ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 95 ОТ 22 АПРИЛ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 95 ОТ 22 АПРИЛ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

В сила от 08.05.2009 г.
Обн. ДВ. бр. от 8 Май 2009г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В , приет с Постановление № 47 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 18 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 46 от 2004 г., бр. 58, 74 и 78 от 2005 г., бр. 24, 40 и 46 от 2006 г., бр. 11, 46, 61, 88 и 100 от 2007 г., бр. 3, 34, 37, 52, 64, 71, 91 и 108 от 2008 г. и бр. 2, 3 и 18 от 2009 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. На в началото се добавя:
"
Б1 Главен правител- магис- I млад- 10 го- слу-
  ствен процесуален тър ши дини жебно
  агент в админист-        
  рацията на Минис-        
  терския съвет;        
"
2. На ред Б3, колона 1 след думите "правителствен агент в Министерството на правосъдието" се добавя "старши правителствен процесуален агент в администрацията на Министерския съвет;".
3. На ред Б4, колона 1 след думите "главен счетоводител" се добавя "правителствен процесуален агент в администрацията на Министерския съвет;".
§ 2. В , приета с Постановление № 47 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 18 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 46 и 72 от 2004 г., бр. 83 от 2005 г., бр. 28 от 2006 г., 64 и 71 от 2008 г. и бр. 2 и 18 от 2009 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В се създава нова ал. 2:
"(2) Длъжността "правителствен процесуален агент в администрацията на Министерския съвет" се ползва в Министерския съвет и е свързана с осъществяването на процесуално представителство на Република България пред съдебните институции на Европейския съюз, с осъществяването на действия, свързани с организирането и подготовката на позиция по всяко дело, по което Република България е страна или има правен интерес, както и на действия, свързани с изпълнението на влезлите в сила решения на съдебните институции на Европейския съюз."
2. Досегашните ал. 2 - 5 стават съответно ал. 3 - 6.
3. Създава се ал. 7:
"(7) В зависимост от възложените служебни задължения и необходимите за тяхното изпълнение професионална квалификация и професионален опит длъжността "правителствен процесуален агент в администрацията на Министерския съвет" се степенува в три групи, подредени в низходящ ред - съответно главен правителствен процесуален агент, старши правителствен процесуален агент и правителствен процесуален агент, като се вземат предвид обхватът и обемът на изпълняваната от тях дейност."
§ 3. В (обн., ДВ, бр. 35 от 2007 г.; изм., бр. 53 и 64 от 2008 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. В :
а) създава се нова буква "г":
"г) директорът на дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз;"
б) досегашните букви "г" - "з" стават съответно букви "д" - "и".
2. В :
а) създава се нова т. 10:
"10. в случаите по чл. 23 - 24г разглежда проекти на позиции по § 1, т. 3, буква "б" от допълнителната разпоредба заедно с правни и фактически аргументи и всички относими доказателства; проектите на позиции задължително се придружават от становище на Работна група 32 "Съд на Европейските общности";"
б) досегашната т. 10 става т. 11.
3. В :
а) в ал. 1:
аа) точки 1 и 2 се изменят така:
"1. съгласува проектите на позиции във връзка с чл. 23, 24, 24а, 24б, 24в и 24г;
2. в изпълнение на решение на Министерския съвет за одобряване на позиция изготвя или организира подготовката на съдебни книжа и документи по всяко дело, по което Република България е страна или има правен интерес;"
бб) в т. 3 думите "официалните уведомления се изпращат и до Висшия съдебен съвет" се заличават;
вв) точка 5 се изменя така:
"5. проучва и анализира практиката на съдебните институции на Европейския съюз във връзка с дейността на дирекцията по т. 2;"
гг) създава се т. 8:
"8. осигурява организационно и технически работата на Съвета за правна защита.";
б) алинея 2 се изменя така:
"(2) При подготовката на защитата и позицията на Република България по делата пред съдебните институции на Европейския съюз директорът на дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет има право да изисква и да получава в определен от него срок документи и информация от всички държавни органи, органите на съдебната власт, органите на местното самоуправление, от физически и юридически лица."
4. В :
а) алинея 1 се изменя така:
"(1) За подпомагане на Министерския съвет при вземане на решение във връзка със защитата на правата и интересите на Република България и осъществяване на процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз се създава Съвет за правна защита към Министерския съвет.";
б) в ал. 2 след думите "Европейския съюз" се добавя "и относно", а думите "и стратегията за защита" се заличават;
в) алинеи 3 - 7 се изменят така:
"(3) Председател на Съвета за правна защита е министърът на правосъдието.
(4) Членове на Съвета за правна защита са:
1. съветник в политическия кабинет на министър-председателя;
2. директорът на дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет;
3. представител на дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз и международните финансови институции" в администрацията на Министерския съвет.
(5) Към Съвета за правна защита се привличат видни представители на академичната общност, както и юристи с доказана компетентност или опит в областта на правото на Европейския съюз.
(6) Лицата по ал. 5 се определят със заповед на министър-председателя. Министър-председателят може да възлага на Съвета за правна защита изпълнението на конкретни задачи.
(7) Секретариат на Съвета за правна защита е дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет.";
г) създават се нови ал. 8 и 9:
"(8) Редовните заседания на Съвета за правна защита се провеждат веднъж месечно. Извънредни заседания се провеждат при необходимост по решение на председателя, а при негово отсъствие - от заместник-министър на правосъдието или по искане на министър-председателя. Секретариатът на съвета уведомява писмено по електронен път членовете на съвета за датата, дневния ред и писмените материали за заседанието.
(9) За всяко участие в заседанията на Съвета за правна защита лицата по чл. 21, ал. 5 получават възнаграждение, определено със заповед на министър-председателя."
5. се изменя така:
"Чл. 22. Процедурата по подготовка и одобряване на позиция на Република България, която да бъде представена пред съдебните институции на Европейския съюз, започва след сезиране на съдебна институция на Европейския съюз или по предложение на ръководителите на заинтересувани администрации при наличие на правен интерес."
6. В :
а) алинеи 1 и 2 се изменят така:
"(1) В случаите по чл. 226 - 228 от Договора за създаване на Европейската общност и по чл. 141 - 143 от Договора за създаване на Европейска общност за атомна енергия незабавно след сезиране на съдебна институция на Европейския съюз дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет изпраща всички относими документи на заинтересуваната администрация за подготовка на проект на позиция.
(2) В 7-дневен срок от получаване на документите по ал. 1 заинтересуваният министър внася за съгласуване в дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз и международните финансови институции" и в дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет, както и в дирекция "Европейски съюз" и в дирекция "Правна" на Министерството на външните работи, а в случаите на производство по чл. 227 от Договора за създаване на Европейската общност - и в компетентната дирекция на Министерството на външните работи, съгласно Устройствения правилник на Министерството на външните работи, проект на позиция заедно с правни и фактически аргументи и всички относими доказателства.";
б) създават се ал. 3, 4 и 5:
"(3) След изтичането на срока по ал. 2 на следващото заседание на Съвета по Европейските въпроси заинтересуваният заместник-министър или заместник-председател на държавна агенция, съответно на комисия, отговарящ по европейските въпроси, внася проекта на позиция заедно с правни и фактически аргументи и всички относими доказателства за разглеждане от Съвета по европейските въпроси.
(4) Незабавно след разглеждането на проекта на позиция от Съвета по европейските въпроси заинтересуваният министър внася на следващото заседание на Министерския съвет проекта на позиция заедно с правни и фактически аргументи и всички относими доказателства за одобряване окончателната позиция на Република България от Министерския съвет. Проектът на позиция може да се придружава от становище на Съвета за правна защита.
(5) Дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет изготвя становище по проекта на позиция на съответната администрация, което представя на заседанието на Министерския съвет, на което ще се разглежда проектът на позиция."
7. се изменя така:
"Чл. 24. (1) В случаите, при които заинтересувана администрация счете за необходимо да бъдат предприети действия по чл. 230 от Договора за създаване на Европейската общност и по чл. 146 от Договора за създаване на Европейска общност за атомна енергия, в 14-дневен срок от датата на нотифициране или публикуване на съответния акт в "Официален вестник" на Европейския съюз заинтересуваният министър внася за съгласуване проект на позиция заедно с правни и фактически аргументи и всички относими доказателства в дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" и в дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз и международните финансови институции" в администрацията на Министерския съвет.
(2) По отношение на процедурата по разглеждане и одобряване проекта на позиция по ал. 1 се прилагат разпоредбите на чл. 23, ал. 3, 4 и 5."
8. Създават се - :
"Чл. 24а. (1) В случаите, при които заинтересувана администрация счете за необходимо да бъдат предприети действия по чл. 232 от Договора за създаване на Европейската общност и по чл. 148 от Договора за създаване на Европейска общност за атомна енергия, в 14-дневен срок след изтичане на двумесечния срок, в който съответната институция на Европейския съюз е следвало да предприеме действията, за които е била сезирана от страна на Република България, заинтересуваният министър внася за съгласуване проект на позиция заедно с правни и фактически аргументи и всички относими доказателства в дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" и в дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз и международните финансови институции" в администрацията на Министерския съвет.
(2) По отношение на процедурата по разглеждане и одобряване проекта на позиция по ал. 1 се прилагат разпоредбите на чл. 23, ал. 3, 4 и 5.
Чл. 24б. (1) В случаите, при които заинтересувана администрация счете за необходимо да бъдат предприети действия по чл. 235 във връзка с чл. 288 от Договора за създаване на Европейската общност и по чл. 151 във връзка с чл. 188 от Договора за създаване на Европейска общност за атомна енергия, в 14-дневен срок от възникването или узнаването на обстоятелството, даващо основание да се иска обезщетяване на вреди, заинтересуваният министър внася за съгласуване проект на позиция заедно с правни и фактически аргументи и всички относими доказателства в дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" и в дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз и международните финансови институции" в администрацията на Министерския съвет.
(2) По отношение на процедурата по разглеждане и одобряване проекта на позиция по ал. 1 се прилагат разпоредбите на чл. 23, ал. 3, 4 и 5.
Чл. 24в. (1) В случаите, при които заинтересувана администрация счете за необходимо Република България да встъпи по висящо дело пред съдебна институция на Европейския съюз по чл. 40 от Устава на Съда на Европейските общности, в 14-дневен срок след публикуване на съобщението за образуване на делото в "Официален вестник" на Европейския съюз заинтересуваният министър внася за съгласуване проект на позиция заедно с правни и фактически аргументи и всички относими доказателства в дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" и в дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз и международните финансови институции" в администрацията на Министерския съвет.
(2) По отношение на процедурата по разглеждане и одобряване проекта на позиция по ал. 1 се прилагат разпоредбите на чл. 23, ал. 3, 4 и 5.
Чл. 24г. (1) В случаите, при които заинтересувана администрация счете, че е налице правен интерес Република България да представи писмено становище по дело пред съдебна институция на Европейския съюз във връзка с отправено преюдициално запитване от национална юрисдикция на държава - членка на Европейския съюз, по чл. 234 от Договора за създаване на Европейската общност и по чл. 150 от Договора за създаване на Европейска общност за атомна енергия, в срок не по-късно от един месец преди изтичане на крайния срок за представяне на писменото становище пред съответната съдебна институция на Европейския съюз заинтересуваният министър внася за съгласуване проект на позиция заедно с правни и фактически аргументи в дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" и в дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз и международните финансови институции" в администрацията на Министерския съвет.
(2) По отношение на процедурата по разглеждане и одобряване проекта на позиция по ал. 1 се прилагат разпоредбите на чл. 23, ал. 3, 4 и 5."
9. В :
а) алинеи 1 и 2 се изменят така:
"(1) Освен за одобряване позицията на Република България по конкретно дело Министерският съвет взема решение и относно необходимостта да бъде възложено на адвокатска кантора, специализирана в областта на правото на Европейския съюз, да работи съвместно с правителствените процесуални агенти от дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет.
(2) По всеки конкретен случай подпомагащата адвокатска кантора се избира по реда на Закона за обществените поръчки. Възложител на обществената поръчка е администрацията на Министерския съвет.";
б) създава се ал. 3:
"(3) Разходите за консултантски услуги на адвокатската кантора са за сметка на бюджета на администрацията на Министерския съвет."
10. се отменя.
11. се изменя така:
"Чл. 27. При осъществяване на процесуални действия пред съдебните институции на Европейския съюз правителствените процесуални агенти се ръководят от позицията, одобрена от Министерския съвет."
12. В се създава т. 7:
"7. "Съдебни книжа и документи" са писмени процесуални документи, изготвени въз основа на одобрена от Министерския съвет позиция, които се представят пред съдебните институции на Европейския съюз."
13. В се създава нов ред:
"Работна група № 32 Съд на Европейските
  общности - админист-
  рацията на Министер-
  ския съвет."
§ 4. В , приет с Постановление № 216 на Министерския съвет от 2005 г. (обн., ДВ, бр. 84 от 2005 г.; изм., бр. 89 от 2005 г.; попр., бр. 92 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 19, 48, 54, 55, 71 и 81 от 2006 г., бр. 35, 36 и 100 от 2007 г., бр. 2, 47, 53, 60 и 67 от 2008 г. и бр. 10 от 2009 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В т. 1:
а) букви "а" и "б" се изменят така:
"а) съгласува проектите на позиции във връзка с чл. 23, 24, 24а, 24б, 24в и 24г от Постановление № 85 на Министерския съвет от 2007 г. за организация и координация по въпросите на Европейския съюз;
б) изготвя или организира подготовката на съдебни книжа и документи по всяко дело, по което Република България е страна или има правен интерес, в изпълнение на решение на Министерския съвет за одобряване на позиция;"
б) в буква "в" думите "официалните уведомления се изпращат и до Висшия съдебен съвет" се заличават;
в) буква "д" се изменя така:
"д) проучва и анализира практиката на съдебните институции на Европейския съюз във връзка с дейността на дирекцията по т. 2;"
г) създава се буква "з":
"з) осигурява организационно и технически работата на Съвета за правна защита."
2. Точка 2 се изменя така:
"2. при подготовката на защитата и позицията на Република България по делата пред съдебните институции на Европейския съюз директорът на дирекция "Процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет има право да изисква и да получава в определен от него срок документи и информация от всички държавни органи, органите на съдебната власт, органите на местното самоуправление, от физически и юридически лица."
§ 5. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив