Приложение № 1 за 2004 г. към Споразумението между правителството на Република България и правителството на Конфедерация Швейцария за техническо сътрудничество

МИ

Държавен вестник брой: 73

Година: 2004

Орган на издаване: МИ

Дата на обнародване: 30.08.2004

А. Проекти, свързани с гражданско участие

1. Подкрепа за асоциации и партньорства - Етап V
Продължителност: 01.01.2003 - 31.12.2005 г.
Стойност: 1 900 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер 7F.00120.04/05
1.1. Подкрепа за асоциация "Болкан Асист" (БА) (София), асоциация, основана през юни 2000 г. за стимулиране на гражданската инициатива. Швейцария отпуска финансова помощ с цел:
i) да допринесе за укрепване на БА като независима българска асоциация;
ii) да подобри изпълнението на дейностите на БА чрез оказване на подкрепа и насърчаване на гражданската активност;
iii) да осъществи проекти, кандидатстващи за финансиране;
iv) да осъществи проекти по инициатива на гражданите и неправителствените организации; и
v) да насърчава БА за увеличаване на нейната платежоспособна членска маса, с оглед приобщаване на асоциацията в българското общество.
1.2. Подкрепа за 3 старопланински асоциации (Габрово); а именно: Регионална асоциация на болниците, Регионално сдружение на общините (съвместно с Фондацията за реформи в местното самоуправление) и Регионална туристическа асоциация. Трите сдружения са учредени в периода 1996 - 1997 г. по инициатива на швейцарски и български граждани. Финансовата помощ на Швейцария има за цел:
i) да допринесе за утвърждаването на всяка една асоциация като независима организация с идеална цел, която е общественополезна и служи на интересите на обществото;
ii) да им даде възможност да изпълняват дейности и проекти, които се считат за уместни и полезни за населението. Партньорите от българска страна са: общини, болници, местни туристически асоциации, училища и други неправителствени организации в Антоново, Априлци, Дряново, Елена, Етрополе, Габрово, Летница, Ловеч, Луковит, Севлиево, Тетевен, Троян, Трявна и Ябланица. Партньорите от швейцарска страна са: общини, лечебни заведения, училища и други организации в Berner Oberland (Biel, Brienz, Frutigen, Interlaken, Kandersteg, Ostermundigen, Thun и Zweisimmen).
1.3. Партньорства между швейцарски и българските общини и институции. Швейцарските и българските общини и институции, които установяват контакти и се договарят да си сътрудничат с партньорски институции в България, могат да мобилизират федерални ресурси за осъществяване на дейности в секторите, които са приоритетни за техните партньорства. Сдружение "Болкан Асист"и трите посочени старопланински асоциации подкрепят и съдействат за реализирането на следните партньорства: Thun - Габрово; Brienz - Трявна; Zweisimmen - Априлци; Ostermundigen/Kandersteg - Троян; Biel - Севлиево. В зависимост от възможностите може да се разгледат и други партньорства.

2. Общински форуми Продължителност: 01.04.2002 - 31.12.2004 г.
Стойност: 3 440 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-01150.03
Помощ за организацията на гражданските форуми. Тази помощ представлява продължение на дейностите, започнати през 2000 г. (7F-01150.01/02), включително финансова помощ за проекти (7F-00120.04). Основната цел на проекта е да се стимулира гражданското участие и да се мобилизират ресурсите и инициативите за развитие на общините, за да се утвърди по-плуралистична визия и многоаспектна стратегия чрез публични граждански изяви (форум). Въз основа на форумите се формулират проекти, съответстващи на потребностите на общините. Два пъти годишно общините и неправителствените организации от различни области на България получават покана да изразят своя интерес за провеждане на поредица форуми. Избраните общини и неправителствени организации ще получат мениджърска и финансова подкрепа при организиране на сесии в рамките на форума и финансиране на проекти.
Български партньори (с текущи дейности): общините Троян, Ловеч и Ябланица от областите Ловеч; община Дряново от област Габрово; общините Свищов и Павликени от област Велико Търново; общините Търговище, Попово и Антоново от област Търговище; общините Цар Калоян и Разград от област Разград, община Нови Пазар от област Шумен, район "Изгрев" със Сдружение "Агенция за устойчиво развитие и евроинтеграция - Екозона", София. Избрани са 10 сдружения и общини за провеждане на форуми през 2004 г. в рамките на програмата. Възможно е други общини, общности и неправителствени организации да се включат след 2004 г. Програмата се осъществява със съдействието на различни български консултанти и подкрепата на асоциация "Болкан Асист" и Фондацията за реформи в местното самоуправление. Швейцарски партньори: Syntropie и Tulum LTD, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

Б. Проекти, свързани с управлението на устойчиви природни ресурси

3. Устойчиво селско стопанство в региона Централен Балкан (Биоселена)
Продължителност: 01.01.2000 - 30.04.2004
Стойност: 1 560 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F.00119.02
Целта на проекта е да съдейства за повишаване ефективността на селскостопанското производство в региона на реализиране на проекта чрез прилагане на методи на биологично земеделие, които биха допринесли за дългосрочно устойчиво развитие на селското стопанство. Основните подходи са насочени към:
i) разработване на концепция за оползотворяване на ресурсите в съответствие с потребностите от опазване на околната среда;
ii) стимулиране на методите на биологично производство чрез разпространение на информацията, публикуване на специализирана литература, обучение, демонстрации на място, консултации от швейцарски и български експерти;
iii) съдействие при мобилизиране на кредити, използвани за различни инвестиции в производствени мощности;
iv) подкрепа на регионалния маркетинг на селскостопанското производство чрез провеждане на маркетингови проучвания и прилагане на маркетингови стратегии.
В процес на планиране е последващата фаза на проекта.
Български партньори: Фондация за биологично земеделие "Биоселена", Кооперация "Био България", неправителствени организации, общини в Балканския централен регион, държавни изследователски институти и частни земеделски производители в тези общини. Швейцарски партньори: Изследователски институт по биологично селско стопанство (FiBL), Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

4. Проект за опазване на редки породи (RIB)
Продължителност: 1.07.2001 - 30.06.2004 г.
Стойност: 390 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F.01757.01
Проектът е насочен към опазване на разнообразието от редки породи животни в България. В тази връзка проектът ще допринесе за запазване на четири породи, застрашени от изчезване (каракачанска овца, медночервена шуменска овца, българско сиво говедо и родопско късорого говедо), чрез осигуряване на икономически целесъобразни методи на животновъдство, предназначени за земеделските производители и собствениците на добитък. Дейностите по проекта включват:
i) изготвяне и одобрение на характеристиките на породите;
ii) идентифициране и маркиране на животните, принадлежащи към 4-те целеви породи;
iii) съдействие на собствениците на добитък да получат достъп до САПАРД и субсидии от Държавен фонд "Селско стопанство";
iv) помощ при учредяване и развитие на дружества на животновъдни ферми. Проектът се реализира от Фондация за биологично земеделие "Биоселена".
Български партньори: Министерство на земеделието и горите, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Швейцарски партньори: Мрежа за постоянен обмен и развитие (REDD), Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

5. Селкостопанска програма в Белене (Белене)
Продължителност: 01.01.2001 - 31.12.2004 г.
Стойност: 470 000 швейцарски франка - финансови помощи: 100 000 (Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество - SDC) + 370 000 (Caritas - Switzerland)
Швейцарски идентификационен номер: 7F.00123.03
Проектът е предназначен за земеделските производители в региона на Белене. Отпусната е финансова помощ за учредяване на Център за услуги като алтернатива на бившите кооперации. Центърът за услуги осигурява на земеделските производители достъп до машини и оборудване, консултантски услуги и обучение. Швейцарският принос (формиран съвместно от правителството и от Caritas CH) е предназначен за закупуване на оборудване и създаване на ноу-хау на центъра за услуги.
Български партньори: община Белене, Католическа епархия Русе, Caritas Русе. Швейцарски партньори: Caritas Швейцария, Люцерн; Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

6. Българо-швейцарска програма за опазване на биологичното разнообразие - Етап III (БШПОБР III)
Продължителност: 01.07.2001 - 30.06.2004 г.
Стойност: 2 650 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F.0014.04
Общата цел на програмата е да съдейства на българското правителство при прилагане на приоритетните мерки, предвидени в Националната стратегия за опазване на биологичното разнообразие, както и при спазване на изискванията съгласно няколко международни спогодби – Конвенция за биологичното разнообразие, Рамсарска конвенция. БШПОБР има следните цели:
i) ефективно и устойчиво управление на защитените територии;
ii) насърчаване на устойчивото използване на природните ресурси;
iii) повишавана на общественото съзнание за опазване на видовете, естествената им среда и земите. БШПОБР осъществява дейности в следните географски области: Добруджа, блатистите местности около Бургас, природен парк "Странджа", Източнородопски масив.
Стратегическата цел на БШПОБР е да насърчава опазването на биологичното разнообразие и устойчивото използване на природните ресурси в посочените области посредством ефективни форми на сътрудничество между държавни институции и гражданско общество. Програмата се ръководи от българската фондация "Биоразнообразие".
Български партньори: Министерство на околната среда и водите, неправителствени организации, работещи в областта на опазване на природата. Швейцарски партньори: Pro Natura в сътрудничество с SVS – BirdLife, Швейцария, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

7. Проект Национален парк "Пирин" (Пирин)
Продължителност: 01.01.2002 - 30.06.2004 г.
Стойност: 770 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00125.02
Вторият етап от проекта се състои в оказване на подкрепа на Министерството на околната среда и водите с цел устойчиво управление на Национален парк "Пирин", включително и помощ при изготвяне на плана за управление на парка и обучение на кадри, отговарящи за управлението на парка. Проектът се осъществява в рамките на Българо-швейцарска програма за опазване на биологичното разнообразие. Скоро предстои да се направи оценка на БШПОБР. Новият етап на сътрудничество ще бъде планиран през 2004 г.
Български партньори: Министерство на околната среда и водите и други министерства, Фондация BBF, неправителствени организации, работещи в областта на опазване на природата. Швейцарски партньори: Pro Natura в сътрудничество с SVS - BirdLife Switzerland.

8. Българо-швейцарска програма за горите - Етап II (БШПСГ II)
Продължителност: 01.01.2001 - 30.04.2004 г.
Стойност: 2 450 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00121.02
Програмата цели да съдейства на българското горско стопанство за постигане на равновесие между екологичните, икономическите и социалните функции на горите чрез прилагане на устойчиви и природосъобразни модели на стопанисване. БШПСГ е програма между различни партньори, която обхваща разнообразни аспекти от реформата в горското стопанство в страната. В рамките на програмата са предвидени дейности, свързани с изготвяне на Национална горска политика и стратегия. БШПСГ се изпълнява от регистрираната в България фондация "Силвика". Новият етап на сътрудничество е в процес на планиране.
Български партньори: Министерство на земеделието и горите, Национално управление по горите, други министерства, неправителствени организации. Швейцарски партньори: Intercooperation, Швейцарски федерален институт по технология - Цюрих, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

В. Проекти, свързани с развитие на предприемачеството

9. Подкрепа на МСП (малки и средни предприятия) в Стара планина (Фондация за подпомагане на МСП - ФАЕЛ)
Продължителност: 01.01.2001 - 30.06.2004 г. (удължаване в процес на договаряне 01.04.2004 - 31.12.2006 г.)
Стойност: 800 000 швейцарски франка (+250 000 за удължаване на проекта в процес на договаряне)
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00116.05-06
Подкрепата на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (SDC) за ФАЕЛ има за цел да заздрави позициите на фондацията при изпълнение на нейната мисия да стане стабилен и компетентен доставчик на услуги, предназначени за микро- и малки предприятия (ММП), разположени в земеделските региони в Централна Стара планина (в региона на Ловеч, Габрово и Велико Търново), чиято дейност е свързана с преработка на храни и селскостопански услуги, с оглед на тяхното икономическо и технологично развитие. Другата цел е оказване на съдействие на МСП, разположени в земеделските региони, при изготвяне на техните бизнес планове и молби за кандидатстване за кредит.
Български партньори: ФАЕЛ и МСП, към които са насочени дейностите на фондацията. Швейцарски партньори: различни консултантски компании, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

10. Програма за предоставяне на кредити с обезпечение за МСП и земеделски стопани, занимаващи се с биологично земеделие (Програма за кредитиране)
Продължителност: 01.01.2003 - 31.12.2005 г.
Стойност: 1 120 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-01147.02
Първоначалното наименование на този проект е било "Програма за кредитиране на МСП и земеделски стопани, занимаващи се с биологично земеделие", но впоследствие се променя, както е посочено по-горе. През 1999 г. SDC учредява револвиращ фонд за предоставяне на обезпечения - гаранции в полза на микро- и малки предприятия (ММЕ), в земеделски региони и на земеделски стопани, които се преориентират към органичното земеделие, предимно в региона Централен Балкан. Проектът цели да даде възможност на предприятия, които "носят маргинални печалби за банката", но са икономически стабилни и устойчиви, да ползват банкови кредити чрез създаване на револвиращ фонд под формата на обезпечение - гаранция, депозирано в български банки. Общата цел на този фонд е да покаже посредством адекватни механизми, че ММП в земеделските региони и земеделските стопани, занимаващи се с биологично земеделие, носят нисък риск за банкерите, следователно могат да получат кредити. В крайна сметка основната цел на програмата е да насърчава банкерите да са по-отворени при одобряването на такива кредити при пазарни условия. Швейцария е учредила фонд от 1 500 000 швейцарски франка, които може да се мобилизират под формата на обезпечение за кандидатите, одобрени съгласно стриктни критерии.
Български партньори: Обединена българска банка, "Хеброс банк" - АД, "ПроКредит Банк" - АД, фондация "Биоселена", фондация ФАЕЛ, асоциация "Национална мрежа за бизнес развитие" в рамките на Програмата за развитие на ООН и други потенциални банки и доставчици на консултантски и бизнес услуги. Швейцарски партньор: Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

11. Биологично сертифициране
Продължителност: 01.01.2003 - 31.12.2007 г.
Стойност: 995 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: seco-Balkan Biocert
Целите на проекта са:
i) да съдейства при учредяване на частна българска агенция за сертификация на биологични продукти, която ще действа като независима институция до края на 2007 г.;
ii) да предложи на българските земеделски производители надеждни услуги в процеса на инспекции и сертификации с оглед ефективността на разходите, улеснявайки техния достъп до външни и вътрешни пазари;
iii) да даде възможност на българския селскостопански сектор да се възползва от нарастващото търсене на биологични продукти.
Български партньори: "Балкан Биосерт" - ООД, фондация "Биоселена". Швейцарски партньори: Изследователски институт за биологично земеделие (FiBL), ИПЕ (Институт по пазарна екология), Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

Г. Проекти, свързани със социалното развитие

12. Подобрение на медицинското болнично обслужване (H+)
Продължителност: 01.04.2001 - 31.03.2004 г. (удължаване в процес на договаряне 01.04.2004 - 31.12.2005 г.)
Стойност, предназначена за България: 1 240 000 швейцарски франка (удължаване в процес на договаряне - стойността все още не е разпределена)
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00004.05-06
Финансовата помощ е предназначена за партньорски програми между швейцарски и български болници и клиники по тяхна инициатива. Дейностите се състоят в обмен на ноу-хау и подобряване на медицинското оборудване. Този проект е съфинансиран от SDC и съответната швейцарска болница.
Български партньори: болници в Добрич, Лом, Балчик, Болница за белодробни заболявания в Бургас, Университетска болница и психиатрична университетска клиника във Варна, Психиатрична клиника в Церова кория. Швейцарски партньори: кантонални болници в Schaffhausen, Zug и St.Gall; Клиника Sonnenhalden, Rihen, Психиатрична клиника, Liestal; Регионална болница Wetzikon; Университетска болница Insel, Bern и the H+ Швейцарска асоциация на болничните заведения за източноевропейска помощ и Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

13. Лечение на инфекции, предавани по полов път, и предпазване от ХИВ/СПИН (ЛИПП)
Продължителност: 01.04.2003 - 31.03.2005 г.
Стойност: 500 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00873.02
Проектът цели да намали разходите за лечение, да подобри обслужването на пациентите, да съкрати ненужните процедури за медицински тестове и хоспитализиране, да увеличи обхвата и да поддържа ефективността на лечението. Основната цел на проекта е подобряване здравословното състояние на пациентите и съхраняване на тяхното достойнство, в частност чрез опазване на личната тайна по отношение на лекуваните пациенти, чрез създаване на ефективно функциониращ център за управление на ЛИПП и предпазване от ХИВ/СПИН.
Български партньори: Министерство на здравеопазването, Медицинска академия. Швейцарски партньори: "Лекари без граница - Швейцария", Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

14. Подкрепа на Националната програма за борба срещу туберкулозата (НПБТ)
Продължителност: 01.01.2004 - 31.12.2005 г. (в процес на договаряне)
Стойност: планирана, но все още неодобрена стойност от 184 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F - 00874.03
Този проект цели да подкрепи Националната програма за борба срещу туберкулозата и да допринесе за реорганизация на мерките срещу туберкулозата в България с цел съответствието им с протоколите на Световната здравна организация (Стратегия за директно наблюдение в съкратени срокове - Directly Observed Therapy Short Course - DOTS) в различни региони на България.
Български партньори: Министерство на здравеопазването, Национална програма за борба срещу туберкулозата. Швейцарски партньори: Швейцарска белодробна асоциация и Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

15. Подобряване на болничната хигиена и предпазване от инфекции (ПБХПИ)
Продължителност: 01.01.2002 - 30.12.2004 г.
Стойност: 2 800 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F - 00161.02
Този проект има за цел да хармонизира практическите стандарти за предотвратяване и контрол на епидемии в България със стандартите, използвани в индустриализираните страни. В дългосрочен план програмата ще допринесе не само за съществено намаляване на статистическия дял носокомиални инфекции, но и за качествено подобряване на услугите, предоставяни от българското здравеопазване като цяло. Тази подкрепа е насочена към три компонента:
a) микробиология;
б) болнична хигиена/ предотвратяване и контрол на носокомиални инфекции; и
в) централна стерилизация/Централен отдел стерилни доставки (Central Sterile Supplies Department - CSSD).
Асоциация Хигия отговаря за координацията и изпълнението на програмата.
Български партньори: Министерство на здравеопазването, Национален център по заразни и паразитни болести, Медицински колеж в София, образцови болници. Швейцарски партньори: Швейцарски червен кръст и Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

16. Подкрепа на профсъюзите и социалния диалог - Етап IV (ППСД)
Продължителност: 01.05.2003 – 31.03.2005 г.
Стойност: 570 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00122.04
Тази програма е насочена към:
i) подкрепа на българските профсъюзи;
ii) насърчаване на социалния диалог; и
iii) преквалификация на безработни.
Проектът има за цел да обогати знанието, процедурите и услугите в българското трудово законодателство, като улеснява профсъюзите и работодателите в тяхната способност да търсят "начини на съществуване" (modi vivendi) в отношенията си, да задълбочава познанията по въпроси, свързани с труда, сред членската маса на профсъюзните структури и да предоставя активни трудово-пазарни услуги на безработни лица в избрани региони.
Български партньори: Конфедерация на труда "Подкрепа" - Национален съюз и регионални организации, Конфедерация на независимите синдикати в България - Национален съюз и регионални организации, Агенция по заетостта, Българска търговско-промишлена палата, Българска стопанска камара. Швейцарски партньори: Швейцарска конфедерация на профсъюзите, Швейцарска трудова помощ (SLA) и Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

17. Програма за управление на болниците (ПУБ)
Продължителност: 01.09.2002 - 31.08.2005 г.
Стойност: 990 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-01859.02
Проектът ще има за цел да улесни прехода от централизирано към децентрализирано управление на болниците посредством провеждане и разпространяване на програми за обучение на няколко нива. Извършващата се здравна реформа изисква специфично ноу-хау за приключване на този преход. Главните цели на Проекта за управление на болниците са:
1) да обучава обучаващи;
2) да разработва децентрализирани курсове за обучение за специализираните кадри от регионалните болници;
3) да развие и подкрепи 3 центъра за обучение в София, Велико Търново и Варна;
4) във връзка с курсовете за обучение да състави педагогически материали на български език по всяка тема.
Български партньори: Министерство на здравеопазването, Национален център по обществено здраве. Швейцарски партньори: Здравна секция на кантон Тицино (Ticino), Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

18. Подкрепа на Националната програма за социална адаптация и професионална интеграция на млади хора от домовете за социални грижи - проект "Интеграция на младежите, напускащи социалните домове. Социална интеграция и професионална реализация на възпитаниците на домовете за отглеждане и възпитаване на деца, лишени от родителска грижа" (CLIP)
Продължителност: 01.03.2003 - 31.12.2005 г.
Стойност: 2 170 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-02168.02
Проектът има за цел да подкрепи реформата, свързана с грижата за децата, и по-специално е насочен към социалната и професионалната интеграция на младежи, напускащи социалните домове, както и към обучението на възпитателите от 4 институции и социални работници от съответните общински социални служби във Велико Търново, Севлиево и Ловеч. Асоциацията "Международна служба за социална помощ - България" отговаря за координацията и изпълнението на програмата в България.
Български партньори: Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката; институции в Ловеч, Севлиево и Велико Търново, общините Велико Търново, Севлиево и Ловеч. Швейцарски партньори: Международна социална служба - Женева, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

Д. Проекти, свързани с култура и образование/обучение

19. Програма в подкрепа на културата в Централна и Източна Европа
Продължителност: 01.07.2002 - 30.06.2004 г.
Стойност, предназначена за България: 900 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00007.06
Тъй като част от програмата покрива Централна и Източна Европа, програмата е предназначена за българската художествено-творческа интелигенция и се реализира чрез поредица краткосрочни дейности и културни мероприятия в рамките на един или два съвместни проекта. В София е открит офис, който отговаря за управление на програмата. В дискусиите участва съвет от динамични личности - представители на българската култура.
Български партньори: многобройни български институции и творци. Швейцарски партньори: Швейцарски художествен съвет "Про Хелвеция" (културен обмен Изток - Запад), Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

20. Българо-швейцарска програма за обучение и помощ (NADEL - STF)
Продължителност: 01.01.2003 - 31.12.2004 г.
Стойност: в швейцарски франкове - стойността е в процес на одобряване
Швейцарски идентификационен номер: 7F-01151.02
В момента се подготвя продължението на програмата за обучение, която се провежда в полза на всички партньорски институции, работещи с швейцарското правителство в България. Програмата за обучение цели да подобри ефикасността и ефективността на проектите, изпълнявани от българо-швейцарски организации.
Български партньори: фондация "Общество в преход", всички българо-швейцарски групи за управление на проекти. Швейцарски партньори: NADEL(Post-graduate studies on developing countries - Център за следдипломна квалификация за страни в преход) към Щвейцарския федерален технологичен институт, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

21. Обменна програма между младежки организации
Продължителност: 01.05.2003 - 30.04.2005 г.
Стойност: не е определена (зависи от възможностите)
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00005.09
Тази финансова помощ се отпуска с цел подобряване на взаимно разбирателство и познанство между младежите от Източна и Западна Европа; допринася също и за развитието на младежките организации, възприели демократични подходи и принципи на партньорство. Предвидени са средства за съфинансиране на проекти на младежки организации в Източна Европа, включително и тези в България.
Български партньори: младежки организации ("Вариант 5", Търговище - местни организации на Младежко християнско дружество (YMCA - Young Men’s Christian Association), Сдружение за международен обмен на доброволци (CVS - BG - Cooperation for Voluntary Service) и други подходящи организации). Швейцарски партньори: Intermundo, Швейцарски съюз на младежките организации (SAJV) и Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

Е. Проекти/програми в рамките на Пакта за стабилност

Портфейлът с швейцарски проекти и програми в рамките на Пакта за стабилност е представен по-долу. В това резюме са включени проекти, съгласно които България получава пряко или косвено финансова помощ от Швейцария.

22. Работна маса I - Демократизация и човешки права
Темите са: зачитане на човешките права, развитие на демокрацията на местно ниво и трансгранично сътрудничество, насърчаване ролята на жените в политиката; предотвратяване на конфликти, подкрепа на независимите медии и образование. Общата стойност за финансиране на проектите от Работна маса I (РМ I) за периода на 2004 г. възлиза на 1,8 млн. швейцарски франка.

23. Работна маса II - Преструктуриране на икономиката, развитие и сътрудничество
Преобладават инвестициите в икономически инфраструктури и прилагането на търговска инициатива за създаване на мрежа от споразумения за свободна търговия в региона на Югоизточна Европа до края на 2002 г. Значително финансиране е предназначено за проекти по опазване на околната среда, както и за Инициативата за социално сближаване. Общата стойност за финансиране на проектите от Работна маса II (РМ II) за периода на 2004 г. възлиза на 1,2 млн. швейцарски франка.

24. Работна маса III - Отбрана и сигурност
Швейцария подкрепя Инициативата за готовност и предотвратяване на бедствия (DPPI). В областта на съдебната власт и вътрешните работи Швейцария допринася за развитието и изпълнението на Инициатива против корупцията (SPAI) и Група по трафика на хора. Общата стойност за финансиране на проектите от Работна маса III (РМ III) за периода на 2004 г. възлиза на 1,6 млн. швейцарски франка.

Ж. Други проекти, извън посочените категории

25. Научни проекти
Продължителност: 11.1999 - 06.2004 г. (от юли 2004 г. - нов етап: 7F-00008.04)
Стойност: разпределението на средствата зависи от възможностите, определени от швейцарските институции
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00008.03
Сътрудничество в науката и изследванията със страните в Централна и Източна Европа и Общността на независимите държави. Финансирането има за цел да укрепи връзките между швейцарските и съответните им институции получатели, научни и изследователски групи: по силата на това сътрудничество се предвижда осигуряване на ноу-хау, обучение и необходимо оборудване, както подкрепа и изграждане на мрежи и партньорства. Програмата се състои от два свързани проекта, институционално партньорство между швейцарски университети и академични институции получатели и сътрудничество между Швейцарската национална фондация за наука и агенции с подобни структури и цели.
Български партньори: научноизследователски институти и университети. Швейцарски партньори: Швейцарската национална фондация за наука, Програма за научно сътрудничество между Източна Европа и Швейцария (SCOPES), научноизследователски институти и университети, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

26. Подкрепа на различни спомагателни дейности
Продължителност: 01.09.2002 - 31.08.2005 г.
Стойност: 200 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-02422.01/02
Отделът за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България подкрепя изолирани малки, но съществени дейности, за които е подадена молба за финансиране и които биха допринесли за напредъка на Програмата за българо-швейцарско сътрудничество.
Български партньори: различни сдружения и организации за всяка дейност (понастоящем Зоопарка в Добрич). Швейцарски партньор: Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

27. Проекти в процес на изготвяне - Нови проекти
Допълнителни проекти, изготвени през 2003 г. и одобрени през 2004 г., може да се договарят под формата на писма, изпратени от Посолството на Швейцария и одобрени от Министерството на икономиката на България. Официално одобрените писма, в които се посочват швейцарските и българските партньори и се споменава този параграф, се считат за неразделна част от Приложение № 1.

За правителството на
Република
България:
Лидия Шулева,
заместник
министър-председател
и министър
на икономиката

За правителството на
Конфедерация
Швейцария
Пиер Лучири,
посланик на
Конфедерация
Швейцария
в Република България

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив