Пресконференция на екоорганизации за алтернативите на проектите за ски курорти в Северна Рила

21.06.2006

На 21 юни 2006 г., в пресклуба на София Прес, от 13 часа, ще се проведе пресконференция на тема: "Заедно можем да го направим! – Рила – чиста и непокътната завинаги".

Коалиция от три неправителствени организации и граждани - сдружение "Еко Рила" - Самоков, Екологично сдружение "За Земята" и Българска Асоциация за Алтернативен Туризъм (БААТ), протяга ръка на Общините Самоков и Сапарева баня за търсене на алтернативи на ски туризма за устойчиво развитие, се казва в съобщение на организациите.

Проектът "Различна визия за Северна Рила : местната общност взема бъдещето си в свои ръце"  е финансиран от фондация "Еко Общност" и е на обща стойност 12 500 лв, от които 4000 лв – собствен принос в доброволен труд на природозащитниците.

"Лансират се три проекта за супер ски курорти на територията на Северна Рила: Супер Боровец, Искровете и Паничище – Езерата - Кабул". За да не се повтори случилото се в Банско, и уникалната природа да бъде унищожена и хората от Северна Рила да не спечелят от това, се заехме за потърсим възможностите за развитие на региона.", заяви инж. Йордан Терзийски от Еко Рила - Самоков.

Районът има изключителен потенциал за развитие на алтернативни форми на туризъм: еко, селски, приключенски и културен. Дестинацията за ски туризъм е реално постижима само в 110 дни от годината с мащабни негативни последици за околната среда в кратко време. Същевременно планините в България, включително Северна Рила, имат потенциала да бъдат дестинация за еко и  приключенски туризъм 365 дни в годината, без това да разрушава естествената природна среда.

"Проектът ни предвижда проучване на нуждите на местните хора от обучения и информация, както и обмяна на опит с вече стартирали примери за малък и среден бизнес  в селски туризъм в село Добърско (антипода на Банско – само на 20 км от известния курорт) и Калофер. Предвиждаме посещения на терен на ски зона Банско, за да добият представа хората, какво действително се случи в Банско.", разкрива подробности, координаторът на проекта Цвета Христова от За Земята, и продължава:

"Стартирането на проекта ни съвпадна с общественото обсъждане на Общия устройствен план на проекта за ски комплекс "Паничище- Езерата- Кабул" на 22 юни, от 15 часа в Читалището в Сапарева баня и разглеждането от МОК на кандидатурата ни за олимпиадата. Ски проектът "Паничище" нарушава Плана за управление на Национален парк Рила и природозащитното законодателство, тъй като предвижда  16 нови ски писти и съоръжения на обща площ от 2400 ха, като близо 2/3 (1600 ха) са на територията на Национален парк "Рила". Коалиция от над 13 организации и физически лица прие общо становище, в което се изразяват опасения, че последствията от проектирания ски курорт за природата ще бъдат: унищожаване на защитени местообитания; фрагментация на съобщества и екосистеми; безпокойство на консервационно значими видове; урбанизиране на засегната територията от 1600 ха и увеличаване на туристическия поток над рекреационния капацитет на парка и други. Гражданите масово изпращат протестни становища срещу проекта за ски курорта с настояване да се запази уникалната природа на Рила. За една нощ получихме над 30 становища."

На пресконференцията ще бъде представено изданието "Митове и реалност: големите ски курорти в България, зимна олимпиада София 2014, Банско и Супер Боровец" по повод приетото от 19 екологични и туристически неправителствени организации общо становище за кандидатурата на страната ни за домакинство на олимпиадата през 2014.

На пресконференцията ще бъдат представен и разпространен Докладът на коалицията "Спасете Пирин" - "Ски зона Банско – или как се съхранява световното природно наследство в България" (наличен и в интернет на www.bluelink.net/savepirin).

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив