Процедурата по регистриране на обектите за производство и търговия с храни има за цел да създаде единна система на тези обекти в съответствие с изискванията на Закона за храните.
Производство и търговия с храни се извършва от търговци и занаятчии само в обекти, регистрирани по реда на Закона за храните, ако са налице следните условия:
- всеки обект да отговаря на санитарните и/или на ветеринарно- санитарните изисквания, определени в специалните закони;
- да има разработена технологична документация за групите храни, които ще се произвеждат в обекта;
- да е внедрена система за самоконтрол за производствената или търговската дейност, която ще се извършва в обекта.
Регистрацията на обект за производство или за търговия с храни се извършва от регионалната хигиенно-епидемиологична инспекция (РХЕИ), съответно от регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) по местонахождението на обекта. Регионалната хигиенно-епидемиологична инспекция извършва регистрация на обектите за производство на храни от неживотински произход и на обектите за търговия с храни, с изключение на обектите за търговия на едро с храни от животински произход. Регионалната ветеринарномедицинска служба извършва регистрация на обектите за добив, производство, преработка, съхранение, пакетиране и препакетиране на суровини и храни от животински произход, както и на обектите за търговия на едро с храни от животински произход.
За извършване на регистрацията търговците и занаятчиите подават заявление по образец, в което се посочват име и адрес на лицето, съответно седалище, адрес на управление, данъчен номер и код по БУЛСТАТ, както и адрес на обекта. Към заявлението се прилагат:
- удостоверение за актуално състояние на заявителя, когато такова подлежи на издаване;
- разрешение за ползване на обекта, издадено по реда на Закона за устройство на територията;
- решение по оценка на въздействието на околната среда, издадено по реда на Закона за опазване на околната среда, когато се изисква такова. Екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда се извършват на планове, програми и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения, при чието осъществяване са възможни значителни въздействия върху околната среда.
- списък на групите храни или ястия, които ще се произвеждат или продават в обекта.
При непълнота или нередовност на представените документи в 10-дневен срок от подаване на заявлението съответният орган писмено уведомява заявителя за това и определя срок за отстраняване.
В 30-дневен срок от подаване на документите или от отстраняване на непълнотите или нередовностите съответният орган извършва проверка за съответствие на обекта с условията за производство и търговия с храни. При констатиране на несъответствие с изискванията органът издава предписание и определя подходящ срок за привеждане в съответствие.
В 15-дневен срок след проверката или след привеждане в съответствие съобразно предписанието съответният орган извършва регистрация на обекта.
За регистрираните обекти съответният директор на РХЕИ или на РВМС издава удостоверение за регистрация в 7-дневен срок от регистрацията.
При непроизнасяне в срок на органа, (т.е. органът нито е извършил регистрация, нито е изпратил до заявителя уведомление за отказ за регистрация в срока за произнасяне) е налице мълчаливо съгласие на админитративния орган. Заявителят има право да извършва производство или търговия в обекта, след като предварително писмено уведоми за това съответния орган и той не се произнесе с изричен отказ в 7-дневен срок от получаване на уведомлението.
В случаите на мълчаливо съгласие съответният орган е длъжен да извърши вписването в регистъра в 14-дневен срок от писменото уведомление, освен ако е направил отказ.
При промяна на обстоятелствата, които подлежат на вписване, съответната промяна се вписва в регистъра и в издаденото удостоверение.
Действието на регистрацията и на удостоверението е безсрочно.
Регистрацията се заличава и удостоверението се обезсилва със заповед на директора на РХЕИ, съответно на РВМС, при:
- прекратяване на дейността по искане на лицето, което извършва производство или търговия в обекта;
- промяна на предназначението на обекта;
- установяване на нарушения на нормативните изисквания за производство и търговия с храни, които създават непосредствена и голяма опасност за здравето на потребителите;
- системни нарушения на хигиената на храните и на прилагането на системите за самоконтрол, констатирани от органите на държавния здравен или ветеринарно-санитарен контрол;
- неизпълнение на принудителна административна мярка.
В случаите, когато има заличена регистрация по т. 3, 4 или 5, лицето, за което са установени посочените нарушения, няма право да подава заявление и да иска нова регистрация за същия обект.