Споразумение за антарктическо сътрудничество между правителството на Република България и правителството на Република Чили

МВнР

Държавен вестник брой: 79

Година: 2006

Орган на издаване: МВнР

Дата на обнародване: 01.10.2006

Правителството на Република България и правителството на Република Чили, по-нататък наричани "страните",
потвърждавайки своята воля за укрепване на двустранните отношения на сътрудничество и приятелство между двете страни,
имайки предвид, че членове II и III от Договора за Антарктика, член VI от Протокола за опазване на околната среда към Договора за Антарктика и Препоръките (мерки, решения и резолюции) на Консултативните съвещания по Антарктическия договор отдават значителен приоритет на международното сътрудничество за осъществяване на научни дейности в Антарктика,
признавайки нарастващото значение на Антарктика в областта на научните изследвания, по-специално за глобалната околна среда, и осъзнавайки необходимостта от минимално въздействие на научните дейности върху околната среда на Антарктика и зависещите и свързани с нея екосистеми,
се споразумяха за следното:

Член I

Страните се споразумяват да установят посредством своите министерства на външните работи механизъм за постоянна консултация по въпроси от общ интерес в политическата, юридическата, научната, екологичната и други области в рамките на Системата на Антарктическия договор.
За тази цел страните полагат усилия за обмяна на информация относно съответните свои позиции на различните международни форуми, компетентни в тази материя, като уважават своите лични интереси и прилагат на практика духа и съдържанието на Договора за Антарктика.

Член II

Страните полагат максимални усилия за предприемане на съвместни действия с цел използване на възможностите за сътрудничество, предвидени в Договора за Антарктика и неговия Протокол за оптимизиране на човешките ресурси и съответните материали, отчитайки необходимостта да се избягва дублирането на усилията, насочени към усъвършенстване на интердисциплинарните изследвания, които могат да се провеждат съвместно от техните съответни антарктически научни общности.
Страните периодично следят прилагането на това споразумение, оценявайки неговото развитие и възможностите за усъвършенстване.

Член III

Страните осъществяват специфично сътрудничество в района на Договора за Антарктика в следните дейности:
а) Разработване на съвместни проекти за научни и технологически изследвания в съответствие с целите на техните национални антарктически програми.
б) Обмяна на информация от взаимен интерес във връзка с възможното въздействие върху околната среда на Антарктика и зависещите и свързани с нея екосистеми в резултат на осъществяваните от тях съответни дейности в техните бази и станции или в рамките на други проекти в района на договора.
в) Насърчаване на подготовката и обучението на човешки ресурси чрез обмяна на експерти, научен, логистичен и технически персонал, курсове на обучение и академични дейности във водещите институции на всяка една от страните.
г) Сътрудничество съобразно техните възможности във връзка с взаимно предоставяне на транспортни средства, настаняване, товарене и други логистични дейности, свързани с техните национални антарктически програми.

Член IV

За посочените по-горе цели страните определят съответно Българския антарктически институт, по-нататък БАИ, и Чилийския антарктически институт, по-нататък ЧАИ, като институции, на които се възлага реализирането на тези цели, както и координирането на научните и логистичните дейности със споменатите институции.

Член V

1. Страните се договарят БАИ и ЧАИ да положат максимални усилия за:
а) Съвместно разработване и координиране на проекти за научни, медицински и технологични изследвания в съответствие с това споразумение.
б) Внедряване на система за обмяна на информация в научно-техническата област и логистичната подкрепа.
в) Обмяна на информация, която би могла да бъде полезна при планирането и развитието на дейности в района на Договора за Антарктика, насочени към защита на околната среда на Антарктика и зависещите и свързани с нея екосистеми.
г) Участие в съответните експедиции, проекти и програми за обучение в Антарктика съгласно договорения за тези цели ред.
д) Насърчаване на изследванията от интерес за страните в дисциплини, като атмосферна физика, космическа радиация, метеорология, естествознание, екология, глациология и геофизика, точните науки, палеонтология, биология и медицински науки, екология на морето и на земята, отделяйки специално внимание на установяването на промени, наблюдавани в Антарктика, които имат световно значение, както и на тяхното изучаване и следене.
е) Обмяна на познания и опит за технологичното развитие на селища и въздействието на човешката дейност върху околната среда, включително последствията от антарктическия туризъм.
2. Ако не е договорено друго, транспортните разходи, възникнали в хода на изпълнение на посочените дейности, се поемат от страната, изпращаща научния, техническия и помощния персонал, а разходите по престоя са за сметка на приемащата страна, като и в двата случая разходите зависят от бюджетните възможности на съответните национални институции.

Член VI

В съответствие с духа на Международната полярна година (2007 - 2008) и отчитайки програмите за антарктическо сътрудничество, които Република България и Република Чили имат с други държави, БАИ и ЧАИ ще проучат възможността за разширяване на своето сътрудничество по нови многостранни проекти, като за целта ще търсят достъп до други източници на международно финансиране и ще се постараят да осигурят човешките ресурси и помощните средства, необходими за постигането на тази цел.

Член VII

Българският антарктически институт и Чилийският антарктически институт изготвят поне една година предварително програма за съвместна дейност, която включва целите, посочени в членове III и V от споразумението.
Без това да противоречи на гореизложеното, в началото на всеки сезон на работа в Антарктика посочените в член IV институти разглеждат условията и съществуващите възможности за улесняване и оптимизиране на изпълнението на споменатите цели.

Член VIII

Всеки спор, който би могъл да възникне във връзка с тълкуването или прилагането на това споразумение за антарктическо сътрудничество и който не може да бъде разрешен от органите, посочени от страните в член IV, следва да бъде отнесен към съответните министерства на външните работи, чрез които ще се направят необходимите консултации за постигане на решение.

Член IX

Споразумението влиза в сила тридесет дни след датата на последното официално уведомление, с което страните взаимно са се информирали по дипломатически път, че формалностите, които се изискват от действащия в страната правен ред, са изпълнени.

Член X

Това споразумение има неограничен срок на действие. При все това то може да бъде отменено от всяка една от страните чрез официално съобщение по дипломатически път, изпратено шест месеца предварително. Отмяната няма да се отрази върху започнатите дейности по време на неговото действие.

В уверение на което долуподписаните представители, надлежно упълномощени от своите правителства, подписват това споразумение.

Съставено в Сантяго, Чили, на 3 януари 2005 г. в три оригинални екземпляра на български, испански и английски език, всички с еднаква юридическа сила, като последният се приема за меродавен в случай на различия при тълкуването.

За правителството на
Република България:
Соломон Паси,
министър на
външните работи

За правителството на
Република Чили:
Игнасио Уокър Прието,
министър на
външните работи

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив