ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 87 ОТ 4 АПРИЛ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ПЕНСИИТЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ОБН., ДВ, БР. 21 ОТ 2000 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 43, 61 И 81 ОТ 2000 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 87 ОТ 4 АПРИЛ 2001 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ПЕНСИИТЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ОБН., ДВ, БР. 21 ОТ 2000 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 43, 61 И 81 ОТ 2000 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 12 Април 2001г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 5 се изменя така:
"(5) При прието заявление с нередовни и/или липсващи документи служителят от териториалното поделение на НОИ в 15-дневен срок уведомява лицето за неизправностите. Когато в 3-месечен срок от датата на уведомяването те не са отстранени, длъжностното лице, на което е възложено ръководството по пенсионното осигуряване, издава разпореждане въз основа на наличните редовни документи, а при необходимост и на данните от персоналния регистър на НОИ."
2. Създава се ал. 6:
"(6) При прието заявление с нередовни и/или липсващи документи за пенсия по международен договор службата, на която е възложено прилагането на международните договори в областта на социалното осигуряване, в 15-дневен срок уведомява лицето за неизправностите. Когато в 6-месечен срок от датата на уведомяването те не са отстранени, длъжностното лице в НОИ, на което е възложено ръководството на дейността по отпускане и изплащане на пенсиите по международни спогодби, издава разпореждане въз основа на наличните редовни документи."
§ 2. В се създава т. 8:
"8. за лицата по ал. 2, т. 1 - удостоверение за наследници."
§ 3. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създават се нови ал. 3, 4 и 5:
"(3) Осигурителният стаж на лицата, които са работили по-малко от посоченото в ал. 2 работно време и са получили възнаграждение не по-малко от минимално установеното за страната за съответната продължителност на отработеното време, се изчислява, като сборът от отработените часове се раздели на установената с Кодекса на труда или с друг закон нормална дневна продължителност на работното време или установеното за тях с решение на Министерския съвет намалено работно време. При тези условия се изчислява и осигурителният стаж на лицата, работещи при сумирано отчитане на работното време, като осигурителният стаж не може да бъде по-голям от периода, за който е установено сумираното отчитане на работното време.
(4) Осигурителният стаж на лицата, които са получили възнаграждение по-малко от минимално установеното за страната за съответната продължителност на отработеното време, се изчислява, като изплатената сума се раздели на съответното минимално дневно възнаграждение.
(5) Когато при изчисляването по реда на ал. 3 и 4 се получи остатък по-голям от половината от законоустановеното работно време, той се зачита за цял ден осигурителен стаж."
2. Досегашните ал. 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9 стават съответно ал. 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 12.
§ 4. В се създава ал. 6:
"(6) Когато не съществува осигурител или негов правоприемник към момента на подаване на заявлението за пенсия, размерът на пенсията се определя въз основа на минималната работна заплата, установена за страната, за посочения от лицето период от време."
§ 5. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2, т. 7 след думата "безработица" се добавя "при отпускане на пенсии с начална дата след 31 декември 1999 г.".
2. В ал. 7 след думата "доход" се добавя "за пенсии с начална дата след 31 декември 1999 г.".
§ 6. Създава се :
"Чл. 49а. Съпругът (съпругата) на безвестно отсъстващ пенсионер или на осигурен, който има право на пенсия, получава добавка по чл. 84 от КЗОО при спазване условията на чл. 33 и 49 относно отпускането и възстановяването."
§ 7. се изменя така:
"Чл. 72. Териториалното поделение на НОИ превежда на съответния банков клон с платежно нареждане следващите се общи суми на пенсиите по разплащателен или спестовен влог. Към платежното нареждане се прилагат и списъци на пенсионерите за банковите клонове, с които няма сключен договор. Сумата на пенсиите на влог се превежда на съответния банков клон в първите 3 работни дни от началото на периода по чл. 52, ал. 1."
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив