетението за учредяването на сервитут се определя от комисията по чл. 210 ЗУТ.
(23) В случаите по чл. 24в ЗСПЗЗ за временното ползване на земите от държавния поземлен фонд се сключва договор по чл. 57, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи."
§ 18. В думите "на базата на обработвани от тях земи" се заличават.
§ 19. В , изречение първо след думите "областната дирекция "Земеделие и гори" се добавя "в 14-дневен срок".
§ 20. Създава се :
"Чл. 47щ. (1) Областната дирекция "Земеделие и гори" до 1 август на съответната година представя за одобрение в Министерството на земеделието и храните предложение за отдаване под наем на маломерните имоти от държавния поземлен фонд по чл. 24а, ал. 3 ЗСПЗЗ.
(2) Областната дирекция "Земеделие и гори" обявява на видно място в общината и кметствата одобрения списък по ал. 1. В обявата се посочват условията по чл. 24а, ал. 3 ЗСПЗЗ, срокът за приемане на заявления и изискващите се документи, наемната цена и изискването да е платена при сключване на договора за наем.
(3) Срокът за приемане на заявления не може да бъде по-кратък от 30 дни считано от деня на обявяването.
(4) Лицата подават заявление в областната дирекция "Земеделие и гори" и прилагат:
1. заверено копие от съдебното решение за регистрация по Търговския закон или актуално удостоверение за вписване в търговския регистър;
2. удостоверение за актуално състояние;
3. заверено копие от идентификационната карта за регистрация в регистър БУЛСТАТ;
4. копие от документи за самоличност на физическите лица;
5. документ за липса на просрочени задължения към Държавен фонд "Земеделие";
6. документ за липса на задължения по договори за ползване на земи от държавния поземлен фонд.
(5) Директорът на областната дирекция "Земеделие и гори" назначава комисия за разглеждане на заявленията и определя срок за класиране на кандидатите и за сключване на договорите за наем с класираните лица.
(6) Комисията разглежда заявленията по реда на постъпването им. Заявления, които не отговарят на изискванията на ал. 4, се оставят без разглеждане и не участват в класирането. За работата си комисията съставя протокол, в който посочва класираните кандидати.
(7) Въз основа на протокола по ал. 6 и документ за платената наемна цена директорът на областната дирекция "Земеделие и гори" сключва договори с класираните лица за едногодишно ползване под наем на имотите от държавния поземлен фонд."
§ 21. В се създава ал. 5:
"(5) Длъжностно лице, което не изпълни задължението си по чл. 36е, ал. 3 и 4, се наказва по реда на чл. 32 от Закона за административните нарушения и наказания."
§ 22. В думите "1 август" се заменят с "1 март".
§ 23. В накрая се поставя запетая и се добавя "в случай че не са представени пред общинската служба по земеделие и гори".
§ 24. В думите "20 август" се заменят с "15 март".
§ 25. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 1 се отменя.
2. В ал. 2 думите "по ал. 1" се заменят с "по чл. 37в, ал. 1 ЗСПЗЗ".
3. Алинея 3 се отменя.
4. Създава се нова ал. 5:
"(5) Когато ползвателите са лица, одобрени за подпомагане по Специалната предприсъединителна програма на Европейския съюз за развитие на земеделието и селските райони (САПАРД) или по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г., промяна на ползваните от тях имоти в случаите по чл. 37в, ал. 3 ЗСПЗЗ може да се извърши без тяхно съгласие само когато това не представлява нарушение на изискванията за подпомагане. Ползвателите предоставят информация, в случай че са одобрени за подпомагане."
5. Досегашната ал. 5 става ал. 6.
§ 26. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "чл. 77" се заменят с "чл. 37в, ал. 1 ЗСПЗЗ".
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Земите по чл. 19, ал. 1 ЗСПЗЗ могат да се включват в масиви за създаване на трайни насаждения при условията на чл. 19, ал. 9 ЗСПЗЗ."
3. В ал. 3 думите "чл. 77" се заменят с "чл. 37в, ал. 1 ЗСПЗЗ", а думите "15 септември" се заменят с "20 април".
4. В ал. 4 думите "чл. 77" се заменят с "чл. 37в, ал. 1 ЗСПЗЗ".
5. В ал. 5 думите "Директорът на областната дирекция "Земеделие и гори" се заменят с "Кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице".
6. В ал. 6 думите "чл. 77" се заменят с "чл. 37в, ал. 1 ЗСПЗЗ".
§ 27. В се правят следните изменения:
1. Алинеи 1 и 2 се отменят.
2. В ал. 3 след думата "комисията" се добавя "по чл. 37в, ал. 1 ЗСПЗЗ".
3. В ал. 4, т. 3 думите "15 септември" се заменят с "20 април".
§ 28. Създава се:
"Глава осма
ПЛАНОВЕ ЗА ПОЗЕМЛЕНО УПРАВЛЕНИЕ
Чл. 79
(2) В плана за поземлено управление могат да се включват и други земеделски имоти след съгласието на собствениците им.
(3) В плана не се включват:
1. имоти или части от имоти, за които към датата на влизане в сила на правилника има изработен подробен устройствен план или изработването на такъв план е разрешено;
2. които попадат в територията, определена за възстановяване на собствеността в стари съществуващи или възстановими граници по реда на чл. 18г, ал. 1, т. 2 и 3.
Чл. 80
(2) С плана за поземлено управление се определят териториите, които се предоставят за:
1. обезщетяване на собствениците на земеделски земи;
2. оземляване на безимотни и малоимотни граждани;
3. други цели с определяне на конкретното предназначение на всеки поземлен имот за:
а) поземлени имоти, предназначени за застрояване на обекти на публичната собственост;
б) предназначени за застрояване на имоти със селскостопанско предназначение;
в) поземлени имоти без застрояване с техния режим;
г) поземлени имоти за производствени и складови дейности за земеделско производство и животновъдство, режимът на тяхното устройство и санитарно-охранителните им зони;
д) поземлени имоти за озеленяване с рекреационно, защитно и мелиоративно предназначение;
е) поземлени имоти за спортни дейности и дейности за забавления и режимът на устройството им;
ж) поземлени имоти с културно-историческо значение и режимът на устройството и опазването им;
з) пътища;
и) мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура с техните сервитутни ивици, както и обектите, свързани с опазването на околната среда;
к) поземлените имоти за предимно жилищно застрояване с пределно допустими плътност и интензивност на застрояването, височина и начин на застрояване, линии на застрояване;
л) поземлените имоти със смесено, специално или друго предназначение.
Чл. 81
(2) Заданието по ал. 1 се внася за одобряване в Министерството на земеделието и храните от кмета на общината чрез областната дирекция "Земеделие и гори". Заданието се одобрява от министъра на земеделието и храните, когато са осигурени земи за изпълнение на условията по чл. 19, ал. 4, т. 1 - 3 ЗСПЗЗ.
(3) Планът за поземлено управление се възлага от кмета на общината и се разработва от проектанти, притежаващи пълна проектантска правоспособност, призната по реда на Закона за камарата на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране.
(4) Техническите изисквания за съставяне на заданието и за изработване на проекта на план за поземлено управление се определят със заповед на министъра на земеделието и храните, която се обнародва в "Държавен вестник".
Чл. 82
(2) Проектът на план за поземлено управление заедно с протокола от общественото обсъждане се внася с доклад от кмета на общината за приемане от общинския съвет.
(3) Приетият от общинския съвет план за поземлено управление се изпраща от кмета на общината на министъра на земеделието и храните за одобряване.
(4) Заповедта за одобряване на плана се обнародва в "Държавен вестник". Тя е окончателна и не подлежи на обжалване.
Чл. 83
§ 29. Създава се :
"Глава девета
УЕДРЯВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ
Чл. 84.
(2) Уедряването на земеделските земи се подпомага чрез:
1. оказване на методическо ръководство от Министерството на земеделието и храните;
2. безвъзмездно предоставяне на актуални материали и данни, съхранявани от органите по поземлената собственост и от Агенцията и службите по геодезия, картография и кадастър;
3. оказване на експертна помощ при съставяне на техническото задание за изработване на плана за уедряване.
Чл. 85
(2) При възникване на необходимост от проектиране на обекти и съоръжения, свързани с ползването на имотите, се привличат правоспособни лица за извършване на съответната дейност.
(3) При изработването на плана за уедряване може да се ползват графични данни и от системата за идентификация на земеделските парцели.
Чл. 86
(2) Полските пътища - общинска собственост, които попадат в обхвата на плана за уедряване, се проектират отново според нуждите на плана.
Чл. 87
(2) Имоти с наложени ограничения на ползването, включително произтичащи от разположението им в защитени или нарушени територии, се включват в плана за уедряване със съгласието на собствениците.
(3) Имоти, за които са сключени договори за наем или за аренда със срок 5 и повече години, се включват в плана за уедряване със съгласието на наемателя или на арендатора.
(4) Ползването по договорите за наеми или за аренда преминава върху уедрения имот.
Чл. 88
Чл. 89
(2) Имотите от държавния поземлен фонд и от общинския поземлен фонд се уедряват по парична равностойност. Оценките се изготвят по реда на наредбата по чл. 36, ал. 2 ЗСПЗЗ.
(3) Когато собствениците са взели решение по ал. 1 за извършване на оценка, имотите от държавния поземлен фонд и от общинския поземлен фонд се оценяват и по реда на наредбата по чл. 36, ал. 2 ЗСПЗЗ.
(4) Разходите по изготвяне на оценката са за сметка на собствениците на имотите.
(5) Оценките се извършват от оценител, включен в списъка по чл. 19а, ал. 8 ЗСПЗЗ.
Чл. 90
(2) Общото събрание на собствениците:
1. определя имотите, които се включват в плана за уедряване;
2. представя проект на бюджет за разходите и взема решение за финансирането на плана;
3. взема решение за учредяване на местен комитет;
4. в случаите по т. 3 избира членовете на местния комитет и прави промени в състава му;
5. приема доклади от местния комитет за напредъка във връзка с плана за уедряване;
6. приема проекта на плана за уедряване.
(3) За заседанията на общото събрание се съставя протокол, който съдържа данни за:
1. собствениците, които са изявили желание за включване в плана за уедряване, както и за техни пълномощници в случай на упълномощаване;
2. идентификатора, площта, категорията, начина на трайно ползване и ограниченията на ползването за имотите съгласно картата на възстановената собственост или одобрената кадастрална карта, които се предвижда да се включат в плана за уедряване.
(4) Когато не е избран местен комитет, неговите функции се изпълняват от общото събрание на собствениците.
Чл. 91
1. оповестява намерението за изработване на плана за уедряване и срока за включване на нови участници в него, като поставя обяви в кметството и в общината и разгласява намерението по други подходящи начини, включително чрез средствата за масово осведомяване;
2. определя обхвата на проекта на плана за уедряване;
3. одобрява включването на нови собственици в плана за уедряване;
4. определя окончателната територия за изменение на картата на възстановената собственост или на кадастралната карта;
5. изисква становище от органите на местното самоуправление за наличието на планове за регионално развитие, устройствени схеми и планове и други за територията на плана за уедряване;
6. изисква предварителното съгласие по чл. 86, ал. 1;
7. избира технически изпълнител на плана за уедряване;
8. изготвя техническо задание за изработването на плана за уедряване и възлага неговото изработване;
9. организира и провежда анкета за уедряване на имотите, включваща три предложения съобразно желанията на собствениците, придружена с разписен списък;
10. избира метод за извършване на оценка в случаите по чл. 89, ал. 1;
11. изготвя доклади за напредък във връзка с плана за уедряване;
12. уведомява приемателната комисия за изготвените етапи и отправя искане за насрочване на заседания;
13. определя представители, които могат да присъстват на заседанията на приемателната комисия, назначена от министъра на земеделието и храните;
14. набавя топографски карти и други необходими карти и материали;
15. съхранява:
а) протоколите от заседанията на общото събрание;
б) копията от картата на възстановената собственост или от одобрената кадастрална карта и регистрите към тях.
(2) Срокът по ал. 1, т. 1 за включване на нови участници в плана за уедряване е до една година считано от обявяване на намерението.
(3) Лицата, които желаят да се включат допълнително в плана за уедряване по ал. 1, т. 3, подават до местния комитет декларация за съгласие.
(4) По преценка на местния комитет във връзка с процедурата по изработване на план за уедряване може да се привличат независими експерти.
(5) Докладите за напредък се изготвят от местния комитет за период, установен с решение на общото събрание. Те съдържат сведения за хода на дейностите във връзка с плана за уедряване.
Чл. 92
(2) Заявлението по ал. 1 съдържа данни за собствениците и за имотите, които се предвижда да се включат в плана за уедряване. Към заявлението се прилага копие от картата на възстановената собственост или от кадастралната карта, върху която собствениците са отразили предложението си за уедряване (схема на желанията).
Чл. 93
(2) В заповедта по ал. 1 се определя лице за координиране на дейностите и се изразява съгласие по чл. 86, ал. 1 за имотите от държавния поземлен фонд, които са включени в плана за уедряване.
Чл. 94
(2) Министърът на земеделието и храните издава заповед за назначаване на постоянна комисия, която:
1. извършва проверка на данните и обстоятелствата по заявлението;
2. одобрява техническото задание за изработване на плана за уедряване;
3. приема проекта на плана за уедряване.
(3) В състава на комисията се включват представители на Министерството на земеделието и храните, на общинската служба по земеделие и гори, на службата по геодезия, картография и кадастър, на общината и на местния комитет. Председател на комисията е представител на Министерството на земеделието и храните. При необходимост в състава на комисията могат да се привличат и други експерти.
(4) Комисията се запознава на място с всички данни и обстоятелства, извършва и служебни проверки по документи в общинската служба по земеделие и гори и съставя протокол за резултатите от проверката.
(5) Въз основа на протокола на комисията министърът на земеделието и храните издава заповед за одобряване на плана за уедряване.
Чл. 95
1. данни, индивидуализиращи собствениците на имоти, включени в плана за уедряване, и техните представители;
2. данните за имотите преди уедряването;
3. данните за новообразуваните имоти и за техните собственици по плана за уедряване.
(2) Планът за уедряване представлява неразделна част от споразумението по ал. 1.
Чл. 96
(2) Въз основа на заявление за изменение на картата на възстановената собственост, подадено от местния комитет, и регистрираното споразумение министърът на земеделието и храните издава заповед за промяна на картата на възстановената собственост.
(3) Когато за землището е одобрена кадастрална карта, изменението на границите на земеделските имоти се извършва по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър.
(4) Общинската служба по земеделие и гори издава на собствениците решения и скици на уедрените имоти, които имат силата на констативен нотариален акт за правото на собственост. Когато за територията е одобрена кадастрална карта, скиците се издават по реда на ЗКИР."
§ 30. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В думите "чл. 77" се заменят с "чл. 37в, ал. 1 ЗСПЗЗ".
2. Създава се :
"§ 1м. Обработваеми земи по смисъла на чл. 36в, ал. 1, т. 3 са ниви, които се използват по предназначение."
§ 31. Когато коефициентът по не е определен към 13 февруари 2007 г., той се определя след предоставянето на земите по и по .
§ 32. (Доп. - ДВ, бр. 62 от 2009 г.) За изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри, включително за еднократно издаване на скици, въз основа на одобрения план за уедряване се заплащат само действително направените разходи при условията на .
§ 33. За изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри, отнасящи се до причисляване на имоти към държавния поземлен фонд и към общинския поземлен фонд, се заплащат само действително направените разходи за създаване на копия от документацията при условията на .
§ 34. (1) Комисията по се назначава в едномесечен срок от влизането в сила на това постановление.
(2) В едномесечен срок от съобщаването на протоколното решение по реда на обстоятелствата по се отбелязват в издадените преди влизането в сила на постановлението актове за общинска собственост.
§ 35. Сроковете по , , и за 2008 г. са съответно 15 май, 20 май и 31 май 2008 г.
§ 36. (1) Когато до 26 октомври 2007 г. собствениците на сгради и съоръжения са подали искане до министъра на земеделието и храните за придобиване право на собственост върху земите по , сумите за ползването на прилежащите и застроените земи не се дължат.
(2) Лицата, които не са подали искания в срока по ал. 1, могат да придобият право на собственост върху земите по при условията и по реда на Закона за държавната собственост. Сумите за ползване на земите се определят от областните управители и са дължими от датата на придобиване правото на собственост върху сградите и съоръженията от селскостопанската организация по от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, но не по-рано от влизането в сила на (ДВ, бр. 98 от 1997 г.). Плащането може да се извърши и с поименни компенсационни бонове.
(3) Към искането до областния управител за придобиване право на собственост по ал. 2 заинтересуваните лица прилагат скица от одобрен план на стопанския двор (парцеларен план), а в случаите, когато такъв план не е бил изготвен - от одобрените планове по както и други документи, удостоверяващи факти и обстоятелства, които са от значение за придобиване правото на собственост. Актът за държавна собственост се съставя служебно от областния управител.
(4) Областният управител не извършва замяна на земеделски земи в случаите по , когато земеделските земи - частна собственост, са обременени с ипотеки или други тежести, отдадени са под наем или под аренда, намират се в санитарно-охранителни зони, до тях няма пряк пътен достъп и не представляват обработваеми земи по смисъла на от допълнителните разпоредби.
(5) Предложението за замяна със земи по се отправя до областния управител по местонахождението на имота - държавна собственост. Областният управител изисква становище от министъра на земеделието и храните. Към искането за становище се прилагат документ за собственост и скица на земеделските земи - частна собственост, удостоверение от службата по вписванията, че имотите на са обременени с ипотеки или други тежести, както и други документи, удостоверяващи обстоятелствата по ал. 4.
(6) Сумите от продажбата на земите по , както и за тяхното ползване, се внасят по бюджета на Министерството на земеделието и храните.
(7) Фактическото приемане на имотите, придобити от държавата чрез замяната по реда на , се извършва от министъра на земеделието и храните или от упълномощено от него длъжностно лице. Имотите се причисляват към държавния поземлен фонд по реда на .
(8) Областният управител изпраща в 7-дневен срок копие от вписаните в службата по вписванията договори за замяна и за продажба в Министерството на земеделието и храните.
(9) За възлагането, изработването, приемането и одобряването на плановете на новообразуваните имоти и за определяне на застроените и прилежащите площи към сградите и съоръженията от имуществото на организациите по от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ по се прилага досегашният ред.
(10) Длъжностно лице, което не изпълни задължението си по ал. 7, се наказва по реда на от Закона за административните нарушения и наказания.
§ 37. Навсякъде в правилника:
1. Думите "Министерството на земеделието и продоволствието", "министърът на земеделието и продоволствието" и "министъра на земеделието и продоволствието" се заменят съответно с "Министерството на земеделието и храните", "министърът на земеделието и храните" и "министъра на земеделието и храните".
2. Думите "Закона за административното производство" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".
§ 38. В , приет с Постановление № 240 на Министерския съвет от 1996 г. (обн., ДВ, бр. 84 от 1996 г.; изм. и доп., бр. 100 от 1997 г., бр. 14, 48 и 63 от 2000 г., бр. 41 и 66 от 2001 г., бр. 31 от 2003 г., бр. 41 от 2004 г. и бр. 75 и 78 от 2006 г.), се правят следните изменения:
1. В се създава изречение второ:
"Когато за земи, разположени в бившите стопански дворове на прекратените селскостопански организации по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, има одобрен парцеларен план или план на новообразуваните имоти, не се изисква представянето на план по чл. 51, ал. 1, т. 3."
2. В след думите "чл. 41" се добавя "чл. 41а" и се поставя запетая.
§ 39. В , приет с Постановление № 125 от 2006 г. (обн., ДВ, бр. 48 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 3, 62 и 77 от 2007 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В след думите "(ДВ, бр. 87 от 2000 г.)" се поставя запетая и се добавя "както и уведомява общинския съвет за начало на производство в случаите на отмяна на оземляването".
2. В :
а) създават се нови т. 9 - 14:
"9. подготвя проекти на заповеди на министъра по искания за придобиване право на собственост по чл. 27, ал. 6 ЗСПЗЗ върху застроени и прилежащи площи към сгради и съоръжения от имуществото на организациите по § 12 ЗСПЗЗ;
10. осигурява административно и технически провеждането на заседанията на комисията по чл. 36д ППЗСПЗЗ;
11. участва в комисии във връзка с планове за уедряване по чл. 37е ЗСПЗЗ;
12. участва в комисии във връзка с плановете за поземлено управление по чл. 19, ал. 9 ЗСПЗЗ;
13. оказва методическо ръководство при изработване на плановете за уедряване;
14. оказва експертна помощ при съставяне на техническото задание за изработване на плановете за уедряване;"
б) досегашните т. 9 - 14 стават съответно т. 15 - 20.
3. В се създава т. 21:
"21. подпомага министъра при осъществяването на дейността по чл. 18, ал. 2 ЗСПЗЗ."
4. Навсякъде в устройствения правилник думите "Министерството на земеделието и продоволствието", "министърът на земеделието и продоволствието" и "министъра на земеделието и продоволствието" се заменят съответно с "Министерството на земеделието и храните", "министърът на земеделието и храните" и "министъра на земеделието и храните".
§ 40. В , приета с Постановление № 218 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 87 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 101 от 2001 г., бр. 115 от 2002 г. и бр. 31 от 2003 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В се създава ал. 4:
"(4) Решенията на общинската служба по земеделие и гори по чл. 18, ал. 1 и по чл. 21, ал. 3 могат да се изменят на основанията и по реда, определени в чл. 23а ЗСПЗЗ."
2. В се създават ал. 5 и 6:
"(5) В случаите по чл. 4, ал. 4 лицата подават искане до областната дирекция "Земеделие и гори" за земите от ДПФ и до общината - за земите от ОПФ, за придобиване право на собственост за ползваните от тях земи. Областната дирекция "Земеделие и гори", съответно общината, изпраща до общинската служба по земеделие и гори списък на наемателите, които са изпълнили задълженията си, и информация за платените суми по договорите.
(6) Общинската служба по земеделие и гори издава решения по ал. 3 на лицата по ал. 5 след приспадане на изплатения наем за срока на договора от стойността на земята за оземляване и еднократно заплащане на останалата дължима сума. Надвнесените суми не подлежат на възстановяване. Решението се вписва в службата по вписванията в 14-дневен срок от влизането му в сила."
3. В думите "дирекция "Управление на държавния поземлен фонд" се заменят с "дирекция "Поземлени отношения".
4. В :
а) алинея 1 се изменя така:
"(1) Когато оземлените лица не изпълняват задълженията си по чл. 4 ППЗСПЗЗ и по чл. 26 ЗСПЗЗ, предоставената им земя се отнема чрез отземляване. Областната дирекция "Земеделие и гори" уведомява общинския съвет за откриване на процедура за отмяна на оземляването. Областната дирекция "Земеделие и гори" за земите от ДПФ, а общинският съвет за земите от ОПФ изготвят съответно протокол или решение, съдържащи списък на лицата, подлежащи на отземляване, както и мотивите и доказателствата за извършените нарушения. Общинската служба по земеделие и гори издава решение за отмяна на оземляването в полза на ДПФ или на ОПФ и за причисляването им към съответния фонд.";
б) алинея 2 се изменя така:
"(2) Решението за отмяна на оземляването се съобщава на заинтересуваните лица по реда на Гражданския процесуален кодекс и може да се обжалва по реда на чл. 14, ал. 3 ЗСПЗЗ. Влязлото в сила решение се вписва в службата по вписванията."
5. В думите "по реда на ЗАП пред районния съд в 14-дневен срок" се заменят с "по реда на Адмнистративнопроцесуалния кодекс".
§ 41. Навсякъде в думите "Министерството на земеделието и продоволствието" и "министъра на земеделието и продоволствието" се заменят съответно с "Министерството на земеделието и храните" и "министъра на земеделието и храните".
§ 42. В , приета с Постановление № 118 на Министерския съвет от 1998 г. (обн., ДВ, бр. 64 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 63 от 1999 г., бр. 98 от 2000 г., бр. 41 и 44 от 2001 г., бр. 96 от 2002 г., бр. 31 от 2003 г., бр. 59 от 2005 г., бр. 75 и 78 от 2006 г. и бр. 62 от 2007 г.), се правят следните допълнения:
1. В след думата "замяна" се поставя запетая и се добавя "учредяване на ограничени вещни права и сервитути".
2. В след думите "по чл. 35, ал. 3 ЗСПЗЗ" се добавя "при учредяване на ограничени вещни права и сервитути".
3. от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:
"§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на земеделието и храните. Указания по прилагането на наредбата дава министърът на земеделието и храните, а в случаите по чл. 1, т. 2, когато земите са разположени в селищни образувания или са включени в строителните граници на населените места - министърът на регионалното развитие и благоустройството."
4. Навсякъде в наредбата думите "Министерството на земеделието и продоволствието" и "министъра на земеделието и продоволствието" се заменят съответно с "Министерството на земеделието и храните" и "министъра на земеделието и храните".
§ 43. В, приета с Постановление № 286 на Министерския съвет от 1997 г. (обн., ДВ, бр. 57 от 1997 г.; изм. и доп., бр. 20 от 1998 г., бр. 3 от 1999 г., бр. 28 от 2000 г., бр. 42 и 99 от 2001 г., бр. 96 от 2002 г., бр. 31 и 81 от 2003 г. и бр. 34 от 2005 г.), се създава :
"Чл. 6а. (1) В случаите по чл. 91, ал. 1, т. 14 и чл. 96, ал. 2 ППЗСПЗЗ общинската служба по земеделие и гори:
1. извършва служебно дейностите по чл. 3 и 5 с изключение на дейността по ал. 1, т. 2;
2. възлага служебно извършването на дейностите по чл. 6, ал. 1, т. 6 - 8, 10 и 13.
(2) Таксите по ал. 1, т. 2 се събират в размер 50 на сто.
(3) При заснемане и координиране на границите на имотите с признато право на собственост не се събира таксата по чл. 6, ал. 1, т. 1."
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив