Програма МЕДИА

по статията работи:

 

Програмата МЕДИА стартира през 1991 година и целта й е да подкрепя Европейската аудиовизуална индустрия. Подпомага проекти на всички 27 държави от общността, както и на държавите от Европейското икономическо пространство (Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). За програмния период 2001 – 2006 година са разпределени около половин милиард евро в 8 хил. проекта от 30 държави. Един от тези проекти е мрежата Europa cinemas, подкрепяна от програмата от 1995 година насам. В нея участват 770 кина с 1945 екрана, разположени в 443 града в 27-те държави от ЕС и страните от Европейското икономическо пространство.

В периода 2007—2013г. по програма МЕДИА европейската филмова индустрия ще получи подкрепа в размер на 755 милиона евро. Това финансиране дава тласък на разпространението и промотирането на европейските филми и засилва конкурентоспособността на сектора. Целта е да:

  • бъде подсилен европейския аудиовизуален сектор, уважаващ европейската идентичност и културно наследство;
  • подобри „движението“ на европейски творби в и извън ЕС;
  • подобряване на конкуренцията в аудиовизуалния сектор чрез подобряване на достъпа до финансиране и промотиране на използването на цифровите технологии.

Например, от 2007 г. насам чрез програма МЕДИА Комисията предостави подкрепа в размер на 25 милиона евро за инициативи само в областта на цифровото кино и други иновационни проекти. В края на 2010 г. ще бъде задействана нова схема, по която ще бъдат предоставени допълнителни 4 милиона евро за цифровизация. Тези средства ще бъдат насочени към кината, показващи предимно европейски филми.

Новият Фонд за гарантиране на продукцията по програма МЕДИА ще предостави 8 милиона евро в периода 2010—2013 г. под формата на гаранции по заеми, за да подкрепи европейските филмови компании и да улесни достъпа им до финансиране; той би могъл да бъде един от бъдещите инструменти за ускоряване на цифровизацията.

Повече информация за MEDIA можете да намерите на сайта на програмата.Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 29.06   922 г. – Робер I става гегенкрал на Западното франкско кралство. 1128 г. – Конрад III е коронован за лангобардски крал на Италия. 1312 г. – Хайнрих VII...