Споразумение между правителството на Република България и правителството на Конфедерация Швейцария за техническо сътрудничество

МС

Държавен вестник брой: 77

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 24.09.2006

Приложение № 1 за 2006
(Изм., ДВ, бр. 77 от 2006 г.)

A. Проекти, свързани с гражданско участие

1. Подкрепа за асоциации и партньорства - Етап V
Продължителност: Етап V: 01.01.2003 - 30.04.2006 г.; Етап VI: 01.05.2006 - 31.12.2007 г. Стойност: Етап V: 2 090 000 швейцарски франка; Етап VI: 700 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер 7F.00120.05/06
1.1. Подкрепа за асоциация "Болкан Асист" (БА) (София), асоциация, основана през юни 2000 г. за стимулиране на гражданската инициатива. Швейцария отпуска финансова помощ с цел:
i) да допринесе за укрепване на БА като независима българска асоциация;
ii) да подобри изпълнението на дейностите на БА чрез оказване на подкрепа и насърчаване на гражданската активност;
iii) да осъществи проекти, кандидатстващи за финансиране;
iv) да осъществи проекти по инициатива на гражданите и неправителствените организации; и
v) да насърчава БА за увеличаване на нейната платежоспособна членска маса с оглед приобщаване на асоциацията в българското общество.
Партньор от швейцарска страна: кантон Берн, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.
1.2. Подкрепа за 3 старопланински асоциации (Габрово), а именно: Регионална асоциация на болниците, Регионално сдружение на общините и Регионална туристическа асоциация. Трите сдружения са учредени в периода 1996 - 1997 г. по инициатива на швейцарски и български граждани. Финансовата помощ на Швейцария има за цел:
i) да допринесе за утвърждаването на всяка една асоциация като независима организация с идеална цел, която е общественополезна и служи на интересите на обществото;
ii) да им даде възможност да изпълняват дейности и проекти, които се считат за уместни и полезни за населението.
Партньори от българска страна: общини, болници, местни туристически асоциации, училища и неправителствените организации в Антоново, Априлци, Дряново, гр. Елена, Етрополе, Габрово, Горна Оряховица, Казанлък, Летница, Ловеч, Луковит, Севлиево, Тетевен, Троян, Трявна и Ябланица.
Партньори от швейцарска страна: общини, лечебни заведения, училища и неправителствени организации в Кантон Берн (Biel, Brienz, Frutigen, Interlaken, Kandersteg, Ostermundigen, Thun и Zweisimmen), Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.
1.3. Партньорства между швейцарски и български общини и институции. Швейцарските и българските общини и институции, които установяват контакти и се договарят да си сътрудничат с партньорски институции в България, могат да мобилизират федерални ресурси за осъществяване на дейности в секторите, които са приоритетни за техните партньорства. Сдружение "Болкан Асист"и трите посочени по-горе старопланински асоциации подкрепят и съдействат за реализирането на следните партньорства: Thun - Габрово; Brienz - Трявна; Zweisimmen - Априлци; Ostermundigen/ Kandersteg - Троян; Biel - Севлиево. В зависимост от възможностите може да се разгледат и други партньорства.

2. Общински форуми
Продължителност: Етап II: 01.04.2002 - 30.06.2006 г.; Етап III: 01.01.2005 - 31.12.2007 г. Стойност: Етап II: 3 440 000 швейцарски франка; Етап III: 3 100 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-01150.03/04
Помощ за организацията на гражданските форуми. Тази помощ представлява продължение на дейностите, започнати през 2000 г. (7F-01150.01/02), включително финансова помощ за проекти (7F-00120.04). Основната цел на проекта е да се стимулира гражданското участие и да се мобилизират ресурсите и инициативите за развитие на общините, за да се утвърди по-плуралистична визия и многоаспектна стратегия чрез публични граждански изяви (форум). Въз основа на форумите се формулират проекти, съответстващи на потребностите на общините. Два пъти годишно общините и неправителствените организации от различни области на България получават покана да изразят своя интерес за провеждане на поредица форуми. Избраните общини и неправителствени организации ще получат мениджърска и финансова подкрепа при организиране на сесии в рамките на форума и финансиране на проекти.
С новия трети етап се организират форуми на междуобщинско, регионално и национално ниво. Освен това могат да се избират нови специфични теми за дискусия, като развитие на селските райони, общински, регионални и планове за развитие, национални образователни стратегии, оперативни програми на Европейския съюз. Програмата е съобразена изключително със заявките на българските институции.
Български партньори: общините от Свищов, Павликени от област Велико Търново; общините от Търговище, Попово, Антоново от област Търговище, общините от Цар Калоян и Разград от област Разград; община Нови пазар от област Шумен, Регионален център по околна среда за Централна и Източна Европа, София, и община Белоградчик, Фондация "Партньорство за устойчиво развитие"; Лом и община Лом; Фондация "Национален алианс за работа с доброволци", Пловдив, и район "Северен", Пловдив, Център за устойчиво развитие на община Тетевен и община Тетевен; Регионална асоциация на общините "Тракия", Стара Загора, и общините Гурково, Болярово и Чирпан; Младежки общински център "Георги Минчев", София, с район "Искър", София, Център на неправителствените организации, Чепеларе, и община Чепеларе; Фондация "Св. Козма и Дамян", Велико Търново, Асоциация "Знание", Ловеч заедно с община Летница; Бизнес център, Свищов; Клуб на неправителствените организации, Търговище, Национален фонд на културата към Министерство на културата заедно с Община Смолян и Рудозем, както и общините Силистра, Тутракан и Алфатар, Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерството на финансите (Консенсусни форуми по приоритетите на оперативните програми); Национална занаятчийска камара, Дирекция "Развитие на селските райони и инвестиции" към Министерството на земеделието и горите ( в процес на подготовка.
Десет нови общини, кметства, неправителствени организации ще бъдат включени в програмата през 2006 г.
Програмата се изпълнява с подкрепата на български консултанти, Сдружение "Болкан Асист", Фондация за реформа в местното самоуправление, "ИК - Индустриконсулт" - ООД, Български донорски форум.
Швейцарски партньори: LBL, Tulum LTD, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

Б. Проекти, свързани с управлението на устойчиви природни ресурси

3. Подкрепа за устойчиво селско стопанство в България (SOAP)
Продължителност: 01.08.2005 - 31.12.2007 г.
Стойност: 1 000 000 швейцарски франка Швейцарски идентификационен номер: 7F.00119.04
Целите на проекта са да се създадат партньори, действащи в сферата на биологичното земеделие в България, да се повиши техният пазарен дял чрез изграждане на маркетингова верига, включваща производители, преработватели, разпространители, и като резултат да се повишат доходите в селските райони в България. Проектът също така ще оказва подкрепа на българското Министерство на земеделието и горите при изработване на Националния план за биологично земеделие и други свързани с това политически документи и законодателни актове.
Български партньори: Министерство на земеделието и горите, Фондация за биологично земеделие "Биоселена", Кооперация "Био България", АЕЗ "Екофарм", Аграрен университет - Пловдив.
Швейцарски партньори: Институт за изследване на биологичното земеделие (ИИБЗ), Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

4. Проект за опазване на редки породи - (RIB) Етап II
Продължителност: 01.07.2004 - 30.06.2007 г. Стойност: 275 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F.01757.02
Проектът е насочен към опазване на разнообразието от редки породи животни в България. В тази връзка проектът ще допринесе за запазване на четири породи, застрашени от изчезване (каракачанска овца, медночервена шуменска овца, българско сиво говедо и родопско късорого говедо), чрез предизвикване на интерес сред фермерите за отглеждане на животни от застрашените породи с подкрепата на държавата и обществото. Специфичните цели на този етап са: i) Асоциацията за Развъждане на местни автохтонни породи в България (АВIB) е действаща и с подкрепата на държавата и други ключови акционери изпълнява успешно репродуктивни програми за развъждане; ii) нараснал е броят на животновъдите на местни редки породи, способни да въведат отглеждането на редки породи в рамките на възможни системи за производство; iii) биологични и институционални предпоставки за ефективно запазване на редките породи са определени и се прилагат в практиката; iv) чрез демонстрационната подкрепа на проекта и АВIB e постигната обществена осведоменост по отношение отглеждането на редки породи. Проектът се реализира от ABIB в рамките на Меморандум за разбирателство между правителството на Швейцария и правителството на България.
Български партньори: Министерство на земеделието и горите, Асоциация за развъждане на местни автохтонни породи в България (АВIB), Фондация за биологично земеделие "Биоселена".
Швейцарски партньори: Маркус Лути, съветник, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

5. SDC подкрепа за Българска фондация "Биоразнообразие"
Продължителност: 01.01.2005 - 31.12.2007 г. Стойност: 1 320 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F.0014.05
Общата цел на програмата е да съдейства за ефективното управление на биологичното разнообразие на България в рамките на и извън границите на защитените територии чрез утвърждаването на БФБ като успешен посредник в тази област. Специфичните цели са:
i) изработване на механизми за преобладаващите насоки по конкретни теми за биоразнообразие в два приоритетни сектора за развитие: туризъм и транспорт;
ii) стимулиране ефективното участие на партньорите в управлението, на биологичното разнообразие във и извън защитените области в 3 географски района - северно крайбрежие на Черно море, южно крайбрежие на Черно море и Странджа, Пирин и прилежащите планини;
iii) подпомагане на иновационни публично-частни партньорства за предприемачество в областта на биологичното разнообразие.
Предвидена е подкрепа на национално значимите инициативи, като развитие на ЕU-мрежата на "Натура 2000" и механизма Clearing House при определено обвързване от страна на съответните обществени органи.
Български партньори: Българска фондация "Биоразнообразие", Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и горите, неправителствени организации, работещи в областта на опазване на природата.
Швейцарски партньори: Петер Хислейр, съветник, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

6. Българо-швейцарска програма за горите - Етап III (БШПСГ III)
Продължителност: 01.05.2004 - 30.04.2007 г.
Стойност: 2 145 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00121.03
Програмата цели да съдейства на българското горско стопанство за постигане на равновесие между екологичните, икономическите и социалните функции на горите чрез прилагане на устойчиви и природосъобразни модели на стопанисване. БШПСГ е програма между различни партньори, която обхваща разнообразни аспекти от реформата в горското стопанство в страната. В третата фаза БШПСГ ще разгледа следните цели:
i) подкрепа за Националната програма за горите чрез целево изграждане на капацитета на Националното управление по горите и други собственици на гори с цел реформи в горския сектор;
ii) съдействие за мултифункционално планиране и управление на горите. Освен това програмата също частично ще подпомага дейности, свързани с Националната програма и стратегия за горите. БШПСГ се изпълнява от регистрираната в България фондация "Силвика". Програмата се изпълнява в рамките на Меморандума за разбирателство между правителството на Швейцария и правителството на България.
Български партньори: Министерство на земеделието и горите, Национално управление по горите.
Швейцарски партньори: Intercooperation, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

В. Проекти, свързани с развитие на предприемачеството

7. Подкрепа на МСП (малки и средни предприятия)
Продължителност: 01.01.2005 - 31.12.2006 г. Стойност: 85 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00116.06
Подкрепата има за цел:
i) да подкрепи развитието на микро- и малки предприятия (ММП), разположени в земеделски региони, чиято дейност е свързана с преработка на храни и селскостопански услуги, чрез обучение и предоставяне на услуги за развитие на бизнеса (УРБ); и
ii) оказване на помощ за обединяване на доставчиците на услуги за развитие на бизнеса (УРБ) с цел те да станат устойчиви конкурентоспособни организации, предоставящи услуги, които по-добре отговарят на нуждите на предприятията.
Български партньори: Фондация "ФАЕЛ"; Фондация "Биоселена"
Швейцарски партньори: различни консултантски компании, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

8. Програма за предоставяне на кредити с обезпечение за МСП и земеделски стопани, занимаващи се с биологично земеделие (СF)
Продължителност: 01.01.2003 - 31.III. 2006 г., нов етап с продължителност до 31.12.2007 г. е в процес на подготовка
Стойност: за настоящия етап: 1 120 000 швейцарски франка; за следващия етап: предстои да бъде определена
Швейцарски идентификационен номер: 7F-01147.02/03
Проектът цели да даде възможност на предприятия с нестандартна дейност, които представляват нискодоходни печалби за банките, но са икономически стабилни и устойчиви, да ползват банкови кредити чрез създаване на револвиращ фонд под формата на обезпечение - гаранция, депозирано в български банки. Общата цел на този фонд е да покаже, че МСП в земеделските региони и земеделскикте стопани, занимаващи се с биологично земеделие, носят управляем риск за банките, следователно ги прави способни да получат кредити с приемливи условия. Швейцария е учредила фонд от 1 500 000 швейцарски франка, които може да се мобилизират под формата на обезпечение за кандидатите, одобрени съгласно стриктни критерии, съгласувани между участващите банки и Швейцария. В рамките на новия етап също ще бъдат изпълнени и други мерки за подкрепа на малките и средните предприятия.
Български партньори: Обединена българска банка, "Хеброс банк" - АД, "ПроКредит Банк" - АД, Фондация "Биоселена", Фондация "ФАЕЛ", Асоциация "Национална мрежа за бизнес развитие" в рамките на Програмата за развитие на ООН, EFSE фонд
Швейцарски партньор: Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

9. Биологично сертифициране
Продължителност: 01.01.2003 - 31.12.2007 г. Стойност: 995 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: seco-Balkan Biocert
Целите на проекта са:
i) да съдейства при учредяване на частна българска агенция за сертификация на биологични продукти, която ще действа като независима институция до края на 2007 г.;
ii) да предложи на българските земеделски производители надеждни услуги в процеса на инспекции и сертификации с оглед ефективността на разходите, улеснявайки техния достъп до външни и вътрешни пазари;
iii) да даде възможност на българския селскостопански сектор да се възползва от нарастващото търсене на биологични продукти.
Български партньори: "Балкан Биосерт" - ООД, Фондация "Биоселена".
Швейцарски партньори: Изследователски институт за биологично земеделие (FiBL), ИПЕ (Институт по пазарна екология), Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

Г. Проекти, свързани със социалното развитие

10. Подобрение на медицинското болнично обслужване (H+)
Продължителност: 01.04.2004 - 31.03.2007 г. Стойност, предназначена за България: 1 035 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00004.06
Финансовата помощ е предназначена за партньорски програми между швейцарски и български болници и клиники по тяхна инициатива. Дейностите се състоят в обмен на ноу-хау и подобряване на медицинското оборудване. Този проект е съфинансиран от SDC и съответната швейцарска болница.
Български партньори: болници в Добрич, Лом, Балчик, Болница за белодробни заболявания в Бургас, Университетска болница и Психиатрична университетска клиника във Варна, Психиатрична клиника в Церова кория, Асоциация на българските болници, Варна.
Швейцарски партньори: кантонални болници в Schaffhausen, Zug и St.Gall; Клиника Sonnenhalden, Rihen, Психиатрична клиника, Liestal; Регионална болница Wetzikon; Университетска болница Insel, Bern и the H+ Швейцарска асоциация на болничните заведения за Източноевропейска помощ и Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

11. Лечение на инфекции, предавани по полов път (ЛИПП)
Продължителност: 01.04.2005 - 31.03.2007 г.
Стойност: 80 000 швейцарски франка
Следващ етап в процес на подготовка: 01.04.2005 - 31.03.2007 г.
Планирани, но все още неодобрени: 170 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00873.03
Проектът цели да намали разходите за лечение, да подобри обслужването на пациентите, да съкрати ненужните процедури за медицински тестове и хоспитализиране, да увеличи обхвата и да поддържа ефективността на лечението. Основната цел на проекта е подобряване здравословното състояние на пациентите и съхраняване на тяхното достойнство, в частност чрез опазване на личната тайна по отношение на лекуваните пациенти, чрез създаване на ефективно функциониращ център за управление на ЛИПП (Център за сексуално здраве - Университетска клиника "Майчин дом"). В процеса на изпълнение на този проект управлението беше успешно прехвърлено от швейцарския партньор "Лекари без граница - Швейцария" към "Здраве без граници". "Лекари без граница - Швейцария" продължава да оказва финансова подкрепа за проекта. Другият донор е Global Fund за борба със СПИН/туберколоза/малария чрез Министерството на здравеопазването на Република България.
Български партньори: Асоциация "Здраве без граници", Министерство на здравеопазването, Медицинска академия.
Швейцарски партньори: Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България, "Лекари без граница - Швейцария".

12. Подкрепа на Националната програма за борба срещу туберкулозата (НПБТ)
Продължителност: 01.01.2004 - 30.06.2006 г.
Стойност: 187 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00874.03
Този проект цели да подкрепи Национална програма за борба срещу туберкулозата и да допринесе за реорганизация на мерките срещу туберкулозата в България с цел съответствието им с протоколите на Световната здравна организация (Стратегия за директно наблюдение в съкратени срокове - Directly Observed Therapy Short Course - DOTS ) в различни региони на България.
Български партньори: Министерство на здравеопазването, Национална програма за борба срещу туберкулозата, Национален център за инфекциозни и паразитни заболявания, специализирани туберкулозни болници, тубдиспансери и болнични лаборатории.
Швейцарски партньори: Швейцарска белодробна асоциация и Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

13. Подобряване на болничната хигиена и предпазване от инфекции (ПБХПИ)
Продължителност: 01.01.2005 - 31.12.2007 г.
Стойност: 2 500 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00161.03
Този проект има за цел да хармонизира практическите стандарти за предотвратяване и контрол на епидемии в България със стандартите, използвани в страните от Западна Европа. В дългосрочен план програмата ще допринесе за съществено намаляване на статистическия дял носокомиални инфекции и за цялостното подобряване на услугите, предоставяни от българското здравеопазване. Проектът се изпълнява в рамките на Меморандума за разбирателство между правителството на Швейцария и правителството на България.
Асоциация "Хигия - Българо-швейцарска програма за болнична хигиена" отговаря за координацията и изпълнението на програмата.
Български партньори: Министерство на здравеопазването, Национален център по заразни и паразитни болести, Медицински колеж в София, медицински университети, пилотни болници, подбрани в хода на действие на програмата, Асоциация "Хигия".
Швейцарски партньори: Швейцарски червен кръст и Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

14. Подкрепа на профсъюзите и социалния диалог, Етап V (ППСД)
Продължителност: 01.07.2005 - 30.06.2007 г.
Стойност: 530 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00122.05
Тази програма е насочена към:
i) подкрепа на българските профсъюзи;
ii) насърчаване на социалния диалог; и
iii) преквалификация на безработни. Проектът цели да обогати знанието, процедурите и услугите в българското трудово законодателство, като улеснява взаимоотношенията между сдруженията на работодателите - профсъюзите, да задълбочава познанията по въпроси, свързани с профсъюзите, и да предоставя активни трудово-пазарни услуги на безработни лица в избрани региони. Comp'Act-Partner for Projects и Foundation for Advanced Trust са отговорни за координацията и изпълнението на проекта в България.
Български партньори: Конфедерация на труда "Подкрепа" - Национален съюз и регионални организации, Конфедерация на независимите синдикати в България - Национален съюз и регионални организации, Агенция по заетостта, Българска търговско-промишлена палата, Българска стопанска камара.
Швейцарски партньори: Швейцарска конфедерация на профсъюзите, Швейцарска трудова помощ (SLA) и Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

15. Програма за управление на болниците (ПУБ)
Стойност: 300 000 швейцарски франка
Следващ етап: 1.05.2006 - 31.10.2007 г. в процес на подготовка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-01859.03
Проектът ще има за цел да улесни прехода от централизирано към децентрализирано управление на болниците посредством провеждане и разпространяване на програми за обучение на няколко нива. Извършващата се здравна реформа изисква специфично ноу-хау за приключване на този преход. Главните цели на Проекта за управление на болниците са:
1) да обучи известен брой български обучаващи;
2) да разработва децентрализирани курсове за обучение за специализираните кадри от регионалните болници;
3) да развие и подкрепи 3 центъра за обучение в София, Велико Търново и Варна;
4) във връзка с курсовете за обучение да състави педагогически материали на български език по всяка тема. Програмата се изпълнява в рамките на Меморандума за разбирателство между правителството на Швейцария и правителството на България.
Български партньори: Министерство на здравеопазването, Национален център по обществено здраве, Асоциация на българските болници, Регионална асоциация на болниците "Стара планина".
Швейцарски партньори: Здравна секция на кантон Тицино (Ticino), Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

16. Подкрепа на Националната програма за социална адаптация и професионална интеграция на млади хора от домовете за социални грижи (CLIP)
Продължителност: 01.03.2003 - 31.12.2006 г.
Стойност: 2 170 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-02168.02
Проектът има за цел да подкрепи реформата, свързана с грижата за децата, и по-специално е насочен към социалната и професионалната интеграция на младежи, напускащи социалните домове, както и към обучението на възпитателите от 4 институции и социални работници от съответните общински социални служби във Велико Търново, Севлиево и Ловеч. Асоциация "Международна служба за социална помощ - България" отговаря за координацията и изпълнението на програмата в България. Проектът CLIP се изпълнява в рамките на Меморандума за разбирателство между правителството на Швейцария и правителството на България.
Български партньори: Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката; домове за деца в неравностойно социално положение и без родителска грижа в Ловеч, Севлиево и Велико Търново, общините Велико Търново, Севлиево и Ловеч, Фондация "Международна социална служба - България", Велико Търново.
Швейцарски партньори: Международна социална служба - Женева, Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

Д. Проекти, свързани с култура и образование/обучение

17. Програма в подкрепа на културата в Централна и Източна Европа
Продължителност: 01.01.2006 - 31.12.2006 г.
Стойност, предназначена за България: 400 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00007.09
Част от програмата покрива цяла Централна и Източна Европа, като програмата е предназначена за подкрепа на българската културна общност чрез малка грантова схема както и чрез три по-големи съвместни проекта. Изпълнението на програмата се осъществява чрез Програмата на Швейцарския културен офис в София.
Български партньори: културни институции, на които е отпуснат грант чрез Швейцарската културна програма през годината, на базата на проектни заявления.
Швейцарски партньори: Швейцарски художествен съвет "Про Хелвеция" (културен обмен Изток - Запад), Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

18. Обменна програма между младежки организации
Продължителност: 01.01.2006 - 31.12.2006 г.
Стойност: не е определена (зависи от възможностите)
Швейцарски идентификационен номер: 7F-00005.10
Тази финансова помощ се отпуска с цел подобряване на взаимно разбирателство и познанство между младежите от Източна и Западна Европа; допринася също и за развитието на младежките организации, възприели демократични подходи и принципи на партньорство. Предвидени са средства за съфинансиране на проекти на младежки организации в Източна Европа, включително и тези в България.
Български партньори: младежки организации ("Вариант 5" - Търговище/YMCA - местни организации, Сдружение за международен обмен).
Швейцарски партньори: Intermundo, Швейцарски съюз на младежките организации (SAJV), Сдружение за международен обмен и Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

19. Сътрудничество в областта на науката между Източна Европа и Швейцария
Продължителност: 01.01.2005 - 31.12.2008 г.
Стойност: не е определена (зависи от възможностите на швейцарските институции)
Швейцарски идентификационен номер: 7F-04057.01
Продължение на предишната програма "Сътрудничество в областта на науката". Целта е да се създадат изследователски групи и институции в Източна Европа, способни да се справят с предизвикателства на преход, способни да предоставят високо качество на изследванията, с възможност за по-добра интеграция в международната изследователска общност. Програмата финансира съвместни изследователски проекти между швейцарски и източноевропейски групи.
Български партньори: Биологически факултет, отдел "Растителна физиология и молекулярна биология" - Пловдивски университет; Институт за балкански изследвания - Българска академия на науките (БАН); Факултет по физика, отдел "Атомна физика" - Университет "Св. Климент Охридски"; Институт за растителни генетични ресурси "К. Малков"; Министерство на културата; Фирма за информационни технологии; Институт по география - БАН; Клиничен център по археология Медицински университет; Лаборатория за микроелектроника - Институт по физика на твърдите тела - БАН; Институт за океанология - БАН; Институт по физиология на растенията - БАН; Център за стратегически изследвания - София; Факултет по информатика и математика - Софийски университет; Факултет по икономика и бизнес администрация - Университет "Св. Климент Охридски"; Институт по социология - БАН; Централна лаборатори по минералогия и кристалография - БАН; Институт по геология и география към Софийски университет; Геофизически институт - БАН; Институт по микробиология - БАН; Факултет по екология, архитектура на ландшафта и агрономия - БАН; Отдел по микроелектроника - Техничехнически университет, София; Институт по полимери - БАН; Лесотехническия университет - Факултет по горска индустрия, отдел "Механични технологии за дървообработка"
Швейцарски партньори: Швейцарски национален фонд (за изследване) и: Институт по растениевъдство - Политехнически институт - Център; звено "Руски език", департамент МЕСЛО; Университет Женева, Департамент по ядрена и молекулярна физика, Университет Женева; Федерален изследователски институт по екология в селското стопанство и земеделие; Изследователски център за стопанска география и регионална политика, Университет Сан Гален; Изследователски център за отдих, туризъм и ландшафт, Висше техническо училище Rapperswil; Институт по микротехника, Университет Нюшател; Швейцарска фондация за изследвания в микротехниката; Институт Ф.А.Форел, Университет Женева; Институт по растениевъдство, университет в Берн; Звено за съвременна история, университет във Фрибург; Институт по компютърни науки - Политехнически институт - Център; Звено за приложна математика, Политехнически институт - Център ; Център за изследване на развитието, Университет Нюшател ; Институт за икономически и регионални изследвания, Университет Нюшател; Звено по етнология, университет във Фрибург; Следдипломна квалификация за страни в развитие, Политехнически институт - Център; Институт по изотопна геология и минерални суровини - Политехнически институт - Център, Департамент по науки за земята; Институт по геофизика - Висш федерален технически институт в Hцnggerberg; Институт по екология на земята, специалност физика на почвата, Политехнически институт - Център ; Департамент по патология и имунология, Медицински факултет, Университет Женева; Университет по поведенческа биология, Цюрих - Ирхел; Департамент по органична химия Sciences II, Университет Женева; Департамент по физикoхимия, Университет Женева; Департамент по химия, физикохимия, университет в Базел; Департамент по минералогия, отдел "Наука за земята", Университет Женева; Департамент по зоология и биология на животните, Университет Женева; Федерален институт по овощарство, винарство, и зеленчукопроизводство; Федерален център за селскостопански изследвания в Шангин; Институт по науки за полезните животни, Политехнически институт - Център; Висше специализирано училище - Базел, институт за приложна икономика на производството; Научен институт за технологии по опазване на околната среда; Институт по електроника - Политехнически институт - Център; Лаборатория по електроника; Лаборатория по възстановителна медицина и фармакобиология; Департамент по химия, физикохимия, Университет в Базел.
Поради отворения характер на програмата този списък може да бъде изменян през годината в случай на установяване на нови партньорства между български и швейцарски университети/ изследователски екипи.

20. Фонд за образование на роми
Продължителност: 01.12.2004 - 31.12.2006 г.
Стойност: общо за 5 държави 620 000 швейцарски франка
Швейцарски идентификационен номер: 7F-04116.01
Общата цел на фонда за образование на роми е да допринася за запълване на празнините в образователните резултати на ромите и на останалите етнически групи, включително премахване на разделението на образователните системи. Наличният швейцарски принос предвижда само изготвяне на плановете за действие за България, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора. Финансовото управление на фонда за образование на роми е предоставено на Съвета на Европейската банка за развитие (CEB) в Париж. Проектите са одобрени от този орган на основата на индивидуални проектни заявления.
Текущите дейности на субсидията ще бъдат ръководени от районен офис в Будапеща.

Е. Проекти/програми в рамките на Пакта за стабилност

Портфейлът с швейцарски проекти и програми в рамките на Пакта за стабилност е представен по-долу. В това резюме са включени проекти, съгласно които България получава пряко или косвено финансова помощ от Швейцария. Република България е пълноправен член на Пакта за стабилност и се асоциира към всички решения по дейностите, провеждани под егидата на Пакта за стабилност през годината.

21. Работна маса I - Демократизация и човешки права
Темите са: зачитане на човешките права, развитие на демокрацията на местно ниво и трансгранично сътрудничество, насърчаване ролята на жените в политиката; предотвратяване на конфликти, подкрепа на независимите медии и образование. Общата стойност за финансиране на проектите от Работна маса I (РМ I) за периода на 2005 г. възлиза на 0,9 млн. швейцарски франка.

22. Работна маса II - Преструктуриране на икономиката, развитие и сътрудничество
Преобладават инвестициите в икономически инфраструктури и прилагането на търговска инициатива за създаване на мрежа от споразумения за свободна търговия в региона на Югоизточна Европа до края на 2002 г. Значително финансиране е предназначено за проекти по опазване на околната среда, както и за Инициативата за социално сближаване. Общата стойност за финансиране на проектите от Работна маса II (РМ II) за периода на 2005 г. възлиза на 1,1 млн. швейцарски франка.

23. Работна маса III - Отбрана и сигурност
Швейцария подкрепя Инициативата за готовност и предотвратяване на бедствия (DPPI). В областта на съдебната власт и вътрешните работи Швейцария допринася за развитието и изпълнението на Инициатива против корупцията (SPAI) и Група по трафика на хора. Общата стойност за финансиране на проектите от Работна маса III (РМ III) за периода на 2005 г. възлиза на 1,6 млн. швейцарски франка.

24. Трансгранично опазване на природата и защита на околната среда
Продължителност: 01.03.2004 - 31.12.2006 г.
Стойност: 2 140 000 швейцарски франка общо за трите територии (включени са 5 държави)
Швейцарски идентификационен номер: 7F-01010.03
Проектът подпомага трансграничното сътрудничество за устойчиво използване на общите природни ресурси в Югоизточна Европа. Целевата група включва и правителствени и неправителствени организации, както и професии, като фермери, занаятчии или учители. Мерките се фокусират върху Шкодренското езеро в Албания и Сърбия и Черна гора, делтата на река Неверта в Босна и Херцеговина и Хърватия и Западна Стара планина между България и Сърбия и Черна гора. Проектът подкрепя целевите групи чрез обмен на информация, развитието на мрежа и дефинирането на трансгранични програми за устойчиво използване на природните ресурси или повишаване осведомеността на местното население.
Български партньори: Регионален офис на REC в София.
Швейцарски партньори: Централен офис на REC в Сентендре, Петер Хислейр и Пиер Галанд (и двамата са швейцарски консултанти).

25. Евромонтана: Подкрепа за Булмонтана (BG); Макмонтана (MK) и Ромонтана (RO)
Продължителност: 01.12.2004 - 31.12.2006 т.
Стойност: 320 000 швейцарски франка общо за трите държави
Швейцарски идентификационен номер: 7F-01041.03
Целта на проекта е да подкрепя три национални организации за развитие на планинските райони и да допринася за тяхното устойчиво развитие. Една от тези три организации е Булмонтана, която е изградена в Разлог. С подкрепата на Евромонтана, основана в Брюксел, Булмонтана ще може да осъществи многобройни контакти и работа в мрежа.
Български партньори: Булмонтана, Разлог.
Швейцарски партньори: Евромонтана, Брюксел, SAB Берн

Ж. Други проекти, извън посочените категории

26. Подкрепа на различни спомагателни дейности
Продължителност: проектен пакет 1: 01.09.2002 - 30.06.2006 г.; проектен пакет 2: 01.09.2005 - 31.08.2007 г.
Стойност: проект 1: 200 000 швейцарски франка; проект 2: 200 000 швейцарски франка Швейцарски идентификационен номер: 7F-02422.01/02
Отделът за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България подкрепя изолирани малки, но съществени дейности, за които е подадена молба за финансиране и които биха допринесли за напредъка на Програмата за българо-швейцарско сътрудничество.
Български партньори: различни сдружения и организации за всяка дейност (понастоящем Фондация "Време", Фондация "Български център за джендър изследвания", Български Червен кръст), Фондация "Достоен живот".
Швейцарски партньор: Отдел за сътрудничество при Посолството на Швейцария в България.

27. Проекти в процес на изготвяне - Нови проекти
Допълнителни проекти може да се договарят под формата на писма, изпратени от Посолството на Швейцария и одобрени от Министерството на икономиката и енергетиката на България. Официално одобрените писма, в които се посочват швейцарските и българските партньори и се споменава този параграф, се считат за неразделна част от Приложение № 1.

За правителството
на Република
България:
Румен Овчаров,
министър на
икономиката
и енергетиката

За правителството
на Конфедерация
Швейцария:
Габриела Шрайер,
временно управляваща
Посолството на
Конфедерация Швейцария
в Република България

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив