Правилник на Арбитражния съд към Агенцията по обществени поръчки (Отм. ДВ бр. 63/2006)

МС

Държавен вестник брой: 63

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 22.08.2006

Глава първа
ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Арбитражен съд

Чл. 1.
(1) С правилника се урежда редът за разглеждане и решаване на спорове по обществени поръчки, възложени на Арбитражния съд към Агенцията по обществени поръчки.
(2) Арбитражният съд е компетентен да разгледа и реши спора и когато седалището или местожителството на някоя от страните е извън Република България.

Основания за компетентността на Арбитражния съд

Чл. 2.
(1) Арбитражният съд разглежда и решава споровете, ако те са му възложени с арбитражно споразумение, по което страни са възложителят и всички кандидати в процедура по възлагане на обществена поръчка.
(2) Арбитражното споразумение трябва да бъде писмено. Арбитражно споразумение е налице и когато то се съдържа в одобрената от възложителя документация за участие в процедурата по обществена поръчка и в подадените от кандидатите оферти или заявления за участие, в писма, телеграми, рамково споразумение по чл.107 от Закона за обществените пръчки (ЗОП) или в други документи.
(3) Смята се, че има арбитражно споразумение и когато:
1. субект на обществената поръчка по смисъла на чл.6 ЗОП писмено или със заявление, отбелязано в протокола на арбитражното заседание, приеме спорът да бъде разгледан от Арбитражния съд, или
2. субект на обществената поръчка по смисъла на чл.6 ЗОП участва в арбитражното производство, без да оспорва компетентността на Арбитражния съд да разглежда спора.

Приложими процедурни правила

Чл. 3.
(1) Ако страните не уговорят друго, тяхното съгласие да възложат спора на Арбитражния съд към Агенцията по обществени поръчки означава и приемане на този правилник.
(2) Арбитражният съд прилага уговорените от страните правила относно разглеждането на делото, освен ако те противоречат на повелителни норми на приложимия за арбитража закон или на принципите на правилника.
(3) По въпроси, неуредени от Закона за обществените поръчки, Закона за международния търговски арбитраж, правилника или от споразумението на страните, арбитрите процедират съобразно своята разумна преценка, ръководейки се от естеството на арбитража и предмета на спора, като обезпечават във всеки случай равна възможност на всяка страна за защита.
(4) По дела, основани на арбитражно споразумение, се прилагат тези правила на правилника, които са в сила при започване на арбитражното производство, освен ако страните поискат да се приложат правилата, които са били в сила при сключване на арбитражното споразумение или са влезли в сила след започване на арбитражното производство.
(5) Ако страната не възрази незабавно писмено или в арбитражното заседание срещу нарушаване на процедурно правило по този член, счита се, че тя се е отказала от правото си да се позовава на това нарушение.

Глава втора
ИСК И ОТГОВОР НА ИСКА

Предявяване на иск

Чл. 4.
(1) Арбитражното производство започва с подаване на искова молба в Арбитражния съд.
(2) Исковата молба се смята подадена в деня, в който постъпи в секретариата на Арбитражния съд, а ако се изпраща по пощата - в деня, отбелязан в печата на пощенската служба в мястото на изпращането.

Съдържание на исковата молба

Чл. 5.
(1) Исковата молба съдържа:
1. пълното наименование на страните;
2. адрес на страните и телефон за контакти, а по възможност - и телефакс, телекс и адрес за електронни съобщения;
3. изложение на обстоятелствата и правните норми, на които ищецът основава своето искане, включително точна индивидуализация и дата на решението на възложителя, което е предмет на спора;
4. дата, на която ищецът е уведомен за решението на възложителя;
5. искането на ищеца;
6. доказателства в подкрепа на иска;
7. името на арбитъра и на резервния арбитър или молба арбитърът и резервният арбитър да бъдат определени от председателя на Арбитражния съд;
8. опис на документите, приложени към исковата молба;
9. документ за платена арбитражна такса;
10. подпис на ищеца.
(2) Ищците - чуждестранни лица, посочват в исковата молба и адрес за кореспонденция в Република България.
(3) Към исковата молба се прилагат: арбитражното споразумение (ако има подписано такова), съответно документите, в които то се съдържа, както и преписи от исковата молба и от писмените доказателства за всички страни в производството. Ако ищецът не разполага с някой от документите, в които се съдържа арбитражното споразумение, той трябва изрично да заяви това.
(4) Когато в исковата молба или в арбитражното споразумение не е посочен арбитър и/или резервен арбитър, те се определят от председателя на Арбитражния съд.
(5) Председателят на Арбитражния съд може да изготви образци на искови молби и на отговор на иска по дела от компетентността на Арбитражния съд, които служат за улеснение на страните.

Отстраняване на недостатъците на исковата молба

Чл. 6.
(1) Когато председателят на Арбитражния съд установи, че исковата молба не отговаря на изискванията на чл. 5, ал. 1, т. 1 - 5, 9 и 10 и ал. 2 или не са представени преписи от нея съобразно чл. 5, ал. 3, той уведомява ищеца да отстрани недостатъците в 7-дневен срок от уведомлението. До отстраняване на недостатъците в исковата молба делото се оставя без движение.
(2) Ако недостатъците не бъдат отстранени в определения по ал. 1 срок, исковата молба се връща с разпореждане на председателя на Арбитражния съд.

Съединяване на дела за съвместно разглеждане

Чл. 7.
(1) Председателят на Арбитражния съд следи служебно за постъпването на искови молби, с които се оспорва вече оспорено решение на възложителя.
(2) По-късно постъпилите искови молби се присъединяват от председателя на Арбитражния съд за съвместно разглеждане към най-рано постъпилата искова молба.
(3) Арбитражният съд уведомява всички ищци за съединяването на исковете им за разглеждане в едно производство.
(4) Когато ищците са повече от един, те посочват общ арбитър и резервен арбитър в 7-дневен срок от уведомлението на арбитражния съд по чл. 8, ал. 1, в което са посочени всички избрани от ищците арбитри. Ако в посочения срок ищците не изберат общ арбитър, той се определя от председателя на Арбитражния съд в 3-дневен срок.
(5) Встъпилите в делото кандидати съгласно чл.120, ал. 3 ЗОП не могат да избират арбитър и резервен арбитър.

Отговор на исковата молба

Чл. 8.
(1) След изтичането на срока по чл.120, ал. 2 ЗОП секретариатът на съда уведомява за постъпилите искови молби всички посочени в тях страни, като им изпраща преписи от исковите молби с приложенията им.
(2) При изпращане на документите по ал. 1 секретариатът уведомява посочените в исковата молба ответници, че те могат в 7-дневен срок от получаването им да подадат отговор на исковата молба с приложени към него доказателства.
(3) В срока по ал. 2 всички ответници съобщават името на избрания от тях арбитър и на резервния арбитър или предоставят на председателя на Арбитражния съд да ги определи.
(4) Ако ответниците не посочат арбитър в срока по ал. 2 или са посочили различни арбитри, арбитърът се определя от председателя на Арбитражния съд в 3-дневен срок от постъпването на отговори от всички ответници, съответно от изтичането на срока за отговор. По същия начин се процедира и при непосочване или липса на съгласие за резервен арбитър.
(5) В отговора на исковата молба възложителят задължително посочва наименованията и адресите на всички кандидати в процедурата по възлагане на обществената поръчка, както и дата на узнаване на оспореното решение.
(6) Неподаването на отговор не означава признание на иска.

Глава трета
КНИЖА, СЪОБЩЕНИЯ И ВРЪЧВАНЕ

Представяне на документите по делото

Чл. 9.
(1) Всички документи се представят в толкова екземпляра, колкото са страните, и два екземпляра за Арбитражния съд.
(2) Когато са съставени на чужд език, документите по ал. 1 се придружават с превод на български език.

Изпращане и връчване на документите

Чл. 10.
(1) Секретариатът на съда изпраща на страните всички отнасящи се до тях книжа, съобщения и призовки на посочените от тях адреси или на адресите на надлежно упълномощените техни представители.
(2) Исковата молба, отговорът на иска, арбитражните решения и определенията се изпращат препоръчано с обратна разписка. Призовките и другите съобщения могат да бъдат изпратени и чрез електронна поща или по телефакс.
(3) Документите по ал. 1 и 2 могат да бъдат връчени лично на страната или на неин представител срещу разписка.

Получаване на книжата, призовките и съобщенията

Чл. 11.
(1) Книжата, съобщенията или призовките се смятат за получени, ако са изпратени до посочения в документите за участие в обществената поръчка пощенски адрес с препоръчано писмо, по телефакс, по електронна поща или с каквото и да е друго средство, което удостоверява изпращането им.
(2) Алинея 1 не се прилага, когато страната изрично е посочила друг адрес за призоваване и получаване на книжа в арбитражното производство.
(3) Документът по ал. 1 се смята получен и когато получателят е отказал или не се е явил в пощенската служба да го получи, ако тя удостовери това.
(4) При изпращане по пощата за дата на получаване се счита датата, на която получателят е получил писмото, съответно е бил поканен да получи документа, и е отказал или не се е явил да го получи.
(5) При изпращане по електронна поща или по телефакс за дата на получаване се счита датата на успешното изпращане на документа. Изпращането се удостоверява писмено от секретариата на Арбитражния съд. В тези случаи към делото се прилага и разпечатка от информационната система на Арбитражния съд, съответно от потвърждението за получаване на факса.
(6) Сроковете за процесуални действия на страните започват да текат от датата, на която адресатът е получил или се счита, че е получил съобщението съгласно ал. 4 и 5. Ако последният ден на срока изтича в неработен ден, срокът изтича в първия работен ден.

Глава четвърта
РЕШАВАЩ ОРГАН

Състав на решаващия орган

Чл. 12.
(1) Арбитражният съд разглежда и решава възложените му спорове чрез решаващ орган, който може да се състои от един арбитър или от трима арбитри.
(2) Страните могат да посочат за арбитър всяко лице, което:
1. е пълнолетен български гражданин;
2. не е осъждано;
3. има най-малко 5 години юридически стаж.
(3) В случаите по чл.121, ал. 3, изречение трето, чл.121, ал. 4, изречение второ и чл.121, ал. 5 ЗОП председателят на Арбитражния съд не може да определя за арбитър, съответно за председател на арбитражния състав:
1. адвокат, спрямо когото с влязло в сила решение е наложено дисциплинарно наказание по Закона за адвокатурата или съответно приложимия чужд закон, освен ако лицето е реабилитирано;
2. лице, което е било член на управителен или контролен орган на търговец, обявен в несъстоятелност, ако са останали неудовлетворени кредитори.
(4) Съответните лица представят декларация пред председателя на Арбитражния съд за липсата на обстоятелства по ал. 3.
(5) Съставът на решаващия орган може да бъде определен и с арбитражното споразумение.
(6) Председателят на Арбитражния съд може да предложи на страните да се съгласят делото да бъде разгледано и решено от един арбитър, който страните да определят по взаимно съгласие или да предоставят на председателя на Арбитражния съд да го определи.

Един арбитър

Чл. 13. По съгласие на страните делото може да бъде разгледано и решено от един арбитър. В този случай те избират и резервен арбитър. Ако страните не могат да постигнат съгласие относно избора, арбитърът и резервният арбитър се определят от председателя на Арбитражния съд.

Състав от арбитри

Чл. 14.
(1) След определянето на арбитри на страните по реда на чл. 5, ал. 1 и 4, чл. 7, ал. 4 и чл. 8, ал. 3 и 4 същите арбитри избират председателя на решаващия орган в 7-дневен срок от съобщението за избирането им.
(2) Ако арбитрите на страните не изберат председателя на решаващия орган в срока по ал. 1, той се определя от председателя на Арбитражния съд в 3-дневен срок.
(3) Решението на председателя на Арбитражния съд по ал. 2 е окончателно.
(4) В 3-дневен срок от конституирането на решаващия орган арбитрите избират докладчик по делото. Ако докладчик не бъде избран в този срок, докладчик е председателят на арбитражния състав.

Процедура за определяне на арбитър при невъзможност или бездействие на председателя на Арбитражния съд

Чл. 15.
(1) Ако председателят на Арбитражния съд е в обективна невъзможност да определи арбитър, арбитърът се определя от лицето, определено по реда на чл.4, ал. 6 от устава на Арбитражния съд към Агенцията по обществени поръчки.
(2) Ако липсва упълномощаване съгласно чл.4 , ал. 6 от устава на Арбитражния съд към Агенцията по обществени поръчки или председателят не назначи арбитър в 30-дневен срок от възникване на основание за това, всяка от страните в арбитражното производство може да поиска от изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки определянето на арбитър по реда на ал. 3 и 4.
(3) При постъпване на искане по ал. 2 изпълнителният директор на Агенцията по обществени поръчки поканва всеки от ищците, съответно от ответниците, в 3-дневен срок да посочат до 3 лица, които са съгласни да бъдат назначени като арбитри, и да представят декларации по чл. 17, ал. 2 на посочените от тях лица.
(4) В 3-дневен срок след изтичането на срока по ал. 3 арбитърът се определя чрез жребий между лицата, посочени от ищците, съответно от ответниците, които са заявили съгласие да бъдат назначени за арбитри и са представили декларации по чл. 17, ал. 2. Жребият се провежда в присъствието на страните.

Заместване на арбитър

Чл. 16.
(1) Ако арбитърът не приеме избора, почине, бъде възпрепятстван да изпълнява или не изпълнява задълженията си повече от 15 дни, той се замества от резервния арбитър. Същото важи, когато арбитърът бъде внезапно възпрепятстван да участва в насроченото заседание. Резервният арбитър продължава делото до окончателното му приключване.
(2) При условията на ал. 1 председателят на решаващия орган се заменя по реда, по който е бил избран.
(3) Ако и спрямо резервния арбитър настъпят обстоятелствата по ал. 1, страната, която го е посочила, се поканва да посочи друг арбитър и резервен арбитър.
(4) Ако е необходимо и след като вземе мнението на страните, решаващият орган в случаите по ал. 1 - 3 може отново да разгледа въпросите, които са били разгледани на заседанията по делото, проведени преди замяната.

Отвод на арбитър

Чл. 17.
(1) Всеки арбитър трябва да бъде безпристрастен и независим от страните към момента на приемането от негова страна на определянето му като арбитър и да остане независим и безпристрастен през цялото арбитражно производство.
(2) Когато едно лице е предложено да бъде арбитър, то посочва всички обстоятелства, които могат да породят основателни съмнения относно неговата безпристрастност или независимост, като представи в секретариата на съда подписана лично от него декларация. Арбитърът има това задължение до приключването на арбитражното производство.
(3) Съмненията по ал. 2 могат да бъдат счетени за основателни, ако разумно и информирано трето лице би стигнало до извода, че има вероятност арбитърът да бъде повлиян от фактори, различни от изложените по делото доводи на страните.
(4) Съмненията се считат за основателни, когато:
1. е налице идентичност между страна и арбитър, ако арбитърът е представител на страна по делото или ако арбитърът има икономически или личен интерес по въпрос от предмета на делото;
2. арбитърът участва в адвокатски съдружия и адвокатски дружества по Закона за адвокатурата, на които страната е възложила своята защита по делото;
3. арбитърът е страна по договор за постоянна работа по чл.77 от Закона за адвокатурата с адвокат или с адвокатско дружество, на които страната е възложила своята защита по делото.
(5) Лицата, предложени за арбитри, са длъжни да разкрият обстоятелствата по ал. 2, независимо от това дали считат възможните съмнения за своята безпристрастност или независимост за основателни.
(6) Всяка страна има право да направи отвод на арбитъра и на председателя на решаващия орган, ако се съмнява в тяхната безпристрастност и ако съществуват данни, че те пряко или косвено са заинтересувани от изхода на делото.
(7) При наличие на обстоятелствата по ал. 4 арбитърът или решаващият орган са длъжни да си направят отвод.

Процедура за отвода

Чл. 18.
(1) Отвод на арбитър може да се направи не по-късно от 7 дни, след като страната е узнала за образуването на решаващия орган или след като е научила за обстоятелствата, които дават основание за отвода.
(2) Отвод не може да бъде правен, след като арбитражният състав е постановил определение, с което делото е обявено за изяснено от фактическа и правна страна и решаващият орган е пристъпил към постановяване на решение. Искането за отвод не е основание за отмяна на определението на арбитражния състав по предходното изречение.
(3) Искането за отвод се прави писмено до Арбитражния съд, като се посочват основанията и доказателствата за това.
(4) Ако арбитърът не се отведе и насрещната страна не се съгласи с отвода, по отвода се произнася председателят на Арбитражния съд.
(5) Ако насрещната страна се съгласи с отвода или той бъде уважен, новият арбитър или председателят на решаващия орган се посочва или избира в съответствие с разпоредбите на правилника.

Отвод на вещо лице и преводач

Чл. 19. На основанията по чл. 17, ал. 2 може да се направи отвод на вещо лице или преводач. По отвода окончателно се произнася решаващият орган.

Глава пета
РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЛОТО

Подготовка за разглеждане на делото

Чл. 20.
(1) Решаващият орган проверява подготвено ли е делото за разглеждане и взема мерки за изясняване на обстоятелствата по делото и попълването му с доказателства с цел то да бъде бързо, икономично и правилно решено. За тази цел делото може да бъде внесено в подготвително заседание без призоваване на страните, като те се уведомяват от решаващия орган за взетите мерки и за сроковете за тяхното изпълнение.
(2) Арбитърът или председателят на решаващия орган може да даде на секретариата на съда отделни нареждания по подготовката на делото. Той насрочва делото и възлага на секретариата призоваването на страните, свидетелите, вещите лица и преводачите.

Място за провеждане на заседанията на съда

Чл. 21.
(1) Заседанията на съда се провеждат в София.
(2) При необходимост по искане на страните решаващият орган може да проведе заседанията си и в друго населено място, като разноските в този случай се авансират от страната, която е поискала заседанието да се състои на друго място.

Призоваване на заседание

Чл. 22.
(1) На страните се изпращат призовки, в които се посочват датата, часът и мястото на заседанието. Призовките и съобщенията се връчват не по-късно от 7 дни от датата на провеждане на заседанието.
(2) Със съгласие на страните този срок може да бъде намален.

Език на разглеждане на делата

Чл. 23. Разглеждането на делото се извършва на български език, но ако една от страните е със седалище или местожителство в чужбина, те могат да се споразумеят да бъде използван друг език. Споразумението трябва да се постигне преди образуване на решаващия орган. Той назначава за страната, която не владее български език, преводач. Възнаграждението на преводача е за сметка на тази страна независимо от изхода на делото.

Разглеждане на делото

Чл. 24.
(1) Делото се разглежда в заседание, на което страните могат да участват лично или чрез надлежно овластени представители. Представителите могат да бъдат и чужди граждани, когато седалището или местожителството на страната е в чужбина.
(2) Делото се разглежда при закрити врата. С разрешение на решаващия орган и при съгласие на страните на заседанието могат да присъстват и лица, които не участват в делото.
(3) По съгласие на страните делото може да бъде разгледано и решено, без те да се призовават на заседание, само въз основа на представени от тях писмени доказателства и писмени становища. Решаващият орган може да призове страните на заседание, ако намери, че делото се нуждае от допълнително изясняване.
(4) Делото се разглежда без призоваване на страните, ако ответниците в отговора на исковата молба са заявили, че признават иска.

Неявяване на страна

Чл. 25.
(1) Неявяването на страна, надлежно известена за времето и мястото на арбитражното заседание, не е основание за отлагане на делото.
(2) Решаващият орган отлага делото само ако страната и нейният пълномощник не могат да се явят поради препятствие, което страната не може да отстрани.
(3) Всяка страна може да поиска делото да се разгледа в нейно отсъствие.

Възражение за некомпетентност

Чл. 26.
(1) Решаващият орган проверява дали разглеждането на делото е от компетентността на Арбитражния съд.
(2) Решаващият орган се произнася относно компетентността на Арбитражния съд и когато тя се оспорва поради липса или недействителност на арбитражното споразумение.
(3) Възражението за некомпетентност на Арбитражния съд трябва да е направено най-късно в срока за отговор на исковата молба. То може да бъде направено и от страната, която е избрала или е участвала в избора на арбитър.
(4) Когато бъде поставен въпрос извън компетентността на Арбитражния съд, възражението за некомпетентност трябва да бъде направено веднага.
(5) Решаващият орган може да уважи и направено по-късно възражение за некомпетентност, ако има уважителна причина за закъснението.
(6) По възражението за некомпетентност решаващият орган се произнася с определение, преди да навлезе в разглеждане на делото по същество, освен ако разрешаването на спора относно компетентността е обусловено от разрешаването на спора по съществото на делото.
(7) Ако решаващият орган отхвърли възражението за некомпетентност, арбитражното производство се провежда, въпреки че ответникът отказва или се въздържа да вземе участие в него.

Обезпечаване на иска

Чл. 27.
(1) Ако страните не са уговорили друго, Арбитражният съд може по искане на една от тях да задължи другата страна да вземе подходящи мерки за обезпечаване правата на молителя. Обезпечителните мерки не могат да засягат трети лица. При допускане на тези мерки Арбитражният съд може да определи гаранция, която молителят да представи.
(2) Предявените или бъдещите искове по чл.120, ал. 1 ЗОП могат да бъдат обезпечавани чрез спиране на изпълнението от районния съд на оспореното решение на възложителя.

Доказателства

Чл. 28.
(1) Всяка страна трябва да докаже обстоятелствата, на които основава своя иск или възражения.
(2) С оглед на обстоятелствата по делото решаващият орган може да приеме за доказани фактите, относно които страната е създала пречки за събиране на допуснати от него доказателства.
(3) Страната може да представи писмените доказателства в оригинал или заверено от нея копие. Решаващият орган има право да поиска превод на тези доказателства на друг език, когато това е в интерес на разглеждането на делото. Представените от едната страна писмени доказателства се връчват на другата страна своевременно.
(4) Проверка на доказателствата се извършва по ред, установен от решаващия орган. Той може да възложи тази проверка на един от арбитрите. За проверката на стоки и вещи, както и за оглед страните се уведомяват своевременно.
(5) Арбитрите преценяват доказателствата по свое свободно убеждение.
(6) Когато страна в производството изрично е заявила, че представени от нея доказателства съдържат конфиденциална информация, председателят на решаващия състав може да разпореди вземането на подходящи мерки за опазване на конфиденциалността на информацията.

Събиране на доказателства

Чл. 29.
(1) Решаващият орган може да разпореди на страните да предоставят на вещите лица необходимите сведения или да им осигурят достъп за проверка на документи, стоки или други вещи, когато това е необходимо за изготвяне на заключението. Той може по искане на всяка от страните или по свой почин да задължи вещото лице, след като представи своето заключение, да участва в заседание, за да даде пояснения. По искане на страните могат да се назначават и други вещи лица, за да дадат заключение по спорния въпрос.
(2) Разноските за събиране на доказателства се внасят предварително от страната, поискала събирането им.
(3) Свидетели могат да бъдат разпитвани при довеждане от поискалата ги страна и по преценка на решаващия състав, ако страната, която ги е посочила, е изяснила какви обстоятелства ще бъдат установявани чрез разпита на свидетелите.

Съдействие на държавен съд

Чл. 30. Решаващият орган или заинтересуваната страна с негово съгласие може да поиска от компетентния съд в страната или в чужбина да събере някои доказателства, необходими за делото.

Изменение на основанието на иска

Чл. 31. Ищецът и лицата, встъпили в делото съгласно чл.120, ал. 3 ЗОП могат да навеждат нови основания за отмяна на оспорваното решение на възложителя и без съгласието на ответниците до приключване на устните състезания. Решаващият орган може да откаже да допусне за разглеждане новите основания, ако допускането им би затруднило неоправдано защитата на ответниците или своевременното решаване на делото.

Срокове за разглеждане на делото

Чл. 32.
(1) В 5-дневен срок след изтичането на срока за отговор в закрито заседание решаващият орган се произнася по допускане на посочените и представените от страните доказателства и насрочва делото за след 15 дни.
(2) Сроковете по ал. 1 се прилагат и при отлагане на делото.
(3) Решаващият състав може по искане на някоя от страните да удължи срока за насрочване на делото по ал. 1, ако установи фактическа или правна сложност на делото или ако събирането или проверката на доказателствата изискват продължително време.

Отлагане на делото и спиране на производството

Чл. 33.
(1) По молба на страните или по негов почин решаващият орган с определение отлага делото за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 15 дни, или го спира за срок не по-дълъг от 3 месеца.
(2) Спряното по съгласие на страните дело се прекратява, ако до изтичането на срока на спирането никоя от страните не е поискала възобновяването му.
(3) Спиране на делото по съгласие на страните се допуска само веднъж в течение на производството.

Протокол

Чл. 34.
(1) За арбитражното заседание се съставя протокол от секретар-стенограф, назначен от решаващия орган. Протоколът се подписва от арбитъра или от председателя на състава, както и от секретар-стенографа.
(2) По молба на страната, подадена в 3-дневен срок от изготвянето на протокола, той може да бъде поправен или допълнен, ако в него са допуснати грешка или пропуск.
(3) На страните се изпращат заверени от секретариата на Арбитражния съд преписи от протокола.

Глава шеста
ЗАВЪРШВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО

Решение

Чл. 35.
(1) Арбитражното производство завършва с постановяване на решение, когато няма пречки делото да се реши по същество.
(2) Решение се постановява не само при признание на иска, но и при отказ на някой от ищците от иска.

Постановяване на решението

Чл. 36.
(1) Когато решаващият орган намери, че всички обстоятелства, свързани със спора, са напълно изяснени, той обявява състезанието за приключено и пристъпва към постановяване на решението.
(2) Решението се взема след тайно съвещание с мнозинство от членовете на решаващия орган. Председателят гласува последен. Ако не може да се образува мнозинство, решението се постановява от председателя.
(3) Решението трябва да бъде мотивирано.
(4) Решението се изготвя от докладчика на български език и се подписва от председателя и членовете на решаващия орган. Ако един от арбитрите не може или откаже да подпише арбитражното решение, председателят на решаващия орган удостоверява това със своя подпис върху решението с посочване на причините.
(5) Арбитърът, който остава на особено мнение, го изготвя писмено в кратък срок. То се прилага към решението. Неизпълнението на тази разпоредба няма правен ефект по отношение на решението.
(6) Когато делото се решава от един арбитър, решението се изготвя и подписва от него.
(7) Решаващият орган възобновява за разглеждане делото, когато се установи, че:
1. правото на някоя от страните да бъде изслушана е било нарушено;
2. една от страните по независещи от нея причини не е могла да се яви, както и да уведоми Арбитражния съд за тази невъзможност;
3. са поискани доказателства, които е следвало да бъдат събрани.
(8) Арбитражното решение е окончателно.

Съдържание на решението

Чл. 37. Решението съдържа:
1. наименование на съда;
2. дата и място на постановяване на решението;
3. имената на арбитрите;
4. наименование на страните;
5. предмет на спора и кратко изложение на обстоятелствата по делото;
6. диспозитив на решението, включително възлагане на разноските по делото;
7. мотиви на решението;
8. подписи на арбитрите.

Обявяване на решението

Чл. 38.
(1) Решението се обявява непосредствено след завършване разглеждането на делото или в 7-дневен срок след последното заседание.
(2) В случаите по чл. 32, ал. 3 председателят на Арбитражния съд може при нужда да продължи срока по ал. 1.
(3) Решението се вписва в книгата на решенията, която е на разположение на страните и техните представители.

Препис от решението

Чл. 39.
(1) Препис от решението се връчва на страните.
(2) Преписите и преводите се заверяват от секретаря на съда с неговия подпис и с печата на Арбитражния съд.
(3) Преписи от решението се връчват на страните след заплащане на арбитражните разноски.

Поправка и тълкуване на решението

Чл. 40.
(1) Решаващият орган по искане на всяка от страните или по свой почин може да поправи решението относно пресмятането, написването или друга явна фактическа грешка, която е допуснал. За исканата поправка другата страна се уведомява от молителя. Ако решаващият орган действа по свой почин, той уведомява и страните.
(2) Всяка страна, след като уведоми другата, може да поиска от решаващия орган тълкуване или поправка на решението.
(3) Искането за тълкуване се прави в срок 7 дни след получаване на решението.
(4) По поправката и тълкуването на решението решаващият орган изслушва страните или им дава възможност да представят в определен от него срок писмените си становища. Той се произнася по искането за поправката и тълкуването в 7-дневен срок от искането.
(5) Поправката на решението в частта относно арбитражните разноски се прави с определение при спазване изискванията на ал. 1, 2 и 3.
(6) Поправката и тълкуването стават част от решението.

Допълнително решение

Чл. 41. Решаващият орган по искане на страните може да постанови допълнително решение по искания, по които не се е произнесъл, ако допълнителното решение може да съществува наред с допълваното решение, без да го засяга. Страната, която иска допълването, трябва да уведоми другата страна за направеното от нея искане в 30-дневен срок от получаване на решението. Когато искането е основателно, решаващият орган постановява допълнително решение при спазване съответно на разпоредбата на чл. 40, ал. 4.

Действие на решението

Чл. 42. Арбитражното решение е задължително за страните.

Завършване на производството с определение

Чл. 43.
(1) Ако по делото не може да се постанови решение, арбитражното производство се прекратява с определение.
(2) Определение за прекратяване на производството се постановява:
1. при отказ или оттегляне на иска от всички ищци;
2. при липса на други предпоставки, необходими за разглеждане и решаване на делото по същество.
(3) Ако решаващият орган още не е образуван по установения ред, прекратяване на арбитражното производство се постановява с разпореждане на председателя на Арбитражния съд.

Съхраняване на делата и решенията

Чл. 44. Секретариатът на съда съхранява приключените дела в течение на 10 години от обявяване на решенията и определенията по тях. След изтичането на този срок делата се унищожават с изключение на решенията и мотивите към тях.

Глава седма
ТАКСИ, РАЗНОСКИ И КАРТОТЕКА

Арбитражни такси и разноски

Чл. 45.
(1) Арбитражните такси се определят в съответствие с Тарифата за арбитражните такси по дела, които се разглеждат от Арбитражния съд към Агенцията по обществени поръчки.
(2) След конституирането си решаващият орган извършва повторна проверка дали арбитражните такси по делото са внесени в размера съгласно ал. 1. Ако са внесени в по-малък размер, решаващият орган задължава ищеца, съответно ищците, да внесат дължимия остатък в 7-дневен срок. При невнасяне на таксите в срок делото по иска на ищеца, неплатил дължимата от него арбитражна такса, се прекратява. Ако арбитражните такси са внесени в по-голям размер от дължимия, надвнесеното се връща на ищеца, съответно на ищците.
(3) Ако страните не са уговорили друго, арбитражната такса и разноските на Арбитражния съд се присъждат в тежест на страната, срещу която е постановено решението.
(4) Страната, в полза на която е постановено решението, може да иска да й бъдат присъдени нормалните разходи, които тя е направила за своята защита. Тези разходи тя трябва да докаже пред Арбитражния съд.
(5) Когато ищците или ответниците са повече от един, разноските се възлагат върху тях поравно.
(6) Решаващият орган може да задължи страната, която иска да бъдат събрани доказателства, да внесе депозит за разноски за събиране на исканите доказателства. Действия, за които не е внесен депозит, не се извършват.
(7) Решаващият орган определя възнагражденията на преводачите, секретар-стенографа и вещите лица, както и техните дневни и пътни пари.
(8) Възнагражденията на арбитрите се определят по реда на чл.6 от Устава на Арбитражния съд към Агенцията по обществени поръчки.
(9) Независимо от евентуалното заместване на арбитри възнаграждението по делото се получава от арбитрите, участвали в постановяване на арбитражното решение.

Оповестяване на практиката на Арбитражния съд

Чл. 46.
(1) Практиката на Арбитражния съд се оповестява на страницата на Агенцията по обществени поръчки в интернет при условия и по ред, определени от председателя на Арбитражния съд.
(2) Секретарите на съда по указание на председателя на Арбитражния съд водят картотека на решенията, в която се вписват извадки от мотивите на решенията, които имат принципно значение.
(3) Картотеката е достъпна за всички интересуващи се.
(4) Председателят на съда може да разреши да се публикуват в периодичния печат и в отделни сборници решенията и определенията на Арбитражния съд. Председателят на съда може по своя преценка да изключи от публикуване определени данни от решенията.
(5) Копия от решенията на Арбитражния съд се изпращат в електронен вид на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Правилникът се приема на основание чл.20, ал. 2 от Закона за обществените поръчки.

§ 2. Правилникът влиза в сила от 1 октомври 2004 г.

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив