Сметките на "Столичен автотранспорт" ще бъдат отблокирани

01.10.2024 | 08:45
по статията работи: econ.bg
Фирмата, заради която бе наложен запорът на банковите сметки на общинското дружество „Столичен автотранспорт”, се е съгласила той да бъде вдигнат
Сметките на "Столичен автотранспорт" ще бъдат отблокирани
Снимка: БГНЕС

Фирмата, заради която бе наложен запорът на банковите сметки на общинското дружество „Столичен автотранспорт”, се е съгласила той да бъде вдигнат, съобщи Нова телевизия. Решението е взето заради „сериозна положителна промяна в новото ръководство” на "Столичен автотранспорт".

„Днес се проведоха преговори с борда на директорите на „Столичен автотранспорт” и тъй като видяхме сериозна положителна промяна в новото ръководство и воля да бъдат разплатени висящите задължения, ние ще вдигнем запора над оперативните им сметки. В този смисъл няма да бъде допусната криза с разплащанията, тъй като след днешните преговори с членове на борда на директорите Боян Стефанов, Лъчезар Пеков и Стилиян Манолов се уверихме, че има коренна положителна промяна в нагласите на ръководството”, заявяват от консорциума „Лидер Инженеринг 2019”.

От Столичния общински съвет уточниха, че преговорите все още продължават. СОС ще заседава извънредно в четвъртък заради кризата в градския транспорт на София. Кметът Васил Теризев е внесъл за разглеждане и предложение за отпускане на заем от 6 милиона лева на дружеството. 

Миналият четвъртък стана ясно, че сметките на "Столичен автотранспорт" са запорирани. Причината е, че общинското дружество е осъдено от строителната компания, с която бившият изпълнителен директор Слав Монов е сключил договор за ремонт на общежитието за шофьори в ж.к. "Дружба", съобщиха общински съветници от групата на ПП/ДБ/"Спаси София". За този скандален ремонт на стойност около 3 милиона лева "Сега" писа още през 2020 г. В мандатите на Йорданка Фандъкова Слав Монов бе дългогодишен шеф на транспортната структура. 

Преди 4 г., договорът на "Столичен автотранспорт" е сключен с консорциума "Лидер инженеринг 2019", което се представлява от ръководството на "Лидерпроект" ЕООД. Стойността на споразумението с фирмата-изпълнител е 2 550 000 млн. лв. без ДДС или 3 060 000 лв. с ДДС. През 2020 г. "Столичен автотранспорт" поиска 466 000 лв. от Столичния общински съвет. Тогава стана ясно, че Монов се готви да плати за ремонт на общежитието по над 900 евро на кв. м. 

През юли т.г. Монов и други членове на директорския съвет на "Столичен автотранспорт" бяха сменени без конкурс по инициатива на Карлос Контрера от ВМРО и на двама бивши членове на "Възраждане" и с гласовете на ГЕРБ, БСП и ИТН. На тяхно място бяха поставени хора, за които не стана ясно кой ги промотира и кой ще гарантира за тях. По този начин т.нар. икономическо мнозинство в СОС избегна предложението на кмета Терзиев и на групата на ПП/ДБ/СС новите шефове на "Столичен транспорт" и на още 5 общински дружества - "Топлофикация", "Метрополитен" и др., да се избрат с конкурси.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 01.10   331 пр.н.е. – Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската...