Представяне на проекта DAREFFORT

25.09.2019
Представяне на проекта DAREFFORT
Снимка: под лиценза на creative commons

На 25.09.2019 г. от 11.00 часа в конферентната зала на хотел Балкан в гр. Плевен ще се проведе работна среща за обмен на знания по проект DAREFFORT - Подобряване на сътрудничеството в областта на прогнозирането на наводнения в басейна на р. Дунав.

Екипът на секция „Хидрологични прогнози“ към Националния институт по метеорология и хидрология е партньор по проекта от българска страна.

Проектът стартира официално на 01.07.2018 г. и е с тригодишен срок на изпълнение. Осъществява се с подкрепата на Транснационалната програма Дунав, финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския инструмент за съседство, съфинансиран от Унгария и други страни от Дунавския басейн. 

DAREFFORT е хоризонтална инициатива за прилагане на възприети общи мерки за намаляване на риска от наводнения по съвместен и устойчив начин на ниво Дунавски басейн.  Наводненията в басейна стават все по-чести явления (2002, 2005, 2006, 2009, 2010, 2013 и 2014), което налага по-ефективно и по-добре хармонизирано регионално и трансгранично сътрудничество в областта на прогнозирането на наводнения. С реализирането на проекта се цели да бъде създадена платформа за стандартизиран международен обмен на хидрометеорологични данни посредством която да се повиши качеството и ефективността на националните прогностични центрове. По този начин ще се попълва и публичната система в реално време DanubeHIS на ICPDR, която предоставя информация за управление на риска от наводнения както и за различни научни дейности, свързани с водните проблеми. Партньорите и стратегическите участници в проекта представляват 12 от общо четиринадесетте страни в Дунавския водосборен басейн.  

Партньорите по проекта разработват съвместно препоръки, които ще бъдат предоставени на ICPDR (Международна комисия за опазване на р. Дунав) с оглед създаването на хидрометеорологична информационна система за басейна на р. Дунав (DanubeHIS), което е фундаментална стъпка към установяването на гъвкав и устойчив обмен на данни. Основната цел е да се разшири достъпа до регистрирана хидроложка информация и данни за ледови явления, както и предоставянето на хармонизирана информация  във всички страни в Дунавския басейн.

Националният институт по метеорология и хидрология, чрез секцията по Хидроложки прогнози е партньор в проекта с широко застъпено участие в дейностите по работните пакети. С участието си в този проект НИМХ ще подобри и разшири дейността си в областта на прогнозирането на наводнения и системите за ранно предупреждение при наводнения и ще затвърди сътрудничеството си с останалите организации- партньори от басейна на река Дунав

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив