Списък на оръжието и на стоките и технологиите с възможна двойна употреба. Приет с ПМС № 59 от 21.03.2006 г.

МС

Държавен вестник брой: 31

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 18.06.2006

Общи бележки

1. Целта на мерките за контрол, съдържащи се в списъкa, не трябва да се обезсилва чрез износ на стоки, които не са предмет на контрол (включително инсталации), съдържащи една или повече контролирани съставни части, когато контролираните съставни част или части са основният елемент на стоките и реално могат да бъдат отделени или употребени за други цели.
ВАЖНО. При преценката дали контролираните съставни част или части следва да се разглеждат като основен елемент, е необходимо да се оценят факторите количество, стойност и вложено технологично ноу-хау, както и други особени обстоятелства, които могат да направят от контролираните съставни част или части основен елемент на стоките, които се придобиват.
2. Стоките, описани в настоящото приложение, включват и нови, и употребявани стоки.

БЕЛЕЖКА ЗА ЯДРЕНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ (БЯТ)
(Следва да се чете в съчетание с разделите Е на категория 0.)

"Технологиите", пряко свързани със стоките, контролирани по категория 0, се контролират в съответствие с разпоредбите на категория 0.
"Технологиите" за "разработване", "производство" или "употреба" на контролирани стоки остават под контрол дори и когато са приложими към стоки, които не са предмет на контрол.
Одобряването на стоките за износ също така одобрява и износа до същия краен потребител на минимално необходимите "технологии", изискващи се за монтаж, експлоатация, поддръжка и ремонт на стоките.
Мерките за контрол върху трансфера на "технологии" не важат по отношение на информация, която е "обществено достояние", или за "фундаментални научни изследвания".

ОБЩА БЕЛЕЖКА ЗА ТЕХНОЛОГИИТЕ (ОБТ)
(Следва да се чете в съчетание с разделите Е на категории 1 - 9.)

Износът на "технологии", "необходими" за "разработване", "производство" или "използване" на стоките, контролирани по категории 1 - 9, се контролира в съответствие с разпоредбите на категории 1 - 9.
"Технологиите", "необходими" за "разработване", "производство" или "използване" на контролираните стоки, остават под контрол дори когато е приложима за стоки, които не са предмет на контрол.
Мерките за контрол не се прилагат по отношение на тези "технологии", които са минимално необходими за монтаж, експлоатация, поддръжка (проверка) и ремонт на стоките, които не са предмет на контрол или чийто износ е бил разрешен.
ВАЖНО. Това не освобождава такива "технологии", описани в 1E002.е, 1E002.f, 8E002.a и 8E002.b.
Мерките за контрол върху трансфера на "технологии" не важат по отношение информацията, която се явява "обществено достояние", "фундаментални научни изследвания" или по отношение на минимално необходимата информация за приложенията на патенти.

ОБЩА БЕЛЕЖКА ЗА СОФТУЕРА (ОБС/GNS)
(Настоящата бележка има предимство пред мерките за контрол в разделите D на категории 0 - 9.)

Категории 0 - 9 от настоящия списък не контролират "софтуер", който е или:

a. Свободно достъпен за обществеността, като е:
1. В продажба от наличности в обектите за търговия на дребно, без ограничение, чрез:
a. Свободна продажба;
b. Поръчки с доставки по пощата;
c. Електронна търговия, или
d. Сделки с поръчка по телефона, и
2. Предназначен за инсталиране от потребителя без по-нататъшна съществена поддръжка от страна на доставчика, или
ВАЖНО. Алинея а. от Общата бележка за софтуера не освобождава от контрол софтуер, описан в категория 5 - Част 2 ("Информационна сигурност").
b. "Обществено достояние".

Дефиниции на термините, използвани в това приложение

Дефинициите на термини между единични кавички се дават в техническата бележка към съответния параграф.
Дефинициите на термините между двойни кавички са, както следва:
ВАЖНО Указанията за категория се дават в скоби след дефиницията на понятието.
"Точност" (кат. 2, 6), обикновено измервана с големина на неточност, означава максималното отклонение, положително или отрицателно, на дадена стойност от приет стандарт или абсолютна стойност.
"Активни системи за контрол на полет" (кат. 7) са системи, чиито функции са да предотвратяват нежелателни движения на "летателни апарати" и ракети или натоварвания върху конструкцията, чрез автономно обработване на постъпващи сигнали от множество сензори, в резултат на което се издават необходимите предварителни команди, за да се получи автоматично управлениe.
"Активен пиксел" (кат. 6, 8) е най-малкият (единичен) разрешаващ елемент от твърдотелна решетка, който има функция на фотоелектрично предаване, когато бъде изложен на светлинно (електромагнитно) облъчване.
"Приспособени за използване по време на война" (кат. 1, СО7) означава всяка модификация или подбор (като промяна в чистотата, срока на годност, вирулентността, характеристиките на разпръскване или устойчивостта на ултравиолетово облъчване), които имат за цел да повишат ефективността при нанасяне на поражения върху хора и животни, повреждане на оборудване, нанасяне щети на посеви или на околната среда.
"Добавки" (СО 8) означава компоненти, използвани във взривни вещества и взривни смеси с цел подобряване на техните качества.
"Летателен апарат" (кат. 1, 7, 9, СО 8, СО 9, СО 10) означава въздухоплавателно средство с постоянна и/или променлива геометрия на крилете, с ротационни криле (вертолети), с насочващи се ротори или с насочващи се криле (с променлива геометрия на крилете).
ВАЖНО Виж също "граждански летателни апарати" (по Васенаарската договореност - WA).
"Всички налични компенсации" (кат. 2) означава след вземане предвид на всички осъществими мерки, които е могъл да предприеме производителят, да се сведат до минимум всички системни грешки при установяване положението на конкретния модел металообработваща машина.
"Определен от МСД/ITU" (кат. 3, 5) означава определянето на честотни ленти според разпоредбите на Радио-регулациите ITU (Издание 1998 г.) за основни, разрешени и вторични употреби.
ВАЖНО Не са включени допълнителни и алтернативни употреби.
"Отклонение на ъгловата позиция" (кат. 2) означава максималното отклонение между ъгловата позиция и действителната, много точно измерена ъглова позиция, след като гнездото за заготовки на поставката се отклони от първоначалното си положение (виж VDI/VDE 2617, Проект: "Въртящи се поставки на машините за измерване на координати").
"Асиметричен алгоритъм" (кат. 5) означава алгоритъм за криптиране, използващ двойка различни, математически свързани ключове за криптиране и декриптиране.
ВАЖНО "Асиметричните алгоритми" широко се използват при управление на ключове.
"Автоматично съпровождане на целите" (кат. 6) означава техника на обработка, която автоматично определя и дава като изходни данни екстраполирана стойност на най-вероятното местоположение на целта в реално време.
"Време на закъснение на разпространението на основния изход" (кат. 3) означава стойността на закъснението на разпространението, което съответства на основния изход, използван при "монолитни интегрални схеми". За "серия" "монолитни интегрални схеми" това може да бъде определено или чрез времето на забавяне на разпространението за типичен изход от дадената "серия" или като типично време на забавяне на разпространението за един изход от дадената "серия".
ВАЖНО 1. "Терминът "време на закъснение на разпространението на основния ключ" не трябва да бъде смесван с времето за задържане на входно-изходния сигнал на сложна "монолитна интегрална схема".
ВАЖНО 2. Една "серия" се състои от всички интегрални схеми, за които се прилага всичко изброено по-долу като тяхна производствена методология и спецификации, с изключение на конкретните им функции:
a. Обща архитектура на хардуера и софтуера;
b. Обща технология на проектите и процесите; и
c. Общи основни характеристики.
"Фундаментални научни изследвания" (ОБТ БЯТ / GTN NTN) означава експериментална или теоретична работа, предприета най-вече с цел придобиване на нови знания за основните принципи на явленията или наблюдаваните факти и която не е насочена към специфична практическа задача или цел.
"Отклонение" (акселерометър) (кат. 7) означава показанията на акселерометър, когато не се прилага ускорение.
"Ексцентрично позициониране (Кеминг)" (кат. 2) означава осево изместване по окръжност с едно завъртване на главния шпиндел, измерено в равнина, перпендикулярна на лицевата плоча на шпиндела (Справка: ISO 230/1 1986, Параграф 5.63).
"Биокатализатори" (СО 7) означава ензими за специфични химични или биохимични реакции или други биологични съставки, които се свързват с БТХВ и ускоряват разграждането им. Техническа забележка.
"Ензими" означава "биокатализатори" за специфични химични или биохимични реакции.
"Биополимери" означава биологични макромолекули, както следва:
а. Ензими за специфични химични или биохимични реакции;
b. Антитела, моноклонални, поликлонални или анти-идиотипни;
c. Специално приготвени или специално обработени рецептори.
Технически забележки:
1. "Анти-идиотипни антитела" означава антитела, които се свързват със специфичните антигенни части за прикрепване на други антитела;
2. "Моноклонални антитела" означава протеини, които се свързват с една антигенна свързваща част и се произвеждат от една клетъчна култура.
3. "Поликлонални антитела" означава смес от протеини, които се свързват със специфичните антигени и се произвеждат от повече от една клетъчна култура.
4. "Рецептори" означава биологични макромолекулни структури, които могат да свързват лиганди, чието свързване оказва влияние върху физиологични функции.
"Предварително формовани въглеродни влакна" (кат. 1) означава организирана подредба на въглеродни влакна със или без покритие, предназначени да образуват рамковата конструкция на дадена част, преди да се въведе "матрица" за получаване на "композитен материал".
"ИЕ / CE" (кат. 4) е еквивалентно на "изчислителен елемент".
"КЕВ / CEP" ("вероятна кръгова грешка") (кат. 7) е мярка за точност, равна на дължината на радиуса на окръжност, центърът на която е разположен в поставена на определена дистанция мишена, в която влизат 50 % от попаденията.
"Химичен лазер" (кат. 6) означава "лазер", при който възбуждането се получава от енергия, продукт на химическа реакция.
"Елемент на интегрална схема" (кат. 6) означава отделна активна или пасивна част от електронна интегрална схема, като например един диод, един транзистор, един резистор, един кондензатор и др.
"Химическа смес" (кат. 1) означава твърд, течен или газообразен продукт, съставен от два или повече компонента, които не реагират заедно при условията, при които се съхранява сместа.
"Системи за аеродинамично стабилизиране чрез управляема циркулация на въздушен поток против създаването на въртящ момент или чрез управляема циркулация на въздушен поток за контрол на посоката" (кат. 7) са системи, които използват въздушни струи върху аеродинамични повърхности за увеличаване или управление на силите, пораждани от повърхностите.
"Граждански летателни апарати" (кат. 1, 7, 9, СО 10) означава онези "летателни апарати", описани по предназначение в публикуваните списъци за удостоверяване на летателните качества от органите по гражданската авиация, които летят по търговски граждански вътрешни и външни трасета или за законна гражданска, частна или служебна употреба.
ВАЖНО Виж също "летателни апарати".
"Съединени" (кат. 1) означава съединяване нишка по нишка на термопластични влакна и укрепващи влакна, за да се получи влакнеста укрепваща "матрична" смес в една обща влакнеста форма.
"Стриване" (кат. 1) означава процес, с който даден материал се разбива на частици чрез раздробяване или разпрашаване.
"Сигнализация в общ канал" (кат. 5) е метод на сигнализация, при който единичен канал на мрежата посредством кодирани съобщения предава сигнална информация относно множеството от веригите или заявките за достъп и друга информация, необходима за управление на мрежaта.
"Контролeр на комуникационен канал" (кат. 4) означава физическия интерфейс, който управлява потока от синхронна или асинхронна цифрова информация. Това е модул, който може да бъде включен в компютър или телекомуникационно оборудване, за да се осигури достъп до комуникационната среда.
"Композитен материал" (кат. 1, 2, 6, 8, 9) означава "матрица" и допълнителна фаза или допълнителни фази, състоящи се от частици, ресни, влакна или каквито и да било съчетания от тях, вложени за специфично предназначение или предназначения.
"Комбинирана теоретична производителност" ("ОТП/СТР") (кат. 3, 4) е мярка за изчислителна производителност, изразена в милиони теоретични операции в секунда (Mtops), изчислена чрез използване на обединяването на "изчислителни елементи" ("ИЕ / CE").
ВАЖНО Виж категория 4, Техническа бележка.
"Въртяща се работна маса" (кат. 2) означава маса, която позволява заготовката да се завърта и накланя около две неуспоредни оси, които могат едновременно да се координират за осъществяване на "Контурно управление".
"Изчислителен елемент" ("ИЕ / CE") (кат. 4) означава най-малката изчислителна единица, която дава аритметичен или логически резултат.
"Контурно управление" (кат. 2) означава две или повече "цифрово управлявани" движения, изпълнявани в съответствие с указания, които определят следващото изисквано положение и изискваните темпове на придвижване до това положение. Тези темпове на придвижване се променят един спрямо друг, така че да се създаде желаният контур (виж ISO/DIS 2806 - 1980).
"Критична температура" (кат. 1, 3, 6) (понякога наричана температура на преходно състояние) на даден "свръхпроводящ" материал означава температурата, при която материалът губи всякакво съпротивление при протичане на постоянен ток.
"Криптография" (кат. 5) означава дисциплината, която включва принципи, средства и методи за преобразуването на данни с цел да се скрие информационното им съдържание, да се предотврати нерегламентираното им модифициране или да не се допусне неоторизираното им използване. "Криптографията" се ограничава до преобразуването на информация с използване на един или повече "секретни параметри" (напр. крипто променливи) или свързаното с това управление на ключовете.
ВАЖНО "Секретен параметър": константа или ключ, който се пази в тайна от други лица или съвместно се използва само от лица в определена група.

"ОТП/СТР" (кат. 3, 4) е еквивалентно на "Комбинирана теоретична производителност".
"Навигация, чрез бази данни" ("НБД/DBRN") (кат. 7) системи означава системи, които използват различни източници с предварително измерени данни по географски карти, интегрирани да осигурят точна навигационна информация при динамични условия. Източниците на данни включват батиметрични карти, звездни карти, гравитационни карти, магнетични карти или 3-измерни цифрови карти на местностите.
"Скорост на предаване на данните" (кат. 5) означава скоростта, определена в Препоръка 53-36 на МСД, отчитайки, че при небинарна модулация, бод и бит в секунда не са еквивалентни. Тук следва да се включват и битовете за кодиране, проверка и синхронизация.
Забележка. Когато се определя "скоростта на предаване на данните", обслужващите и административните канали се изключват. Техническа забележка.
Това е максималната еднопосочна скорост, т.е. максималната скорост или при предаване, или при приемане.
"Деформируеми огледала" (кат. 6) (известни също и като адаптивни оптични огледала) означава огледала, които имат:
a. Една единствена оптична отразяваща повърхност, която се деформира динамично под въздействие на отделни усуквания или сили с цел компенсиране на изкривявания в оптичната форма на вълната, падаща върху огледалото; или
b. Множество от отразяващи оптични елементи, които могат поотделно и динамично да се преместват под въздействие на въртящи моменти или сили с цел компенсиране на изкривявания в оптичната форма на вълната, падаща върху огледалото.
a. Една единствена оптична отразяваща повърхност, която се деформира динамично под въздействие на отделни усуквания или сили с цел компенсиране на изкривявания в оптичната форма на вълната, падаща върху огледалото; или
b. Множество от отразяващи оптични елементи, които могат поотделно и динамично да се преместват под въздействие на въртящи моменти или сили с цел компенсиране на изкривявания в оптичната форма на вълната, падаща върху огледалото.
"Обеднен уран" (кат. 0) означава уран, в който количеството изотоп уран-235 е по-малко от това, което се среща в природата.
"Разработване" (ОБТ БЯТ / GTN NTN Всички) се отнася до всички фази, предхождащи серийното производство, като проектиране, проектни проучвания, проектни анализи, проектни концепции, сглобяване и изпробване на прототипи, пилотни производствени схеми, данни по проекта, процеса на преобразуване на данните по проекта в продукт, проектиране на конфигурацията (конструкцията), проектиране на технологията, планове.
"Дифузионно свързване" (кат. 1, 2, 9) означава твърдо молекулярно свързване поне на два различни метала в единно цяло с обща якост, равна на тази на най-слабия материал.
"Цифров компютър" (кат. 4, 5) означава оборудване, което може под формата на една или повече дискретни променливи да изпълни всичко от изброеното по-долу:
a. Приемане на данни;
b. Съхраняване на данни или команди във фиксирани или променливи (записваеми) запаметяващи устройства;
c. Обработване на данни посредством запаметена последователност от команди, която може да бъде модифицирана; и
d. Осигуряване на изходни данни.
ВАЖНО Модифицирането в запаметената последователност от команди включва замяна на фиксираните запаметяващи устройства, но не физическа промяна на кабелите или на вътрешните връзки.
"Скорост на предаване на цифрова информация" (кат. 5) означава общата скорост (в битове) на предаване на информацията, предавана директно в произволен вид среда.
ВАЖНО Виж също "обща скорост на предаване на цифрова информация".
"Директно хидравлично пресоване" (кат. 2) означава процес на деформация, при който се изполва гъвкав балон, пълен с течност, в пряко съприкосновение със заготовката.
"Скорост на отклонение" (жироскоп) (кат. 7) означава времето на отклонение на изходящите данни от желаните изходящи данни. Той се състои от случайни и систематични компоненти и се изразява като еквивалентно входящо ъглово отклонение за единица време по отношение на инерционно пространство.
"Динамично адаптивно маршрутизиране" (кат. 5) означава автоматично пренасочване на трафика на основата на анализ на моментните реални условия на мрежата.
ВАЖНО Това не включва случаите, когато решенията за маршрутизиране се вземат на основата на предварително дефинирана информация.
"Динамични анализатори на сигналите" (кат. 3) означава "анализатори на сигналите", които използват техники на извадки и преобразуване на цифри, за да се формира изображение в Спектъра на Фурие на дадената форма на сигнала, включително информация за амплитудата и фазата.
ВАЖНО Виж също "анализатори на сигналите".
"Ефективен грам" (кат. 0, 1) "специален ядрено разпадащ се материал" означава:
a. За плутониеви изотопи и уран-233, теглото на изотопа в грамове;
b. За уран, обогатен до 1 процент и повече с изотопа уран-235, теглото на елемента в грамове, умножено по квадрата на неговото обогатяване, изразено като тегловна десетична дроб;
c. За уран, обогатен до 1 процент с изотопа уран-235, теглото на елемента в грамове, умножено по 0,0001.
"Електронен модул" (кат. 2, 3, 4, 5) означава няколко електронни компоненти (напр. "елементи на схема", "дискретни компоненти", интегрални схеми и др.), свързани заедно за изпълнение на специфична(-и) функция(-и), заменяеми като цяло и обикновено поддаващи се на разглобяване.
ВАЖНО 1. "Елемент на схема": единична активна или пасивна функционална част от електронна схема, като например диод, транзистор, резистор, съпротивление и др.
ВАЖНО 2. "Дискретен компонент": отделно обособен "елемент на схема" със свои собствени външни връзки.
"Електронно управляема фазирана антенна решетка" (кат. 5, 6) означава антена, която образува лъч чрез комутиране на фазите на управляващите сигнали на отделните елементи на решетката, т.е. посоката на лъча се формира от комплексните коефициенти на възбуждане на излъчващите елементи и посоката на този лъч може да бъде променяна както азимут, така и по ъгъл на място или и по двете чрез използване на електрически сигнал както в режим на предаване, така и в режим приемане.
"Манипулатори" (кат. 2, СО17) означа устройства за захващане, "активни обработващи възли" и всички други обработващи устройства, които са прикрепени върху базовата пластина на края на манипулаторната ръка "робот".
ВАЖНО "Активен обработващ възел" означава устройство за прилагане на движеща сила, енергиен процес или сензориране (възприемане) на обработвания детайл.
Енергетични материали (СО 4, СО 8) означава вещества или смеси, които участват в химична реакция, при която се отделя енергията, необходима за целите на тяхното приложение. "Взривни вещества", "пиротехнически състави" и "ракетни горива" са подкласове на енергетичните материали.
"Еквивалентна плътност" (кат. 6) означава количеството единични оптични елементи върху единица площ от оптичната повърхност.
"Експертни системи" (кат. 4, 7) означава системи, даващи резултати чрез прилагане на правила по отношение на данни, които се съхраняват независимо от "програмата" и са в състояние да изпълняват което и да било от следните:
a. Автоматично модифициране на "първичния код", въведен от потребителя;
b. Осигуряване на знания в квазиестествен език, свързани с даден клас проблеми; или
c. Придобиване на знания, необходими за тяхното развитие (символно обучение).
"ПЦУД / FADEC" (кат. 7, 9) е еквивалентно на "пълно цифрово управление на двигателя".
"Взривни вещества" (СО 8) означава твърди, течни или газообразни вещества или смеси от вещества, които трябва да детонират при приложението им като иницииращи заряди, преходни заряди или основни заряди в бойни глави, при разрушаващо действие или други приложения.
"Специални преносители" (СО 7) означава преносители (т.е. плазмид или вирус), които се използват да въвеждат генетичен материал в приемни клетки.
"Устойчивост на откази" (кат. 4) е способността на компютърна система след какъвто и да било отказ на нейните "хардуерни" или "софтуерни" компоненти да продължи да работи без намеса на човек при дадено ниво на услуги, което означава: продължаване на операцията, цялостност на данните и възстановяване на услугите в рамките на зададено време.
"Влакнести или нишковидни материали" (кат. 0, 1, 2, 8) включват:
a. Непрекъснати "моновлакна";
b. Непрекъснати "нишки" и "снопове влакна";
c. "Ленти", тъкани, произволни мрежи и оплетки;
d. Накъсани влакна, щапелни влакна и кохерентни влакнести покрития;
e. Уискъри (нишкообразни кристали с висока якост), монокристални или поликристални, от всякакви дължини
f. Ароматична полиамидна пулпа.
"Тънкослойна интегрална схема" (кат. 3) означава подредба на "елементи на схема" и металните им вътрешни връзки, образувани след нанасяне на тънък или дебел слой (филм) върху изолиращa "подложка".
ВАЖНО "Елемент на схема" е единична активна или пасивна функционална част на електронната схема, като диод, транзистор, съпротивление, кондензатор и т.н.
"Електроннооптични преобразователи първо поколение" (СО 15) означава електростачно фокусирани преобразователи, в които на входа и изхода има пластини от оптични влакна или пластини със стъклена повърхност, мултиалкални фотокатоди (S-20 или S-25), но не и усилватели с микроканални пластини.
"Фиксиран" (5) означава, че алгоритъмът за кодиране или компресиране не може да приема задавани отвън параметри (напр. крипто променливи или ключ) и не може да бъде модифициран от потребителя.
"Система от оптични сензори за управление на полет" (кат. 7) е мрежа от разпределени оптични сензори, използващи "лазерни" лъчи, за осигуряване на данни за управление на полета в реално време, които се обработват на борда на летателния апарат.
"Оптимизация на траекторията на полета" (кат. 7) е процедура, която свежда до минимум отклоненията от четири-измерна (място и време) желана траектория, основаваща се на подобряване на действието или ефективността при бойна задача.
"Фокална плоска решетка" (кат. 6) означава линеен или равнинен двумерен равнинен слой или комбинация от равнинни слоеве от отделни детекторни елементи със или без електронни показания, който работи във фокалната равнина.
ВАЖНО Не се предвижда това да включва група от единични детекторни елементи или някакви дву-, три- или четириелементови детектори, в случай че забавянето във времето и интеграцията не се получават в самия елемент.
"Относителна широчина на честотната лента" (кат. 3) означава "моментната широчина на честотната лента" разделена на централната честота, изчислена в проценти.
"Скачаща честота" (кат. 5) означава форма на "разширяване на спектъра", при която честотата на предаване на едининичен комуникационен канал се променя със случайна или псевдослучайна последователност на дискретни стъпки.
"Време за превключване на честотата" (3, 5) означава максималното време (т.е. забавянето), необходимо на сигнала, когато се комутира от една избрана изходна честота към друга избрана изходна честота, за да достигне:
а. Честота в рамките на 100 Hz от граничната честота, или
b. Изходно ниво в рамките на 1 dB от нивото на сигнала на граничната честота.
"Честотен синтезатор" (кат. 3) означава всякакъв вид източник на честоти или генератор на сигнали независимо от реално използваната техника, който осигурява многообразие на едновременни или алтернативни честоти на излъчване, от един или повече изхода, управлявано чрез, получено от или ограничено от по-малък брой стандартни (или основни) честоти.
"Пълно цифрово управление на двигателя" ("ПЦУД / FADEC") (кат. 7, 9) означава електронна система за управление на газови турбини или двигатели с комбиниран цикъл, използвайки цифров компютър за контрол на променливите, изискващи се за регулиране на тягата на двигателя или на мощността на задвижващия вал през целия обхват на експлоатация на двигателя, от започването на измерването на гориво до прекъсването на подаването му.
"Газова пулверизация" (кат. 1) означава процес за разпръскване на разтопен поток от метална сплав на капчици с диаметър 500 микрона или по-малки посредством газов поток под високо налягане.
"Географски разпределени" (кат. 6) е когато всяко местоположение е отдалечено от което и да било друго на повече от 1500 метра във всяка посока. Мобилните сензори винаги се смятат за "географски разпределени".
"Система за насочване" (кат. 7) означава системи, които интегрират процеса на измерване и изчисляване на положението на подвижното средство и скоростта му (т.е. навигация) с тази на изчисляване и изпращане на команди към системите за управление на полета на подвижното средство с цел корекция на траекторията.
"Горещо изостатично уплътняване" (кат. 2) e процесът на повишаване на налягането върху отливка при температури над 375К (102 °С) в затворена камера чрез различни средства (газ, течност, твърди частици и т.н.) за създаване на еднаква сила във всички посоки с цел намаляване или отстраняване на евентуални вътрешни кухини в отливката.
"Хибриден компютър" (кат. 4) означава оборудване, което може да извърши всички изброени по-долу дейности:
a. Приемане на данни;
b. Обработка на данни както в аналогов, така и в цифров вид; и
c. Осигуряване на изходни данни.
"Хибридна интегрална схема" (кат. 3) означава всякаква комбинация от интегрална(-и) схема(-и), или интегрална схема с "елементи на схема" или "дискретни елементи", свързани заедно за изпълнение на специфична(-и) функция(-и) и имаща всички изброени по-долу характеристики:
a. Да съдържа поне едно некапсулирано устройство;
b. Свързани заедно с използване на типични производствени методи за интегрални схеми;
c. Да е заменяема като цяло; и
d. Обикновенно да не може да бъде разглобявана.
ВАЖНО 1. "Елемент на схема": единична активна или пасивна функционална част от електронна схема, като например диод, транзистор, съпротивление, кондензатор и т.н.
ВАЖНО 2. "Дискретен елемент": отделно обособен "елемент на схема" със свои собствени външни връзки.
"Възстановяване на изображения" (кат. 4) означава обработване на получени отвън изображения (носители на информация) чрез алгоритми, като например компресиране във време, филтриране, извличане, подбор, корелация, конволюция или преобразуване на области (например бързо преобразувание на Фурие или преобразувание на Уолш). Това не включва алгоритми, които използват единствено линейно или ротационно преобразуване на единично изображение, като транслация, извличане на отделна част, регистриране или фалшиво оцветяване.
"Имунотоксин" (кат. 1) е комбинирано съединение на моноклонално антитяло, специфично за една клетка и "токсин" или "подединица на токсин", който избирателно засяга болни клетки.
"В гражданската област" (ОБТ БЯТ ОБС /GTN NTN GSN) съгласно контекста означава "технология" или "софтуер", които се предоставят без ограничения при по-нататъшното им разпространение. (Ограниченията, произтичащи от авторски права, не отстраняват понятията "технология" или "софтуер" от определението "в гражданската област").
"Информационна сигурност" (кат. 4, 5) са всички средства и функции, осигуряващи достъпността, конфиденциалността или целостта на информацията или комуникациите, с изключение на средствата и функциите, предназначени за защита от отказ. Това включва "криптография", "криптоанализ", защита срещу вредни излъчвания и компютърна сигурност.
ВАЖНО "Криптоанализ": анализ на криптографската система или нейните входове и изходи с цел извличане на поверителни променливи или чувствителни данни, включително чист текст.
"Моментна широчина на честотна лента" (кат. 3, 5, 7) означава широчината на честотната лента, над която мощността на изхода остава постоянна в рамките на 3 dB без корекция на другите работни параметри.
"Инструментален обхват" (кат. 6) означава определеният еднозначно обхват на скалата на индикатора на радара.
"Изолация" (кат. 9) се използва по отношение съставните части на ракетен двигател, т.е. кожуха, соплата/дюзите, входните отвори, преградите на кожуха, и включва вулканизиран или полувулканизиран смесен плосък гумен материал, съдържащ изолиращи или огнеупорни материали. Той може също да бъде оформен като снемащи напрежението резервоари или клапи.
"Взаимносвързани радиолокацинни сензори" (кат. 6) означава, че два или повече радиолокационни сензори са взаимносвързани, когато обменят взаимно данни в реално време.
"Вътрешна облицовка" (кат. 9) е подходяща за свързваща вътрешна повърхност между твърдото гориво и кожуха или изолиращата облицовка. Обикновено това е течна дисперсия от огнеупорни или изолиращи материали на полимерна основа, напр. напълнен с въглерод прекратен хидроксил полибутадиен (ПХПБ/HTPB) или друг полимер с добавени вулканизиращи елементи, разпрашени или разтрошени по вътрешността на кожуха.
"Вътрешен магнитен градиометър" (кат. 6) е единичен чувствителен елемент за определяне на градиента на магнитното поле и свързаната с него електроника, изходните данни на който са мярка за градиента на магнитното поле.
ВАЖНО Виж също "магнитен градиометър".
"Изолирани живи култури" (кат. 1) включват живи култури в латентна форма и като изсушени препарати.
"Изостатични преси" (кат. 2) означава оборудване, което създава налягане в затворено пространство чрез различни среди (газ, течности, твърди частици и др.) за създаване на равномерно налягане във всички посоки на затвореното пространство върху заготовката или материала.
"Лазер" (кат. 0, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, CO 5, CO19) е съвкупност от компоненти, която генерира както пространствено, така и временно кохерентна светлина, усилваща се чрез стимулирано излъчване на лъчиста енергия.
ВАЖНО Виж също:
"Химически лазер";
"Лазер с модулиран Q фактор";
"Свръхмощен лазер";
"Лазер с предаване енергията на възбуждане".
"Летателни апарати, по-леки от въздуха" (СО 10) означава балони или въздушни кораби, които използват за издигането си горещ въздух или газове, по-леки от въздуха, като хелий или водород.
"Линейност" (кат. 2) (обикновено измервано чрез нелинейност) означава максималното отклонение на реалната характеристика (средното от най-високите и най-ниските стойности), положителни или отрицателни, по отношение на права линия, която е разположена така, че да изравнява и свежда до минимум отклоненията.
"Локална мрежа" (кат. 4) е система за обмен на данни, която има всички изброени по-долу характеристики:
a. Позволява на произволен брой "устройства за данни" да се свързват пряко едно с друго; и
b. Ограничава се с умерен по размери географски обхват (напр. офисна сграда, завод, университетско градче, склад).
ВАЖНО "Устройство за данни" означава оборудване, способно да предава или приема поредици от цифрова информация.
"Магнитни градиометри" (кат. 6) са инструменти, проектирани да откриват пространственото отклонение на магнитни полета с източници, външни за инструмента. Те се състоят от множество "магнитометри" и свързаната с тях електроника, изходните данни на която са мярка за градиента на магнитното поле.
ВАЖНО Виж също "Вътрешен магнитен градиометър".
"Магнитометри" (кат. 6) са инструменти, проектирани да откриват магнитни полета с външни за инструмента източници. Те се състоят от единичен чувствителен елемент за откриване на магнитно поле и свързаната с него електроника, изходните данни на която са мярка за магнитното поле.
"Основна памет" (кат. 4) означава паметта, съдържаща данни или команди за бърз достъп от централния процесор. Състои се от вътрешна (оперативна) памет на "цифровия компютър" и всякакви негови йерархически разширения от типа на кеш памет или разширена памет с непоследователен достъп.
"Материали, устойчиви на корозия от UF6" (кат. 0) могат да бъдат мед, неръждаема стомана, алуминий, алуминиев оксид, алуминиеви сплави, никел или сплави, съдържащи 60 или повече тегловни проценти никел и устойчиви на UF6 обработени с флуор въглеводородни полимери, в зависимост от процеса на отделяне.
"Матрица" (кат. 1, 2, 8, 9) означава практически непрекъсната фаза, която запълва пространството между частиците, ресните или влакната.
"Грешка при измерването" (кат. 2) е характерният параметър, който определя в какъв диапазон около изходната стойност се намира истинската стойност на измерваната променлива с равнище на сигурност от 95 %. Той включва некоригираните системни отклонения, некоригираните увличания и случайните отклонения (виж ISO 10360-2 или VDI/VDE 2617).
"Механично сплавяване" (кат. 1) означава процес на сплавяване, получаващ се от свързването, раздробяването и повторното свързване на елементарни и основни сплави на прах чрез механично въздействие. В сплавта могат да се въвеждат неметални частици чрез прибавяне на съответните прахове.
"Извличане от стопилка" (кат. 1) означава процес за "бързо кристализиране" и изваждане на лентообразен продукт чрез вкарване на сегмент с малка дължина от въртящ се изстуден блок във вана с разтопена метална сплав.
ВАЖНО "Бързо кристализиране": втвърдяване на разтопен материал при скорост на охлаждане, по-голяма от 1000 K/s.
"Дълбоко изтегляне на стопилка" (кат. 1) означава процес на "бързо кристализиране" на струя от разтопен метал, падаща върху въртящ се изстуден блок, при което се образува люспест лентообразен или прътообразен продукт.
ВАЖНО "Бързо кристализиране": втвърдяване на разтопен материал при скорост на охлаждане, по-голяма от 1000 K/s.
"Микрокомпютърна микросхема" (кат. 3) означава "монолитна интегрална схема" или "многочипова интегрална схема", съдържаща аритметично логическо устройство (АЛУ/ALU), способно да изпълнява общи команди от вътрешна памет върху данни, съхранявани във вътрешната памет.
ВАЖНО Вътрешната памет може да бъде разширена с външна памет.
"Микропроцесорна микросхема" (кат. 3) означава "монолитна интегрална схема" или "многочипова интегрална схема", съдържаща аритметично логическо устройство (АЛУ/ALU), способно да изпълнява поредица универсални команди от външна памет.
ВАЖНО 1. "Микропроцесорната микросхема" обикновено не съдържа интегрална памет, достъпна за потребителя, макар да може да се използва памет, налична върху чипа за извършване на логическата му функция.
ВАЖНО 2. Това включва комплекти чипове, които са проектирани да работят съвместно, за да се осигури функцията на "микропроцесорна микросхема".
"Микроорганизми" (кат. 1, 2) означава бактерии, вируси, микоплазми, рикетсии, хламидии или гъбички, независимо дали естествени, с повишена вирулентност или модифицирани, или във формата на изолирани живи култури, или като материал, включващ жив материал, който е бил преднамерено посят или заразен с такива култури.
"Ракети" (кат. 1, 3, 6, 7, 9) означава комплект ракетни системи и системи от безпилотни летателни апарати, способни да пренасят най-малко 500 kg полезен товар в обсег от най-малко 300 km.
"Моновлакно" (кат. 1) (или влакно) е най-тънката нишка, обикновено с диаметър няколко микрона.
"Монолитна интегрална схема" (кат. 3) означава съчетание на пасивни или активни "елементи на схемата" или и на двата вида, което:
a. Се получава посредством процес на дифузия, процес на имплантация или процес на отлагане във или върху единична част полупроводящ материал, така наречения "чип";
b. Може да се разглежда като неделимо цяло; и
c. Изпълнява функция(-и) на схема.
ВАЖНО "Елемент на схема" е единична активна или пасивна функционална част от електронна схема, като например диод, транзистор, съпротивление, кондензатор и др.
"Сензор за моноспектрално формиране за изображение" (кат. 6) означава сензори, способни да възприемат изображения от една дискретна спектрална лента.
"Многочипова интегрална схема" (кат. 3) означава две или повече "монолитни интегрални схеми", свързани към обща подложка.
"Обработване на множествени потоци данни" (кат. 4) означава "микропрограма" или архитектурна техника на оборудването, която позволява едновременна обработка на две или повече поредици от данни, под управлението на една или повече поредици от команди, със средства, като:
a. Архитектура на единична команда за множество данни (ЕКМД/SIMD), каквито са векторните или матричните процесори;
b. Архитектура на множество единични команди за множество данни (МЕКМД/MSIMD);
c. Архитектура на множествена команда за множество данни (МКМД/MIMD), включително тези, които са плътно свързани, близко свързани или свободно свързани; или
d. Структурирани матрици от процесорни елементи, включително систолична матрица.
ВАЖНО "Микропрограма" означава поредица от елементарни команди, съхранявани в специална памет, изпълнението на която се инициира с въвеждането на съответната й команда в регистъра на командите.
"Сензор за многоспектрално формиране на изображение" (кат. 6) е сензор, който дава възможност за едновременно или последователно получаване на данни с изображения от две или повече честотни ленти с дискретен спектър. Сензори, които имат повече от двадесет полоси с дискретен спектър, понякога се квалифицират като сензори за хиперспектрално изобразяване.
"Природен уран" (кат. 0) означава уран, съдържащ съчетанията от изотопите, които се срещат в природата.
"Контролер за достъп до мрежа" (кат. 4) означава физически интерфейс към разпределена комутираща мрежа. Той използва обща среда, която функционира при една и съща "скорост на цифровото предаване", използвайки разрешение (напр. маркери или откриване на носещата (честота) за предаване. Независимо от другите той избира пакетите или групите данни (напр. ИИЕЕ/IEEE 802), адресирани до него. Това е модул, който може да бъде вграден в компютъра или телекомуникационното оборудване за осигуряване на достъп до комуникационната среда.
"Невронен компютър" (кат. 4) означава изчислително устройство, проектирано или модифицирано да подражава на поведението на неврон или на група от неврони, т.е. изчислително устройство, което се отличава със способността на своя хардуер да модулира натоварванията и броя на вътрешните свързвания на множество изчислителни компоненти на базата на предишни данни.
"Ниво на шума" (кат. 6) означава електрически сигнал, изразен чрез спектрална плътност на мощността. Зависимостта на "нивото на шума", измерено от връх до връх, се дава чрез S2pp = 8N0(f2-f1), където Spp е стойността на сигнала от връх до връх (т.е. в нанотесли), N0 е спектралната плътност на мощността (т.е. (нанотесли)2/Hz), а (f2-f1) дефинира определената честотна лента.
"Ядрен реактор" (кат. 0, CO17) означава предметите във или свързани непосредствено с реакторния резервоар, оборудването, което управлява равнището на мощността в активната зона, и съставните части, които обикновено съдържат, влизат в пряк контакт със или управляват първичната охлаждаща среда на активната зона на реактора.
"Цифрово управление" (кат. 2) означава автоматично управление на процес, извършвано от устройство, което използва цифрови данни, които обикновено се въвеждат, когато операцията е в процес на изпълнение (виж стандарт ISO 2382).
"Обектен код" (кат. 4, 9) означава изпълнима от оборудването форма на подходяща реализация на един или повече процеси ("първичен код" (първичен език), преобразуван от програмната система).
"Оптично усилване" (кат. 5) в оптичните комуникации означава техника на усилване, която въвежда усилване на оптичните сигнали, генерирани от отделен оптичен източник, без превръщане в електрически сигнали, т.е. използвайки полупроводникови оптични усилватели, луминесцентни усилватели с оптични влакна.
"Оптичен компютър" (кат. 4) означава компютър, проектиран или модифициран да използва светлина за представяне на данните, и чиито изчислителни логически елементи са основани на пряко свързани оптични устройства.
"Оптична интегрална схема" (кат. 3) означава "монолитна интегрална схема" или "хибридна интегрална схема", съдържаща една или повече части, проектирани да работят като фоточувствителен елемент или фотоемитер или да изпълняват оптична (-и) или електрооптична (-и) функция(-и).
"Оптична комутация" (кат. 5) е маршрутизиране или комутиране на сигнали в оптична форма, без да бъдат преобразувани в електрически сигнали.
"Обща плътност на тока" (кат. 3) означава общия брой на ампернавивките в бобината (т.е. сумата от броя на навивките, умножена по максималния ток, който протича през всяка навивка), разделен на общото напречно сечение на бобината (включващо свръхпроводимите нишки, металната матрица, в която са монтирани свръхпроводимите нишки, капсуловащия материал, всички охладителни канали и т.н.).
"Държава участничка" (кат. 7, 9) е държава, участваща във Васенаарската договореност (виж www.wassenaar.org).
"Импулсна (пикова) мощност" (кат. 6) означава енергията за един импулс в джаули, разделена на времетраенето на импулса в секунди.
"Лична смарткарта" (кат. 5) означава смарткарта, съдържаща микросхема, която е програмирана за определено приложение и не може да бъде препрограмирана от потребителя за друго приложение.
"Управление на мощността" (кат. 7) означава промяната на излъчваната мощност на сигнала на висотомера, така че приеманата мощност на мястото на "летателния апарат" да бъде винаги на минимума, необходим за определяне на височината.
"Прекурсори" (СО 10) означава химикали, които се използват за производството на взривни вещества.
"Датчици за налягане" (кат. 2) са устройства, които превръщат измерените данни за налягането в електрически сигнал.
"Предварително сепарирани" (кат. 0, 1) означава прилагане на какъвто и да е процес, предназначен да увеличи концентрацията на контролирания изотоп.
"Първичен контрол на полета" (кат. 7) означава контрол на стабилността или маневреност на "летателен апарат" и използване на генератори на сила/момент, т.е. повърхности за аеродинамичен контрол или вектор на насочване на двигателната тяга.
"Основен елемент" (кат. 4), както се използва в категория 4, е "основен елемент", когато стойността на замяната му е повече от 35 % от общата стойност на системата, на която е елемент. Стойността на елемента е цената, платена за елемента от производителя на системата или от интегратора на системата. Общата стойност е нормалната международна продажна цена за несвързани части в момента на производство или експедиране.
"Производство" (Всички ОБТ БЯТ / GTN NTN) означава всички производствени фази, като: конструиране, производствено проектиране, производство, интегриране, сглобяване (монтаж), проверка, тестване, осигуряване на качеството.
"Производствено оборудване" (кат. 1, 7, 9) означава инструментална екипировка, шаблони, монтажни приспособления, дорници, леярски форми, матрици, фиксиращи устройства, механизми за центроване, оборудване за изпитване, други машини и съставни части за тях, ограничени до тези, които са специално проектирани или изменени за "разработка" или за една или повече фази на "производството".
"Производствени средства" (кат. 7, 9) означава съоръжения и програмни продукти, специално разработени за тях и интегрирани в инсталации за "разработка" или за една или повече фази на "производството".
"Програма" (кат. 2, 4, 5, 6) означава поредица от команди за извършване на процес във или удобна за превръщане във форма, изпълнима от електронен компютър.
"Ракетни горива" (СО 8) означава вещества или смеси, които влизат в химическа реакция и в резултат произвеждат големи обеми горещи газове при контролирана скорост с цел изпълнение на механична работа.
"Свиване на импулс" (кат. 6) означава кодирането и обработката на радарен сигнален импулс от дълготраен в краткотраен, като се запазват предимствата на високата енергия на импулса.
"Продължителност на импулса" (кат. 6) е продължителността на "лазерен" импулс, измерена на ниво 0,5 от амплитудната стойност на сигнала (ПШПИ/FWHI).
"Пиротехнически състави" (СО 4, СО 8) означава смеси от твърди или течни горива с окислители, в които при запалване протича химична реакция с отделяне на енергия при контролирана скорост с цел да произведат определено закъснение или определени количества топлина, звук, дим, видима светлина или инфрачервена радиация. Пирофорите са подклас на пиротехническите състави, които не съдържат окислители, но се запалват спонтанно при контакт с въздуха.
"Квантова криптография" (кат. 5, част 2) означава комплекс от техники за определянето на общ ключ за "криптиране" чрез измерването на квантовите механични свойства на дадена физична система (включително тези физични свойства, които са в сферата на квантовата оптика, квантовата теория за полетата или квантовата електродинамика).
"Лазер с модулация на Q фактор" (лазер с модулирано качество) (кат. 6) означава "лазер", при който енергията се съхранява в инверсията на заселеност или в оптичния резонатор и впоследствие се излъчва във форма на импулс.
"Бърза смяна на честотата на радар" (кат. 6) означава всеки метод, който променя в псевдослучайна последователност носещата честота на пулсиращ радарен предавател между импулси или между групи от импулси в степен, равна или по-голяма от широчината на лентата на импулса.
"Разширен спектър на РЛС" (кат. 6) означава всеки метод на модулация за разпръскване на енергия, произтичаща от сигнал със сравнително тясна честотна лента, върху значително по-широка честотна лента, като се използва случайно или псевдослучайно кодиране.
"Широчина на честотната лента в реално време" (кат. 2, 3) за "динамични анализатори на сигнали" е най-широкият честотен обхват, който анализаторът може да подаде на дисплея или масовата памет, без да причини прекъсване в анализа на входните данни. За анализаторите с повече от един канал конфигурацията на канала, която дава най- голямата "широчина на честотната лента в реално време", се използва за извършване на изчисленията.
"Обработка на данни в реално време" (кат. 2, 6, 7) означава обработка на данни от компютърна система, осигуряваща необходимото ниво на услуги, като функция от наличните ресурси, в рамките на гарантирано време за отговор, независимо от натоварването на системата, когато бъде задействана от външно събитие.
"Изискващи се/необходими" (кат. 5, 6, 9 ОБТ/ GTN 1-9), като приложено към "технологии" или "софтуер", се отнася само до тази част на "технологиите" или "софтуера", която конкретно отговаря за постигане или надхвърляне на контролираните нива на работа, характеристики или функции. Такива "изискващи се" "технологии" и "софтуер" могат да бъдат използвани и от други стоки.
"Разрешаваща способност" (кат. 2) означава най-малкото нарастване на измервателно устройство; при цифровите инструменти най-нискоразрядния бит (виж АНИС/ANSI B-89.1.12).
"Вещества за поддържане на правовия ред и борба с масови безредици" (СО 7) означава вещества, които при условията на борба с масови безредици бързо предизвикват ефекти на раздразнение или временна загуба на физическите способности, които ефекти изчезват скоро след прекратяване на излагането на въздействие. (Сълзотворните газове са подвид на "веществата за поддържане на правовия ред и борба с масови безредици").
"Робот" (кат. 2, 8, СО17) означава манипулационен механизъм, който може да бъде програмиран с непрекъснато движение или с движение от точка до точка, който може да използва сензори и има всяка от изброените характеристики:
а. Многофункционалност;
b. Способност да позиционира или да ориентира материали, детайли, инструменти или специални устройства чрез извършване на различни движения в триизмерното пространство;
с. Включва три или повече сервоустройства със затворен или отворен цикъл, които могат да включват стъпкови двигатели, и
d. Има "програмируемост, достъпна за потребителя", като се използва методът на обучение/изпълнение, или с помощта на електронен компютър, който може да бъде програмируем логически контролер, т.е. без механична намеса.
ВАЖНО Горната дефиниция не включва следните устройства:
1. Манипулационни механизми, които се контролират единствено ръчно или чрез телеоператор.
2. Манипулационни механизми с фиксирана последователност, които са автоматизирано движещи се устройства, работещи съгласно механично фиксирани програмирани движения. Програмата е механично ограничена с фиксирани ограничители, като щифтове или гьрбици. Последователността от движения и изборът на маршрути или ъгли не могат да се изменят или променят чрез механични, електронни или електрически средства.
3. Механично контролирани манипулационни механизми с изменяема последователност, които са автоматизирано движещи се устройства, работещи съгласно механично фиксирани програмирани движения. Програмата е механично ограничена с фиксирани, но регулируеми ограничители, като щифтове или гърбици. Последователността от движения и изборът на маршрути или ъгли се изменят в рамките на модела на фиксираната програма. Изменения или модификации на програмния модел (например смяната на щифтове или смяната на гърбици) в една или повече оси на движение се осъществяват само чрез механични операции.
4. Несервоуправляеми манипулационни механизми с изменяема последователност, които са автоматизирани движещи се устройства, работещи с механично фиксирани програмирани движения. Програмата е променлива, но последователността започва само след подаването на двоичен сигнал от механично фиксирани електрически двоични устройства или регулируеми ограничители.
5. Складови кранове, определени като манипулаторни системи, действащи в декартови координати, произведени като съставна част от вертикална последователност от складови клетки и конструирани да осигуряват достъп до съдържанието на тези клетки за съхраняване или изваждане.
"Ротационна пулверизация" (кат. 1) означава процес за разпръскване на струя или вана разтопен метал на малки капчици с диаметър от 500 микрона или по-малки посредством центробежна сила.
"Ровинг (сноп влакна)" (кат. 1) е сноп (от обикновено между 12 и 120) приблизително успоредни "нишки".
ВАЖНО "Нишка" е съвкупност от "моновлакна" (обикновено над 200), приблизително успоредни едно на друго.
"Радиално биене" (кат. 2) означава радиалното отклонение за един оборот на основния вал, измерено в равнина, перпендикулярна на оста на вала, в точка от вътрешната или външната страна на изследваната въртяща се повърхност (Справка ISO 230/1 - 1986, параграф 5.61).
"Мащабен коефициент" (жироскоп или акселерометър) (кат. 7) означава съотношението на промяната на изход към промяната на вход, което трябва да бъде измерено. Факторът на мащаба обикновено се оценява като наклона на правата линия, която може да бъде определена по метода на най-малките квадрати към входно-изходните данни, получени чрез циклична промяна на данните на вход данни по целия входящ обхват.
"Време за установяване" (кат. 3) означава времето, необходимо, за да може изходните данни да се доближат на половин бит от крайната стойност при превключване между които и да е две нива на конвертора.
"СМЛ/SHPL" (кат. 6) е еквивалентно на "свръхмощен лазер".
"Анализатори на сигнали" (кат. 3) означава апарати, способни да измерят и покажат основните свойства на едночестотните компоненти на многочестотните сигнали.
"Обработка на сигнали" (кат. 3, 4, 5, 6) означава обработка на получени отвън сигнали, носещи информация, чрез алгоритми като компресиране във времето, филтриране, извличане, корелация, конволюция или преобразования между областите (напр. бързо преобразувание на Фурие или преобразувание на Уолш).
"Софтуер" (Всички ОБПП/GSN) означава съвкупност от една или повече "програми" или "микропрограми" независимо от конкретната реализация и носител.
ВАЖНО "Микропрограма" означава поредица от елементарни команди, поддържани в специална памет, изпълнението на които се инициира с въвеждането на съответната й команда в регистъра на командите.
ВАЖНО "Бързо втвърдяване" (кат. 6) означава процес, при който втвърдяването на стопен материал става при скорости на охлаждане, по-високи от 1000 К/s.
"Изходен" (source) код" (или първичен език) (кат. 4, 5, 6, 7, 9) е подходяща реализация на един или повече процеси, които могат да бъдат превърнати от програмната система в изпълнима от оборудването форма ("обектен код" или обектен език).
"Космически летателен апарат" (кат. 7, 9) означава активни и пасивни спътници и космически сонди.
"Класифицирани като предназначени за използване в Космоса" (кат. 3, 6, СО 23) се отнася за стоки, проектирани, произведени и тествани да отговарят на особените електрически, механични или екологични изисквания за използване при изстрелване и разполагане на спътници или летателни системи за голяма височина, функциониращи на височини от 100 km или по-високо.
"Специален разпадащ се материал" (кат. 0) означава плутоний-239, уран-233, "уран, обогатен с изотопи U-235 или U-233" и всякакъв друг материал, съдържащ гореуказаните.
"Специфичен модул" (кат. 0, 1, 9) е модул на Янг, изразен в паскали (Pa), еквивалентен на N/m2, делено на специфичното тегло в N/m3, измерен при температура (296 ± 2) К (23 ± 2)° С) и относителна влажност (50 ± 5) %.
"Специфична якост на опън" (кат. 0, 1, 9) е граничната якост на опън, изразена в паскали (Pa), еквивалентна на N/m2, делено на специфичното тегло в N/m3, измерена при температура (296 ± 2) К (23 ± 2)° С) и относителна влажност (50 ± 5) %.
"Втвърдяване чрез охлаждане" (кат. 1) е процес на "бързо втвърдяване" на поток от разтопен метал, падащ върху охладен блок, в резултат на което се формира пластинчат продукт.
ВАЖНО "Бързо втвърдяване": втвърдяване на стопен материал при скорости на охлаждане, надвишаващи 1000 K/s.
"Разширяване на спектъра" (кат. 5) е метод, при който енергията от относително теснолентов комуникационен канал се разширява върху много по-голям енергиен спектър.
"Разширен спектър" на РЛС" (кат. 6). Виж "Разширен спектър на РЛС".
"Устойчивост" (кат. 7) е стандартното отклонение (1 sigma) на изменението на даден параметър от неговата калибрирана стойност, измерена при устойчиви температурни условия. Тя може да бъде изразена като функция от времето.
"Държава (не) членуваща в Конвенцията за забрана на химическото оръжие" (КЗХО) (кат. 1) са тези страни, за които конвенцията за забрана на разработване, производство, складиране и употреба на химическо оръжие (не) е влязъла в сила.
"Подложка" (кат. 3) е част от материал за основа, притежаващ или непритежаващ мрежа от вътрешни опроводявания, върху или вътре в която могат да бъдат разполагани "дискретни компоненти" или интегрални схеми, или и двете.
ВАЖНО
1. "Дискретен компонент" - отделно обособен "схемен елемент", притежаващ свои собствени изходи за външни връзки.
2. "Елемент на схема" - единичен активен или пасивен функционален елемент от електронна схема, като диод, транзистор, резистор, кондензатор и т.н.
"Заготовки за подложки" (кат. 6) означава монолитни съединения с размери, подходящи за производството на оптически елементи, като огледала или оптически прозорци.
"Суперсплави" (кат. 2, 9) са сплави на основата на никел, кобалт или желязо, които имат якост, по-висока от която и да е сплав, описана в стандарт AISI 300, при температури над 922 К (649° С), при тежки работни и експлоатационни условия.
"Свръхпроводим" (кат. 1, 3, 6, 8, СО18, СО 20) означава материали, напр. метали, сплави или съединения, които могат да изгубят всякакво електрическо съпротивление, т.е. могат да придобият безкрайна електропроводимост и да пренасят много големи електрически потоци без топлинно нагряване.
ВАЖНО Състоянието на "свръхпроводимост" на материал се характеризира индивидуално чрез "критична температура", критично магнитно поле, което е функция от температурата и критична интензивност на тока, която обаче е функция както на магнитното поле, така и на температурата.
"Свръхмощен лазер" ("СМЛ/SHPL") (кат. 6) означава "лазер", способен да излъчи (всичката или част от) енергия на изхода, надхвърляща 1 kJ в рамките на 50 ms, или който има средна или НВ/CW (непрекъсната вълна) мощност над 20 kW.
"Свръхпластично формоване" (кат. 1, 2) означава процес на деформация, използващ топлина при метали, които обикновено се характеризират с ниски стойности на удължаване (по-малко от 20 %) в точката на счупване, като бъде определено при стайна температура посредством обикновено изпитване за якост на опън, с цел постигане на удължения в процеса на преработка, които да са поне 2 пъти по-големи от съответните стойности.
"Симетричен алгоритъм" (кат. 5) означава криптографски алгоритъм, използващ идентичен ключ и за криптиране, и за декриптиране.
ВАЖНО Обичайно приложение на "симетрични алгоритми" са поверителните данни.
"Системни трасета" (кат. 6) означава преработени, корелирани (сливане на данните за радарни цели с местоположението в плана на полета) и актуализирани доклади за местоположението на летателния апарат, които се подават на контрольорите от центъра за Ръководство на въздушното движение.
"Матричен систоличен компютър" (кат. 4) означава компютър, при който потокът и модифицирането на данните се управляват от потребителя динамично на нивото на логическия интерфейс.
"Лента" (кат. 1) е материал, изграден от преплетени или еднопосочни "моновлакна", "предивни стъклени влакна", "ровинги", "снопове" или "прежди" и т.н., обикновено предварително импрегнирани със смоли.
ВАЖНО "Предивно стъклено влакно" е сноп от "моновлакна" (обикновено над 200), разположени приблизително успоредно.
"Технологии" (ОБТ БЯТ Всички/GTN NTN all) означава специфичната информация, необходима за "разработване", "производство" или "употреба" на стоките. Тази информация приема формата на "технически данни" или "техническа помощ".
ВАЖНО 1. "Техническата помощ" може да бъде под формата на указания, умения, обучение, работни познания и консултантски услуги и може да включва предаване на "технически данни".
ВАЖНО 2. "Техническите данни" могат да бъдат под формата на скици, планове, диаграми, модели, формули, таблици, инженерни проекти и спецификации, наръчници и инструкции, в писмена форма или записани на други носители, като дискети, ленти, оптически дискове.
"Крайно интерфейсно оборудване" (кат. 4) означава оборудване, чрез което информацията влиза или излиза от телекомуникационната система, в това число (например) телефон, устройство за приемане/предаване на данни, компютър, факс апарат.
"Интензивност на триизмерните вектори" (кат. 4)означава броя на генерираните вектори за една секунда, които са изразени чрез поливектори, състоящи се от по10 пиксела, проверени са за ограничения, случайно ориентирани, които имат стойности цели или дробни числа с плаваща десетична точка по Х-У-Z координати.
"Накланящ се шпиндел" (кат. 2) е шпиндел, държащ инструмент, който променя ъгловото разположение на осовата си линия по време на процеса на обработка спрямо която и да е друга ос.
"Времева константа" (кат. 6) е времето, което изминава от прилагането на светлинното въздействие до нарастване на тока до 1-1/е пъти крайната стойност (т.е. 63 % от крайната стойност).
"Пълен контрол на полета" (кат. 7) означава автоматичен контрол на променливите на състоянието на "летателен апарат" и на траекторията на полета с цел постигане целите на бойната задача, в отговор на промените в реално време на данните относно целите, опасностите или други "летателни апарати".
"Обща скорост на предаване на цифрова информация" (кат. 5) означава броя битове, включително за кодиране на линията, загубите по линията и т.н. за единица време, преминаващи между комуникиращото оборудване в една система за цифрово предаване.
ВАЖНО Виж също "скорост на цифровото предаване".
"Сноп" (кат. 1) е сноп от "моновлакна", обикновено приблизително успоредни.
"Токсини" (кат. 1, 2) означава токсини под формата на съзнателно отделени готови форми или смеси, независимо как са получени, различни от токсините, присъстващи като замърсители в други материали, като патологични образци, посевки, хранителни продукти или семенни материали на "микроорганизми".
"Лазер с предаване на възбуждането" (кат. 6) означава "лазер", в който активният елемент се възбужда посредством предаване на енергия чрез сблъсък между неактивен атом или молекула с атом или молекула от активния елемент.
"Настройваем" (кат. 6) означава способността на "лазер" да произвежда постоянна отдадена мощност на всички дължини на вълните през обхвата на няколко "лазерни" прехода. "Лазерът" с избирателна линия генерира отделни дължини на вълните в рамките на един "лазерен" преход и не се смята за "регулиращ се".
"Уран, обогатен с изотопите U-235 или U-233" (кат. 0) означава уран, обогатен с изотопите U-235 или U-233, или и двата в такова количество, че съотношението на разпространението на сбора на тези изотопи към изотоп U-238 е по-голямо от съотношението на изотоп U-235 към изотоп U-238, което се среща в природата (изотопно съдържание от 0,72 %).
"Безпилотен летателен апарат" ("БЛА") (кат. 9) означава всяко въздухоплавателно средство, което е в състояние да излети и да изпълнява контролиран и направляван полет без човешко присъствие на борда.
"Използване" (кат. 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Всички ОБТ БЯТ / GTN NTN) означава експлоатация, инсталация (монтаж) (включително монтаж намясто), подържане, ремонт (възстановяване) и обновяване.
"Възможност за програмиране, достъпно за потребителя" (кат. 4, 5, 6) означава способност, която позволява на потребителя да въвежда, модифицира или заменя "програми" чрез средства, различни от:
a. Физически промени в окабеляването или вътрешните връзки; или
b. Задаване на функционалното управление, включително въвеждане на параметри.
"Ваксина" (кат. 1) е лекарствен продукт, фармацефтично формулиран , лицензиран от или притежаващ търговски или клиничен опитен период, разрешен от регулаторните органи или от страната на производство или страната на употреба, предназначен да стимулира защитна имунна реакция при хората или животните, с цел да се предотврати заболяване на тези, за които той е предназначен.
"Вакуумна пулверизация" (кат. 1) означава процес за разпръскване на струя от разтопен метал на малки капчици с диаметър от 500 микрометра и по-малък чрез бързото отделяне на разтворен газ при въвеждане във вакуум.
"Профили с променлива геометрия" (кат. 7) означава използването на задните части на крило на самолет - задкрилки и тримери, или предни - елерони или накланяща се носова част, положението на които може да се променя по време на полет.
"Прежда" (кат. 1) е сноп от преплетени "предивни стъклени влакна".
ВАЖНО "Предивно стъклено влакно" е сноп от "моновлакна" (обикновено над 200), разположени приблизително успоредно.

Акроними и съкращения, използвани в настоящото приложение

Акроним или съкращение, когато се използва като дефинирано понятие, е записано в "Дефиниции на термините, използвани в настоящото приложение".
Акроним или съкращение Значение
КИРЛ/ABEC Комитет на инженерите в областта на радиалните лагери
ААПЗК/AGMA Асоциация на американските производители на зъбни колела
РСПН/AHRS Референтни системи за положение и насочване
АИЖС/AISI Американски институт по желязото и стоманата
АЛУ/ALU Аритметично логическо устройство
АНИС/ANSI Американски национален институт по стандартите
АДИМ/ASTM Американско дружество по изпитване и материали
УВД/ATC Управление на въздушното движение
ЛИОАП/AVLIS Лазерно изотопно отделяне с атомни пари
К3Р/C3I Командване, комуникации, контрол и разузнаване
АП/CAD Автоматизирано проектиране
КАС /CAS № на химическото вещество по номенклатурата на Chemical Abstracts Service
МККТТ/CCITT Международен консултативен комитет за телеграфия и телефония
БУИ/CDU Блок за управление и индикация
ВКГ/CEP Вероятна кръгова грешка
КТЯНП/CNTD Контролирано термично ядрено нанасяне на покритие
ХРСЛИА/CRISLA Химична реакция чрез селективно лазерно изотопно активиране
НПХСП/CVD Нанасяне на покритие чрез химическо свързване на пари
БТХВ/CW Бойни токсични химични вещества (БТХВ)
НВ/CW Непрекъсната вълна (отнася се за "лазери")
ОНЕ/DEW Оръжия с насочена енергия
ДО/DME Далекомерно оборудване
HB/DS Насочено втвърдяване
НПФОПЕМ/EB-PVD Нанасяне на покритие чрез физическо отлагане на пари по електроннолъчев метод
ЕСР/EBU Европейски съюз за радиоразпръскване
ЕХО / ECM Електрохимична обработка
РЕЦ / ECR Резонанс на електронов циклотрон
МЕО/EDM Машини за електроискрова обработка
ЕИППП/ EEPROMS Електрически изтриваема програмируема памет само за четене
АЕП/ ЕIА Асоциация на електронните индустрии
ЕС/EMC Електромагнитна съвместимост
ЕМЛДРГ/EMCDB Еластомерно модифицирани ляти, двуосновни ракетни горива
ЕИТС/ETSI Европейски институт за телекомуникационни стандарти
БПФ / FFT Бързо преобразувание на Фурие
ССГН /GLONASS Глобална спътникова система за навигация
ГСП / GPS Глобална система за позициониране
ХДТ / HBT Хетеро-двуполюсен транзистор
ЦЗВП/ HDDR Цифров запис с висока плътност
ТВМЕ/ НЕМТ Транзистори с висока мобилност на електроните
МОГА/ ICAO Международна организация за гражданска авиация
МЕТК / IEC Международна електротехническа комисия
ИИЕЕ/ IEEE Институт на електроинженерите и инженерите по електроника
МЗП /IFOV Мигновено полезрение
СПП / ILS Система за приземяване по прибори
МГИС / IRIG Междуведомствена група по измервателни средства
РИСА / ISAR РЛС с инверсна синтетична апертура
МОС / ISO Международна организация по стандартизация
МСД / ITU Международен съюз по далекосъобщения
ЯПС / JIS Японски промишлен стандарт
ДТ / JT Джаул-Томсън
ОПИС / LIDAR РЛС за откриване на цели и определяне на тяхното местоположение посредством светлинно излъчване
ББ/ LRU Бързосменяем блок
АКС / MAC Автентичен код на съобщение
Маch Съотношение на скоростта на предмет към скоростта на звука (по Ернст Мах)
ЛМИ / MLIS Лазерно молекулярно изотопно отделяне
МСК / MLS Микровълнова система за кацане
НМПХСП / MOCVD Нанасяне на металоорганични покрития чрез химическо свързване на пари
ФИМР / MRI Формиране на изображения с помощта на магнитния резонанс
СВБР / MTBF Средно време за безотказна работа
Мтопс / Mtops Милиони теоретични операции в секунда
СВО / MTTF Средно време до отказ
ЯБХ / NBC Ядрени, биологични и химични
БИ / NDT Безразрушително изпитване
РЛСК / PAR РЛС за кацане
ЛИН / PIN Личен идентификационен номер
МЧ / ppm Милионни части
СПМ / PSD Спектрална плътност на мощността
КАМ / QAM Квадратурна амплитудна модулация
РЧ / RF Радиочестота
ДУБЛА/RPV Дистанционно управляеми безпилотни летателни апарати
АПАКМ / SACMA Асоциация на производителите на авангардни композитни материали
РСА/ SAR РЛС със синтетична апертура
ЕК / SC Единичен кристал
БРСО / SLAR Бордова РЛС със страничен обзор
ДИФИТ / SMPTE Дружество на инженерите от филмовата индустрия и телевизията
МСР / SRA Модул, който се сменя в условия на ремонтен цех
СППД / SRAM Статична памет с произволен достъп
МПА / SRM Методи, препоръчани от АПАКМ / SACMA
ЕСИ / SSB Единична странична лента
РВН / SSR Вторична обзорна РЛС
КОНКС / TCSEC Критерии за оценка на надеждността на компютърни системи
ОИО / TIR Общо индикативно отчитане
УВ / UV Ултравиолетов
ПЯО / UTS Пределна якост на опън
ВКР / VOR Всепосочен курсов УКВ радиомаяк
ИАГ / YAG Итрий-алуминиев гранат

Част първа - СПИСЪК НА ОРЪЖИЯТА (СО) (pdf)

Част втора - СПИСЪК НА СТОКИТЕ И ТЕХНОЛОГИИТЕ С ВЪЗМОЖНА ДВОЙНА УПОТРЕБА

КАТЕГОРИЯ 0 Ядрени материали, съоръжения и оборудване (pdf)

КАТЕГОРИЯ 1 Материали, химикали, "микроорганизми" и "токсини" (pdf)

КАТЕГОРИЯ 2 Обработка на материали (pdf)

КАТЕГОРИЯ 3 Електроника (pdf)

КАТЕГОРИЯ 4 Компютри (pdf)

КАТЕГОРИЯ 5 Телекомуникации и "Информационна сигурност" (pdf)

КАТЕГОРИЯ 6 Датчици (сензори) и лазери (pdf)

КАТЕГОРИЯ 7 Навигационно и авиационно оборудване (pdf)

КАТЕГОРИЯ 8 Морски флот (pdf)

КАТЕГОРИЯ 9 Силови установки (двигателни системи), космически апарати и свързаното с тях оборудване (pdf)

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив