Споразумение между правителството на Република България и Европейската полицейска служба (Европол)

МВР

Държавен вестник брой: 27

Година: 2007

Орган на издаване: МВР

Дата на обнародване: 30.03.2007

ЕВРОПОЛ Хага, 29 септември 2006
До
Директор Н.П. Г-н Ивайло Калфин
Заместник министър-
№ LA-06-171817 председател и министър
на външните работи
на Република България
чрез
Н.П. Г-н Валентин Порязов
Посолство на Република
България

Ваше Превъзходителство,

Пиша ви в контекста на присъединяването на България към Конвенцията за Европейската полицейска служба (Европол) и по-специално относно три специфични въпроса, които бяха идентифицирани от експертите от България и Европол, работещи по проекта за разширяване на Европол. Тези три въпроса се отнасят съответно до:
а) възможния преходен период между членството в ЕС и членството в Европол;
б) прекратяване действието на съществуващото Споразумение за сътрудничество, и
в) споразумение за прехвърляне на отговорността относно определена информация, предоставена от България преди нейното присъединяване към Конвенцията за Европол. На всеки от тези три въпроса ще се спра в отделни параграфи по-долу.
Що се отнася до възможния преходен период между присъединяването на България към ЕС и нейното присъединяване към Конвенцията за Европол, на политическо ниво може де се реши да не се прилага тримесечният период, предвиден в чл.46, ал. 4 от Конвенцията за Европол по силата на изменящ акт, както е предвидено в чл.3, ал. 3 от Акта относно условията за присъединяване на Република България към Договора за присъединяване към Европейския съюз. С оглед на тази несигурност, както и на Споразумението за сътрудничество между Република България и Европейската полицейска служба, в сила от 25 август 2003 г., трябва да потвърдим продължаващото прилагане на посоченото споразумение през преходния период, ако има такъв, каквато е и първата цел на настоящото писмо. Ще Ви бъдем благодарни, ако потвърдите, че споделяте това виждане относно необходимостта от продължаване действието на Споразумението за сътрудничество по време на възможния преходен период.
На второ място, ние трябва да гарантираме, че действието на споразумението ще бъде прекратено от деня, в който Конвенцията за Европол ще влезе в сила за Република България; предвид споменатата несигурност изглежда най-разумно с настоящото писмо да се договори прекратяване на действието на Споразумението от датата, на която Конвенцията за Европол влиза в сила за Република България. Отново ще бъдем благодарни, ако потвърдите, че споделяте разбирането, че от деня, в който Конвенцията за Европол влезе в сила по отношение на Република България, действието на Споразумението за сътрудничество ще бъде прекратено.
И на последно място, както беше договорено от определените експерти от България и Европол, които работят по проекта за разширяване на Европол, е необходимо да бъде постигнато споразумение относно отговорността за информацията, която България е предоставила по силата на Споразумението за сътрудничество, към момента на присъединяване към Конвенцията за Европол. В Конвенцията ясно е предвидено, че цялата информация, предоставяна от България след нейното присъединяване към Конвенцията за Европол, ще бъде обект на правилата, предвидени в тази Конвенция. По отношение на информацията, предоставена преди присъединяването на България към Конвенцията, но относно времето след присъединяването й, предлагаме следното:
• Всяка информация, предоставена от България по силата на Споразумението за сътрудничество и въведена в информационната система, трябва да бъде описана и в съответствие със съгласието на България, изразено в официалния отговор на това писмо, и да продължи да бъде съхранявана от Европол; независимо от това отговорността за всяка такава информация ще бъде прехвърлена на България в съответствие с разпоредбите на чл.15 от Конвенцията за Европол от датата на присъединяване към Конвенцията за Европол.
• Всяка информация, предоставена от България по силата на Споразумението за сътрудничество, която все още не е включена в аналитичен работен проект, в съответствие с чл.3 от Акт на Съвета от 3 ноември 1998 г. за приемане на правилата за аналитичните работни проекти на Европол, ще бъде по подобен такъв начин описана, че да позволи прехвърляне на отговорността за всяка такава информация върху България, от датата на присъединяване към Конвенцията за Европол, в съответствие с посочените разпоредби.
Трябва да отбележим, че тази процедура, след като веднъж е договорена, няма да се отрази на срокове за изтриване на информацията, предвидени по Конвенцията за Европол, които ще продължат да текат от датата, когато информацията е била предоставена или включена в някоя от базите данни на Европол.
Надявам се да съм Ви предоставил достатъчно информация по тези три въпроса и ако това е приемливо за Министерството на външните работи на Република България, предлагам това писмо и потвърждаващото писмо на Министерството на външните работи на Република България да съставлява споразумение между правителството на Република България и Европейската полицейска служба.
Европейската полицейска служба се ползва от възможността да поднови пред Посолството на Република България своите уверения в най-висока почит.

С уважение:
Макс-Петер Ратцел,
директор

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Заместник министър-председател
и министър на външните работи
№ 55-73-66
София, 11 декември 2006 г.
Г-н Макс-Питър Ратцел
Директор на Европол

Уважаеми господин Ратцел,

Имам честта да потвърдя получаването на Ваше писмо № LA-06-171817 от 29 септември 2006 г., с което от името на Европейската полицейска служба предлагате да бъде сключено Споразумение между правителството на Република България и Европейската полицейска служба със следния текст:

"Ваше Превъзходителство,

Пиша Ви в контекста на присъединяването на България към Конвенцията за Европейската полицейска служба (Европол) и по-специално относно три специфични въпроса, които бяха идентифицирани от експертите от България и Европол, работещи по проекта за разширяване на Европол. Тези три въпроса се отнасят съответно до: а) възможния преходен период между членството в ЕС и членството в Европол; б) прекратяване действието на съществуващото Споразумение за сътрудничество, и в) споразумение за прехвърляне на отговорността относно определена информация, предоставена от България преди нейното присъединяване към Конвенцията за Европол. На всеки от тези три въпроса ще се спра в отделни параграфи по-долу.
Що се отнася до възможния преходен период между присъединяването на България към ЕС и нейното присъединяване към Конвенцията за Европол, на политическо ниво може де се реши да не се прилага тримесечният период, предвиден в чл.46, ал. 4 от Конвенцията за Европол по силата на изменящ акт, както е предвидено в чл.3, ал. 3 от Акта относно условията за присъединяване на Република България към Договора за присъединяване към Европейския съюз. С оглед на тази несигурност, както и на Споразумението за сътрудничество между Република България и Европейската полицейска служба, в сила от 25 август 2003 г., трябва да потвърдим продължаващото прилагане на посоченото Споразумение през преходния период, ако има такъв, каквато е и първата цел на настоящото писмо. Ще Ви бъдем благодарни, ако потвърдите, че споделяте това виждане относно необходимостта от продължаване действието на споразумението за сътрудничество по време на възможния преходен период.
На второ място, ние трябва да гарантираме, че действието на споразумението ще бъде прекратено от деня, в който Конвенцията за Европол ще влезе в сила за Република България; предвид споменатата несигурност изглежда най-разумно с настоящото писмо да се договори прекратяване на действието на споразумението от датата, на която Конвенцията за Европол влиза в сила за Република България. Отново ще бъдем благодарни, ако потвърдите, че споделяте разбирането, че от деня, в който Конвенцията за Европол влезе в сила по отношение на Република България, действието на споразумението за сътрудничество ще бъде прекратено.
И на последно място, както беше договорено от определените експерти от България и Европол, които работят по проекта за разширяване на Европол, е необходимо да бъде постигнато споразумение относно отговорността за информацията, която България е предоставила по силата на Споразумението за сътрудничество, към момента на присъединяване към Конвенцията за Европол. В Конвенцията ясно е предвидено, че цялата информация, предоставяна от България след нейното присъединяване към Конвенцията за Европол, ще бъде обект на правилата, предвидени в тази конвенция. По отношение на информацията, предоставена преди присъединяването на България към Конвенцията, но относно времето след присъединяването й, предлагаме следното:
• Всяка информация, предоставена от България по силата на Споразумението за сътрудничество и въведена в информационната система, трябва да бъде описана и в съответствие със съгласието на България, изразено в официалния отговор на това писмо, и да продължи да бъде съхранявана от Европол; независимо от това отговорността за всяка такава информация ще бъде прехвърлена на България в съответствие с разпоредбите на чл.15 от Конвенцията за Европол от датата на присъединяване към Конвенцията за Европол.
• Всяка информация, предоставена от България по силата на Споразумението за сътрудничество, която все още не е включена в аналитичен работен проект, в съответствие с чл.3 от Акт на Съвета от 3 ноември 1998 г. за приемане на правилата за аналитичните работни проекти на Европол, ще бъде по подобен такъв начин описана, че да позволи прехвърляне на отговорността за всяка такава информация върху България от датата на присъединяване към Конвенцията за Европол в съответствие с посочените разпоредби.
Трябва да отбележим, че тази процедура, след като веднъж е договорена, няма да се отрази на срокове за изтриване на информацията, предвидени по Конвенцията за Европол, които ще продължат да текат от датата, когато информацията е била предоставена или включена в някоя от базите данни на Европол.
Надявам се да съм Ви предоставил достатъчно информация по тези три въпроса и ако това е приемливо за Министерството на външните работи на Република България, предлагам това писмо и потвърждаващото писмо на Министерството на външните работи на Република България да съставлява Споразумение между правителството на Република България и Европейската полицейска служба."
В допълнение бих желал да Ви уведомя, че приемаме Вашето писмо и настоящото писмо да имат силата на Споразумение между правителството на Република България и Европейската полицейска служба. Това споразумение ще влезе в сила на датата, на която българската страна уведоми Европейската полицейска служба за изпълнение на вътрешноправните си изисквания за влизане в сила на споразумението.
Възползвам се от възможността да подновя своите уверения в най-висока почит.

С уважение:
Ивайло Калфин,
заместник министър- председател и министър на външните работи на Република България

ЕВРОПОЛ Хага, 15 декември 2006
До
Директор Н. П. Г-н Ивайло Калфин
Досие № 212905 v1 Заместник министър-
председател и министър
№ LA-06-212817 на външните работи
на Република България
чрез
Н. П. Г-н Валентин Порязов
Посолство на Република
България

Ваше Превъзходителство,

Пиша Ви в отговор на Ваше писмо от 11 декември 2006 г. и получено от Европол на 14 декември 2006 г., с което отговаряте на мое писмо от 29 септември 2006 г. относно Споразумение между правителството на Република България и Европейската полицейска служба по оставащите въпроси във връзка с присъединяването на България към Конвенцията за Европейската полицейска служба (Европол).
В отговор на Вашето писмо с настоящото писмо изразявам съгласие, че постигнатото споразумение ще влезе в сила на дата, на която българската страна уведоми Европейската полицейска служба за изпълнение на вътрешноправните си изисквания за влизане в сила на споразумението.
Европейската полицейска служба се ползва от възможността да поднови пред Посолството на Република България своите уверения в най-висока почит.

С уважение:
Макс-Петер Ратцел,
директор

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив