Правилник за възлагане на дейности в защитени територии, изключителна държавна собственост (отм. ДВ бр.49/2005)

МС

Държавен вестник брой: 49

Година: 2005

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 14.06.2005

Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С този правилник се определят условията и редът за планиране, възлагане и изпълнение на поддържащи, направляващи, регулиращи и възстановителни дейности в защитените територии, изключителна държавна собственост - национални паркове, резервати и поддържани резервати, включени в приложения № 1 и 2 от Закона за защитените територии.

Чл. 2.
(1) Дейностите, които се възлагат съгласно този правилник, се съобразяват с категорията, режима, плана за управление и устройствените и техническите планове и проекти на съответната защитена територия и са:
1. събиране на семенен материал;
2. производство на посадъчен материал;
3. залесяване и засаждане;
4. отглеждане на млади насаждения без материален добив;
5. защита от вредители и болести;
6. изграждане на противоерозионни съоръжения и рекултивация на нарушени терени;
7. разработване на устройствени и технически планове и проекти;
8. поддържащи и възстановителни дейности в горските насаждения;
9. противопожарни дейности;
10. регулиране на числеността на животинските видове;
11. научна, изследователска и просветна дейност;
12. строителство на сгради и съоръжения за нуждите на регионалните органи на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и за обслужване на посетителите;
13. доставка на стоки и услуги, необходими за обслужването на регионалните органи на МОСВ;
14. други дейности, разрешени от Закона за защитените територии и необходими за управлението, контрола и охраната на защитените територии.
(2) Предмет на възлагане на поръчка може да бъде една или няколко от дейностите по ал. 1 за цялата защитена територия или отделна нейна част.

Глава втора
ПЛАНИРАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ

Чл. 3.
(1) Регионалните органи на МОСВ разработват годишни проекти на планове за възлагане в приоритетен ред на дейности за съответната защитена територия.
(2) Проектите на планове по ал. 1 включват дейности от годишните планове на дирекциите на националните паркове.
(3) Проектите на планове по ал. 1 за всяка дейност включват:
1. кратко описание, цел и очаквани резултати;
2. очаквани разходи и приходи;
3. график за процедурите за възлагане и изпълнение.
(4) Проектите на плановете по ал. 1 се представят за съгласуване в отдели "Национална служба за защита на природата" и "Изпълнително бюро на национален фонд по опазване на околната среда" до 30 август на годината, предхождаща годината, за която се разработва планът.
(5) Проектите на планове по ал. 1 се внасят за разглеждане в комисията по инвестиционна политика на МОСВ.
(6) Проектите на планове по ал. 1 и протоколът от комисията по инвестиционна политика се утвърждават от министъра на околната среда и водите.

Чл. 4.
(1) Възлагане на дейности през текущата година извън утвърдените годишни планове за това се допуска в случаи на: пожари, каламитети и други природни бедствия или неотложни мерки, свързани с поддържане или възстановяване на популации, видове и местообитания.
(2) В случаите по ал. 1 директорите на регионалните органи внасят за съгласуване обосновано искане в отдели "Национална служба за защита на природата" и "Изпълнително бюро на национален фонд по опазване на околната среда".
(3) Искането по ал. 2 се разглежда и утвърждава по реда на чл. 3, ал. 5 и 6.

Глава трета
ПРОЦЕДУРИ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ

Чл. 5.
(1) Всички дейности се възлагат по реда на Закона за обществените поръчки.
(2) Възложители по смисъла на чл.4 от Закона за обществените поръчки са директорите на регионалните органи на МОСВ - дирекциите на националните паркове и регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ).

Чл. 6.
(1) В случаите, когато стойността на възлаганите дейности попада в обхвата на чл.7, ал. 1 от Закона за обществените поръчки, регионалните органи на МОСВ:
1. съгласуват с отдел "Национална служба за защита на природата" проекта на решението за откриване на процедура за възлагане по чл.22 от Закона за обществените поръчки и тръжната документация по чл.36, ал. 3 от същия закон, а проекта на договора - и с отдел "Изпълнително бюро на национален фонд по опазване на околната среда";
2. представят в отдел "Национална служба за защита на природата" копие от утвърдения от възложителя протокол от заседанието на комисията за оценка на офертите;
3. представят в отдели "Национална служба за защита на природата" и "Изпълнително бюро на национален фонд по опазване на околната среда" копие от сключения договор с избрания изпълнител.
(2) В случаите по ал. 1 по преценка на отдел "Национална служба за защита на природата" в работата на комисията за оценка на офертите може да участва като наблюдател представител на отдел "Национална служба за защита на природата".

Чл. 7.
(1) Поръчки със стойност под праговете, определени с чл.7, ал. 1 от Закона за обществените поръчки, се възлагат по реда на наредбата по чл.7, ал. 4 от същия закон.
(2) Отдели "Национална служба за защита на природата" и/или "Изпълнително бюро на национален фонд по опазване на околната среда" могат да изискват за съгласуване тръжната документация и проекта на договор при процедура по възлагане по ал. 1.

Чл. 8.
(1) В случаите, когато в резултат на осъществяване на дейност се добиват съпътстващо дървесина или други биологични ресурси и в предмета на поръчката се включва и тяхната продажба, възложителят задължително изисква в предложенията на потенциалните изпълнители на поръчката да се включва стойността на предлаганите приходи от продажбата.
(2) В случаите, когато в резултат на осъществяване на възложена дейност са добити съпътстващо дървесина или други биологични ресурси и в предмета на възложената поръчка не е включена тяхната продажба, директорът на съответната дирекция на национален парк или РИОСВ организират търг за продажба по реда на Закона за държавната собственост.
(3) Получените приходи по предходните алинеи се внасят в Националния фонд по опазване на околната среда към МОСВ в 20-дневен срок от постъпването им по сметката на съответната дирекция на национален парк или РИОСВ.

Глава четвърта
ОТЧИТАНЕ И КОНТРОЛ НА ДЕЙНОСТИТЕ

Чл. 9. Директорите на регионалните органи на МОСВ създават необходимата организация за финансов и оперативен вътрешен контрол по изпълнение на възложените дейности.

Чл. 10. Ежегодно до 30 януари директорите на регионалните органи представят в МОСВ, отдели "Национална служба за защита на природата" и "Изпълнително бюро на национален фонд по опазване на околната среда", отчет за изпълнението на плана за предходната година, който включва:
1. справка за сключените договори;
2. справка за изпълнените през годината възложени дейности по видове и постигнати резултати;
3. причини за неизпълнение на планирани дейности;
4. проблеми, възникнали при изпълнението на възложени дейности, и предложения за тяхното решаване;
5. отчет на приходите и разходите от възложените дейности за годината.

Чл. 11. Контролът по възлагане, управление и отчитане на дейностите в защитените територии се осъществява от отдели "Национална служба за защита на природата" и "Национален фонд по опазване на околната среда".

Чл. 12. Отдел "Национална служба за защита на природата" извършва периодично планирани или извънредни проверки за възлагането и изпълнението на дейности по чл. 2, ал. 1.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Проектът на годишния план за възлагане на дейности за 2000 г. се представя в МОСВ до 30 януари 2000 г.

§ 2. Цената на тръжната и конкурсната документация се определя от стойността на административните разходи по изготвянето й.

§ 3. Този правилник се издава на основание на чл.46, ал. 2 от Закона за защитените територии (ДВ, бр. 113 от 1998 г.).

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив