ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 96 ОТ 26 АПРИЛ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ЗАКРИЛА НА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 298 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 111 ОТ 2003 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 96 ОТ 26 АПРИЛ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ЗАКРИЛА НА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 298 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 111 ОТ 2003 Г.)

В сила от 05.05.2006 г.
Обн. ДВ. бр. от 5 Май 2006г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В след думите "министъра на образованието и науката" се поставя запетая и се добавя "министъра на земеделието и горите".
§ 2. се изменя така:
"Чл. 10. Стипендии за стимулиране на деца с изявени дарби се отпускат на ученици, класирани до навършване на 18-годишна възраст на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, включени в програмата по чл. 11."
§ 3. се изменя така:
"Чл. 11. (1) Министърът на културата, министърът на образованието и науката, министърът на земеделието и горите и председателят на Държавната агенция за младежта и спорта след съгласуване със заместник министър-председателя, отговарящ за въпросите на младежта и децата, всяка година до 31 януари внасят в Министерския съвет Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през текущата календарна година. Програмата включва националните и международните конкурси, олимпиади и състезания, за които се прилагат мерки за закрила на деца с изявени дарби по наредбата чрез еднократно финансово подпомагане и стипендии.
(2) Министерският съвет приема с решение програмата по ал. 1.
(3) Министерството на културата координирано с Министерството на образованието и науката, Министерството на земеделието и горите, Държавната агенция за младежта и спорта и Националното сдружение на общините в Република България ежегодно в сроковете за изготвяне на проекта на държавен бюджет за следващата година представя в Министерството на финансите обобщено предложение за финансиране на програмата по ал. 1.
(4) Необходимите средства за изпълнение на програмата по ал. 1 се предоставят по бюджетите на Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Министерството на земеделието и горите, Държавната агенция за младежта и спорта и общините за съответната година."
§ 4. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създават се ал. 2 и 3:
"(2) Общинската програма за закрила на децата включва и мерките, одобрени с програмата по чл. 11, ал. 1.
(3) Общинският съвет всяка година до 28 февруари приема с решение програмата по ал. 1 за текущата календарна година."
§ 5. се изменя така:
"Чл. 14. (1) Мерките по чл. 8 се осъществяват от министъра на културата, министъра на образованието и науката, министъра на земеделието и горите или от кмета на съответната община чрез предоставяне на еднократно финансово подпомагане на дете от държавно или общинско училище, класирано индивидуално на първо, второ или трето място на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание в областта на изкуството, науката и спорта, в размер до три пъти гарантирания минимален доход за страната.
(2) Мерките по чл. 8 за деца с изявени дарби в областта на спорта се осъществяват от председателя на Държавната агенция за младежта и спорта чрез предоставяне на еднократно финансово подпомагане в размер до три пъти гарантирания минимален доход за страната на дете от държавно спортно училище или на дете с физически или със сензорни увреждания от специално училище, класирано на първо, второ или трето място на международно състезание или държавно първенство. Резултатът от класирането се съгласува със съответната българска спортна федерация.
(3) Финансово подпомагане по ал. 1 и 2 се отпуска само за мерки, включени в програмата по чл. 11, ал. 1.
(4) Финансово подпомагане за мярка по чл. 8, избрана от детето, се отпуска еднократно за всяка календарна година."
§ 6. Създава се чл. 14а:
". (1) За осъществяване на мерките по чл. 8, т. 1 и 2 се представят следните документи:
1. искане за предоставяне на специална закрила съгласно чл. 13, ал. 2;
2. копие от удостоверението за раждане или лична карта на детето;
3. служебна бележка от организатора за включване в курс за обучение или за участие в пленер или лагер;
4. документи, удостоверяващи класиране на детето по чл. 14, ал. 1 или 2, в зависимост от органа, пред който се подава искането;
5. справка от организаторите за вида и стойността на дейностите по чл. 8, т. 1 и 2.
(2) За осъществяване на мерките по чл. 8, т. 3 се представят следните документи:
1. искане за предоставяне на специална закрила съгласно чл. 13, ал. 2;
2. копие от удостоверението за раждане или лична карта на детето;
3. покана за участие в национален или международен конкурс, олимпиада или състезание или документ, потвърждаващ участието;
4. документи, удостоверяващи класиране на детето по чл. 14, ал. 1 или 2, в зависимост от органа, пред който се подава искането."
§ 7. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 3 думите "чл. 3, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето" се заменят с "чл. 12".
2. В ал. 5 след думите "въз основа на" се добавя "подадено искане по чл. 13, ал. 2 и".
§ 8. се изменя така:
"Чл. 16. (1) Стипендия за стимулиране на деца с изявени дарби се отпуска от министъра на културата, министъра на образованието и науката или министъра на земеделието и горите на ученик от държавно училище в дневна форма на обучение, който е класиран индивидуално на първо, второ или трето място на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, включени в програмата по чл. 11, ал. 1.
(2) Стипендия за стимулиране на дете с изявени дарби в областта на спорта се отпуска от председателя на Държавната агенция за младежта и спорта на ученик от държавно спортно училище или на ученик с физически или със сензорни увреждания от специално училище, класиран на първо, второ или трето място на международно състезание или на първо място на финали на държавно първенство, включени в програмата по чл. 11, ал. 1. Резултатът от класирането се съгласува със съответната българска спортна федерация.
(3) Стипендия за стимулиране на деца с изявени дарби се отпуска от кмета на съответната община на ученик от общинско училище в дневна форма на обучение, който е класиран индивидуално на първо, второ или трето място на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, включени в програмата по чл. 11, ал. 1.
(4) Ученик има право да получава само една стипендия по реда на наредбата или на основание на закон или акт на Министерския съвет.
(5) Когато ученикът отговаря и на условията за получаване на друг вид стипендия, той попълва декларация, че ще получава само една стипендия по избор.
(6) Стипендията се отпуска от министъра на културата, министъра на образованието и науката, министъра на земеделието и горите или от кмета на община от началото на месеца, следващ месеца, през който е възникнало основанието за предоставянето й, и се изплаща от съответното училище за 12 месеца в размер 50 на сто от минималната работна заплата за страната.
(7) Стипендията за дете с изявени дарби в областта на спорта се отпуска от председателя на Държавната агенция за младежта и спорта за 12 месеца за резултати, постигнати през предходната година, описани в ал. 2, и се изплаща от съответното държавно училище в размер 50 на сто от минималната работна заплата за страната.
(8) Учениците губят правото си на стипендия, когато:
1. преустановят обучението си;
2. прекъснат или повторят учебната година с изключение на повтарящите поради болест;
3. имат наложено наказание съгласно чл. 139, ал. 1, т. 2, 3 или 4 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета."
§ 9. Създава се чл. 16а:
". (1) За предоставяне на стипендия за стимулиране на деца с изявени дарби се представят:
1. искане за предоставяне на специална закрила съгласно чл. 13, ал. 2;
2. копие от удостоверението за раждане или лична карта на детето;
3. документи, удостоверяващи класиране на детето по чл. 16, ал. 1, 2 или 3, в зависимост от органа, пред който се подава искането;
4. служебна бележка, удостоверяваща, че детето е ученик в дневна форма на обучение, издадена от училището, в което учи - при подаване на искане до министъра на културата, министъра на образованието и науката, министъра на земеделието и горите или до кмета на съответната община;
5. служебна бележка, удостоверяваща, че детето е ученик, издадена от училището, в което учи - при подаване на искане до председателя на Държавната агенция за младежта и спорта.
(2) Искането по чл. 16, ал. 1, 2 или 3 се подава в срок 3 месеца от възникването на основанието за предоставянето на стипендията."
§ 10. се изменя така:
"Чл. 17. (1) Специалната закрила на деца с изявени дарби се предоставя:
1. за мерките по чл. 8 и 10 - със заповед съответно на министъра на културата, министъра на образованието и науката, министъра на земеделието и горите или на председателя на Държавната агенция за младежта и спорта - за деца от държавни училища;
2. за мерките по чл. 8, чл. 9, т. 2 и чл. 10 - със заповед на кмета на общината - за деца от общински училища.
(2) Искането за предоставяне на закрила се разглежда в едномесечен срок от постъпването му."
§ 11. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Дневникът се води и съхранява от комисиите по чл. 18."
2. В ал. 3 след думите "Министерството на образованието и науката" се поставя запетая и се добавя "Министерството на земеделието и горите".
§ 12. се изменя така:
"Приложение № 1 към чл. 13, ал. 2
Array
§ 13. се изменя така:
"Приложение № 2 към чл. 19, ал. 1
Array
"
§ 14. Исканията, подадени по реда на наредбата до влизането в сила на постановлението, се довършват по досегашния ред.
§ 15. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив