Пазарът на бързи кредити продължава да расте

21.10.2024 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Сумата се одобрява в рамките на минути и на час. Става дума за малки суми, които не са от интерес на банките. Това е ниша, която има своето място и в нея има коректни кредитори
Пазарът на бързи кредити продължава да расте
Снимка: под лиценза на crative commons

Пазарът на бързи кредити продължава да расте. Очевидно хората имат нужда от такива кредити.

Това каза в интервю пред БНР Иван Стойков от портала за финансови консултации "Моите пари".

Сумата се одобрява в рамките на минути и на час. Става дума за малки суми, които не са от интерес на банките. Това е ниша, която има своето място и в нея има коректни кредитори. Хората, които прибягват към тази услуга обаче е добре да проверяват от кого вземат кредит, посочи финансовият консултант.

В БНБ има публичен регистър и всички институции, вписани в него, могат да бъдат проверени. Ако някой има съмнение, може поне оттам да започне проверката, поясни Стойков.

В омагьосан кръг попадаме в момента, в който за да покрием предходен кредит, се изисква теглене на нов, като така се стига до дългова спирала, коментира експертът.  

Според него хората, които се поддават на случайни "оферти", са притиснати от нуждата, имат спешна нужда от пари и не обръщат внимание на детайла кой им предлага услугата.

"Те просто имат нужда от незабавно финансиране, всичко останало остава на заден план."

Затова Стойков съветва домакинството първо да огледа добре разполагаемия си бюджет, кои са най-големите пера в него, достатъчно ли са доходите за покриване на разходите, къде биха могли да се направят ограничения или пък изцяло да се орежат разходи и едва тогава да се обмисли има ли нужда от кредит.

Около 3% са необслужваните кредити в цялата банкова система. При бързите кредити този процент може да е по-висок, изтъкна Иван Стойков в предаването "Преди всички".

"Пазарът на бързи кредити расте с доста добри темпове, което най-вероятно означава, че тези кредити се обслужват достатъчно редовно."

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 21.10   1097 г. – Първи кръстоносен поход: Кръстоносците предвождани от Годфрид дьо Буйон, Боемунд I Антиохийски и Раймон Тулузки започват Обсадата на Антиохия. 1520 г....