Спогодба между правителството на Република България и правителството на Република Македония за откриване на нов международен пътен граничен контролно-пропускателен пункт между двете страни

МнВР

Държавен вестник брой: 66

Година: 2005

Орган на издаване: МнВР

Дата на обнародване: 12.08.2005

Правителството на Република България и правителството на Република Македония, в по-нататъшния текст (наричани по-долу) "договарящи страни", изхождайки от отношенията на приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете държави, отчитайки реалните възможности за по-нататъшно укрепване и развитие на взаимноизгодното сътрудничество, както и желанието си да създават максимално благоприятни условия за неговото развитие, осъществявайки решението си за подобряване на европейската и регионалната транспортна инфраструктура, в потвърждение на вече постигнатите договорености на високо политическо равнище, в изпълнение на Протокола от Третата сесия на Смесената междуправителствена българо-македонска комисия за търговско-икономическо сътрудничество, подписан в Охрид на 5 септември 2003 г., се договориха за следното:

Член 1

Договарящите страни в срок, допълнително съгласуван между компетентните им органи, да изградят и открият нов международен пътен граничен контролно-пропускателен пункт и пътна връзка, свързваща Невестино на територията на Република България и Делчево на територията на Република Македония.

Член 2

Всяка от договарящите страни ще изгради, реконструира и модернизира на своята територия подходната шосейна връзка. В същия срок всяка страна ще изгради необходимата инфраструктура за функционирането на новия международен пътен граничен контролно-пропускателен пункт за обслужването на всички видове товари и пътници. Размерите на обектите, стандартите около пътното свързване на граничните контролно-пропускателни пунктове ще бъдат съгласувани на заседание на Смесената експертна комисия (СЕК). Точните места на пресичане на границата и точното разполагане на новия международен пътен граничен контролно-пропускателен пункт, както и техническите му параметри ще бъдат уточнени от Смесената експертна комисия, предвидена в чл. 3.

Член 3

Договарящите страни ще създадат Смесена експертна комисия, която ще уточни основните технически характеристики на пътните връзки, местоположението на трасетата, пресечните им точки с границата, мястото на новия граничен контролно-пропускателен пункт, инфраструктурата, постройките, видовете товари и пътници, режима на функционирането, правните и нормативните въпроси по изграждане на международен пътен граничен контролно-пропускателен пункт и всички въпроси от общ интерес, свързани с изпълнението на тази спогодба. Смесената експертна комисия ще работи и ще взема решения в съответствие с указанията на правителствата на двете страни. Смесената експертна комисия на първата работна среща ще съгласува и на следващото заседание ще приеме правилник за работа.

Член 4

Споровете по тълкуването или прилагането на тази спогодба ще бъдат внасяни за решаване в Смесената комисия, предвидена в чл. 3. Ако в тримесечен срок Смесената комисия не може да предложи взаимно приемливо решение, споровете ще бъдат решавани чрез преговори между двете правителства до края на следващия месец.

Член 5

Тази спогодба влиза в сила от датата на получаване на втората от нотите, с които договарящите страни се уведомяват, че са изпълнени всички изисквания, предвидени в националното им законодателство. В срок от един месец след влизането в сила на спогодбата по дипломатически път ще бъдат разменени списъците с имената и функциите на членовете на СЕК, която в рамките на следващия месец след уведомяването ще проведе първата работна среща.

Тази спогодба е подписана в Скопие на 18 октомври 2004 г. в два оригинални екземпляра, всеки от които на официалните езици на двете страни-български език съгласно Конституцията на Република България и македонски език съгласно Конституцията на Република Македония, като двата текста имат еднаква сила.

За правителството на
Република България:
Соломон Паси,
министър на
външните работи

За правителството на
Република Македония:
Илинка Митрева,
министър на
външните работи

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив