Споразумение за свободна търговия между правителството на Република България и правителството на Държавата Израел

МС

Държавен вестник брой: 33

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 20.06.2006

ПРЕАМБЮЛ

Правителството на Република България и правителството на Държавата Израел (наричани по-нататък "страните"),
Потвърждавайки твърдата си привързаност към принципите на пазарната икономика като основа на техните отношения;
Отчитайки общата воля активно да участват в процеса на международна икономическа интеграция;
Изразявайки своята готовност да си сътрудничат за намирането на средства и начини за заздравяване на тези процеси;
Имайки предвид правата и задълженията, произтичащи от Европейското споразумение за асоцииране между Европейските общности и техните страни членки, от една страна, и Република България, от друга страна, и Евро-средиземноморското споразумение за асоцииране между Европейските общности и техните страни членки, от една страна, и Държавата Израел, от друга страна;
Решени за тази цел да премахнат постепенно пречките пред цялата си взаимна търговия в съответствие с разпоредбите на Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ 1994) и Споразумението за създаване на Световната търговска организация (СТО);
Убедени, че това споразумение ще създаде нов климат за техните икономически отношения и в частност за развитието на търговията, инвестициите и икономическото и техническото сътрудничество;
Отчитайки, че нито една от разпоредбите на това споразумение няма да се тълкува като освобождаваща страните от техните задължения по други международни споразумения, особено съгласно Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ 1994) и Споразумението за създаване на Световната търговска организация (СТО),
се договориха, както следва:

Член 1
Цели

1. Страните постепенно ще създадат зона за свободна търговия в течение на преходен период, изтичащ най-късно на 1 януари 2004 г., съгласно разпоредбите на това споразумение и в съответствие с тези на ГАТТ 1994, в частност на член XXIV от ГАТТ 1994, на Договореността за тълкуване на член ХХIV на ГАТТ 1994 и на Споразумението за създаване на СТО.
2. Целите на това споразумение са:
а) да насърчава чрез разширяване на взаимната търговия хармоничното развитие на икономическите отношения между страните;
б) да осигури справедливи условия за лоялна конкуренция в търговията между страните;
в) да допринесе по този начин чрез премахване на пречките в търговията за хармоничното развитие и разширяване на световната търговия;
г) да задълбочи сътрудничеството между страните в области от взаимен интерес за страните.

Глава I
ПРОМИШЛЕНИ СТОКИ

Член 2
Обхват

1. Разпоредбите на тази глава ще се прилагат за промишлените стоки с произход от Държавата Израел или от Република България.
2. За целите на това споразумение понятието "промишлени стоки" означава стоките, включени в глави от 25 до 97 на Хармонизираната система за описание и кодиране на стоките, с изключение на стоките, посочени в Приложение I.

Член 3
Базови мита

1. Митническата тарифа на Република България ще се прилага за класирането на стоките, внасяни в Република България. Митническата тарифа на Държавата Израел ще се прилага за класирането на стоките, внасяни в Държавата Израел.
2. За всяка стока базовото мито, към което ще се прилагат последователните намаления, предвидени в това споразумение, ще бъде ставката на митото при третиране "най-облагодетелствана нация", прилагано от страните в деня, предхождащ датата на влизането в сила на това споразумение.
3. Ако след тази дата се приложи намаление на митата на база erga omnes, в частност намаления, произтичащи от тарифни споразумения по Уругвайския кръг на ГАТТ 1994 и Споразумението за създаване на СТО, тези намалени мита ще заменят базовите мита по ал. 2 считано от деня на прилагане на съответните намаления.
4. Намалените мита, изчислени в съответствие с ал. 2, ще се прилагат закръглени до първия десетичен знак, а в случая на специфични мита-до втория десетичен знак.
5. Страните ще се уведомяват взаимно за съответните си базови мита.

Член 4
Мита по вноса

1. Никакви нови мита по вноса няма да бъдат въвеждани в търговията между двете страни, нито ще бъдат увеличавани съществуващите от датата на влизане в сила на това споразумение.
2. Митата по вноса, прилагани в Република България за стоки с произход от Държавата Израел извън посочените в Приложение II, ще бъдат премахнати от датата на влизане в сила на това споразумение.
3. Митата по вноса, прилагани в Република България за стоки с произход от Държавата Израел, посочени в Приложение II, ще бъдат постепенно премахнати в съответствие със схемата, посочена в това приложение.
4. Митата по вноса, прилагани в Държавата Израел за стоки с произход от Република България извън посочените в Приложение III, ще бъдат премахнати от датата на влизане в сила на това споразумение.
5. Митата по вноса, прилагани в Държавата Израел за стоки с произход от Република България, посочени в Приложение III, ще бъдат постепенно премахнати в съответствие със схемата, посочена в това приложение.

Член 5
Такси, имащи ефект на мита по вноса

1. Никакви нови такси, имащи ефект на мита по вноса, няма да бъдат въвеждани в търговията между страните.
2. Всички такси, имащи ефект на мита по вноса, ще бъдат премахнати от деня на влизане в сила на това споразумение.

Член 6
Мита от фискално естество

Разпоредбите на чл. 4 ще се прилагат и за митата от фискално естество.

Член 7
Мита по износа и такси, имащи ефект на мита по износа

1. Никакви нови мита по износа или такси, имащи равностоен ефект, няма да бъдат въвеждани в търговията между страните.
2. От влизането в сила на това споразумение страните ще премахнат една спрямо друга всички мита по износа и такси, имащи равностоен ефект.

Член 8
Количествени ограничения по износа и мерки с равностоен ефект

1. Никакви нови количествени ограничения по износа или мерки с равностоен ефект няма да бъдат въвеждани в търговията между страните от датата на влизане в сила на това споразумение.
2. От влизането в сила на това споразумение страните ще премахнат една спрямо друга всички количествени ограничения по износа или мерките с равностоен ефект.

Член 9
Количествени ограничения по вноса и мерки с равностоен ефект

1. Никакви нови количествени ограничения по вноса или мерки с равностоен ефект няма да бъдат въвеждани в търговията между страните от датата на влизане в сила на това споразумение.
2. От влизането в сила на това споразумение страните ще премахнат една спрямо друга всички количествени ограничения по вноса или мерките с равностоен ефект.

Глава II
СЕЛСКОСТОПАНСКИ СТОКИ

Член 10
Обхват

1. Разпоредбите на тази глава ще се прилагат към селскостопанските стоки с произход от Държавата Израел или от Република България.
2. За целите на това споразумение понятието "селскостопански стоки" означава стоките, включени в глави от 1 до 24 на Хармонизираната система за описание и кодиране на стоките, включително стоките, посочени в Приложение I.

Член 11
Размяна на концесии

1. Страните декларират своята готовност да насърчават, доколкото техните селскостопански политики позволяват, хармоничното развитие на търговията със селскостопански стоки и да обсъждат този въпрос в Смесения комитет периодично.
2. За постигането на тези цели страните си предоставят взаимно концесиите, описани в Протокол А, в съответствие с разпоредбите на тази глава и предвиденото в този протокол.
3. Вземайки предвид:
-ролята на селското стопанство в техните икономики;
-развитието на търговията със селскостопански стоки между страните;
-особената чувствителност на селскостопанските стоки;
-правилата на техните селскостопански политики;
-резултатите от многостранните търговски преговори в рамките на ГАТТ и Световната търговска организация,
страните ще разгледат в рамките на Смесения комитет възможностите за взаимно предоставяне на допълнителни концесии и подобряване на договорените концесии.

Член 12
Концесии и селскостопанска политика

1. Без да се нарушават концесиите, предоставени по чл. 11, разпоредбите на тази глава няма да ограничават по никакъв начин осъществяването на съответната селскостопанска политика от страните или прилагането на каквито и да е мерки в рамките на тази политика, вкл. прилагането на разпоредбите на Споразумението по селското стопанство, договорено в рамките на ГАТТ 1994 и на Споразумението за създаване на СТО.
2. Страните ще уведомяват Смесения комитет за промени в осъществяваната от тях селскостопанска политика или за прилаганите мерки, които могат да засегнат предвидените в това споразумение условия за търговия със селскостопански стоки между тях. По искане на която и да е от страните в Смесения комитет ще бъдат провеждани незабавни консултации за проучване на ситуацията.

Член 13
Специфични защитни мерки

Независимо от останалите разпоредби на това споразумение и в частност чл. 20, ако вследствие на особената чувствителност на селскостопанските стоки вносът на стоки с произход от една от страните, които са предмет на концесии по това споразумение, причинява сериозно разстройство на пазарите на другата страна, засегнатата страна незабавно ще започне консултации в Смесения комитет за намиране на подходящо и взаимноприемливо решение. До приемане на такова решение засегнатата страна може да предприеме мерките, които счита за необходими, незабавно уведомявайки другата страна за взетите мерки.

Член 14
Санитарни и фитосанитарни мерки

1. Страните ще прилагат санитарните и фитосанитарните си мерки в съответствие със Споразумението за санитарните и фитосанитарните мерки на СТО и съответните други релевантни споразумения на СТО.
2. Страните няма да прилагат техните санитарни и фитосанитарни мерки по произволен, необоснован или дискриминационен начин или като прикрито ограничение в търговията между тях.

Глава III
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Член 15
Технически пречки в търговията

1. Правата и задълженията на страните, отнасящи се до стандартите или техническите нормативни актове и съответните мерки, ще бъдат определени от Споразумението за техническите пречки в търговията на СТО.
2. Страните ще си сътрудничат и ще обменят информация в областта на стандартизацията, метрологията, оценката на съответствието и акредитацията с цел намаляване на техническите пречки в търговията.
3. Всяка страна при поискване от другата страна следва да предоставя информация за отделни индивидуални случаи на стандарти, технически правила или подобни мерки. Страните ще си сътрудничат за премахване на възможни бариери във взаимната търговия.

Член 16
Вътрешно облагане

1. Страните ще се въздържат от всякакви мерки или действия от вътрешно фискално естество, установяващи, пряко или косвено, дискриминация между стоките, произхождащи от страните.
2. Стоките, изнасяни за територията на една от страните, не могат да се ползват от възстановяване на суми, платени като вътрешни данъци, в размер по-голям от размера на преките или косвените данъци, наложени върху тях.

Член 17
Митнически съюзи, зони за свободна търговия и погранична търговия

1. Това споразумение няма да препятства поддържането или създаването на митнически съюзи, зони за свободна търговия или споразумения за погранична търговия, които съответстват на разпоредбите на член XXIV на ГАТТ 1994 и на Договореността за тълкуване на член ХХIV на ГАТТ 1994.
2. При поискване страните ще провеждат консултации в рамките на Смесения комитет, в които взаимно ще се информират относно влезлите в сила за страните споразумения, установяващи такива митнически съюзи или зони за свободна търговия, и когато е необходимо, по други важни въпроси, свързани с търговската им политика спрямо трети страни.

Член 18
Структурни изменения на икономиката

1. Извънредни мерки с ограничено времетраене, отклоняващи се от разпоредбите на чл. 4, могат да бъдат взети от всяка от страните под формата на повишени мита.
2. Тези мерки могат да се отнасят само до нови производства или определени сектори, подложени на преструктуриране или изправени пред сериозни трудности, особено когато тези трудности водят до значими социални проблеми.
3. Митата по вноса, приложими в засегнатата страна по отношение на стоките с произход от другата страна, въведени вследствие на такива мерки, не могат да надвишават 25% ad valorem и ще запазят преференциален елемент по отношение на стоките с произход от страната. Общата стойност на вноса на стоки, подложени на тези мерки, не може да надвишава 15% от общия внос на промишлени стоки от другата страна, определени в чл. 2, за последната година, за която съществуват статистически данни.
4. Тези мерки ще се прилагат за период не по-дълъг от три последователи години по отношение на определен продукт от датата, от която всички мита, количествени ограничения, такси и мерки с еквивалентен ефект са били премахнати по отношение на този продукт.
5. Засегнатата страна ще уведомява Смесения комитет за всяка извънредна мярка, която възнамерява да предприеме, и при поискване от другата страна в Смесения комитет ще се провеждат консултации по тези мерки и секторите, в които те ще се прилагат, преди тяхното въвеждане. При предприемането на такива мерки засегнатата страна ще представя в Смесения комитет схема за премахването на митата, въведени по този член. Тази схема ще предвижда постепенното премахване на тези мита да започне най-късно две години след тяхното въвеждане, на равни годишни части. Смесеният комитет може да реши да се прилага друга схема.

Член 19
Дъмпинг

Ако страна установи наличието на дъмпинг по смисъла на член VI от ГАТТ 1994 в търговските отношения между страните по силата на това споразумение, тя може да вземе подходящи мерки срещу такава практика в съответствие с член VI на ГАТТ 1994 и Споразумението по прилагане на член VI на ГАТТ 1994.

Член 20
Общи защитни мерки

Когато някоя стока е внасяна в такива увеличени количества и при такива условия, че причинява или заплашва да причини:
а) сериозна вреда на местните производители на подобни или пряко конкурентни стоки на територията на страната вносител; или
б) сериозни смущения във всеки свързан сектор на икономиката или затруднения, които могат да предизвикат сериозно влошаване на икономическата ситуация в даден регион, засегнатата страна може да вземе съответните мерки при условията и в съответствие с процедурата по чл. 23.

Член 21
Реекспорт и сериозен дефицит

Когато изпълнението на разпоредбите на чл. 7 и 8 води до:
а) реекспорт към трета страна, по отношение на която страната по износа поддържа за дадената стока количествени ограничения по износа, мита по износа или мерки и такси с еквивалентен ефект; или
б) сериозен дефицит или заплаха от дефицит на стока, която е съществена за страната по износа,
и когато посочените по-горе ситуации пораждат или е възможно да породят големи затруднения за страната по износа, тази страна може да предприеме подходящи мерки при условията и в съответствие с процедурата по чл. 23. Мерките ще бъдат недискриминационни и ще бъдат премахнати, когато условията повече не обосновават тяхното поддържане.

Член 22
Държавни монополи

1. Страните по това споразумение постепенно ще трансформират всеки държавен монопол от търговски характер, така че да се осигури, че не съществува дискриминация между местните лица на държавите на страните по отношение на условията, при които стоките се купуват и продават.
2. Смесеният комитет ще бъде информиран за мерките, предприети за изпълнението на тази цел.

Член 23
Процедура за прилагане на защитни мерки

1. Преди откриване на процедурата за прилагане на защитни мерки, описана в следващите алинеи на този член, страните по това споразумение ще се постараят да разрешат различията помежду си чрез преки консултации.
2. Когато страна подложи вноса на стоки, който може да предизвика ситуацията, описана в чл. 20, на административна процедура, имаща за цел бързото осигуряване на информация за тенденцията на търговските потоци, тя ще информира за това другата страна.
3. Без да накърнява действието на ал. 7 на този член, страна, която има намерение да приложи защитни мерки, ще уведоми веднага другата страна за това и ще даде цялата необходима информация. В Смесения комитет незабавно ще се проведат консултации между страните с цел намиране на подходящо и взаимноприемливо решение.
4.
(а) Що се отнася до чл. 20 и 21, Смесеният комитет ще проучи случая или ситуацията и може да вземе всяко необходимо решение, за да прекрати затрудненията, за които съобщава засегнатата страна. Ако той не е взел такова решение или не е постигнато друго задоволително решение, в рамките на 45 дни от момента, в който случаят е бил отнесен към Смесения комитет, засегнатата страна може да вземе необходимите мерки, за да се справи със ситуацията.
(б) Що се отнася до чл. 27 и 28, засегнатата страна ще оказва на Смесения комитет цялото необходимо съдействие за проучване на случая и където е подходящо, за преустановяване на действията, срещу които се възразява. Ако другата страна не прекрати действията, срещу които се възразява в периода, определен от Смесения комитет, или ако Смесеният комитет не успее да вземе такова решение в рамките на 45 работни дни от момента, в който случаят е бил отнесен към него, засегнатата страна може да вземе съответни мерки, за да се справи със затрудненията, произтичащи от въпросните действия.
5. Въведените защитни мерки ще бъдат незабавно нотифицирани пред другата страна. Те ще бъдат ограничени с оглед на размера им и времетраенето им до това, което е стриктно необходимо за подобряване на ситуацията, довела до тяхното прилагане, и няма да надхвърлят причинената вреда или въпросното затруднение. Приоритет ще имат мерките, които в най-малка степен накърняват прилагането на това споразумение.
6. Въведените защитни мерки ще са предмет на периодични консултации в Смесения комитет с оглед тяхното намаляване или премахване, когато условията повече не обосновават тяхното поддържане.
7. Когато изключителни обстоятелства, налагащи незабавни действия, правят невъзможно предварителното проучване, засегнатата страна може в случаите на чл. 20 и 21 да въведе незабавно временни мерки, стриктно необходими, за да се справи със ситуацията. Мерките ще бъдат съобщени без забавяне и ще се проведат консултации между страните в Смесения комитет, колкото е възможно най-скоро.

Член 24
Общи изключения

Това споразумение няма да изключва прилагането на забрани или ограничения по вноса, износа или транзита на стоки, основани на съображения за обществен морал, обществения ред и обществената сигурност; защитата на здравето и живота на хората, животните и растенията, вкл. екологични мерки, необходими за защита на живота на хората, животните и растенията; защитата на националните ценности с художествена, историческа или археологическа стойност; защита на интелектуалната собственост или правилата относно златото или среброто или съхраняването на изчерпаеми природни ресурси, ако тези мерки се прилагат във връзка с ограничаване на местното производство и потребление. Такива забрани или ограничения обаче няма да представляват средство за произволна дискриминация или прикрито ограничение на търговията между двете страни.

Член 25
Правила за произход и методи на административно сътрудничество

1. Протокол Б от това споразумение определя правилата за произход и свързаните с тях методи на административно сътрудничество.
2. Страните ще предприемат подходящи мерки, включващи редовен преглед в Смесения комитет и договорености за административното сътрудничество, за осигуряване на ефективното и хармонично прилагане на разпоредбите на Протокол Б и на съответните членове от това споразумение, за намаляване, доколкото е възможно, на формалностите, прилагани в търговията, и за постигане на благоприятно и за двете страни решение на затруднения, възникващи от прилагането на тези разпоредби.

Член 26
Плащания

1. Плащанията в свободно конвертируема валута, свързани с търговията със стоки между страните, и трансферът на такива плащания на територията на другата страна, в която пребивава кредиторът, ще бъдат свободни от всякакви ограничения.
2. Страните ще се въздържат от всякакви валутни или административни ограничения, свързани с предоставянето, изплащането или получаването на краткосрочни и средносрочни кредити за търговски сделки, в които участва местно лице.
3. Всякакви мерки относно плащания по текущите операции, свързани с движението на стоки, ще бъдат в съответствие с условията, посочени в чл. VIII от Устава на Международния валутен фонд.

Член 27
Правила за конкуренцията между предприятията

1. Несъвместими с правилното функциониране на споразумението, доколкото биха могли да повлияят на търговията между страните, са:
а) споразуменията между предприятия, решения на асоциации на предприятия и съгласувани действия на предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията;
б) злоупотреба на едно или повече предприятия с господстващо положение на територията на страните като цяло или със съществена част от тях.
2. Разпоредбите на ал. 1 ще се прилагат към дейностите на всички предприятия, включително публичните предприятия или предприятия, на които страните са предоставили специални или изключителни права. Предприятията, на които е възложено предоставянето на услуги от общ икономически интерес или които имат характер на монополи, създаващи доходи, ще са обект на ал. 1, доколкото прилагането на тези разпоредби не възпрепятства де юре или де факто изпълнението на възложените им конкретни обществени задачи.
3. За стоките, посочени в глава II, разпоредбите, предвидени в ал. 1, буква "а", няма да се прилагат по отношение на решения и действия, които са неразделна част от организацията на националния пазар.
4. Ако страна счита, че определено действие е несъвместимо с ал. 1 и 2 на този член или че това действие причинява или създава опасност да причини сериозно увреждане на интересите й или материална вреда на нейното национално стопанство, тази страна може да вземе подходящи мерки при условията и в съответствие с процедурата по чл. 23.
5. В съответствие със своите закони, нормативни актове и политики всяка страна ще предоставя справедливо и равноправно третиране на физическите лица, предприятията, държавните органи и структури на другата страна, които осъществяват дейности по това споразумение.

Член 28
Държавна помощ

1. Всяка помощ, предоставяна от държава, която е страна по това споразумение, или чрез държавни ресурси в каквато и да е форма, която нарушава или заплашва да наруши конкуренцията чрез поставяне в по-благоприятно положение определени предприятия или производството на определени стоки, доколкото може да повлияе на търговията между страните, ще се счита за несъвместима с правилното функциониране на споразумението.
2. Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат за стоките по глава II.
3. Страните ще осигурят прозрачност в областта на държавната помощ в съответствие с разпоредбите на споразумението за субсидиите и изравнителните мерки в рамките на СТО/ГАТТ 1994 и всяка от страните по искане на другата ще предоставя информация за схемите на помощта и за конкретни индивидуални случаи на държавна помощ.
4. Ако страна счита, че определено действие:
-е несъвместимо с условията по ал. 1, и
-причинява или заплашва да причини сериозна вреда на интересите на тази страна или материална вреда на нейната национална икономика, тя може да предприеме подходящи мерки при условията и в съответствие с разпоредбите на чл. 23. Такива подходящи мерки могат да бъдат взети само в съответствие с процедурите и при условията на Споразумението за субсидиите и изравнителните мерки на СТО/ГАТТ 1994.

Член 29
Затруднения, свързани с платежния баланс

1. Страните ще се стремят да избягват налагането на ограничителни мерки, включително мерки по вноса, по причини, свързани с платежния баланс.
2. Когато една от страните има сериозни затруднения с платежния баланс или е изправена пред непосредствена заплаха от такива затруднения, засегнатата страна може в съответствие с условията по ГАТТ 1994 и член VIII от Устава на Международния валутен фонд да предприеме ограничителни мерки, вкл. мерки по вноса, които ще бъдат с ограничено времетраене и няма да надхвърлят необходимото за подобряване на състоянието на платежния баланс. Мерките постепенно ще бъдат намалявани с подобряване на условията по платежния баланс и ще бъдат премахнати, когато обстоятелствата вече не оправдават тяхното поддържане. Съответната страна ще уведоми другата страна за тяхното въвеждане и когато е практически възможно, за схема за тяхното премахване.
3. При прилагането на такива временни търговски мерки страната ще предоставя третиране по вноса от другата страна не по-малко брагоприятно от това, прилагано по вноса с произход от която и да е друга страна.

Член 30
Защита на интелектуалната собственост

1. Страните предостяват и осигуряват защита на правата на интелектуална собственост в съответствие със Споразумението за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост на СТО, вкл. гарантиране и прилагане на такива права. Защитата ще съответства на основните стандарти на многостранните договорености, посочени в Приложение IV.
2. За целите на това споразумение понятието "интелектуална собственост" се определя в съответствие с дефиницията на понятието в Споразумението за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост на СТО, като авторски права и сродните им права; търговските марки; географските наименования; промишлените образци; патентите; топографията на интегрални схеми и секретната информация.
3. Страните ще си сътрудничат по въпросите на интелектуалната собственост. При поискване от някоя от страните ще се провеждат експертни консултации по тези въпроси, в частност относно дейностите, свързани със съществуващите или бъдещи международни конвенции по хармонизиране, управление и защита на правата на интелектуална собственост, и дейностите в международните организации, като СТО, Световната организация за интелектуална собственост, а така също и отношенията на страните с трети страни по проблемите на интелектуалната собственост.
4. Изпълнението на този член ще бъде оценявано от страните. При поява на затруднения в търговията във връзка с правата на интелектуална собственост всяка от страните може да поиска спешни консултации за намиране на взаимноприемливо решение.

Член 31
Държавни поръчки

1. Страните считат либерализацията на своите пазари за държавни поръчки като цел на това споразумение. Страните целят възлагането на държавни поръчки да става на основата на недискриминация и реципрочност.
2. Страните ще развиват прогресивно съответните си правила, условия и практики относно държавните поръчки.
3. Смесеният комитет ще проучва развитието, свързано с постигането на целите на този член, и може да отправя препоръки за осигуряване на прозрачност и взаимно отваряне на съответните пазари. По време на прегледа Смесеният комитет може да разгледа, особено в светлината на състоянието на международните правила в тази област, възможността за разширяване на обхвата и/или на степента на достъп до пазарите за държавни поръчки по ал. 2.
4. Страните ще пристъпят към присъединяване към съответните споразумения, договорени в рамките на СТО.

Член 32
Смесен комитет

1. С това споразумение се създава Смесен комитет, в който всяка от страните е представена.
2. Смесеният комитет отговаря за администрирането на споразумението и осигурява неговото правилно прилагане. Той може да разглежда всеки съществен въпрос, възникнал в рамките на споразумението, и всички други търговски или икономически въпроси от взаимен интерес.
3. За целите на правилното прилагане на това споразумение страните ще си обменят информация и по искане на една от страните ще се провеждат консултации в рамките на Смесения комитет. Комитетът ще има право да преразглежда възможностите за по-нататъшно премахване на пречките в търговията между страните.
4. Смесеният комитет може в съответствие с разпоредбите на споразумението да взема решения и да дава препоръки по други търговски и икономически въпроси.

Член 33
Процедури на Смесения комитет

1. За правилното прилагане на това споразумение Смесеният комитет ще заседава винаги когато е нужно, но най-малко веднъж годишно. Всяка страна може да поиска провеждане на заседание.
2. Смесеният комитет ще действа с общо съгласие.
3. Ако представител на страна по това споразумение в Смесения комитет е приел решение, предмет на изпълнение на вътрешноправни изисквания, решението ще влезе в сила, ако в него не е определена по-късна дата, в деня на получаване на писменото уведомление от тази страна по дипломатически път за изпълнението на изискванията.
4. За целите на това споразумение Смесеният комитет ще приеме свои процедурни правила, които между другото ще съдържат разпоредби за свикване на заседания и за определянето на председател и срока на неговия мандат.
5. Смесеният комитет може да реши да създаде такива подкомитети и работни групи, каквито счита за необходими, за да му съдействат за изпълнение на неговите задачи.

Член 34
Изключения от съображения за сигурност

Нищо в това споразумение няма да попречи на някоя от страните да предприеме мярка в съответствие с член XXI на ГАТТ 1994, която счита за необходима, вкл. за да:
1. предотврати разкриването на информация, противоречаща на съществените интереси на нейната сигурност;
2. защити съществените си интереси в областта на сигурността или за да изпълни международните си договорни задължения или национална политика;
3. предприеме действия в изпълнение на задълженията си по Устава на ООН за поддържане на международния мир и сигурност.

Член 35
Изпълнение на задължения

1. Страните ще предприемат всички общи или специфични мерки, необходими за изпълнение на задълженията им по споразумението. Те ще осигурят постигането на целите, посочени в това споразумение.
2. Ако някоя от страните счете, че другата страна не е изпълнила задължение по това споразумение, засегнатата страна може да предприеме съответни мерки след приключване на консултациите в Смесения комитет или ако са изтекли три месеца от датата на първото писмено уведомление до другата страна. За целите на консултациите тя ще предостави на другата страна и на Смесения комитет цялата съответна информация, необходима за разглеждане на ситуацията с цел намиране на взаимноприемливо решение.
3. При избора на мерките приоритет имат тези, които най-малко нарушават действието на това споразумение.
4. Мерките по ал. 2 ще бъдат незабавно нотифицирани пред другата страна.

Член 36
Разрешаване на спорове

1. Страните се стремят винаги да постигнат съгласие относно тълкуването и прилагането на това споразумение и ще правят всички опити да постигнат взаимно приемливо решение на всеки въпрос, който засяга неговото функциониране, чрез сътрудничество и консултации в Смесения комитет.
2. Смесеният комитет може да разреши всеки спор с решение.
3. Ако спор относно тълкуването или прилагането на това споразумение не е разрешен в рамките на два месеца в съответствие с ал. 2, всяка страна може да уведоми другата страна за назначаването на арбитър. Другата страна следва да назначи втори арбитър в рамките на два месеца.
4. В рамките на два месеца от назначаването на първия арбитър Смесеният комитет назначава трети арбитър, който е председател. Третият арбитър не може да е гражданин на която и да е от страните, нито постоянно пребиваващ на територията на която и да е от страните.

5. Арбитражното решение се приема с мнозинство от гласовете в рамките на три месеца, освен ако в Смесения комитет е договорен по-дълъг период.
6. Всяка страна е длъжна да предприеме необходимите мерки в изпълнение на решенията, приети в съответствие с ал. 2 и 5.

Член 37
Клауза за по-нататъшно усъвършенстване на договореностите

Когато някоя от страните счете, че би било ползотворно и в интерес на икономиките на двете страни да развиват и задълбочават отношенията, установени с това споразумение, чрез разпростирането им в области, които не са обхванати от него, тя следва да представи обосновано искане до другата страна. Страните могат да възложат на Смесения комитет да преразгледа искането на страната и където е целесъобразно, да направи препоръки, в частност за започване на преговори.

Член 38
Изменения и допълнения

Изменения и допълнения на това споразумение, различни от тези, посочени в чл. 39, които са одобрени от Смесения комитет, влизат в сила от датата на получаване на последната дипломатическа нота, потвърждаваща, че са изпълнени всички вътрешноправни процедури на всяка от страните относно влизането в сила.

Член 39
Протоколи и приложения

Приложенията и протоколите към това споразумение са негова неразделна част. Смесеният комитет може да реши да внася изменение и допълнение в приложенията и протоколите, отчитайки процедурата, посочена в чл. 33, ал. 3.

Член 40
Валидност и прекратяване

1. Това споразумение се сключва за неопределен срок.
2. Всяка страна може да прекрати това споразумение чрез писмено уведомление до другата страна по дипломатически път. Прекратяването влиза в сила от първия ден на седмия месец, следващ датата на получаване на уведомлението от другата страна.

Член 41
Териториално прилагане

Това споразумение се прилага към митническите териториии на Държавата Израел и на Република България.

Член 42
Влизане в сила

1. Това споразумение подлежи на ратификация от страните в съответствие със собствените им вътрешни правни процедури.
2. Това споразумение влиза в сила на първия ден от втория месец, следващ датата на получаване на втората дипломатическа нота от страните, потвърждаваща изпълнението на вътрешноправните процедури за влизане в сила, посочени в ал. 1.
В уверение на горното, долуподписаните представители, надлежно упълномощени за това, подписаха това споразумение.
Изготвено в София на 8-ия ден от м. юни 2001 г. , съответстващ на 17-ия ден от м. сиван 5761 г., в два оригинални екземпляра на български език, на иврит и на английски език, като всички тези текстове са с еднаква сила. В случай на различия меродавен е текстът на английски език.

За правителството на
Република България:
Мариана Асенова,
заместник-
министър на
икономиката
За правителството на
Държавата Израел:
Ели Бен Менахем,
заместник-министър на
индустрията и търговията
Емануел Зисман-
извънреден и пълномощен
посланик на Държавата
Израел в България

Приложение I
(посочено в чл. 2 и 10 от споразумението)

Код по
Митническата
тарифа на
България за 2001 г.
Код по
Митническата
тарифа на
Израел за 2001 г.
Описание на продукта
2905 43 00 0 2905 43 00 --Манитол
2905 44 2905 44 --D-Глюцитол (сорбитол)
290545 00 0 290545 00 --Глицерол
от 33 01 от 33 01 Етерични масла (обезтерпенени или не), включително т.нар. "конкрети" и "абсолю"; резиноиди; екстрахирани олеорезини; концентрирани разтвори на етерични масла в мазнини, в нелетливи масла, във восъци или в аналогични материали, получени чрез извличане или накисване; остатъчни терпенови субпродукти, получени от обезтерпенването на етеричните масла; ароматични дестилирани води и водни разтвори на етерични масла:
-Други:
--Екстрахирани олеорезини:
3301 90 21 0 3301 90 10 ---От сладка папрат или от хмел
3301 90 30 3301 90 90 ---Други:
3301 90 90 0 3301 90 90 --Други
от 33 02 от 33 02 Смеси от ароматични вещества и смеси (включително алкохолни разтвори) на базата на едно или повече от тези вещества от видовете, използвани като суровини в промишлеността; други препарати на базата на ароматични вещества от видовете, използвани за производството на спиртни напитки:
--От видовете, използвани за производството на напитки
---Препарати, съдържащи всички ароматични вещества, които характеризират една напитка:
3302 10 10 0 3302 10 00 ----С действително алкохолно съдържание по обем, превишаващо 0,5 %
----Други:
3302 10 21 0 3302 10 00 -----Несъдържащи млечни мазнини, захароза, изоглюкоза, глюкоза, нишесте или скорбяла или съдържащи тегловно по-малко от 1,5% млечни мазнини, по-малко от 5% захароза или изоглюкоза, по-малко от 5% глюкоза, нишесте или скорбяла
3302 10 29 3302 10 00 -----Други
от 3501 от 3501 Казеини, казеинати и други казеинови производни; казеинови лепила:
3501 10 3501 10 -Казеини
3501 90 3501 90 -Други:
3501 90 90 0 3501 90 90 --Други
от 35 02 от 35 02 Албумини, албуминат и и други производни на албумините:
-Яйчен албумин:
от 3502 11 от 3502 11 --Изсушен:
3502 11 90 0 3502 11 90 ---Друг
от 3502 19 от 3502 19 --Друг:
3502 19 90 0 3502 19 90 ---Друг
от 3502 20 от 3502 20 -Млечни албумини, включително концентратите от два или повече протеини, получени от суроватка:
--Друг:
3502 20 91 0 3502 20 00 ---Изсушен (на листове, люспи, кристали, прах и т.н.)
3502 20 99 0 3502 20 00 ---Друг
от 3505 10 от 3505 10 Декстрин и други модифицирани скорбяла и нишесте, с изключение на естерифицирани или етерифицирани скорбяла и нишесте, включени в подпозиция 3505 10 50
3505 20 3505 20 -Лепила
3809 3809 Препарати за апретура или дообработка, ускорители на боядисване или фиксиране на багрила и други продукти и препарати (препарати за скробване и препарати за степцоване), използвани при производството на текстил, хартия, кожи или в подобни производства, неупоменати нито включени другаде:
3809 10 3809 10 -На базата на скорбелни продукти
3823 3823 Промишлени монокарбоксилни мастни киселини; масла от рафинация, съдържащи киселини; промишлени мастни алкохоли
3824 60 3824 60 Сорбитол, различен от този по подпозиция 2905 45
45 01 45 01 Естествен корк, необработен или само почистен; отпадъци от корк; натрошен, гранулиран или пулверизиран корк
5201 00 5201 00 Памук, некардиран нито пениран
53 01 53 01 Необработен или обработен лен, но непреден; дреб и отпадъци от лен (включително отпадъците от прежди и развлакнените отпадъци)
53 02 53 02 Коноп (Cannabis sativa L.), необработен или обработен, но непреден; дреб и отпадъци от коноп (включително отпадъците от прежди и развлакнените отпадъци)

Приложение II

Митата по вноса, прилагани в Република България, за стоки с произход от Държавата Израел, посочени в този параграф, ще бъдат намалявани по следната схема:
За списък А към Приложение II:
-от датата на влизане в сила на споразумението-50% от базовото мито;
-от 1 януари 2002 г.- митата ще бъдат премахнати.
За списък Б към Приложение II:
-от датата на влизане в сила на споразумението-75% от базовото мито;
-от 1 януари 2002 г. - 50% от базовото мито;
-от 1 януари 2003 г. - 25% от базовото мито;
-от 1 януари 2004 г. - митата ще бъдат премахнати.

Списък А
към Приложение II

271000710 480252800 611610200 820310000 846021110 853929920
271000720 480253200 611610800 820320100 846021150 853929980
271000740 480253800 611691000 820320900 846021190 853931100
271000760 480300100 611692000 820330000 846021900 853931900
271000770 480300310 611693000 820340000 846029110 853932100
271000780 480300390 611699000 820411000 846029190 853932500
271000972 480300900 611710000 820412000 846029900 853932900
271290330 480421100 611720000 820420000 846031000 853939000
271311000 480421900 611780100 820510000 846039000 853941000
271312000 480429100 611780900 820520000 846040100 853949100
271320000 480429900 611790000 820530000 846040900 853949300
271390100 480431100 650300100 820540000 846090100 854411100
271390900 480431510 650300900 820551000 846090900 854411900
271410000 480431590 650400000 820559100 846110000 854419100
271490000 480431900 650510000 820559300 846120000 854419900
271500100 480439100 650590100 820559900 846130100 854420000
271500900 480439510 650590300 820560000 846130900 854430900
280800009 480439590 650590900 820570000 846140110 854441900
281123000 480439900 650691000 820580000 846140190 854449800
281410000 480441100 650692000 820590000 846140310 854451900
281420000 480441910 650699000 820600000 846140390 854459100
282410000 480441990 650700000 820713000 846140710 854459200
282420000 480442100 660110000 820719100 846140790 854459800
282490000 480442900 660191000 820719900 846140900 854460100
283410000 480449100 660199110 820720100 846150110 854460900
283640000 480449900 660199190 820720900 846150190 854610000
283650000 480451100 660199900 820730100 846150900 854620100
283711000 480451900 660200000 820730900 846190000 854620910
283719000 480452100 660310000 820740100 846210100 854620990
283720000 480452900 660320000 820740300 846210900 854690100
283800000 480459100 660390000 820740900 846221100 854690900
283911000 480459900 670100000 820750100 846221800 854710100
283919000 480521000 670210000 820750300 846229100 854710900
284290100 480522900 670290000 820750500 846229910 854720000
284290900 480523000 670300000 820750600 846229980 854790000
284910000 480529100 670411000 820750700 846231000 854890900
284920000 480529900 670419000 820750900 846239100 860610000
284990100 480530100 670420000 820760100 846239910 860630000
284990300 480530900 670490000 820760300 846239990 860691100
284990500 480560100 690410000 820760500 846241100 860691909
284990900 480560200 690490000 820760700 846241900 860692000
285100100 480560400 690510000 820760900 846249100 860699000
285100300 480560600 690590000 820770100 846249900 860711000
285100500 480560900 690600000 820770310 846291101 860712000
290121100 480570110 691310000 820770350 846299100 860719010
290121900 480570190 691390100 820770380 846299500 860719110
290122100 480570900 691390910 820770900 846299900 860719180
290122900 480580110 691390930 820780110 846310100 860719910
290211100 480580190 691390990 820780190 846310900 860719990
290211900 480580900 691410000 820780900 846330000 860721100
290219100 480790100 691490100 820790100 846390000 860721900
290219300 480790500 691490900 820790300 846591100 860729100
290219910 480790900 700711900 820790500 846591200 860729900
290219990 480810000 700729000 820790710 846591900 860730010
290220100 480820000 700910000 820790780 846592000 860730990
290220900 480830000 700991000 820790910 846593000 860791100
290230100 480890000 711311000 820790990 846594000 860791910
290230900 481011990 711319000 820810000 846596000 860791990
290242000 481012000 711320000 820820000 846599100 860799100
290243000 481029110 711411000 820830100 846599900 860799300
290244100 481029190 711419000 820830900 846610100 860799500
290244900 481029900 711420000 820840000 846610310 860799900
290250000 481031000 711610000 820890000 846610390 860800100
290260000 481032100 711620110 820900200 846711100 860800300
290270000 481032900 711620900 820900800 846711900 860800900
290290100 481039000 711711000 821000000 846719000 860900900
290290300 481091100 711719100 821110000 846810000 870110000
290290500 481091300 711719910 821191300 846820000 870120900
290290600 481091900 711719990 821191800 846912000 870190110
290290800 481099100 711790000 821192000 846920000 870190200
300510000 481099300 711810100 821193000 846930000 870190250
300590100 481099900 711810900 821194000 847050000 870190311
300590310 481410000 711890000 821195000 847910000 870190319
300590510 481420000 720810000 821210100 847930100 870190350
300590550 481430000 720825000 821210900 847930900 870190390
300590990 481490100 720826000 821410000 848010000 870190500
310490000 481490901 720827000 821420000 848020000 870190900
310510000 481490909 720836000 821490000 848030100 870210110
310551000 481500000 720837100 821510200 848030900 870210199
310559000 481610000 720837900 821510300 848041000 870210910
310560100 481620000 720838100 821510800 848049000 870210991
310560900 481630000 720838900 821520100 848050000 870210999
310590910 481690000 720926900 821520900 848060100 870290110
320290000 481710000 720927900 821591000 848060900 870290190
320810100 481720000 720990900 821599100 848071900 870290310
320810900 481730000 721011100 821599900 848079000 870290390
320820100 481810100 721011900 830110000 848210100 870290900
320820900 481810900 721012110 830120000 848210900 870911100
320890110 481820100 721012190 830130000 848220000 870911900
320890130 481820910 721012900 830140110 848230000 870919100
320890190 481820990 721030900 830140190 848240000 870919900
320890911 481830000 721041100 830140900 848250000 870990000
320890919 481840110 721041900 830150000 848280000 871110000
320890990 481840130 721049100 830160000 848291100 871120100
320910000 481840190 721049900 830170000 848291900 871120910
320990000 481840910 721070310 830210900 848299000 871120930
321100000 481840990 721070390 830220900 850110100 871120980
321410100 481850000 721070900 830230000 850110910 871200100
321410900 481890100 721090100 830241000 850110930 871200300
321490000 481890900 721090310 830242900 850110990 871200800
330126100 481910000 721090330 830249900 850120900 871491100
330126900 481920102 721090380 830250000 850131900 871491300
330129110 481920108 721090900 830260900 850132910 871491900
330129310 481920902 721113000 830300100 850132990 871492100
330130000 481920908 721114100 830300300 850133900 871492900
330190100 481930001 721114900 830300900 850134500 871610100
330190309 481930009 721119200 830400000 850134910 871610910
330190900 481940000 721119900 830510000 850134990 871610940
330210400 481950000 721123100 830520000 850140910 871610960
330210900 481960000 721123510 830590000 850140990 871610990
330690000 482010100 721123910 830610000 850151900 871620000
340220100 482010300 721123990 830621000 850152910 871631000
340220900 482010500 721129200 830629100 850152930 871639100
340290901 482010900 721129500 830629900 850152990 871639510
340510000 482020000 721129900 830630000 850153500 871639590
340520000 482030000 721190110 830710900 850153920 871639800
340530000 482040100 721190190 830790900 850153940 871640000
340540000 482040900 721190900 830810000 850153990 871680000
340590100 482050000 721210100 830820000 850161910 900140200
340590900 482090000 721210910 830890000 850161990 900140410
340600110 482110100 721210930 830910000 850162900 900140490
340600190 482110900 721210990 830990100 850163900 900140800
340600900 482190100 721220110 830990900 850164000 900912000
350190100 482190900 721220190 831000000 850211910 900922000
350190900 482210000 721220900 831110109 850211990 900930000
350211100 482290000 721230110 831110909 850212900 901600100
350219100 482311110 721230190 840211000 850213910 901600900
350220100 482311190 721230900 840212000 850213930 901710900
350290200 482311900 721240100 840219100 850213980 901720110
350290700 482319000 721240910 840219900 850220910 901720190
350290900 482320000 721240930 840310100 850220920 901720390
350300100 482351100 721240980 840310900 850220940 901720900
350300800 482351900 721260110 840390100 850220980 901730100
350400000 482359100 721260190 840390900 850231000 901730900
350691000 482359900 721260910 840510000 850239910 901780100
360100000 482360100 721260930 840590000 850239990 901780900
360200000 482360900 721260990 840734300 850240900 901790900
360300100 482370100 721310000 840734910 850410910 902519910
360300900 482370900 721410000 840734990 850410990 902519990
360410000 482390150 721420000 840890290 850421000 902580200
360490000 482390200 721430000 841311000 850422100 902580910
360500000 482390300 721491100 841319900 850422900 902580990
360610000 482390500 721491900 841320900 850423000 902710100
360690100 482390900 721499100 841330910 850431310 902710900
360690900 500710000 721499310 841330990 850431390 902910900
370310001 500720110 721499390 841340000 850431900 911310100
370310009 500720190 721499500 841350300 850432300 911310900
370320900 500720210 721499610 841350500 850432900 911320000
370390100 500720310 721499690 841350710 850433900 911390100
370390900 500720390 721499800 841350790 850434000 911390300
380810100 500720410 721499900 841350900 850440500 911390900
380810900 500720510 721550110 841360300 850440930 930100000
381400100 500720590 721550190 841360410 850440940 930200100
381400900 500720610 721550300 841360490 850440960 930200900
382000000 500720690 721550900 841360510 850440970 930310000
390130000 500720710 721590100 841360590 850440990 930320100
390210000 500790100 721590900 841360600 850450800 930320950
390220000 500790300 721610000 841360900 850520000 930330000
390230000 500790500 721621000 841370210 850530000 930390000
390290100 500790900 721622000 841370290 850610111 930400000
390290200 510910100 721631110 841370300 850610150 930510000
390290900 510910900 721631190 841370400 850610191 930521000
390710000 510990100 721631910 841370500 850610911 930529300
390720110 510990900 721631990 841370610 850610950 930529950
390720210 511000000 721632110 841370690 850610991 930590900
390720290 511111110 721632190 841370700 850650900 930610000
390720910 511111190 721632910 841370800 850710310 930621000
390720990 511111910 721632990 841370910 850710390 930629400
390730000 511111990 721633100 841370990 850710810 930629700
390740000 511119110 721633900 841381900 850710890 930630100
390760200 511119190 721640100 841382000 850720310 930630300
390760800 511119310 721640900 841410300 850720390 930630910
390791100 511119390 721650100 841410500 850720810 930630930
390791900 511119910 721650910 841410800 850720890 930630980
390810000 511119990 721650990 841420910 850730910 930690100
391190110 511120000 721691100 841420990 850730930 930690900
391190130 511130100 721691300 841430309 850730980 930700000
391190190 511130300 721691500 841430919 850740900 940110900
391190910 511130900 721691900 841430999 850780910 940120000
391190930 511190100 721699100 841440100 850780990 940130100
391190990 511190910 721699900 841440900 850810100 940130900
391910110 511190930 721710100 841451900 850810910 940140000
391910130 511190990 721710500 841459300 850810990 940150000
391910150 520411000 721710900 841459500 850820100 940161000
391910190 520419000 721720300 841459900 850820300 940169000
391910310 520420000 721720500 841480310 850820900 940171000
391910380 520511000 721720900 841480390 850880100 940179000
391910610 520512000 721730110 841480410 850880300 940180000
391910690 520513000 721730190 841480490 850880510 940190100
391910900 520514000 721730310 841480600 850880530 940190300
392010230 520515100 721730390 841480710 850880590 940190800
392010240 520515900 721730500 841480790 850880700 940310100
392010260 520521000 722100100 841480900 850880800 940310510
392010270 520522000 722100900 841583900 850880900 940310590
392010280 520523000 730110000 841610100 850920000 940310910
392010400 520524000 730120000 841610900 850940000 940310930
392010810 520526000 730410100 841620100 850980000 940310990
392010890 520527000 730511000 841620900 851030000 940320910
392020210 520528000 730512000 841630000 851110900 940320990
392020290 520531000 730519000 841710000 851120900 940330110
392020710 520532000 730520100 841720100 851130900 940330190
392020790 520533000 730520900 841720900 851140900 940330910
392020900 520534000 730531000 841780100 851150900 940330990
392030000 520535000 730539000 841780200 851180900 940340100
392041110 520541000 730610900 841780800 851210000 940340900
392041190 520542000 730711100 841810910 851220000 940350000
392041910 520543000 730711900 841810990 851230000 940360100
392041990 520544000 730719100 841821100 851410100 940360300
392042110 520546000 730719900 841821510 851410800 940360900
392042190 520547000 730721000 841821590 851420100 940370900
392042910 520548000 730722100 841821910 851420800 940380000
392042990 520611000 730722900 841821990 851440000 940390100
392051000 520612000 730723100 841822000 851519000 940390300
392059100 520613000 730723900 841829000 851521000 940390900
392059900 520614000 730729100 841830910 851531000 940410000
392061000 520615100 730729300 841830990 851539130 940421100
392062110 520615900 730729900 841840910 851539180 940421900
392062130 520621000 730791000 841840990 851539900 940429100
392062190 520622000 730792100 841850110 851580110 940429900
392062900 520623000 730792900 841850190 851580190 940430000
392063000 520624000 730793110 841850910 851580910 940490100
392069000 520625100 730793190 841850990 851580990 940490900
392071100 520625900 730793910 841861900 851610110 940510210
392071900 520631000 730793990 841869910 851610190 940510290
392072000 520632000 730799100 841869990 851610910 940510300
392073100 520633000 730799300 841891000 851610990 940510500
392073500 520634000 730799900 841911000 851621000 940510910
392073900 520635000 730830000 841919000 851629100 940510990
392079000 520641000 730840100 841981910 851629500 940520110
392091000 520642000 730840900 841981990 851629910 940520190
392092000 520643000 730890100 841989100 851629990 940520300
392093000 520644000 730890510 841989300 851631100 940520500
392094000 520645000 730890590 841989980 851631900 940520910
392099900 520710000 730890990 842111000 851632000 940520990
392111000 520790000 730900900 842112000 851633000 940530000
392112000 520912000 731021110 842119910 851660100 940540100
392610000 520919000 731021190 842121900 851660510 940540310
401110000 520939000 731021910 842122000 851660590 940540350
401120101 520942000 731021990 842123900 851660700 940540390
401120109 521119000 731100100 842129909 851660800 940540910
401120901 521142000 731816100 842131900 851660900 940540950
401120909 530911100 732010900 842199000 851671000 940540990
401140200 530911900 732211000 842211000 851672000 940550000
401140800 530919000 732219000 842219000 851679100 940560910
401150000 530921100 732290900 842220000 851679200 940560990
401191100 530921900 732393100 842230000 851679800 940591110
401191300 530929000 732393900 842240000 851680910 940591190
401191900 531090000 732394100 842310100 851680990 940591900
401199101 531100100 732394900 842310900 851810800 940592900
401199109 531100900 732399100 842320000 851821900 940599900
401199301 540110900 732399910 842330000 851822900 940600100
401199309 540120900 732399990 842381100 851829800 940600310
401199901 540233000 732421000 842381300 851830800 940600390
401199909 540239100 732429000 842381500 851840910 940600900
401210300 540239900 732510500 842381900 851840990 950100100
401210500 540610000 732510920 842382100 851850900 950100900
401210800 540620000 732510990 842382900 851910000 950210100
401220900 540710000 732591000 842389100 851921000 950210900
401290200 540720110 732599100 842389900 851929000 950291000
401290300 540720191 732599900 842390000 851931000 950299000
401290900 540720199 732611000 842410910 851939000 950310100
401310100 540720900 732619100 842410990 851940000 950310900
401310900 540730000 732619900 842420000 851992000 950320100
401320000 540741000 732620300 842430010 851993310 950320900
401390100 540742000 732620500 842430050 851993390 950330100
401390900 540743000 732620900 842430090 851993810 950330300
401519100 540744000 732690100 842430100 851993890 950330900
401519900 540751000 732690300 842430900 851999120 950341000
401590000 540752000 732690400 842481100 851999180 950349100
401610900 540753000 732690500 842481300 851999900 950349300
401691000 540754000 732690600 842481910 852010000 950349900
401692000 540761100 732690700 842481990 852032110 950350000
401693900 540761300 732690800 842489950 852032190 950360100
401694000 540761500 732690910 842511900 852032300 950360900
401695000 540761900 732690930 842519910 852032500 950370000
401699300 540769100 732690950 842519990 852032910 950380100
401699520 540769900 732690970 842531900 852032990 950380900
401699580 540771000 740710000 842539910 852033110 950390100
401699820 540772000 740721100 842539990 852033190 950390320
401699880 540773000 740721900 842541000 852033300 950390340
401700100 540774000 740729000 842542900 852033900 950390350
401700909 540781000 740811000 842810910 852039100 950390370
420100000 540782000 740819100 842810990 852039900 950390510
420211100 540783000 740819900 842820300 852110300 950390550
420211900 540784000 740821000 842820910 852110800 950390990
420212110 540791000 740822000 842820990 852190000 950410000
420212190 540792000 740829000 842832000 852330000 950420100
420212500 540793000 740911000 842833900 852410000 950420900
420212910 540794000 740919000 842839910 852432000 950430100
420212990 540810000 740921000 842839980 852439900 950430300
420219100 540821000 740929000 843210100 852451000 950430500
420219900 540822100 740931000 843210900 852452000 950430900
420221000 540822900 740939000 843221000 852453000 950440000
420222100 540823100 740940100 843229100 852460000 950490100
420222900 540823900 740940900 843229300 852499900 950490900
420229000 540824000 740990000 843229500 852510800 950510100
420231000 540831000 741011000 843229900 852712100 950510900
420232100 540832000 741012000 843230110 852712900 950590000
420232900 540833000 741021000 843230190 852713100 950611100
420239000 540834000 741022000 843230900 852713910 950611210
420291100 550820100 741110110 843240100 852713990 950611290
420291800 550820900 741110190 843240900 852719000 950611800
420292110 550962000 741110900 843280000 852721200 950612000
420292150 550969000 741121101 843290000 852721520 950619000
420292190 551110000 741121109 843311100 852721590 950621000
420292910 551120000 741121900 843311510 852721700 950629000
420292980 551130000 741122000 843311590 852721920 950631000
420299000 551211000 741129000 843311900 852721980 950632000
430219100 551221000 741210000 843319100 852729000 950639100
430219200 551229100 741220000 843319510 852731110 950639900
430219300 551229900 741300910 843319590 852731190 950640100
430219410 551291000 741300990 843319700 852731910 950640900
430219490 551299100 741420000 843319900 852731930 950651000
430219500 551299900 741490000 843320100 852731980 950659000
430219600 551321100 741510000 843320510 852732100 950661000
430219700 551321300 741521000 843320590 852732900 950662100
430219800 551321900 741529000 843320900 852739200 950662900
430219950 551511100 741531000 843330100 852739800 950669100
430230100 551511300 741532000 843330900 852790980 950669900
430230210 551511900 741539000 843340100 852812100 950670100
430230250 551513110 741600000 843340900 852812200 950670300
430230310 551513190 741700000 843360000 852812520 950670900
430230350 551513910 741811000 843420000 852812540 950691100
430230410 551513990 741819000 843510001 852812560 950691900
430230450 551519100 741820000 843510009 852812580 950699100
430230510 551519300 741910000 843610000 852812620 950699900
430230550 551519900 741991000 843621000 852812660 950800000
430230610 551521100 741999000 843629000 852812720 960110000
430230650 551521300 760410100 843680100 852812760 960190100
430230710 551521900 760410900 843680910 852812810 960190900
430230750 551529100 760421000 843680990 852812890 960200000
441011100 551529300 760429100 843710000 852812930 960310000
441011900 551529900 760429900 843780000 852812950 960321000
441019100 551591100 760511000 843810100 852812980 960329300
441019300 551591300 760519000 843810900 852813000 960329800
441019500 551591900 760611100 843820000 852821140 960330900
441019900 551599100 760611910 843830000 852821160 960340100
441090000 551599300 760611930 843840000 852821180 960340900
441111100 551599900 760611990 843850000 852821900 960350000
441111900 551623100 760612100 843860000 852822000 960390100
441121100 551623900 760612500 844110100 852830200 960390910
441121900 551643000 760612910 844110200 852830900 960390990
441129100 551692000 760612930 844110300 852910200 960400000
441129900 560122100 760612990 844110400 852910310 960500000
441131100 560122910 760691000 844110800 852910390 960610000
441131900 560122990 760692000 844190100 852910400 960621000
441139100 560129000 760719990 844190900 852910450 960622000
441139900 560130000 760810900 844220100 852910700 960629000
441191000 560311100 760820300 844220900 852910900 960630000
441199000 560311900 760820910 844351000 853110200 960711000
441213100 560312100 760820990 845011110 853110300 960719000
441213900 560312900 761010000 845011190 853110800 960720100
441214000 560313100 761090100 845011900 853180800 960720900
441219000 560313900 761090900 845012000 853510000 960810100
441222100 560314100 761100000 845019000 853521000 960810300
441222910 560314900 761210000 845020000 853529000 960810910
441222990 560391100 761300000 845121100 853530100 960810990
441223000 560391900 761410000 845121900 853530900 960820000
441229200 560392100 761490000 845129000 853540000 960831000
441229800 560392900 761511000 845420000 853590000 960839100
441292100 560393100 761519100 845710100 853610100 960839900
441292910 560393900 761519900 845710900 853610500 960840000
441292990 560394100 761520000 845720000 853610900 960850000
441293000 560394900 761610000 845730100 853620100 960860100
441299200 580126000 761691000 845730900 853620900 960860900
441299800 580131000 761699100 845811200 853630100 960891000
441300000 580132000 761699900 845811410 853630300 960899100
441400100 580631000 780600100 845811490 853630900 960899920
441400900 580632100 780600900 845811800 853641100 960899980
441510100 580632900 790310000 845819200 853641900 960910100
441510900 580639000 790390000 845819400 853649000 960910900
441520200 580640000 790400000 845819800 853650110 960920000
441520900 580710900 790500000 845891200 853650150 960990100
441600000 580790100 790600000 845891800 853650190 960990900
441700000 580790900 790700000 845899000 853650800 961000000
441810100 580810000 820110000 845910000 853661100 961100000
441810500 580890000 820120000 845921000 853661900 961310000
441810900 590210100 820130000 845929000 853669900 961320100
441820100 590210900 820140000 845931000 853690850 961320900
441820500 590310900 820150000 845939000 853710100 961330000
441820800 590390100 820160000 845940100 853710910 961380000
441830100 590410000 820190000 845940900 853710990 961390000
441830910 590491100 820210000 845951000 853720910 961511000
441830990 590491900 820220000 845959000 853720990 961519000
441840000 590492000 820231000 845961100 853910900 961590000
441850000 600110000 820239000 845961900 853921300 961610100
441890100 600121000 820240000 845969100 853921920 961610900
441890900 600210100 820291000 845969900 853921980 961620000
480251100 600210900 820299110 845970000 853922100
480251900 611110100 820299190 846011000 853922900
480252200 611110900 820299900 846019000 853929300

Списък Б
към Приложение II

271000110 521223900 620343310 701093691
271000150 521224100 620343390 701093699
271000210 521224900 620343900 701093700
271000250 521225100 620349110 701093901
271000260 521225900 620349190 701093909
271000270 551311200 620349310 701094100
271000290 551311900 620349390 701094200
271000320 551312000 620349500 701094601
271000340 551313000 620349900 701094609
271000360 551319000 620411000 701094710
271000370 551322000 620412000 701094790
271000390 551323000 620413000 701094901
271000410 551329000 620419100 701094909
271000450 551331000 620419900 701310000
271000510 551332000 620421000 701321110
271000550 551333000 620422100 701321190
271000590 551339000 620422800 701321910
271000610 551341000 620423100 701321990
271000650 551342000 620423800 701329100
271000660 551343000 620429110 701329510
271000670 551349000 620429180 701329590
271000680 551411000 620429900 701329910
271000810 551412000 620431000 701329990
271000830 551413000 620432100 701331100
271000870 551419000 620432900 701331900
271000880 551421000 620433100 701332000
271000890 551422000 620433900 701339100
271000920 551423000 620439110 701339910
271000940 551429000 620439190 701339990
271000960 551431000 620439900 701391100
271000971 551432000 620441000 701391900
271000978 551433000 620442000 701399000
271112110 551439000 620443000 841920000
271112190 551441000 620444000 852610900
271112910 551442000 620449100 870210191
271112930 551443000 620449900
271112940 551449000 620451000
271112970 551512100 620452000
271113100 551512300 620453000
271113300 551512900 620459100
271113910 551522110 620459900
271113970 551522190 620461100
271114000 551522910 620461800
271119000 551522990 620461900
271129000 551592110 620462110
281511000 551592190 620462310
281512000 551592910 620462330
282612000 551592990 620462390
282619000 551611000 620462510
282620000 551612000 620462590
282630000 551613000 620462900
282690100 551614000 620463110
282690900 551621000 620463180
282710000 551622000 620463310
282720000 551624000 620463390
282731000 551631000 620463900
282732000 551632000 620469110
282733000 551633000 620469180
282749100 551634000 620469310
282810000 551641000 620469390
282890000 551642000 620469500
282911000 551644000 620469900
282919000 551691000 620510000
283010000 551693000 620520000
283210000 551694000 620530000
283323000 570110100 620590100
283610000 570110910 620590900
283620000 570110930 620610000
283630000 570110990 620620000
310210100 570190100 620630000
310210900 570190900 620640000
310221000 570210000 620690100
310229000 570231000 620690900
310230100 570232000 620711000
310230900 570241000 620719000
310250900 570242000 620721000
310260000 570249100 620722000
310270000 570249900 620791100
310280000 570251000 620791900
310290000 570252000 620799000
310310900 570291000 620811000
310320000 570292000 620819100
310390000 570310000 620819900
310410000 570320110 620821000
330123100 570320190 620822000
330123900 570320910 620829000
330124100 570320990 620891110
330124900 570330110 620891190
330125100 570330190 620891900
330125900 570330510 620892000
330129611 570330590 620899000
330129612 570330910 620910000
330129613 570330990 620920000
330129614 570390000 620930000
330129615 570410000 620990000
330129618 570490000 621010100
330129910 570500100 621010910
330290100 570500300 621010990
330290900 570500900 621020000
330300100 580211000 621030000
330300900 580219000 621040000
330410000 580220000 621050000
330420000 580230000 621111000
330430000 580310000 621120009
330491000 580390100 621131000
330499000 580390300 621132100
330510000 580390500 621132310
330520000 580390900 621132410
330530000 580410110 621132420
330590100 580410190 621132900
330590900 580410900 621133100
330610000 580421100 621133310
330710000 580421900 621133410
330720000 600122000 621133420
330730000 600129100 621133900
330741000 600129900 621139000
330749000 600191100 621141000
330790009 600191300 621142100
340111000 600191500 621142310
340119000 600191900 621142410
340120109 600192100 621142420
340120900 600192300 621142900
350510500 600192500 621143100
380810200 600192900 621143310
380810300 600199100 621143410
380810400 600199900 621143420
380820100 600220100 621143900
380820150 600220310 621149000
380820300 600220390 621210100
380820400 600220500 621210900
380820500 600220700 621220000
380820600 600220900 621230000
380820800 600242100 621290000
380830130 600242300 621310000
380830150 600242500 621320000
380830170 600242900 621390000
380830210 600243110 621410000
380830300 600243190 621420000
380830900 600243310 621510000
390110100 600243330 621520000
390110900 600243350 621590000
390190100 600243390 621710000
390190200 600243500 621790000
390190900 600243910 630120100
390311000 600243930 630120910
390319000 600243950 630120990
390320000 600243990 630130100
390330000 610120100 630130900
390390100 610120900 630221000
390390200 610130100 630231100
390390900 610130900 630231900
390421000 610190100 630232100
390422000 610190900 630232900
390430000 610210100 630239100
390440000 610210900 630240000
390450100 610220100 630251100
390450900 610220900 630251900
390469100 610230100 630252000
390469900 610230900 630253100
390490000 610290100 630253900
391710100 610290900 630259000
391710900 610311000 630260000
391721100 610312000 630291100
391721990 610319000 630291900
391722100 610321000 630292000
391723100 610322000 630293100
391723990 610323000 630293900
391729120 610329000 630299000
391729150 610331000 630311000
391729190 610332000 630312000
391729990 610333000 630319000
391731909 610339000 630391000
391732100 610341100 630392100
391732310 610341900 630392900
391732350 610342100 630399100
391732390 610342900 630399900
391732510 610343100 630411000
391732910 610343900 630419100
391732990 610349100 630419300
391739120 610349910 630419900
391739150 610349990 630491000
391739990 610411000 630492000
391810100 610412000 630493000
391810900 610413000 630499000
391890000 610419000 630510100
392210000 610421000 630510900
392220000 610422000 630520000
392310000 610423000 630532110
392321000 610429000 630532810
392329100 610431000 630532890
392329900 610432000 630532900
392330100 610433000 630533100
392330900 610439000 630533910
392350100 610441000 630533990
392350900 610442000 630539000
392390100 610443000 630590000
392390900 610444000 630611000
392410000 610449000 630612000
392490110 610451000 630619000
392490190 610452000 630621000
392490900 610453000 630622000
392510000 610459000 630629000
392520000 610461100 630631000
392530000 610461900 630639000
392590100 610462100 630641000
392590200 610462900 630649000
392590800 610463100 630691000
392620000 610463900 630699000
392630000 610469100 640110100
392640000 610469910 640110900
392690500 610469990 640191100
392690910 610510000 640191900
392690990 610520100 640192100
400910000 610520900 640192900
400920000 610590100 640199100
400930000 610590900 640199900
400940000 610610000 640212100
400950300 610620000 640212900
400950500 610690100 640219000
400950700 610690300 640220000
400950909 610690500 640291000
401011000 610690900 640299100
401012000 610711000 640299310
401013000 610712000 640299390
401019000 610719000 640299500
401021000 610721000 640299910
401022000 610722000 640299930
401023000 610729000 640299960
401024000 610791100 640299980
401029000 610791900 640312000
420310000 610792000 640319000
420321000 610799000 640320000
420329100 610811000 640330000
420329910 610821000 640340000
420329990 610822000 640351110
420330000 610829000 640351150
420340000 610831100 640351190
430310100 610831900 640351910
430310900 610832110 640351950
430390000 610832190 640351990
430400000 610832900 640359110
511211100 610839000 640359310
511211900 610891100 640359350
511219110 610891900 640359390
511219190 610892000 640359500
511219910 610910000 640359910
511219990 610990100 640359950
511220000 610990900 640359990
511230100 611010100 640391110
511230300 611010310 640391130
511230900 611010350 640391160
511290100 611010380 640391180
511290910 611010910 640391910
511290930 611010950 640391930
511290990 611010980 640391960
511300000 611020100 640391980
520811100 611020910 640399110
520811900 611020990 640399310
520812160 611030100 640399330
520812190 611030910 640399360
520812960 611030990 640399380
520812990 611090100 640399500
520813000 611090900 640399910
520819000 611120100 640399930
520821100 611120900 640399960
520821900 611130100 640399980
520822160 611130900 640411000
520822190 611190000 640419100
520822960 611211000 640419900
520822990 611212000 640420100
520823000 611219000 640420900
520829000 611220009 640510100
520831000 611231100 640510900
520832160 611231900 640520100
520832190 611239100 640520910
520832960 611239900 640520990
520832990 611241100 640590100
520833000 611241900 640590900
520839000 611249100 690710000
520841000 611249900 690790100
520842000 611300100 690790910
520843000 611300900 690790930
520849000 611410000 690790990
520851000 611420000 690810100
520852100 611430000 690810900
520852900 611490000 690890110
520853000 611511000 690890210
520859000 611512000 690890290
520911000 611519000 690890310
520921000 611520110 690890510
520922000 611520190 690890910
520929000 611520900 690890930
520931000 611591000 690890990
520932000 611592000 691010000
520941000 611593100 691090000
520943000 611593300 691110000
520949100 611593910 691190000
520949900 611593990 691200100
520951000 620111000 691200300
520952000 620112100 691200500
520959000 620112900 691200900
521011100 620113100 700319901
521011900 620113900 700319909
521012000 620119000 700320001
521019000 620191000 700320009
521021100 620192000 700330000
521021900 620193000 700420100
521022000 620199000 700420910
521029000 620211000 700420990
521031100 620212100 700490100
521031900 620212900 700490700
521032000 620213100 700490921
521039000 620213900 700490929
521041000 620219000 700490981
521042000 620291000 700490989
521049000 620292000 700510050
521051000 620293000 700510250
521052000 620311000 700510300
521059000 620319100 700510800
521111000 620319300 700521250
521112000 620319900 700521300
521121000 620321000 700521800
521122000 620322100 700529250
521129000 620322800 700529350
521131000 620323100 700529800
521132000 620323800 700530000
521139000 620329110 700800200
521141000 620329180 700800810
521143000 620329900 700800890
521149100 620331000 701020000
521149900 620332100 701091100
521151000 620332900 701091210
521152000 620333100 701091290
521159000 620333900 701091601
521211100 620339110 701091609
521211900 620339190 701091901
521212100 620339900 701091909
521212900 620341100 701092100
521213100 620341300 701092210
521213900 620341900 701092290
521214100 620342110 701092601
521214900 620342310 701092609
521215100 620342330 701092901
521215900 620342350 701092909
521221100 620342510 701093100
521221900 620342590 701093210
521222100 620342900 701093290
521222900 620343110 701093611
521223100 620343190 701093619

Приложение III

Митата по вноса, прилагани в Държавата Израел, за стоки с произход от Република България, посочени в този параграф, ще бъдат намалявани по следната схема:
За списък А към Приложение III:
-от датата на влизане в сила на споразумението-50% от базовото мито;
-от 1 януари 2002 г. - митата ще бъдат премахнати.
За списък Б към Приложение III:
-от датата на влизане в сила на споразумението-75% от базовото мито;
-от 1 януари 2002 г. - 50% от базовото мито;
-от 1 януари 2003 г. - 25% от базовото мито;
-от 1 януари 2004 г. - митата ще бъдат премахнати.

Списък А
към Приложение III

31028000 48204000 84181021
34011900 48205000 84181022
34012010 48209090 84181029
34012030 48231190 84181090
34012090 48231900 84182110
34021220 48235900 84182120
34021320 69079019 84182190
34021920 69081010 84182210
34022010 69081090 84182220
34022090 69089010 84182290
34029020 69089090 84182900
34029099 69101020 84183010
34052000 69101090 84183020
34053000 69109020 84183090
34054000 69109090 84184010
34059000 69111000 84184020
39181010 69119000 84184090
39181090 69120000 84185000
39189040 69131000 84186100
39189099 69139000 84186910
39241000 71131110 84186920
39249000 71131120 84186930
42021210 71131190 84186940
42021290 71131910 84186950
42022200 71131990 84186961
42023200 71132090 84186969
42029200 73121000 84186999
44071000 73129000 84189100
44072490 73130000 84189200
44072500 73170090 84189913
44072600 82074090 84189919
44079100 82075010 84189991
44079200 82076010 84189999
44079900 82151000 85044071
44190000 82152000 85044079
44209000 82159100 85044090
48171000 82159900 85061090
48172000 83011000 85065090
48173000 83012000 85173010
48181000 83013000 85173030
48182000 83014000 85173040
48183000 83015000 85340000
48184000 83016000
48185000 83017000
48189000 83030010
48191000 83030020
48192000 83030030
48201010 83030090
48202000 83111000
48203000 84181010

Списък Б
към Приложение III

34011100 52121190 58021940 61083900 62113290 73181500
34021110 52121290 58021991 61089100 62113310 73181900
34021120 52121390 58022013 61089200 62113390 73221120
34021130 52121400 58022015 61089900 62113910 73229019
34021140 52121500 58022032 61091010 62113990 73229090
34021192 52122190 58022040 61091090 62114110 73239320
34051000 52122290 58022091 61099010 62114190 73239390
36050000 52122390 58022099 61099090 62114210 73251010
39011099 52122400 58023014 61101000 62114290 73251090
39211190 52122500 58023015 61102000 62114310 73259910
39211290 54074190 58023032 61103000 62114390 73259990
39211390 54074290 58023034 61109000 62114910 85011049
39211990 54074390 58023040 61111030 62114990 85011099
39219090 54074490 58023059 61111040 62121010 85012019
39269040 54075190 58023071 61111070 62121090 85012099
39269090 54075290 58023079 61111090 62122000 85013120
44111100 54075390 58023091 61112030 62123000 85013159
44111990 54075490 58023099 61112040 62129010 85013199
44112100 54076190 58039010 61112090 62129099 85013250
44112990 54076990 58041013 61113030 62131000 85013290
44113990 54077190 58041032 61113040 62132000 85013319
44119100 54077290 58041040 61113090 62139000 85013390
44119990 54077390 58042110 61119030 62141000 85013419
44121320 54077490 58042140 61119040 62142000 85013490
44121390 54078190 58042199 61119090 62143000 85014099
44121420 54078290 58042940 61121100 62144000 85015199
44121490 54078390 58042993 61121200 62149000 85015290
44121930 54078490 58043011 61121900 62151000 85015390
44121990 54079190 58043040 61122000 62152000 85016199
44122220 54079290 58043093 61123100 62159000 85016219
44122290 54079390 58050000 61123900 62160090 85016290
44122310 54079490 58079021 61124100 62171030 85016310
44122390 54081090 58079029 61124900 62179000 85016390
44122920 54082190 58081090 61130090 63011000 85016419
44122990 54082290 58101010 61141000 63012000 85016490
44129220 54082390 58101090 61142000 63013000 85024099
44129290 54082490 58109110 61143000 63014000 85041000
44129310 54083190 58109190 61149000 63019010 85042110
44129390 54083290 58109210 61151111 63019090 85042191
44129920 54083390 58109290 61151119 63021000 85042199
44129990 54083490 58109910 61151191 63022100 85042210
44181011 55081000 58109990 61151199 63022210 85042290
44181012 55082000 58110047 61151211 63022290 85042310
44181013 55121100 58110062 61151219 63022910 85042390
44181090 55121900 58110068 61151291 63022990 85043110
44182011 55122100 58110071 61151299 63023100 85043121
44182012 55122900 58110073 61151911 63023210 85043391
44182013 55129100 58110089 61151919 63023220 85043399
44182019 55129900 58110093 61151991 63023290 85043410
44182090 55131110 58110095 61151999 63023910 85043490
44183000 55131200 59031019 61152011 63023990 85044020
44184000 55131300 59031021 61152019 63024000 85044050
44185000 55131900 59031029 61152091 63025100 85045020
44189010 55132100 59031030 61152099 63025200 85045092
44189090 55132200 59031044 61159111 63025300 85045099
48025290 55132300 59031049 61159119 63025900 85049090
48030050 55132900 59031099 61159192 63026000 85071010
48030090 55133100 59032019 61159199 63029100 85071090
48051090 55133200 59032021 61159211 63029200 85072010
48092000 55133300 59032022 61159219 63029310 85072090
48112100 55133900 59032023 61159292 63029390 85073011
48162000 55134100 59032029 61159299 63029900 85073019
51111100 55134200 59032030 61159311 63031100 85074010
51112000 55134300 59032049 61159319 63031200 85078010
51113000 55134900 59032099 61159392 63031900 85078090
51119000 55141100 59039019 61159399 63039100 85079090
51121100 55141200 59039021 61159911 63039200 85351020
51121900 55141300 59039029 61159919 63039900 85351090
51122000 55141900 59039030 61159992 63041100 85352120
51123000 55142100 59039059 61159999 63041900 85352130
51129000 55142200 59039099 61172000 63049120 85352190
51130010 55142300 59050014 62011100 63049190 85353030
52041100 55142900 59050015 62011200 63049220 85353090
52041900 55143100 59050060 62011300 63049290 85354030
52051100 55143200 59050071 62011900 63049310 85354090
52051200 55143300 59050072 62019100 63049390 85359010
52051300 55143900 59050081 62019200 63049910 85359030
52051400 55144100 59050083 62019300 63049990 85359060
52052100 55144200 59050084 62019900 63069100 85359099
52052200 55144300 59050086 62021100 63069900 85361010
52052300 55144900 59061011 62021200 63090000 85361099
52052400 55151100 59061019 62021300 63101000 85362010
52053100 55151200 59069911 62021900 63109000 85362020
52053200 55151300 59069919 62029100 64011000 85362030
52053300 55151900 60011000 62029200 64019100 85362099
52053400 55152100 60012100 62029300 64019200 85363010
52054100 55152200 60012210 62029900 64019900 85363020
52054200 55152900 60012290 62031100 64022000 85363099
52054300 55159100 60012900 62031200 64023000 85364121
52054410 55159200 60019100 62031900 64029129 85364129
52054490 55159900 60019210 62032100 64029190 85364130
52061100 55161110 60019290 62032200 64029929 85364199
52061200 55161200 60019900 62032300 64029930 85364921
52061300 55161300 60021000 62032900 64029990 85364929
52061400 55161400 60022000 62033100 64032000 85364930
52062100 55162100 60023000 62033200 64033000 85364999
52062200 55162200 60024100 62033300 64034000 85365030
52062300 55162300 60024210 62033900 64035119 85365099
52062400 55162400 60024290 62034100 64035190 85366100
52063100 55163100 60024300 62034200 64035919 85366910
52063200 55163200 60024900 62034300 64035990 85366920
52063300 55163300 60029100 62034900 64039119 85366932
52063400 55163400 60029210 62041100 64039190 85369011
52064100 55164100 60029290 62041200 64039919 85369019
52064200 55164200 60029300 62041300 64039990 85369020
52064300 55164300 60029990 62041900 64041110 85369040
52064400 55164400 61011000 62042100 64041199 85369051
52081190 55169100 61012000 62042200 64041910 85369059
52081290 55169200 61013000 62042300 64041920 85369060
52081390 55169300 61019000 62042900 64041990 85369080
52081990 55169400 61021000 62043100 64042190 85369099
52082110 56031110 61022000 62043200 64042900 85371091
52082190 56031190 61023000 62043300 64051000 85371099
52082290 56031210 61029000 62043900 64052100 85372090
52082390 56031230 61031100 62044100 64052200 85392200
52082990 56031290 61031200 62044200 64052900 85392910
52083190 56031310 61031900 62044300 64059010 85392920
52083290 56031390 61032100 62044400 64059090 85392930
52083390 56031410 61032200 62044900 70031210 85392940
52083990 56031490 61032300 62045100 70031290 85392990
52084100 56039110 61032900 62045200 70031910 85393110
52084200 56039120 61033100 62045300 70031990 85393190
52084300 56039190 61033200 62045900 70032000 85441120
52084900 56039210 61033300 62046100 70033020 85441190
52085100 56039230 61033900 62046200 70033090 85441900
52085200 56039290 61034100 62046300 70042010 85442090
52085300 56039310 61034200 62046900 70042090 85443010
52085900 56039390 61034300 62051000 70049010 85443090
52091190 56039410 61034900 62052000 70049090 85444110
52091290 56039420 61041100 62053000 70051090 85444190
52091990 56039490 61041200 62059000 70052190 85444910
52092190 56071000 61041300 62061000 70052990 85444940
52092290 56072100 61041900 62062000 70072991 85444990
52092990 56072900 61042100 62063000 70072999 85445110
52093190 56074100 61042200 62064000 70193990 85445190
52093290 56074900 61042300 62069000 70199090 85445990
52093990 56079090 61042900 62071100 72131000 85446090
52094100 57011000 61043100 62071900 72142000 90178092
52094200 57019000 61043200 62072100 72171099 90283010
52094300 57021000 61043300 62072200 72172099 90283090
52094900 57022000 61043900 62072900 72179099 94011000
52095100 57023100 61044100 62079100 73030000 94012000
52095200 57023290 61044200 62079200 73061011 94013010
52095900 57023910 61044300 62079900 73061012 94013090
52101120 57023990 61044400 62081100 73061090 94014010
52101190 57024100 61044900 62081900 73062011 94014090
52101290 57024290 61045100 62082100 73062012 94015000
52101990 57024910 61045200 62082200 73062090 94016110
52102190 57024990 61045300 62082900 73063090 94016120
52102290 57025100 61045900 62089100 73064000 94016190
52102990 57025200 61046100 62089200 73066010 94016910
52103190 57025910 61046200 62089900 73066099 94016990
52103290 57025990 61046300 62091010 73069010 94017110
52103990 57029100 61046900 62091020 73069099 94017120
52104100 57029200 61051000 62091040 73071100 94017190
52104200 57029910 61052000 62091060 73071900 94017910
52104900 57029990 61059000 62091090 73072190 94017990
52105100 57031090 61061000 62092010 73072290 94018010
52105200 57032010 61062000 62092090 73072320 94018020
52105900 57032020 61069000 62093010 73072920 94018030
52111190 57032090 61071100 62093090 73079110 94018090
52111290 57033010 61071200 62099010 73079290 94019010
52111990 57033090 61071900 62099050 73079340 94019020
52112190 57039020 61072100 62099060 73079399 94019030
52112290 57039090 61072200 62099090 73079920 94019040
52112990 57041000 61072900 62101000 73079999 94019090
52113190 57050091 61079100 62102090 73083011 94021010
52113290 57050099 61079200 62103090 73083012 94021090
52113990 58021112 61079900 62104090 73083013 94029020
52114100 58021114 61081100 62105090 73083019 94029090
52114200 58021132 61081900 62111100 73089032 94031000
52114300 58021140 61082100 62111200 73089033 94032000
52114900 58021191 61082200 62112000 73089034 94033000
52115100 58021912 61082900 62113110 73089039 94034000
52115200 58021914 61083100 62113190 73089040 94035000
52115900 58021931 61083200 62113210 73089090

Приложение IV
(посочено в чл. 30, ал. 1)

Защита на интелектуалната собственост

Алинея 1 на член 30 се отнася до следните многостранни конвенции:
1. Парижката конвенция за закрила на индустриалната собственост от 20 март 1883 г. (Стокхолмски акт, 1967 г.);
2. Бернска конвенция за закрила на литературните и художествените произведения от 9 септември 1886 г. (Парижки акт, 1971 г.);
3. Будапещенски договор за международно признаване на депозирането на микроорганизмите за целите на патентоването им (1977 г., изменение от 1980 г.);
4. Договор за патентно коопериране (Вашингтон 1970 г., изменения от 1979 г. и 1984 г.);
5. Конвенция за създаване на Световната организация за интелектуална собственост (Стокхолмски акт, 1967 г.);
6. Мадридска спогодба за преследване на фалшивите или заблуждаващи указания за произхода на стоките (1891 г., изменена 1967 г.);
7. Женевска конвенция за закрила на продуцентите на звукозаписи срещу неразрешеното възпроизвеждане на техните записи (1971 г.).

ПРОТОКОЛ А
(посочен в чл. 11)
Размяна на селскостопански концесии

Член 1

Този протокол се прилага за стоките, посочени в глава II на споразумението.

Член 2

Митата по вноса, прилагани в Държавата Израел за продукти с произход от Република България, посочени в Приложение 1 към този протокол, ще бъдат намалени неограничено или в рамките на квоти, определени в това приложение, до нивата, посочени в приложението, от датата на прилагане на това споразумение.

Член 3

Митата по вноса, прилагани в Република България за продукти с произход от Държавата Израел, посочени в Приложение 2 към този протокол, ще бъдат намалени неограничено или в рамките на квоти, определени в това приложение, до нивата, посочени в приложението, от датата на прилагане на това споразумение.

Член 4

1. Базовите мита, договорени по приложенията към този протокол, са ставките на митата при третиране най-облагодетелствана нация, прилагани към датата на влизане в сила на споразумението. За стоките, които не са включени в приложенията към този протокол, ще се прилага ставката на митата при третиране най-облагодетелствана нация в сила в деня на вноса. Митата, посочени в този протокол, включват адвалорните и специфичните мита.
2. Ако след влизането в сила на това споразумение се прилага намаление на митата на база erga omnes, намалените мита ще заменят базовите мита, посочени в ал. 1, от датата на прилагане на намаленията.

Член 5

За продуктите, посочени в приложения 1 и 2 към този Протокол, които са предмет на импортно лицензиране, лицензи ще бъдат издавани без забавяне, в съответствие с вътрешните разпоредби и процедури на всяка страна, за количествата посочени в тях.

Приложение 1
към Протокол А

Внос от България в Израел

Тарифен номер Описания Концесия
0104 10 90
0104 20 90
---Живи животни от рода на овцете, други
---Живи животни от рода на козите, други

3000 глави-50% намаление
0406 90 -Сирене и кашкавал 80 t-50% намаление
0409 00 Естествен мед 150 t-50%намаление
0709 60 -Пиперки от вида Capsicum или Pimenta 200 t-10%
0710 22 90
от 0710 80 90
---Фасул
---Гъби
300 t -50% намаление
0712 20
0712 30
0712 90 90
-Сушен лук
-Сушени Гъби
---Други зеленчуци или смеси от зеленчуци, сушени, с изключение на лук, гъби и трюфели, бобови зеленчуци, пиперки. Такива могат да са картофи, моркови, зеле, аспержи и др.
100 t-безмитно
0802 31 90 ---Орехи с черупки неограничено-30% намаление
0802 32 90 ---Орехи без черупки неограничено-30% намаление
0809 10 -Кайсии 100 t-50% намаление
0809 20 -Череши 50 t-50% намаление
0809 30 -Праскови 100 t-50% намаление
0809 40 -Сливи и трънки 100 t-50% намаление
0810 20

0810 30
0810 40
-Малини, къпини или черници, кръстоска на малина и къпина, пресни
-Френско грозде, включително касис и цариградско грозде
-Боровинки и Други плодове От вида Vaccinium
60 t-50% намаление
0811 20

ex 0811 90
-Малини, къпини или черници, кръстоска на малина и къпина, замразени
-Плодове и ядки, замразени, различни от тропическите плодове и черупкови тропически плодовe
100 t-50% намаление
0812 10
от 0812 90
-Череши, временно консервирани
-Плодове и ядки, временно консервирани, различни от череши, ягоди, тропически плодове и черупкови тропически плодовe
200 t-безмитно
0904 20 00 -Пиперки от вида Capsicum или Pimenta, сушени, смлени или пулверизирани 20 t-50% намаление
0909 20 00
0909 30 00
0909 40 00
0909 50 00
-Семена от кориандър
-Семена от кимион
-Семена от ким
-Семена от копър
50 t-50% намаление
1001 90 90 ---Пшеница 15 000 t-безмитно
1101 00 90 ---Брашно от пшеница 2000 t-безмитно
1108 12 90 ---Скорбяла от царевица 100 t-25% намаление
2003 10 00 -Гъби, консервирани неограничено-8%
2005 51 00
2005 59 90
---Фасул на зърна, консервиран
---Друг фасул, консервиран
50 t-50% намаление
2007 99 99 ----Конфитюри, желета, мармалади, други 150 t-15% намаление
2008 40 -Круши, консервирани неограничено-5%
2008 50 -Кайсии, консервирани неограничено-5%
2008 60 -Череши, консервирани неограничено-5%
2008 70 -Праскови, консервирани неограничено-5%
от 2008 99 00 --Други консервирани плодове, с изключение на тропически плодове неограничено-5%
2201 10 00 0 -Минерална вода неограничено-50% намаление
2905 43 00 --Манитол неограничено-безмитно
2905 44 --D-Глюцитол (сорбитол) неограничено-безмитно
2905 45 00 --Глицерол неограничено-безмитно
ex 3301 Етерични масла (обезтерпенени или не), включително т.нар. "конкрети" и "абсолю"; резиноиди; екстрахирани олеорезини; концентрирани разтвори на етерични масла в мазнини, в нелетливи масла, във восъци или в аналогични материали, получени чрез извличане или накисване; остатъчни терпенови субпродукти, получени от обезтерпенването на етеричните масла; ароматични дестилирани води и водни разтвори на етерични масла:
-Други:
--Екстрахирани олеорезини:
3301 90 10 ---От сладка папрат или oт хмел неограничено-безмитно
3301 90 90 --Други неограничено-безмитно
3809




3809 10
Препарати за апретура или дообработка, ускорители на боядисване или фиксиране на багрила и други продукти и препарати (препарати за скробване и препарати за степцоване), използвани при производството на текстил, хартия, кожи или в подобни производства, неупоменати нито включени другаде:
-На базата на скорбелни продукти





неограничено-безмитно
3823 Промишлени монокарбоксилни мастни киселини; масла от рафинация, съдържащи киселини; промишлени мастни алкохоли неограничено-безмитно
3824 60 -Сорбитол, различен от този по подпозиция 2905 45 неограничено-безмитно
4501 Естествен корк, необработен или само почистен; отпадъци от корк; натрошен, гранулиран или пулверизиран корк неограничено-безмитно
5201 00 Памук, некардиран нито пениран неограничено-безмитно
5301 Необработен или обработен лен, но непреден; дреб и отпадъци от лен (включително отпадъците от прежди и развлакнените отпадъци) неограничено-безмитно
5302 Коноп (Cannabis sativa L.), необработен или обработен, но непреден; дреб и отпадъци от коноп (включително отпадъците от прежди и развлакнените отпадъци) неограничено-безмитно

Приложение 2
към Протокол А

Внос от Израел в България

Тарифен номер Описания Концесия
0106 00 90 -Живи животни, други неограничено-безмитно
0601 10 -Луковици (грудки) От цветя неограничено-30 % намаление
0602 10 -Издънки, невкоренени и калеми неограничено-30 % намаление
0602 90 -Други живи растения неограничено-30 % намаление
от 0603
0603 10 30 1
0603 10 40 1
0603 10 80 1
0603 10 30 9
0603 10 40 9
0603 10 80 9
Свежи рязани цветя
---орхидеи, 01.06-31.10
---гладиоли 01.06-31.10
---други 01.06-31.10
---орхидеи 01.11-31.05
---гладиоли 01.11-31.05
---други 01.11-31.05
100 t-50% намаление
0603 90 -Сухи цветя неограничено-50% намаление
604 Шума, листа, клони и други части на растенията, без цветове и цветни пъпки, треви, мъхове и лишеи за букети или украса, свежи, сушени, избелени, боядисани, импрегнирани или приготвени по друг начин неограничено- 50% намаление
0701 90 50 1 ----Картофи 1.01-15.05 100 t-30% намаление
0702 00 00 1 -Домати, пресни, от 1.11 до края на м. февруари 300 t-30% намаление
от 0703 10 19 -Друг лук 100 t-безмитно
от 0704 90 90 --Друго зеле (китайско зеле) неограничено- 50 % намаление
0709 60 10 2 ---Пиперки от 1.11 до 30.06 50 t-30 % намаление
от 0709 90 90 --Свежи подправки 1.10-31.05 100 t-безмитно
0710 80 -Други зеленчуци 50 t-30 % намаление
0712 90 30
0712 90 50
0712 90 90
--Други зеленчуци: смеси от зеленчуци 50 t-30 % намаление
0804 10 00 0 -Фурми, пресни неограничено-безмитно
0804 40 00 -Авокадо неограничено-безмитно
от 0804 50 -Манго неограничено-безмитно
0805 10
0805 20
0805 30
0805 40 00
-Пресни портокали (Jaffa)
-Мандарини и подобни цитрусови хибриди
-Лимони
-Грейпфрут

10000 t-7%
от 0806 10 10 2 ---Трапезно грозде 15.05-30.06 150 t-50% намаление
от 0807 19 00 --Пъпеши 1.11-31.05 100 t-безмитно
от 0810 90 85 --Персимон неограничено-безмитно
от 0811 90 85 ---Фурми, замразени неограничено-безмитно
2008 30
2008 30 59
2008 30 79
2008 30 91

2008 30 99
-Цитрусови плодове, консервирани
----Други
----Други
----без прибавка на захар в директни опаковки с нетно съдържание от 4,5 кг или повече
----без прибавка на захар в директни опаковки с нетно съдържание, по-малко от 4,5 кг



200 t-15%
2101 11 --Есенции, екстракти и концентрати от кафе 200 t-50% намаление
2104 10 -Препарати за супи или бульони, готови супи или бульони 20 t-30%
2106 10 20 --Протеинови концентрати или текстурирани протеинови вещества 150 t-12%
от 2106 90 98 ---Бази за приготвяне на безалкохолни напитки и напитки, съдържащи най-малко 30% концентрат от плодов сок и не повече от 50% захар 1000 t-50% намаление
2905 43 00 0 --Манитол неограничено-безмитно
2905 44 --D-Глюцитол (сорбитол) неограничено-безмитно
2905 45 00 0 --Глицерол неограничено-безмитно
от 3301








3301 90 21 0
3301 90 30
3301 90 90 0
Етерични масла (обезтерпенени или не), включително т.нар. "конкрети" и "абсолю"; резиноиди; екстрахирани олеорезини; концентрирани разтвори на етерични масла в мазнини, в нелетливи масла, във восъци или в аналогични материали, получени чрез извличане или накисване; остатъчни терпенови субпродукти, получени от обезтерпенването на етеричните масла; ароматични дестилирани води и водни разтвори на етерични масла:
-Други:
--Екстрахирани олеорезини:
---От сладка папрат или oт хмел
---Други
--Други









неограничено-безмитно
неограничено-безмитно
неограничено-безмитно
3809




3809 10
Препарати за апретура или дообработка, ускорители на боядисване или фиксиране на багрила и други продукти и препарати (препарати за скробване и препарати за степцоване), използвани при производството на текстил, хартия, кожи или в подобни производства, неупоменати, нито включени другаде:
-На базата на скорбелни продукти





неограничено-безмитно
3823 Промишлени монокарбоксилни мастни киселини; масла от рафинация, съдържащи киселини; промишлени мастни алкохоли неограничено-безмитно
3824 60 -Сорбитол, различен от този по подпозиция 2905 45 неограничено-безмитно
4501 Естествен корк, необработен или само почистен; отпадъци от корк; натрошен, гранулиран или пулверизиран корк неограничено-безмитно
5201 00 Памук, некардиран нито пениран неограничено-безмитно
5301 Необработен или обработен лен, но непреден; дреб и отпадъци от лен (включително отпадъците от прежди и развлакнените отпадъци) неограничено-безмитно
5302 Коноп (Cannabis sativa L.), необработен или обработен, но непреден; дреб и отпадъци от коноп (включително отпадъците от прежди и развлакнените отпадъци) неограничено-безмитно

ПРОТОКОЛ Б
относно дефиницията на понятието "стоки с произход" и методите за административно сътрудничество
(Изм., ДВ, бр. 33 от 2006 г.)

Глава I
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Член 1
Дефиниции

За целите на този протокол:
(а) "производство" означава всякакъв вид обработка или преработка, включително сглобяване или специфични операции;
(б) "материал" означава всякаква съставка, суровина, компонент или част и т.н., използвани в производството на продукта;
(в) "продукт" означава продуктът, който е бил произведен, дори ако е предназначен за използване на по-късен етап в друга производствена операция;
(г) "стоки" означава както материали, така и продукти;
(д) "митническа стойност" означава стойността, определена съгласно споразумението за прилагане на член VII от Общото споразумение за митата и търговията 1994 (Споразумение на СТО по митническата стойност);
(е) "цена на производител" означава цената "ex works" в Държавата Израел или в Република България, заплатена за продукта на производителя, в чието предприятие е извършена последната обработка или преработка, при условие че цената включва стойността на всички използвани материали, намалена с всички вътрешни данъци, които са или могат да бъдат възстановени, когато полученият продукт бъде изнесен;
(ж) "стойност на материалите" означава митническата стойност в момента на вноса на използваните материали без произход или ако тя не е известна и не може да бъде установена - първата проверима цена, заплатена за материалите в Държавата Израел или в Република България;
(з) "стойност на материалите с произход" означава стойността на тези материали, така както е дефинирана в буква "ж", прилагана със съответните изменения;
(и) "добавена стойност" означава цената на производител, намалена с митническата стойност на всеки от вложените материали с произход от другите страни, посочени в членове 3 и 4, с които се прилага кумулация, или когато митническата стойност е неизвестна или не може да бъде установена, първата проверима цена, платена за материалите в Държавата Израел или в Република България;
(к) "глави" и "позиции" означава главите и позициите (четиризначни кодове), използвани в номенклатурата, съставляваща Хармонизираната система за описание и кодиране на стоките, наричана в този протокол "Хармонизираната система" или "ХС";
(л) "класиране" се отнася за класирането на продукт или материал в определена позиция;
(м) "пратка" означава продукти, които са или изпратени едновременно от един износител до един получател, или са обхванати от един-единствен транспортен документ, обхващащ техния превоз от износителя до получателя, или при липса на такъв документ - от една-единствена фактура;
(н) "територии" включва териториалните води.

Глава II
ДЕФИНИЦИЯ НА ПОНЯТИЕТО "ПРОДУКТИ С ПРОИЗХОД"

Член 2
Общи изисквания

1. За целите на прилагане на това споразумение следните продукти се считат с произход от Държавата Израел:
(а) продукти, изцяло получени в Държавата Израел, по смисъла на чл. 5;
(б) продукти, получени в Държавата Израел, съдържащи материали, които не са били изцяло получени там, при условие че тези материали са претърпели достатъчна обработка или преработка в Държавата Израел, по смисъла на чл. 6.
2. За целите на прилагане на това споразумение следните продукти се считат с произход от Република България:
(а) продукти, изцяло получени в Република България, по смисъла на чл. 5;
(б) продукти, получени в Република България, съдържащи материали, които не са били изцяло получени там, при условие че тези материали са претърпели достатъчна обработка или преработка в Република България, по смисъла на чл. 6.

Член 3
Кумулация в Държавата Израел

1. Без да се нарушават разпоредбите на член 2 (1), продуктите се считат с произход от Държавата Израел, ако са получени там и включват материали с произход от България, Румъния, Швейцария (включително Лихтенщайн)1, Исландия, Норвегия, Турция или от Общността, ако обработката или преработката, извършена в Държавата Израел, е по-напреднала от операциите, посочени в член 7. Не е необходимо такива материали да са претърпели достатъчна обработка или преработка.
2. Без да се нарушават разпоредбите на член 2 (1), продуктите се считат с произход от Държавата Израел, ако тези продукти са получени там и включват материали с произход от Фeрьорските острови или от страна - участник в Евро-средиземноморското сътрудничество, основано на Декларацията от Барселона, приета по време на Евро-средиземноморската конференция, състояла се на 27 и 28 ноември 1995 г., различна от Турция)2, ако обработката или преработката, извършена в Държавата Израел, е по-напреднала от операциите, посочени в член 7. Не е необходимо такива материали да са претърпели достатъчна обработка или преработка.
3. Когато обработката или преработката, извършена в Държавата Израел, не е по-напреднала от операциите, посочени в член 7, полученият продукт се счита с произход от Държавата Израел само когато добавената стойност там е по-голяма от стойността на използваните материали с произход от която и да е друга страна, посочена в алинеи 1 и 2. Ако това не е така, полученият продукт се счита с произход от страната, в която е прибавена най-висока стойност на материали с произход, използвани в производството в Държавата Израел.
4. Продукти с произход от една от страните, посочени в алинеи 1 и 2, които не са претърпели каквато и да е обработка или преработка в Държавата Израел, запазват своя произход, ако бъдат изнесени в една от тези страни.
5. Кумулацията, предвидена в този член, може да бъде прилагана само ако:
(а) между страните, участващи в придобиването на произход, и страната на предназначение се прилага преференциално търговско споразумение в съответствие с Член ХХIV на Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ);
(б) материалите и продуктите са придобили произход чрез прилагането на правила за произход, идентични на тези, посочени в този протокол; и
(в) уведомленията, показващи изпълнение на необходимите изисквания за прилагане на кумулацията, са публикувани в Държавата Израел в държавния вестник или официалната уебстраница на Министерството на промишлеността, търговията и работната сила и в Република България, в съответствие с нейните собствени процедури; тези уведомления ще бъдат публикувани в рамките на един месец след датата на влизане в сила на преференциалното търговско споразумение, посочено по-горе в буква "а".

Кумулацията, предвидена в този член, се прилага от датата, посочена в уведомлението, публикувано в по-късната от двете публикации.

Държавата Израел предоставя на Република България информация за споразуменията, включително датите за влизане в сила и техните съответни правила за произход, които се прилагат с други от страните, посочени в алинеи 1 и 2.

Член 4
Кумулация в Република България

1. Без да се нарушават разпоредбите на член 2 (2), продуктите се считат с произход от Република България, ако са получени там и включват материали с произход от България, Румъния, Швейцария (включително Лихтенщайн)1, Исландия, Норвегия, Турция или от Общността, ако обработката или преработката, извършена в Република България, е по-напреднала от операциите, посочени в член 7. Не е необходимо такива материали да са претърпели достатъчна обработка или преработка.
2. Без да се нарушават разпоредбите на член 2 (2), продукти се считат като продукти с произход от Република България, ако тези продукти са получени там и включват материали с произход от Фeрьорските острови или от страна, участник в Евро-средиземноморското сътрудничество, основано на Декларацията от Барселона, приета по време на Евро-средиземноморската конференция, състояла се на 27 и 28 ноември 1995 г., различна от Турция2, ако обработката или преработката, извършена в Република България, е по-напреднала от операциите, посочени в член 7. Не е необходимо такива материали да са претърпели достатъчна обработка или преработка.
3. Когато обработката или преработката, извършена в Република България, не е по-напреднала от операциите, посочени в член 7, полученият продукт се счита с произход от Република България само когато добавената стойност там е по-голяма от стойността на използваните материали с произход от която и да е друга страна, посочена в алинеи 1 и 2. Ако това не е така, полученият продукт се счита с произход от страната, в която е прибавена най-висока стойност на материали с произход, използвани в производството в Република България.
4. Продукти с произход от една от страните, посочени в алинеи 1 и 2, които не са претърпели каквато и да е обработка или преработка в Република България, запазват своя произход, ако бъдат изнесени в една от тези страни.
5. Кумулацията, предвидена в този член, може да се предостави само ако:
(а) между страните, участващи в придобиването на произход, и страната на предназначение се прилага преференциално търговско споразумение в съответствие с Член ХХIV на Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ);
(б) материалите и продуктите са придобили произход чрез прилагането на правила за произход, идентични на тези, посочени в този протокол; и
(в) уведомленията, показващи изпълнение на необходимите изисквания за прилагане на кумулацията, са публикувани в Република България в съответствие с нейните собствени процедури и в Държавата Израел в държавния вестник или официалната уебстраница на Министерството на промишлеността, търговията и работната сила; тези уведомления ще бъдат публикувани в рамките на един месец след датата на влизане в сила на преференциалното търговско споразумение, посочено по-горе в буква "а".

Кумулацията, предвидена в този член, се прилага от датата, посочена в уведомлението, публикувано в по-късната от двете публикации.

Република България предоставя на Държавата Израел информация за споразуменията, включително датите за влизане в сила и техните съответни правила за произход, които се прилагат с други от страните, посочени в алинеи 1 и 2.

Член 5
Изцяло получени продукти

1. Следните продукти се считат за изцяло получени в страна по споразумението:
(а) минерални продукти, добити от тяхната почва или от тяхното морско дъно;
(б) растителни продукти, отгледани там;
(в) живи животни, родени и отгледани там;
(г) продукти, получени от живи животни, отгледани там;
(д) продукти, получени чрез лов и риболов, извършен там;
(е) продукти от морски риболов и други продукти, уловени извън териториалните води на страна по споразумението от нейни кораби;
(ж) продукти, произведени на борда на нейни кораби-заводи изключително от продукти, посочени в буква "е";
(з) употребявани продукти, събрани там, годни само за възстановяване на суровини, включително употребявани гуми, годни само за регенериране или за използване като отпадък;
(и) отпадъци и скрап, получени от производствени операции, извършени там;
(к) продукти, добити от морската почва или подпочва извън нейните териториални води, при условие че тя има изключителни права да обработва тези почви или подпочви;
(л) стоки, получени там изключително от продуктите, посочени в букви от "а" до "к".
2. Понятието "нейни кораби" и "нейни кораби-заводи" в алинея 1 букви "е" и "ж" се прилага само за кораби и кораби-заводи:
(а) които са регистрирани или записани в една от страните;
(б) които плават под флага на Държавата Израел или на Република България;
(в) които са притежание до размер най-малко 50 % от граждани на Държавата Израел или на Република България или от дружество с главно седалище в Държавата Израел или в Република България, на която управителят или управителите, председателят на борда на директорите или надзорния съвет и мнозинството от членовете на тези съвети са граждани на Държавата Израел или на Република България и на което освен това в случай на сдружение или дружество с ограничена отговорност най-малко половината от капитала принадлежи на Държавата Израел или на Република България или на държавни органи или на граждани на Държавата Израел или на Република България;
(г) на които капитанът и офицерите са граждани на Държавата Израел или на Република България; и
(д) на които най-малко 75% от екипажа са граждани на Държавата Израел или на Република България.

Член 6
Достатъчно обработени или преработени продукти

1. За целите на чл. 2 продукти, които не са изцяло получени, се считат за достатъчно обработени или преработени, когато са изпълнени условията, посочени в списъка на приложение II.
Условията, посочени по-горе, показват за всички продукти, обхванати от споразумението, обработките или преработките, които трябва да бъдат извършени върху използваните в производството материали без произход, и се прилагат само по отношение на тези материали. Следователно, ако продукт, който е добил произход чрез изпълнение на условията, посочени в списъка, е използван в производството на друг продукт, изискванията, прилагани за продукта, в който е вложен, не се прилагат за него и не се вземат предвид материалите без произход, които може да са били използвани в неговото производство.
2. Независимо от алинея 1 материалите без произход, които съгласно изискванията, посочени в списъка, не трябва да бъдат използвани в производството на продукта, въпреки това могат да бъдат използвани, при условие че:
(а) тяхната обща стойност не превишава 10 % от цената на производител за продукта;
(б) никой от процентите, дадени в списъка за максималната стойност на материалите без произход, не е превишен чрез прилагането на тази алинея.
Тази алинея не се прилага за продуктите, включени в Глави 50 до 63 на Хармонизираната система.

3. Алинеи 1 и 2 се прилагат при спазване на изискванията на член 7.

Член 7
Недостатъчни операции по обработка или преработка

1. Без да се нарушават разпоредбите на алинея 2, следните операции се считат за недостатъчни обработки или преработки, за да придадат на продуктите произход, независимо дали са изпълнени изискванията на чл. 6:
(а) операции, предназначени да осигурят запазването на продуктите в добро състояние по време на транспорт и складиране;
(б) разделяне или събиране на пакети;
(в) измиване, почистване; премахване на прах, оксид, масло, боя или други покрития;
(г) гладене на текстилни изделия;
(д) прости операции по боядисване и полиране;
(е) лющене, частично или изцяло избелване, полиране и гланциране на житни растения и ориз;
(ж) операции по оцветяване на захар или оформяне на захарни бучки;
(з) белене, премахване на костилките и черупките на плодове, ядки и зеленчуци;
(и) подостряне, просто смилане или просто нарязване;
(к) пресяване, отделяне, сортиране, класиране, градиране, съчетаване (включително комплектоване);
(л) просто поставяне в бутилки, консерви, флакони, торби, каси, кутии, прикрепване на подложки или плочи и всякакви други прости операции по опаковане;
(м) прикрепване или отпечатване на маркировки, етикети, лого и всякакви други подобни отличителни знаци върху продукти или техните опаковки;
(н) просто смесване на продукти, дори и от различни видове;
(о) просто сглобяване на части от артикули за съставяне на завършено изделие или разглобяване на продукти на части;
(п) комбинация от две или повече операции, посочени в букви от "а" до "о";
(р) заколване на животни.
2. Всички операции, извършени в Държавата Израел или в Република България върху даден продукт, се преценяват заедно при определяне дали обработките или преработките, извършени с този продукт, следва да се считат като недостатъчни по смисъла на алинея 1.

Член 8
Единица за оценка

1. Единицата за оценка при прилагане разпоредбите на този протокол е конкретният продукт, който се счита като основна единица при определяне класирането, използвайки номенклатурата на Хармонизираната система.
Следователно:
(а) когато един продукт, съставен от група или от събиране на артикули, се класира съгласно изискванията на Хармонизираната система в една-единствена позиция, като цяло този продукт съставлява единица за оценка;
(б) когато една пратка се състои от няколко идентични продукта, класирани в една и съща позиция в Хармонизираната система, всеки продукт трябва да бъде разглеждан индивидуално при прилагане разпоредбите на този протокол.
2. Когато съгласно общо правило 5 на Хармонизираната система опаковката се включва в продукта за целите на класирането, тя се включва и за целите на определяне на произхода.

Член 9
Принадлежности, резервни части и инструменти

Когато принадлежности, резервни части и инструменти, представляващи част от нормалната окомплектовка на отделно съоръжение, машина, апарат или превозно средство, са изпратени заедно с него и са включени в неговата цена или не са отделно фактурирани, се считат като едно цяло с въпросното съоръжение, машина, апарат или превозно средство.

Член 10
Комплекти

Комплектите, дефинирани в общо правило 3 на Хармонизираната система, се считат с произход, когато всички съставящи ги продукти са с произход. Въпреки това, когато един комплект е съставен от продукти с произход и такива без произход, комплектът като цяло се счита с произход, при условие че стойността на продуктите без произход не превишава 15 % от цената на производител за комплекта.

Член 11
Неутрални елементи

При определяне дали даден продукт е с произход не е необходимо да се установява произходът на следните елементи, които могат да бъдат използвани в неговото производство:
(а) енергия и гориво;
(б) инсталации и оборудване;
(в) машини и инструменти;
(г) стоки, които не влизат и не са предназначени да влязат в крайния състав на продукта.

__________________________
1 Княжество Лихтенщайн е в митнически съюз с Швейцария и е договаряща страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.
2 Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мароко, Сирия, Тунис, Западния бряг и Ивицата Газа.

Глава III
ТЕРИТОРИАЛНИ ИЗИСКВАНИЯ

Член 12
Принцип за териториалност

1. Освен предвиденото в членове 3 и 4 и алинея 3 от този член условията за придобиване на произход, посочени в глава II, трябва да бъдат изпълнявани без прекъсване в Държавата Израел и в Република България.
2. Освен предвиденото в членове 3 и 4, когато стоки с произход, изнесени от Държавата Израел или от Република България в друга страна, бъдат върнати, те трябва да се считат без произход, освен ако бъде доказано пред митническите власти, че:
(а) върнатите стоки са същите, които са били изнесени; и
(б) те не са претърпели каквито и да са операции над тези, необходими за запазването им в добро състояние, докато са били в тази страна или докато са били изнесени.
3. Придобиването на произход в съответствие с условията, посочени в глава II, не се влияе от обработка или преработка, извършена извън Държавата Израел или Република България върху материали, изнесени от Държавата Израел или от Република България и последващо реимпортирани там, при условие че:
(а) посочените материали са изцяло получени в Държавата Израел или в Република България или са претърпели обработка или преработка, по-напреднала от операциите, посочени в член 7, преди да бъдат изнесени; и
(б) може да се докаже пред митническите власти, че:
(i) реимпортираните стоки са получени от обработка или преработка на изнесените материали; и
(ii) общата добавена стойност, придобита извън Държавата Израел или Република България чрез прилагане на изискванията на този член, не превишава 10 % от цената на производителя на крайния продукт, за който се претендира да е с произход.
4. За целите на ал. 3 условията за придобиване на произход, посочени в глава II, не се прилагат за обработки или преработки, извършени извън Държавата Израел или Република България. Но когато в списъка по приложение II за определянето на произхода на крайния продукт се прилага правило, определящо максимална стойност за всички вложени материали без произход, общата стойност на материалите без произход, вложени на територията на съответната страна, взета заедно с общата добавена стойност, добита извън Държавата Израел или Република България чрез прилагането на разпоредбите на този член, не трябва да превишава посочения процент.
5. За целите на прилагането на разпоредбите на ал. 3 и 4 "обща добавена стойност" означава всички разходи, направени извън Държавата Израел или Република България, включително стойността на вложените там материали.
6. Разпоредбите на ал. 3 и 4 не се прилагат за продукти, които не отговорят на условията, определени в списъка по приложение II или които могат да се считат за достатъчно обработени или преработени, само чрез прилагане общите стойности, посочени в чл. 6, ал. 2.
7. Разпоредбите на ал. 3 и 4 не се прилагат за продуктите, включени в глави от 50 до 63 на Хармонизираната система.
8. Обработките и преработките, предвидени в този член и извършени извън Държавата Израел или Република България, следва да се осъществяват под режима на пасивно усъвършенстване или подобни разпоредби.

Член 13
Директен транспорт

1. Преференциалното третиране, предвидено в това споразумение, се прилага само за продукти, изпълняващи изискванията на този протокол, които се транспортират директно между Държавата Израел и Република България или през териториите на други страни, посочени в членове 3 и 4, с които се прилага кумулация. Въпреки това продукти, представляващи една-единствена пратка, могат да бъдат транспортирани през други територии и ако се наложи, с претоварване или временно складиране в тези територии, при условие че остават под контрол на митническите власти в страната на транзита или складирането и не претърпяват операции, различни от разтоварване, обратно натоварване или всякакви операции, целящи да ги запазят в добро състояние.
Продукти с произход могат да бъдат транспортирани чрез тръбопроводи през територии, различни от тези на Държавата Израел или Република България.
2. Доказателство, че условията, посочени в алинея 1, са били изпълнени, се предоставя на митническите власти на страната на вноса чрез представяне на:

(а) един-единствен транспортен документ, покриващ преминаването от страната на износа през страната на транзита; или
(б) сертификат, издаден от митническите власти на страната на транзита:
(i) даващ точно описание на продуктите;
(ii) уточняващ датите на разтоварване и обратно натоварване на продуктите и където е възможно, имената на корабите или другите използвани транспортни средства; и
(iii) удостоверяващ условията, при които продуктите са останали в транзитната страна; или
(в) при невъзможност от представяне на горните - всякакви други доказателствени документи.

Член 14
Изложби

1. Продукти с произход, изпратени за изложба в страна, различна от посочените в членове 3 и 4, с които се прилага кумулация, и продадени след изложбата за внос в Държавата Израел или в Република България, ползват при вноса разпоредбите на споразумението, при условие че е представено доказателство на митническите власти, че:
(а) износителят е изпратил тези продукти от Държавата Израел или от Република България в страната, в която е проведена изложбата, и ги е изложил там;
(б) продуктите са продадени или са предоставени по друг начин от този износител на лице в Държавата Израел или в Република България;
(в) продуктите са изпратени по време на изложбата или непосредствено след това в състоянието, в което те са били изпратени за изложбата; и
(г) от изпращането им за изложбата продуктите не са били използвани за каквито и да са цели, различни от тези за представяне на изложбата.
2. Доказателство за произход трябва да бъде издадено или съставено в съответствие с разпоредбите на глава V и да бъде представено на митническите власти на страната на вноса по нормалния ред. Наименованието и адресът на изложбата трябва да бъдат посочени в него. При нужда могат да бъдат изисквани допълнителни документални доказателства относно условията, при които продуктите са били изложени.
3. Алинея 1 се прилага за всякакви търговски, промишлени, селскостопански или занаятчийски изложби, панаири или подобни обществени изложения, които не са организирани за частни цели в магазини или търговски помещения с оглед продажба на чуждестранни продукти и по време на които продуктите остават под митнически контрол.

Глава IV
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ИЛИ ОСВОБОЖДАВАНЕ

Член 15
Забрана за възстановяване на или освобождаване от мита

1. Материалите без произход, използвани в производството на продукти, произхождащи от Държавата Израел, Република България или от една от другите страни, посочени в членове 3 и 4, за които в съответствие с разпоредбите на глава V се издава или съставя доказателство за произход, не подлежат на възстановяване на или освобождаване от мита от какъвто и да е вид в Държавата Израел или в Република България.
2. Забраната в ал. 1 се прилага по отношение на всякакви разпоредби за възстановяване, опрощаване или неплащане, частично или пълно, на мита или такси, имащи равностоен ефект, прилагани в България или в Израел към материали, използвани в производството, където такова възстановяване, опрощаване или неплащане се прилага изрично или ефективно, когато продуктите, получени от въпросните материали, са изнесени и не остават там за местно потребление.
3. Износителят на продукти, покрити от доказателство за произход, трябва да бъде готов да представи по всяко време по искане на митническите власти всички необходими документи, доказващи, че никакво възстановяване не е получено по отношение на материалите без произход, използвани в производството на въпросните продукти, и че всички мита или такси, имащи равностоен ефект, прилагани към такива материали, са били действително платени.
4. Разпоредбите на ал. 1 до 3 се прилагат също по отношение на опаковките, по смисъла на чл. 8, ал. 2, принадлежностите, резервните части и инструментите, по смисъла на чл. 9 и продуктите, формиращи комплект, по смисъла на чл. 10, когато такива артикули са без произход.
5. Разпоредбите на ал. 1 до 4 се прилагат само по отношение на материали, които са от вида, за който се прилага споразумението. Освен това те не ограничават прилагането на система за експортно възстановяване за селскостопански продукти, прилагана при износ, в съответствие с разпоредбите на споразумението.

Глава V
ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ПРОИЗХОД

Член 16
Общи изисквания

1. Продуктите с произход от Държавата Израел при внос в Република България и продукти с произход от Република България при внос в Държавата Израел се възползват от това споразумение при представяне на един от следните документи:
(а) сертификат за движение EUR.1, чийто образец е посочен в приложение III а;
(б) сертификат за движение EUR-MED, чийто образец е посочен в приложение III б;
(в) в случаите, посочени в чл. 22, ал. 1, декларация, наричана "декларация върху фактурата" или "декларация върху фактурата EUR-MED", съставена от износителя върху фактура, известие за доставка или всякакъв друг търговски документ, описващ въпросните продукти достатъчно подробно, за да могат да бъдат идентифицирани; текстовете на декларациите върху фактурата са посочени в приложения IV а и б.
2. Независимо от ал. 1 продуктите с произход по смисъла на този протокол в случаите, посочени в чл. 27, се възползват от това споразумение, без да е необходимо да се предоставя какъвто и да е от посочените по-горе документи.

Член 17
Процедура за издаване на сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED

1. Сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED се издава от митническите власти на страната, от която се изнася, по писмена молба на износителя или на негова отговорност, от негов упълномощен представител.
2. За тази цел износителят или негов упълномощен представител попълва сертификата за движение EUR.1 или EUR-MED и формуляра на молбата, образци от които са посочени в приложения III а и б. Тези формуляри трябва да бъдат попълнени на един от езиците, на които е съставено това споразумение, и в съответствие с разпоредбите на националното законодателство на страната на износа. Ако са написани на ръка, трябва да са попълнени с мастило и с печатни букви. Описанието на продуктите трябва да бъде дадено в клетката, предназначена за тази цел, без да се остават празни редове. Когато клетката не е изцяло попълнена, трябва да се начертае хоризонтална линия под последния ред на описанието и празното място да се зачертае.
3. Износителят, подавайки молба за издаване на сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED, трябва да бъде подготвен да представи по всяко време по искане на митническите власти на страната на износа, където се издава сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED, всички необходими документи, доказващи произхода на въпросните продукти, както и изпълнението на другите изисквания на този протокол.
4. Без да се нарушават разпоредбите на ал. 5, сертификат за движение EUR.1 се издава от митническите власти на Държавата Израел или на Република България в следните случаи:
- ако въпросните продукти могат да бъдат считани като продукти с произход от Държавата Израел или от Република България без прилагане на кумулация с материали с произход от някоя от другите страни, посочени в членове 3 и 4, и изпълняват другите изисквания на този протокол;
- ако въпросните продукти могат да бъдат считани като продукти с произход от другите страни, посочени в членове 3 и 4, с които се прилага кумулация, без прилагане на кумулация с материали с произход от някоя от другите страни, посочени в членове 3 и 4, и изпълняват другите изисквания на този протокол, в случай че в страната на произхода е издаден сертификат EUR-MED или декларация върху фактура EUR-MED.
5. Сертификатът за движение EUR-MED се издава от митническите власти на Държавата Израел или на Република България, ако въпросните продукти могат да бъдат считани като продукти с произход от Държавата Израел, Република България или от някоя от останалите страни, посочени в членове 3 и 4, с които се прилага кумулация, отговарят на изискванията на този протокол и:
- е била приложена кумулация с материали с произход от една от страните, посочени в членове 3 и 4, или
- продуктите могат да бъдат използвани като материали в контекста на кумулация за производство на продукти за износ за една от страните, посочени в членове 3 и 4, или
- продуктите могат да бъдат реекспортирани от страната по предназначение за някоя от страните, посочени в членове 3 и 4.
6. Сертификатът за движение EUR-MED съдържа една от следните фрази на английски език в клетка 7:
- ако произходът е придобит чрез прилагане на кумулация с материали с произход от една или повече от страните, посочени в членове 3 и 4:
"CUMULATION APPLIED WITH ......... " (име на страната/страните);
- ако произходът е придобит без прилагане на кумулация с материали с произход от една или повече от страните, посочени в членове 3 и 4:
"NO CUMULATION APPLIED".
7. Митническите власти, издаващи сертификати за движение EUR.1 или EUR-MED, предприемат всякакви необходими мерки, за да проверят произхода на продуктите и изпълнението на другите изисквания на този протокол. За целта те имат право да изискват всякакви доказателства и да извършат всякакви проверки на счетоводната документация на износителя или всякакви други проверки, които считат за необходими. Те трябва също да осигурят правилното попълване на формулярите, посочени в ал. 2. По-конкретно, те трябва да проверят дали мястото, запазено за описанието на продуктите, е попълнено по такъв начин, че да изключи всякаква възможност за недобросъвестни допълвания.
8. Датата на издаване на сертификата за движение EUR.1 или EUR-MED се указва в клетка 11 на сертификата.
9. Сертификатът за движение EUR.1 или EUR-MED се издава от митническите власти и е на разположение на износителя веднага след като действителният износ е осъществен или осигурен.

Член 18
Сертификати за движение EUR.1 или EUR-MED, издадени впоследствие

1. Независимо от чл. 17, ал. 9 сертификат за движениe EUR.1 или EUR-MED може по изключение да бъде издаден след износа на продуктите, за които се отнася, ако:
(а) той не е бил издаден по време на износа поради грешка или неволен пропуск или специални обстоятелства; или
(б) е доказано пред митническите власти, че сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED е бил издаден, но не е бил приет при вноса по технически причини.
2. Независимо от чл. 17, ал. 9 сертификат за движениe EUR-MED може да бъде издаден след износа на продуктите, за които се отнася и за които при износа е издаден сертификат за движениe EUR.1, ако бъде доказано пред митническите власти, че са изпълнени условията, посочени в чл. 17, ал 5.
3. За прилагането на ал. 1 и 2 износителят трябва да посочи в своята молба мястото и датата на износа на продуктите, за които се отнася сертификатът за движение EUR.1 или EUR-MED, и да изложи причините за своята молба.
4. Митническите власти могат да издадат сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED впоследствие само след като проверят, че информацията, представена в молбата на износителя, е в съответствие с тази в кореспондиращите документи.
5. Сертификатите за движение EUR.1 или EUR-MED, издадени впоследствие, трябва да бъдат потвърдени със следната фраза на английски език:
"ISSUED RETROSPECTIVELY".
Сертификатът за движение EUR-MED, издаден впоследствие чрез прилагане на ал. 2, следва да бъде потвърден със следната фраза на английски език:
"ISSUED RETROSPECTIVELY (Original EUR.1 no .........) [дата и място на издаване]".
6. Потвърждението, посочено в ал. 5, трябва да бъде вписано в клетка 7 на сертификата за движение EUR.1 или EUR-MED.

Член 19
Издаване на дубликат на сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED

1. В случай на кражба, изгубване или унищожаване на сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED износителят може да се обърне към митническите власти, които са го издали, за дубликат, изготвен на базата на износните документи, които те притежават.
2. Дубликатът, издаден по такъв начин, трябва да бъде потвърден със следната фраза на английски език:
"DUPLICATE".
3. Потвърждението, посочено в ал. 2, трябва да бъде вписано в клетка 7 на дубликата на сертификата за движение EUR.1 или EUR-MED.
4. Дубликатът, който трябва да носи датата на издаване на оригиналния сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED, влиза в сила от тази дата.

Член 20
Издаване на сертификати за движение EUR.1 на базата на предварително издадено или съставено доказателство за произход

Когато продукти с произход са поставени под контрола на митническо учреждение в Държавата Израел или в Република България, е възможно оригиналното доказателство за произход да бъде заменено от един или повече сертификати за движение EUR.1 или EUR-MED с цел изпращане на всички или някои от тези продукти на друго място в Държавата Израел или Република България. Заместващите сертификати за движение EUR.1 или EUR-MED трябва да бъдат издадени от митническото учреждение, под чийто контрол се намират продуктите.

Член 21
Счетоводно разделяне

1. Когато възникнат значителни разходи или материални затруднения при съхраняването поотделно на складовите наличности от материали със и без произход, които са идентични и взаимозаменяеми, митническите власти могат при писмено искане на заинтересованите да разрешат използването на така наречения метод за "счетоводно разделяне" за управлението на такива складови наличности.
2. Този метод трябва да е в състояние да осигури за определен период количеството на получените продукти, които могат да бъдат считани с произход, да е еднакво с това, което би се получило, ако е имало физическо разделяне на наличностите.
3. Митническите власти могат да предоставят такова разрешение, като поставят такива условия, които счетат за уместни.
4. Този метод се предписва и прилага съобразно общите счетоводни принципи, приложими в страната, където се произвежда продуктът.
5. Бенефициентът на това улеснение според случая може да издава или да поиска издаване на доказателства за произход за количеството от продукти, които могат да бъдат считани за произхождащи. По искане на митническите власти бенефициентът следва да представи декларация за начина, по който тези количества са били управлявани.
6. Митническите власти контролират използването на разрешението и могат да го оттеглят по всяко време, когато бенефициентът е злоупотребил по някакъв начин с разрешението или не изпълнява някое от другите условия, залегнали в този протокол.

Член 22
Условия за съставяне на декларация върху фактура или декларация върху фактура EUR-MED

1. Декларация върху фактура или декларация върху фактура EUR-MED, както е посочено в чл. 16, ал. 1, буква "в", може да бъде съставена:
(а) от одобрен износител по смисъла на чл. 23; или
(б) от всеки износител за всяка пратка, състояща се от един или повече пакети, съдържащи продукти с произход, чиято обща стойност не надвишава 6000 евро.
2. Без да се нарушават разпоредбите на ал. 3, декларация върху фактура може да бъде съставена в следните случаи:
- ако въпросните продукти могат да бъдат считани като стоки с произход от Държавата Израел или от Република България без прилагане на кумулация с материали с произход от една от другите страни, посочени в членове 3 и 4, и изпълняват другите изисквания на този протокол;
- ако въпросните продукти могат да бъдат считани като стоки с произход от една от другите страни, посочени в членове 3 и 4, с които се прилага кумулация, без прилагане на кумулация с материали с произход от една от другите страни, посочени в членове 3 и 4, и изпълняват другите изисквания на този протокол, ако в страната на произхода е издаден сертификат EUR-MED или декларация върху фактура EUR-MED.
3. Декларация върху фактурата EUR-MED може да бъде съставена, ако описаните продукти могат да бъдат считани като продукти с произход от Държавата Израел или от Република България или от една от другите страни, посочени в членове 3 и 4, с които се прилага кумулация, отговарят на другите изисквания на този протокол и:
- е приложена кумулация с материали с произход от една от страните, посочени в членове 3 и 4; или
- продуктите могат да бъдат използвани като материали в контекста на кумулация за производство на стоки за износ за една от страните, посочени в членове 3 и 4; или
- продуктите могат да бъдат реекспортирани от страната по предназначение за някоя от страните, посочени в членове 3 и 4.
4. Декларацията върху фактурата EUR-MED следва да съдържа една от следните фрази на английски език:
- ако произходът е придобит чрез прилагане на кумулация с материали с произход от една или повече от страните, посочени в членове 3 и 4:
"CUMULATION APPLIED WITH .........." (име на страната/страните);
- ако произходът е придобит без прилагане на кумулация с материали с произход от една или повече от страните, посочени в членове 3 и 4:
"NO CUMULATION APPLIED".
5. Износителят, съставящ декларация върху фактурата или декларация върху фактурата EUR-MED, трябва да бъде готов да представи по всяко време по искане на митническите власти на страната на износа всички необходими документи, доказващи произхода на въпросните продукти, както и изпълнението на другите изисквания на този протокол.
6. Декларация върху фактурата или декларация върху фактурата EUR-MED може да бъде съставена от износителя чрез напечатване на пишеща машина, полагане на печат или чрез отпечатване върху фактурата, известието за доставка или друг търговски документ на декларацията, текстът на която е даден в приложения IV а и б, използвайки един от езиковите варианти, дадени в това приложение, и в съответствие с разпоредбите на националното законодателство на страната износител. Ако декларацията е написана на ръка, тя трябва да бъде попълнена с мастило с печатни букви.
7. Декларациите върху фактурите и декларациите върху фактурата EUR-MED трябва да имат оригиналния подпис на износителя, направен собственоръчно. Все пак не се изисква един одобрен износител по смисъла на чл. 23 да подписва такива декларации при условие, че той писмено поеме задължение пред митническите власти на страната на износа, че приема пълната отговорност за всяка декларация върху фактура, която го идентифицира, все едно че тя е била подписана от него собственоръчно.
8. Декларация върху фактура или декларация върху фактурата EUR-MED може да бъде съставена от износителя, когато продуктите, за които тя се отнася, са изнесени или след износа, при условие че тя е представена в страната на вноса не по-късно от две години след вноса на продуктите, за които тя се отнася.

Член 23
Одобрен износител

1. Митническите власти на страната на износа могат да разрешат на всеки износител, наричан по-нататък "одобрен износител", който прави чести експедиции на продукти по това споразумение, да съставя декларации върху фактурите или декларации върху фактурите EUR-MED независимо от стойността на описаните продукти. Износител, който иска такова разрешение, трябва да представи на митническите власти всички необходими гаранции за доказване на произхода на продуктите, както и изпълнението на другите изисквания на този протокол.
2. Митническите власти могат да поставят всякакви условия, които те считат за необходими, за да предоставят статут на одобрен износител.
3. Митническите власти предоставят на одобрения износител номер на митническо разрешение, което трябва да се поставя на декларацията върху фактурата или на декларацията върху фактурата EUR-MED.
4. Митническите власти контролират използването на разрешението от одобрения износител.
5. Митническите власти могат да оттеглят разрешението по всяко време. Те правят това, когато одобреният износител престане да предлага гаранциите, посочени в ал. 1, престане да изпълнява условията, посочени в ал. 2, или по друг начин използва неправилно разрешението.

Член 24
Валидност на доказателствата за произход

1. Доказателството за произход е валидно в рамките на четири месеца от датата на издаване в страната на износа и трябва да бъде представено в същия период на митническите власти в страната, в която се внася.
2. Доказателства за произход, които са представени на митническите власти в страната на вноса след крайната дата за представяне, предвидена в ал. 1, могат да бъдат приети за целите на прилагането на преференциалния режим, ако закъснението в представянето на тези документи до крайната дата се дължи на изключителни обстоятелства.
3. В други случаи на закъснение при представяне митническите власти в страната, в която се внася, могат да приемат доказателствата за произход, когато стоките са им били представени преди посочената крайна дата.

Член 25
Представяне на доказателствата за произход

Доказателства за произход се представят на митническите власти на страната на вноса в съответствие с процедурите, прилагани в тази страна. Въпросните власти могат да изискат превод на доказателство за произход, а също и декларацията за внос да бъде придружена от писмено изявление на вносителя, че продуктите отговарят на необходимите условия за прилагане на споразумението.

Член 26
Внос, осъществяван чрез поредица от доставки

Когато се осъществява внос чрез поредица от доставки на продукти в демонтирано или немонтирано състояние, по смисъла на общо правило 2 (а) от Хармонизираната система, попадащи в Раздели ХVI и ХVII или позиции Nо. 7308 и 9406 от Хармонизираната система, по молба на вносителя и при условията, поставени от митническите власти на страната на вноса, за тези продукти може да се представи едно-единствено доказателство за произход по време на първата доставка.

Член 27
Освобождаване от доказателство за произход

1. Продукти, изпращани като малки пратки от частни лица за частни лица или представляващи част от личния багаж на пътници, се третират като продукти с произход, без да се изисква представяне на доказателство за произход, при условие че тези продукти не са внесени с търговска цел и са декларирани като отговарящи на условията на този протокол и когато няма съмнение за верността на такава декларация. В случай на продукти, изпратени по пощата, тази декларация може да бъде попълнена върху митническата декларация СN22/СN23 или върху лист хартия, прикрепен към този документ.
2. Внос, който е инцидентен и се състои изцяло от продукти за лична употреба на получателите или пътниците или техните семейства, не се счита за внос с търговски характер, ако е видно от естеството и количеството на продуктите, че не са с търговска цел.
3. Освен това общата стойност на тези продукти не трябва да надвишава 500 евро в случаите за малки пратки или 1200 евро в случаите на продукти, които са част от личния багаж на пътниците.

Член 28
Потвърждаващи документи

Документите, посочени в чл. 17, ал. 3 и чл. 22, ал. 5, използвани за целите на доказване, че продуктите, обхванати в сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED или в декларация върху фактура или декларация върху фактура EUR-MED, могат да бъдат считани за продукти с произход от Държавата Израел, от Република България или от една от другите страни, посочени в членове 3 и 4, и изпълняват другите изисквания на този протокол, могат да включват:
(а) директно доказателство за действията, извършени от износителя или доставчика, за получаване на въпросните стоки, съдържащо се например в неговата отчетност или вътрешно счетоводство;
(б) документи, доказващи произхода на използваните материали, издадени или изготвени в Държавата Израел или в Република България, където тези документи се използват в съответствие с националното законодателство;
(в) документи, доказващи обработките или преработките на материали в Държавата Израел или в Република България, издадени или изготвени в Държавата Израел или в Република България, където тези документи се използват в съответствие с националното законодателство;
(г) сертификати за движение EUR.1 или EUR-MED или декларации върху фактури или декларации върху фактури EUR-MED, доказващи произхода на използваните материали, издадени или изготвени в Държавата Израел или в Република България в съответствие с този протокол, или в една от страните, посочени в членове 3 и 4, в съответствие с правила за произход, които са идентични с правилата в този протокол;
(д) подходящо доказателство относно обработките и преработките, осъществени извън Държавата Израел или Република България при прилагане на чл. 12, доказващо, че другите изисквания на този член са изпълнени.

Член 29
Съхраняване на доказателствата за произход и потвърждаващите документи

1. Износителят, подаващ молба за издаване на сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED, съхранява най-малко 3 години документите, посочени в чл. 17, ал. 3.
2. Износителят, съставящ декларация върху фактура или декларация върху фактура EUR-MED, съхранява най-малко 3 години копие от тази декларация върху фактура, както и документите, посочени в чл. 22, ал. 5.
3. Митническите власти на страната на износа, издаващи сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED, съхраняват най-малко 3 години молбата, посочена в чл. 17, ал. 2.
4. Митническите власти на страната, в която се внася, съхраняват най-малко 3 години сертификатите за движение EUR.1 и EUR-MED и декларациите върху фактурите и декларациите върху фактурите EUR-MED, които са им представени.

Член 30
Несъответствия и формални грешки

1. Откриването на несъществени несъответствия между данните, посочени в доказателството за произход, и тези, съдържащи се в документите, представени на митническото учреждение с цел изпълнение на формалностите по вноса на продуктите, не води по силата на този факт до невалидност и недействителност на доказателството за произход, ако е надлежно установено, че този документ отговаря на представените продукти.
2. Очевидни формални грешки, като например печатни грешки върху доказателство за произход, не могат да бъдат причина този документ да бъде отхвърлен, ако тези грешки не са такива, че да предизвикат съмнения относно точността на данните, посочени в този документ.

Член 31
Стойности, изразени в евро

1. За прилагане на разпоредбите на чл. 22, ал. 1, буква "б" и чл. 27, ал. 3 в случаите, когато продуктите са фактурирани във валута, различна от евро, стойностите в националните валути на Държавата Израел, на Република България и на другите страни, посочени в членове 3 и 4, равностойни на стойностите, изразени в евро, се фиксират ежегодно от всяка една от въпросните страни.
2. Всяка пратка ще се възползва от разпоредбите на чл. 22, ал. 1, буква "б" или чл. 27, ал. 3 на база валутата, в която е изготвена фактурата, в съответствие със сумата, фиксирана от въпросната страна.
3. Стойностите, които следва да се използват в каквато и да е национална валута, са равностойностите в тази валута на стойностите, изразени в евро, на първия работен ден на октомври. Страните се уведомяват за съответните стойности чрез своите митнически администрации.
4. Всяка страна може да закръглява нагоре или надолу стойността, получена в резултат на превръщането в националната си валута на стойност, изразена в евро. Закръглената стойност не трябва да се различава с повече от 5 % от стойността, получена в резултат на превръщането. Всяка страна може да запази непроменена своята национална валутна равностойност на стойност, изразена в евро, ако по време на годишното уточняване, предвидено в ал. 3, превръщането на тази стойност преди всякакво закръгляване води до увеличаване по-малко от 15% на националната валутна равностойност. Националната валутна равностойност може да бъде запазена непроменена, ако превръщането би довело до намаляване на тази равностойност.
5. Стойностите, изразени в евро, се преразглеждат от Смесения комитет по искане на Държавата Израел или на Република България. При извършване на този преглед Смесеният комитет проучва възможностите за запазването на ефекта от въпросните лимити в реални граници. За тази цел той може да реши да промени стойностите, изразени в евро.

Глава VI
РАЗПОРЕДБИ ЗА АДМИНИСТРАТИВНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Член 32
Взаимна помощ

1. Митническите власти на Държавата Израел и на Република България си съобщават взаимно образците от отпечатъците на печатите, използвани в техните митнически учреждения за издаване на сертификати за движение EUR.1 и EUR-MED, както и адресите на митническите власти, отговорни за проверката на тези сертификати, на декларациите върху фактурите и на декларациите върху фактурите EUR-MED.
2. За осигуряване правилното прилагане на този протокол Държавата Израел и Република България си оказват взаимна помощ чрез компетентните митнически администрации в проверката на автентичността на сертификатите за движение EUR.1 и EUR-MED, декларациите върху фактурите, декларациите върху фактура EUR-MED и верността на информацията, дадена в тези документи.

Член 33
Проверка на доказателствата за произход

1. Последващи проверки на доказателствата за произход се извършват по избор или когато митническите власти на страната на вноса имат основателни съмнения относно автентичността на такива документи, произхода на въпросните продукти или изпълнението на другите изисквания на този протокол.
2. За целите на прилагане на разпоредбите на ал. 1 митническите власти на страната, в която се внася, връщат сертификата за движение EUR.1 или EUR-MED и фактурата, ако същата е била представена, декларацията върху фактурата или декларацията върху фактурата EUR-MED, или копия от тези документи на митническите власти на страната на износа, посочвайки, където е възможно, причините за запитването. Всякакви получени документи и информация, които навеждат на мисълта, че информацията, посочена върху доказателството за произход, е невярна, се препращат в подкрепа на молбата за проверка.
3. Проверката се извършва от митническите власти на страната на износа. За тази цел те имат право да изискват всякакви доказателства и да извършват всякакви проверки на счетоводните документи на износителя или всякакви други проверки, които считат за необходими.
4. Ако митническите власти на страната на вноса решат да отложат предоставянето на преференции за въпросните продукти в очакване на резултатите от проверката, предлагат на вносителя да освободи продуктите при спазване на всякакви предпазни мерки, които те считат за необходими.
5. Митническите власти, изискали проверката, се информират за резултатите от тази проверка във възможно най-кратки срокове. Тези резултати трябва ясно да посочват дали документите са автентични и дали въпросните продукти могат да бъдат считани за продукти с произход от Държавата Израел, от Република България или от една от страните, посочени в членове 3 и 4, и дали те изпълняват другите изисквания на този протокол.
6. Ако в случаи на основателни съмнения няма отговор до изтичане на 10 месеца от датата на искането за последваща проверка или ако отговорът не съдържа достатъчна информация, за да определи автентичността на въпросния документ или действителния произход на продуктите, митническите власти, отправили молбата, отказват освен при изключителни обстоятелства предоставянето на преференции.

Член 34
Уреждане на спорове

Когато възникнат спорове във връзка с процедурите за проверка по чл. 33, които не могат да бъдат уредени между митническите власти, изискващи проверка, и митническите власти, отговорни за изпълнението на тази проверка, или когато те повдигнат въпрос, касаещ тълкуванието на този протокол, те се представят пред Смесения комитет.
Във всички случаи уреждането на спорове между вносителя и митническите власти на страната на вноса се извършва съгласно законодателството на тази страна.

Член 35
Санкции

Санкции се прилагат спрямо всяко лице, което изготвя или става причина да бъде изготвен документ, който съдържа невярна информация с цел получаване преференциално третиране на продукти.

Член 36
Свободни зони

1. Държавата Израел и Република България предприемат всякакви необходими мерки, за да се избегне възможността продуктите, предмет на търговски стокообмен под покритие на едно доказателство за произход, които по време на транспорта престояват в свободна зона, разположена на тяхна територия, да бъдат заменени от други стоки или да претърпят манипулация, различна от обичайните операции, предназначени да предотвратят тяхното повреждане.
2. Като изключение от разпоредбите на ал. 1, когато продукти с произход от Държавата Израел или от Република България са внесени в свободна зона под покритие на доказателство за произход и претърпяват обработка или преработка, съответните власти издават нов сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED по искане на износителя, ако извършената преработка или дообработка е в съответствие с разпоредбите на този протокол.

Глава VII
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Член 37
Изменения на протокола

Смесеният комитет може да реши да промени разпоредбите на този протокол.

Член 38
Подкомитет по митнически въпроси

В съответствие с ал. 5 на чл. 35 от споразумението Смесеният комитет създава Подкомитет по митнически въпроси и произход, който да го подпомага при изпълняване на неговите задължения и да осигурява информация и непрекъснат процес на консултации между експертите.
Подкомитетът се състои от експерти от двете страни, отговорни за въпросите, отнасящи се до митническата материя и произхода.

Член 39
Прилагане на протокола

Всяка от страните предприема необходимите стъпки за прилагане на този протокол.

Член 40
Преходни разпоредби за стоки, които се превозват или складират

Разпоредбите на това споразумение могат да бъдат прилагани към стоки, които отговарят на разпоредбите на този протокол и които към датата на влизане в сила на този протокол или се превозват, или са в Държавата Израел или в Република България, временно складирани в митнически складове или са в свободни зони, при условие че на митническите власти на страната на вноса в срок до четири месеца от тази дата се представи сертификат за движение EUR.1 или EUR-MED, издаден впоследствие от компетентните власти на страната на износа заедно с документи, показващи, че стоките са били транспортирани директно в съответствие с разпоредбите на чл. 13.

ПРИЛОЖЕНИЕ I
Уводни забележки към списъка в приложение II

Забележка 1:
Списъкът определя условията, които трябва да бъдат изпълнени за всички продукти, за да бъдат считани за достатъчно обработени или преработени по смисъла на чл. 6 от този протокол.
Забележка 2:
2.1. Първите две колони в списъка описват получения продукт. Първата колона уточнява номера на позицията или главата от Хармонизираната система, а втората колона дава описанието на стоките, използвано в тази система за тази позиция или глава. За всеки номер в първите две колони е посочено правило в колони 3 или 4. Когато в някои случаи номерът от първата колона е предшестван от "от", това означава, че правилата в колони 3 и 4 се прилагат само за част от позицията или главата така, както е описано в колона 2.
2.2. Когато няколко номера на позиции са групирани в колона 1 или когато е посочен номер на глава и описанието на продуктите в колона 2 е дадено в общи термини, съответните правила в колони 3 и 4 се прилагат за всички продукти, които в рамките на Хармонизираната система се класират в позициите на главата или в която и да е от позициите, групирани в колона 1.
2.3. Когато в този списък за различни продукти, включени в една и съща позиция, има различни правила, всяко тире съдържа описанието на тази част от позицията, която е обхваната от съответните правила по колони 3 и 4.
2.4. Когато за номер в първите две колони е дадено правило както в колона 3, така и в колона 4, износителят може по избор да приложи или правилото, посочено в колона 3, или правилото в колона 4. Ако в колона 4 не е дадено правило, следва да бъде приложено правилото, посочено в колона 3.
Забележка 3:
3.1. Разпоредбите на чл. 6 от този протокол, касаещи продукти, добили произход, които се използват в производството на други продукти, се прилагат независимо дали този произход е бил придобит вътре в завода, където продуктите са били използвани, или в друг завод в договаряща се страна.
Пример:
Един мотор от позиция Nо 8407, за който правилото предвижда стойността на материалите без произход, които могат да бъдат използвани, да не превишава 40 % от цената на производителя, е произведен от "други легирани стомани, грубо оформени чрез коване" от позиция Nо от 7224.
Ако тази заготовка е била изкована в договаряща се страна от блок без произход, тя вече е придобила характера на продукт с произход чрез прилагане на правилото от списъка за продуктите от позиция Nо от 7224. Заготовката може вече да бъде считана като продукт с произход при изчисляване стойността на двигателя независимо дали тя е произведена в същия завод или в друг завод в договаряща се страна. Стойността на стоманения блок без произход не трябва да се отчита при сумиране стойността на използваните материали без произход.
3.2. Правилото в списъка определя минималната степен на обработка или преработка, която се изисква, и извършването на по-голяма обработка или преработка също придава произход и, обратно, извършването на по-малка обработка или преработка не може да придаде произход. Следователно, ако едно правило предвижда, че материали без произход в определен етап на производство могат да бъдат използвани, използването на такива материали в по-ранен стадий е разрешено, а използването на такива материали в по-късен стадий не е.
3.3. Независимо от забележка 3.2, когато правилото посочва, че "материали от всяка позиция" могат да бъдат използвани, материали от същата позиция като тази на продукта също могат да бъдат използвани, при условие обаче че са спазени специфичните ограничения, които също биха могли да се съдържат в това правило.
Все пак изразът "Производство от материали от всяка позиция, включително други материали от позиция Nо ..." или "Производство от материали от всяка позиция, включително други материали от същата позиция като продукта" означава, че материалите от всяка позиция(и) могат да бъдат използвани с изключение на тези със същото описание като на продукта така, както е дадено в колона 2 от списъка.
3.4. Когато едно правило в списъка уточнява, че един продукт може да бъде произведен от повече от един материал, това означава, че един или повече материали могат да бъдат използвани. То не изисква всички те да бъдат използвани.
Пример:
Правилото за тъкани от позиции по ХС 5208 до 5212 предвижда използването на естествени влакна и възможността за използване и на химически влакна наред с другите материали. Това не означава, че двата материала трябва да бъдат използвани едновременно; възможно е да бъде използван единият или другият или двата заедно.
3.5. Когато едно правило в списъка уточнява, че един продукт трябва да бъде произведен от определен материал, условието очевидно не забранява използването на други материали, които поради естеството си не отговарят на правилото (Виж също забележка 6.2 по-долу, свързана с текстила).
Пример:
Правилото за приготвени храни от позиция Nо 1904, което специално изключва използването на житни и на техни производни, не забранява използването на минерални соли, химикали и други добавки, които не са житни продукти.
Все пак това не се прилага към продукти, които независимо че не могат да бъдат произведени от конкретен материал, посочен в списъка, могат да бъдат произведени от материал от същия вид в по-ранен стадий на производство.
Пример:
В случай на облекла от "от" Глава 62, произведени от нетъкани материали, ако за този клас от артикули е разрешено използването само на прежди без произход, не е възможно да се започне от нетъкан текстил, дори ако нетъканият текстил не може нормално да бъде направен от прежди. В такива случаи изходният материал нормално ще бъде в стадия на обработка, предшестващ преждата - т.е. в състояние на влакна.
3.6. Когато в някое правило от списъка са дадени два процента за максимална стойност на материали без произход, които могат да бъдат използвани, тези проценти не могат да бъдат сборувани. С други думи, максималната стойност на всички използвани материали без произход никога не може да превишава най-високия от дадените проценти. Освен това отделните проценти не трябва да бъдат превишавани по отношение на конкретните материали, към които се прилагат.
Забележка 4:
4.1. Терминът "естествени влакна", използван в списъка, се отнася за влакна, различни от изкуствени или синтетични влакна. Той е ограничен до стадиите преди извършване на преденето, включвайки отпадъци, и освен ако не е предвидено друго, включва влакната, които са били кардирани (щрайхгарни), пенирани (камгарни) или обработени по друг начин, но не предени.
4.2. Терминът "естествени влакна" включва косми от конски опашки и гриви от позиция Nо 0503, коприна от позиции Nо 5002 и 5003, както и влакната от вълна, фините и грубите косми от позиции Nо 5101 до 5105, памучните влакна от позиции Nо 5201 до 5203 и другите растителни влакна от позиции Nо 5301 до 5305.
4.3. Термините "предилна маса", "химически материали" и "материали за производство на хартия" са използвани в списъка, за да опишат материалите, некласирани в Глави 50 до 63, които могат да бъдат използвани за производството на изкуствени, синтетични или хартиени влакна или прежди.
4.4. Терминът "синтетични или изкуствени щапелни влакна" е използван в списъка по отношение на синтетични или изкуствени кабели от нишки, щапелни влакна или отпадъци от щапелни влакна от позиции Nо 5501 до 5507.
Забележка 5:
5.1. Когато за даден продукт в списъка е направено препращане към тази забележка, условията, посочени в колона 3, не се прилагат за отделните основни текстилни материали, използвани при производството на този продукт, които взети заедно представляват 10 % или по-малко от общото тегло на всички използвани основни текстилни материали (Виж също забележки 5.3 и 5.4 по-долу).
5.2. Все пак толерансът, посочен в забележка 5.1, може да бъде прилаган само за смесени продукти, които са произведени от два или повече основни текстилни материала.
Основни текстилни материали са следните:
- коприна,
- вълна,
- груби косми,
- фини косми,
- косми от конски опашки и гриви,
- памук,
- материали за производство на хартия и хартия,
- лен,
- коноп,
- юта и други растителни ликови влакна,
- сизал и други текстилни влакна от вида "Agave",
- кокосово влакно, абака, рами и други растителни текстилни влакна,
- синтетични нишки,
- изкуствени нишки,
- електропроводими нишки,
- синтетични щапелни влакна от полипропилен,
- синтетечни щапелни влакна от полиестер,
- синтетични щапелни влакна от полиамид,
- синтетични щапелни влакна от полиакрилонитрил,
- синтетични щапелни влакна от полиимид,
- синтетични щапелни влакна от политетрафлуороетилен,
- синтетични щапелни влакна от полифенилен сулфид,
- синтетични щапелни влакна от поливинилхлорид,
- други синтетични щапелни влакна,
- изкуствени щапелни влакна от вискоза,
- други изкуствени щапелни влакна,
- прежди от полиуретан, с полиетерни гъвкави сегменти, дори обвити,
- прежди от полиуретан, с полиестерни гъвкави сегменти, дори обвити,
- продукти от позиция 5605 (метализирани прежди), включващи лента, състояща се от сърцевина от алуминиево фолио или сърцевина от пластмасов филм, дори покрит с алуминиев прах, с дебелина, непревишаваща 5 мм, скрепени чрез прозрачно или оцветено лепило между два пласта от пластмасов филм,
- други продукти от позиция 5605.
Пример:
Прежда от позиция Nо 5205, изработена от памучни влакна от позиция Nо 5203 и синтетични щапелни влакна от позиция 5506, е смесена прежда. Поради това синтетичните щапелни влакна, които не отговарят на правилата за произход (изискващи производство от химически материали или от предилна маса), могат да бъдат използвани до размер 10 % от теглото на преждата.
Пример:
Вълнен плат от позиция Nо 5112, изработен от вълнена прежда от позиция Nо 5107 и синтетична прежда от щапелни влакна от позиция Nо 5509, е смесена тъкан. Поради това синтетичната прежда, която не отговаря на правилата за произход (изискващи производство от химически материали или от предилна маса), или вълнената прежда, която не отговаря на правилата за произход (изискващи производство от естествени влакна, нещрайхгарни, нито камгарни, нито подготвени по друг начин за предене), или комбинация от двата вида прежди, могат да бъдат използвани, при условие че тяхното общо тегло не превишава 10 % от теглото на плата.
Пример:
Тъфтинг изделие от позиция Nо 5802, изработено от памучна прежда от позиция Nо 5205 и памучна тъкан от позиция Nо 5210, е смесен продукт само ако памучната тъкан сама по себе си е смесена тъкан, изработена от прежди, класиращи се в две самостоятелни позиции, или ако използваните памучни прежди сами по себе си са смеси.
Пример:
Ако същото тъфтинг изделие е било произведено от памучна прежда от позиция Nо 5205 и синтетична тъкан от позиция Nо 5407, тогава очевидно използваните прежди са два самостоятелни основни текстилни материала и тъфтинг изделието съответно е смесен продукт.
Пример:
Тъфтинг килим, изработен от изкуствени прежди и памучни прежди и с основа от юта, е смесен продукт, защото са използвани три основни текстилни материала. Следователно всякакви материали без произход, които са в по-късен стадий на производство, отколкото разрешава правилото, могат да бъдат използвани, при условие че общото им тегло не превишава 10 % от теглото на текстилните материали на килима. Следователно и ютената основа и/или изкуствените прежди могат да бъдат вносни при този стадий на производство, при условие че изискванията за теглото са изпълнени.
5.3. В случай на продукти, включващи "полиуретанови прежди, с полиетерни гъвкави сегменти, дори обвити", този толеранс е 20 % по отношение на тази прежда.
5.4. В случай на продукти, включващи "лента, състояща се от сърцевина от алуминиево фолио или от сърцевина от пластмасов филм, дори покрит с алуминиев прах, с дебелина непревишаваща 5 мм, слепени чрез лепило между два пласта от пластмасов филм", този толеранс е 30 % по отношение на тази лента.
Забележка 6:
6.1. В случаите на текстилните продукти, които са маркирани в списъка със знак в долния край на страницата, който препраща към тази забележка, текстилни материали, с изключение на хастарите и помощните шивашки тъкани, които не отговарят на правилото, указано в колона 3, могат да бъдат използвани за въпросния конфекциониран продукт, при условие че се класират в позиция, различна от тази на продукта, и че тяхната стойност не превишава 8 % от цената на производител за продукта.
6.2. Независимо от разпоредбите на забележка 6.3 материалите, които не са класирани в Глави 50 до 63, могат да бъдат използвани свободно в производството на текстилни продукти, дори и да съдържат текстилни материали.
Пример:
Ако едно правило в списъка предвижда за определен текстилен артикул като панталони да бъде използвана прежда, това не забранява използването на метални артикули, като копчета, защото копчетата не са класирани в Глави 50 до 63. По същата причина то не забранява използването на ципове, независимо че циповете обикновено съдържат текстил.
6.3. Когато се прилага процентно правило, стойността на материалите, които не са класирани в Глави 50 до 63, трябва да бъдат отчетени при изчисляване на стойността на вложените материали без произход.
Забележка 7:
7.1. За целите на позиции Nо от 2707, 2713 до 2715, от 2901, от 2902 и от 3403 "специфичните процеси" са следните:
(а) вакуумна дестилация;
(б) редестилация чрез процес на дълбоко фракциониране 1;
(в) крекинг;
(г) риформинг;
(д) екстракция чрез селективни разтворители;
(е) обработка, състояща се от следните операции: обработка с концентрирана сярна киселина, с олеум или със серен анхидрид; неутрализация чрез алкални агенти; обезцветяване и пречистване с естествена активна глина, с активирана глина, с активен въглен или боксит;
(ж) полимеризация;
(з) алкилиране;
(и) изомеризация.
7.2. За целите на позиции Nо 2710, 2711 и 2712 "специфични процеси" са следните:
(а) вакуумна дестилация;
(б) редестилация чрез процес на дълбоко фракциониране 2;
(в) крекинг;
(г) риформинг;
(д) екстракция чрез селективни разтворители;
(е) обработка, състояща се от следните операции: обработка с концентрирана сярна киселина, с олеум или със серен анхидрид; неутрализация чрез алкални агенти; обезцветяване и пречистване с естествена активна глина, с активирана глина, с активен въглен или боксит;
(ж) полимеризация;
(з) алкилиране;
(и) изомеризация;
(к) десулфуризация с водород, само по отношение на тежките масла, попадащи в позиция Nо от 2710, водеща до намаляване най-малко с 85 % на съдържанието на сяра в обработваните продукти (метод ASTM D 1266 - 59 T);
(л) депарафинизация по начин, различен от филтруването, само по отношение на продуктите, попадащи в позиция Nо 2710;
(м) обработка с водород, различна от десулфуризацията, само по отношение на тежките масла, попадащи в позиция Nо от 2710, при която водородът участва активно в химическа реакция, осъществена при налягане, по-високо от 20 bar, и при температура, по-висока от 250 градуса С, с помощта на катализатор; довършителната обработка с водород на смазочните масла от позиция Nо от 2710, целяща подобряване на цвета или на стабилността (например хидроочистка или обезцветяване), не се счита за специфичен процес;
(н) атмосферна дестилация само по отношение на мазутите, попадащи в позиция Nо от 2710, при условие че тези продукти при дестилация по метод ASTMD86 при 300 градуса С дестилират по-малко от 30 обемни % (включително загубите);
(о) обработка чрез електрически ток с висока честота само по отношение на тежките масла от позиция Nо от 2710, различни от газьолите и мазутите;
7.3. За целите на позиции Nо от 2707, 2713 до 2715, от 2901, от 2902 и от 3403 прости операции като почистване, преливане, обезсоляване, водно сепариране, филтриране, оцветяване, маркиране, получаване на определено сярно съдържание в резултат на смесване на продукти с различно сярно съдържание, всяка комбинация от тези или подобни операции не придават произход.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив