Спогодба между правителството на Република България и правителството на Република Македония за създаването на Културно-информационен център на Република България в Скопие и на Културно-информационен център на Република Македония в София

МКТ

Държавен вестник брой: 24

Година: 2005

Орган на издаване: МКТ

Дата на обнародване: 22.03.2005

Правителството на Република България и правителството на Република Македония, наричани по-долу "договарящите се страни",
в съответствие с чл.13 от Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Република Македония за сътрудничество в областта на културата, подписана на 15 май 2000 г. в Скопие,
се споразумяха за следното:

Член 1

Договарящите се страни заявяват своето съгласие за създаване на Културно-информационен център на Република България в Скопие и Културно-информационен център на Република Македония в София, наричани по-нататък в текста "културно-информационни центрове".

Член 2

Културно-информационните центрове осъществяват своята дейност в рамките на утвърдените в тази спогодба условия и в съответствие със законодателството на държавата, на чиято територия се намират.

Член 3

1. Договарящите се страни осигуряват свободен достъп до помещенията на културно-информационните центрове и до организираните от тях прояви.
2. Официалните названия на културно-информационните центрове могат да бъдат включени в табели, плакати, бланки, както и да бъдат използвани в кореспонденцията, в информационни и комуникационни материали.
3. Всяка договаряща се страна прилага всички необходими мерки, за да гарантира нормалното функциониране на културно-информационния център на другата договаряща се страна по тази спогодба.

Член 4

1. Културно-информационните центрове могат да извършват следните дейности:
а) да организират в своите помещения библиотека и читалня;
б) да издават и внасят публикации, свързани с информация за културата и науката в своята държава;
в) да организират филмови прожекции във и извън своите помещения със съдействието на компетентните в тази област институции в страната домакин;
г) да организират в своите помещения литературни, научни и други прояви, съпроводени при необходимост от визуални или музикални изпълнения;
д) да организират в своите помещения изложби на фотографии, графика, плакати, книги, оригинални произведения на изкуството или репродукции;
е) да предоставят информационни услуги на заинтересованите граждани на договарящите се страни, както и на граждани на трети държави;
ж) да издават и разпространяват информационни бюлетини за събитията и проявите, организирани от културно-информационните центрове, както и за дейността на центровете, като използват включително и нови информационни технологии;
з) да поддържат обмена на телевизионни и радиопрограми в съответствие с действащите споразумения за сътрудничество между информационните институции на договарящите се страни. 2. Културно-информационните центрове могат да отдават под наем и да разпространяват безплатно сред публиката материалите по т. 1, ж).

Член 5

При осъществяването на дейностите, съдържащи се в чл.4 на тази спогодба, културно-информационните центрове се придържат към законите на държавата, на чиято територия се намират.

Член 6

1. Културно-информационните центрове са държавни центрове и начинът на тяхното финансиране се определя от всяка договаряща се страна.
2. Културно-информационните центрове имат право да сключват в страната домакин договори, необходими за тяхното функциониране.
3. За частичното покриване на своите разходи културно-информационните центрове могат да формират и собствени приходи от представления или други културни прояви.
4. Експонатите за изложбите, организирани от културно-информационните центрове в собствените им помещения или в други зали, както и предмети с културен характер, като книги, компактдискове, видео- и аудиокасети, могат да бъдат предлагани за продажба единствено при условие, че са заплатени митните сборове, събирани от митническите органи и предвидени от действащото законодателство на приемащата страна.

Член 7

1. Договарящите се страни оказват на базата на реципрочност съдействие за намирането на помещения, сгради или парцели, подходящи за дейността на културно-информационните центрове. Условията за наемане или покупка на такива помещения, сгради или парцели се определят в съответствие с действащото законодателство на приемащата страна.
2. Културно-информационните центрове могат да бъдат оборудвани с подходящи аудио- визуални, информационни, телекомуникационни и други средства, необходими за осъществяването на тяхната дейност в съответствие с тази спогодба.
3. Договарящите се страни на базата на реципрочност и в съответствие с действащото в приемащата страна законодателство освобождават културно-информационните центрове от заплащането на митни сборове, с изключение на таксите за митническите формалности, извършвани извън предназначените за това учреждения или извън работното време на митническите органи, таксите за магазинаж и услугите от подобно естество за следните внасяни стоки, които не са предназначени за продажба:
а) каталози, плакати, известия, програми, книги, картини, плочи, аудио-визуални материали, необходими за нормалното функциониране на културно-информационните центрове;
б) стоки за временен внос: техническо оборудване, мебелировка и материали, включително и превозни средства, необходими за функционирането на културно-информационните центрове;
в) филми, които се прожектират в помещенията на културно-информационните центрове или извън тях, в рамките на организираните прояви на културно-информационните центрове;
г) всякакви други материали от културно-информационно естество, необходими за функционирането на културно-информационните центрове.

Член 8

Данъчното облагане на приходите на културно-информационните центрове се регламентира от данъчното законодателство на приемащата страна, както и от действащите двустранни договори между Република България и Република Македония.

Член 9

1. Договарящите се страни се уведомяват взаимно относно попълването на състава на служителите на културно-информационните центрове, както и относно назначаването и освобождаването от работа на персонал в същите.
2. Трудовоправните отношения, в които се намират служителите на съответния културно-информационен център, които са граждани на изпращащата държава, се регулират от нормите на трудовото законодателство и социалното осигуряване на тази държава.
3. Културно-информационните центрове имат право да наемат на работа граждани на приемащата държава в съответствие с действащото национално законодателство.

Член 10

1. Всяка от договарящите се страни на базата на реципрочност предоставя на лицата от персонала на културно-информационния център на другата страна, както и на съпрузите и живеещите с тях деца, всички облекчения съгласно действащото законодателство за своевременно издаване на визи и разрешение за пребиваване в приемащата държава.
2. Подобни облекчения се предоставят и на участниците в културните прояви в рамките на програмите за дейността на културно-информационните центрове.

Член 11

Евентуални спорове във връзка с тълкуването и прилагането на тази спогодба се разрешават чрез консултации между договарящите се страни, както и по дипломатически път.

Член 12

Тази спогодба влиза в сила от датата на получаване на втората нота, с която договарящите се страни взаимно се уведомяват по дипломатически път, че са изпълнили всички изисквания, предвидени от националното им законодателство за влизането на спогодбата в сила.
Спогодбата се сключва за период от пет години. Нейното действие се продължава автоматически за всеки следващ петгодишен период при условие, че някоя от договарящите се страни не я денонсира с писмено уведомление не по-късно от шест месеца преди изтичането срока на нейното действие.

Подписана в Скопие на 18 април 2003 г. в два оригинални екземпляра, всеки от които на официалните езици на двете държави - български език съгласно Конституцията на Република България и македонски език съгласно Конституцията на Република Македония, като двата текста имат еднаква сила.

За правителството на
Република България:
Божидар Абрашев,
министър на
културата

За правителството на
Република Македония:
Благоя Стефановски,
министър на
културата

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив