Спогодба между правителството на Република България и правителството на Република Армения за установяване на безвизов режим по отношение на притежателите на дипломатически паспорти

МВнР

Държавен вестник брой: 104

Година: 2003

Орган на издаване: МВнР

Дата на обнародване: 01.12.2003

Правителството на Република България и правителството на Република Армения, наричани по-нататък “договарящи страни”, ръководени от общия стремеж да облекчат взаимните пътувания на своите граждани, притежатели на дипломатически паспорти, издадени от Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Република Армения, и по този начин да съдействат за активизирането на изпълненото с доверие съвместно сътрудничество, се споразумяха за следното:

Член 1

1. Гражданите на всяка от договарящите страни, притежаващи валидни дипломатически паспорти, издадени от Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Република Армения, които пътуват с официална мисия на територията на другата договаряща страна като членове на дипломатическото представителство, консулството или на специална мисия на своята държава или като сътрудници на представителството към международна организация на територията на другата договаряща страна, се освобождават от визи за времетраенето на тяхната функция.
2. Назначаването и функциите на лицата, посочени в т. 1 на този член, се нотифицират предварително по дипломатически път от изпращащата страна. Приемащата страна им издава карта за самоличност. Тази разпоредба се отнася и за членовете на техните семейства (съпруг/а, деца - до 21 години, които не са сключили граждански брак, или до навършване на 25 години, които не са сключили граждански брак и са редовно обучаващи се в учебни заведения) и родители, които живеят заедно с тях в общо домакинство, независимо от вида на притежавания паспорт.

Член 2

Гражданите на всяка от договарящите страни, притежаващи валидни дипломатически паспорти, издадени от Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Република Армения, които не са сътрудници на дипломатическото представителство, членове на консулството или на специална мисия на своята държава, нито са сътрудници на представителството към международна организация на територията на другата договаряща страна, не се нуждаят от виза за влизане, пребиваване и излизане от нейната територия, когато техният престой е до 90 дни и при условие, че не упражняват на нейната територия самостоятелно или чрез други лица частна дейност с цел печалба.

Член 3

В случай на въвеждане на нови дипломатически паспорти всяка от договарящите страни изпраща на другата договаряща страна новите образци заедно с всички необходими данни по дипломатически път не по-късно от 30 дни преди датата на тяхното въвеждане.

Член 4

Тази спогодба не освобождава гражданите на всяка от договарящите страни от задължението им да съблюдават действащите закони и други разпоредби относно влизането и пребиваването на територията на другата договаряща страна.

Член 5

Всяка от договарящите страни си запазва правото да откаже влизането или пребиваването на нейна територия на граждани на другата договаряща страна, които биха могли да застрашат обществения ред, националната сигурност или здравето на населението, или тяхното пребиваване в нея не отговаря на условията на чл. 1 и чл. 2.

Член 6

Договарящите страни се задължават всички проблеми, възникващи при прилагането на тази спогодба, да се решават по взаимно съгласие. Те се уведомяват взаимно и редовно относно условията за влизане на граждани на трети страни на техните територии.

Член 7

Всяка от договарящите страни може временно да спре, изцяло или частично, действието на тази спогодба с оглед опазването на обществения ред, националната сигурност или здравето на населението. За въвеждането, както и за отменянето на подобни мерки всяка от договарящите страни уведомява незабавно по дипломатически път другата договаряща страна. Тези мерки влизат в сила от деня на получаване на уведомлението.

Член 8

1. Тази спогодба влиза в сила 30 дни след получаването на втората от нотите, с които договарящите страни взаимно се уведомяват, че са изпълнили изискванията за влизането й в сила, предвидени по вътрешното им законодателство.
2. Тази спогодба се сключва за неопределен срок. Договарящите страни могат да прекратят действието й по всяко време. Нейното действие се прекратява след изтичане на 90 дни от деня на връчването по дипломатически път на писмено уведомление за това на другата договаряща страна.

Подписана в Ню Йорк на 16 септември 2002 г. в два оригинални екземпляра, всеки един от които на български, арменски и английски език, като всички текстове имат еднаква сила. При различия в тълкуването на текстовете предимство ще има текстът на английски език.

За правителството на
Република България:
Соломон Паси,
министър на
външните работи
За правителството на
Република Армения:
Вартан Осканян,
министър на
външните работи
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив