Раздел I
Такси, събирани при осъществяване на лабораторно-диагностична дейност и експертизи
Чл. 1. При осъществяване на лабораторно-диагностична дейност и експертизи се събират следните такси:
№ по ред
|
Дейност
|
Левове
|
I. Диагностични изследвания и експертизи
|
|
А. Електронно-микроскопски и патохистологични изследвания
|
|
1.
|
Изследване чрез:
|
|
|
|
а) ултратънки срезове
|
10,00
|
|
|
б) негативно контрастиране
|
14,00
|
|
|
в) замразен срез
|
10,00
|
|
|
г) парафинов срез
|
15,00
|
|
2.
|
Оцветяване на натривки и патохис тологично изследване
|
8,00
|
|
3.
|
Изследване на мозък за BSE и скрейпи
|
200,00
|
|
Б. Бактериологични изследвания на патологични материали
|
|
1.
|
Изготвяне на директни (отпечатъчни) натривки и микроскопско изследване
|
5,00
|
|
2.
|
Изследване за:
|
|
|
а) аеробни бактерии - общо
|
7,00
|
|
|
б) ентеробактерии
|
8,00
|
|
|
в) салмонели
|
8,00
|
|
|
г) Е. коли
|
8,00
|
|
|
д) клебсиели
|
8,00
|
|
|
е) стрептококи
|
8,00
|
|
|
ж) стафилококи
|
8,00
|
|
|
з) причинители на червенката
|
14,00
|
|
|
и) листерии
|
14,00
|
|
|
к) пастьорели
|
12,00
|
|
|
л) хемофилни бактерии
|
14,00
|
|
|
м) актинобацилус плеуропнеумониие
|
19,00
|
|
|
н) анаеробни бактерии (клостридиум перфрингес и др.)
|
17,00
|
|
|
о) антраксни бацили
|
16,80
|
|
|
п) бактериум некрофорум
|
24,00
|
|
|
р) псевдомонас аеругиноза
|
8,70
|
|
|
с) дихелобактер нодозус
|
24,00
|
|
|
т) туберкулозни бактерии:
|
|
|
- при говеда
|
57,00
|
|
|
- при свине
|
77,00
|
|
|
- при птици
|
66,00
|
|
|
у) микоплазми
|
14,00
|
|
|
ф) вибриони, трихомони и кампилобактерии
|
7,00
|
|
3.
|
Био- и серотипизиране на щамове микроорганизми (за 1 щам)
|
15,00
|
|
4.
|
Бактериологично изследване на телесни течности, органни и други единични проби
|
6,00
|
|
5.
|
Изпитване на микробна чувствителност чрез антибиотикограма
|
7,00
|
|
6.
|
Бактериологично изследване с обогатителни среди
|
17,00
|
|
7.
|
Микробиологично изследване на риби:
|
|
|
а) йерсиния рукери
|
10,00
|
|
|
б) аеромонас
|
10,00
|
|
|
в) псевдомонас
|
10,00
|
|
|
г) ренибактериум
|
25,00
|
|
|
д) миксобактерии
|
10,00
|
|
8.
|
Микробиологично изследване на пчели
|
8,00
|
|
9.
|
Микробиологично изследване на пило
|
15,00
|
|
10.
|
Изследване на пчелен мед за причинители на гнилцови заболявания
|
10,00
|
|
В. Серологични и вирусологични изследвания
|
|
1.
|
Изследване чрез:
|
|
|
а) бърза аглутинация
|
3,00
|
|
|
б) бавна аглутинация (бруцелоза)
|
5,00
|
|
|
в) РСК:
|
|
|
- при бактериални инфекции
|
6,00
|
|
|
- при вирусни инфекции
|
8,00
|
|
|
г) по Асколи:
|
|
|
- топла Асколи
|
6,00
|
|
|
- студена Асколи
|
5,00
|
|
|
д) неутрализационен тест в клетъчни култури при вирусни заболявания
|
9,00
|
|
|
е) неутрализационен тест в кокоши ембриони при вирусни заболявания
|
11,00
|
|
|
ж) имунодифузионен тест при бактериални и вирусни заболявания
|
6,00
|
|
|
з) реакция хемоаглутинация по:
|
|
|
- макрометод
|
6,00
|
|
|
- микрометод
|
6,00
|
|
|
и) реакция задържане на хемоаглутинацията (РЗХА) по:
|
|
|
- макрометод
|
6,00
|
|
|
- микрометод
|
6,00
|
|
|
к) пряка имунофлуоресценция на хистосрезове и ламели с клетъчни култури
|
15,00
|
|
2.
|
Изолиране и идентифициране на вируси в:
|
|
|
а) клетъчни култури
|
15,00
|
|
|
б) кокоши ембриони
|
16,00
|
|
3.
|
Изолиране вируса на беса в клетъчни култури
|
35,00
|
|
4.
|
Изследване за бяс чрез:
|
|
|
а) имунофлуоресценция
|
25,00
|
|
|
б) биологична проба
|
65,00
|
|
|
в) флуоресцентен вирус неутрализационен тест за определяне титъра на антитела след антирабична ваксинация - за животни ком паньони (кучета, котки и порове)
|
18,00
|
|
5.
|
Изследване чрез ELISA при бактериални и вирусни заболявания
|
14,00
|
|
6.
|
Блокадна ELISA за доказване на антитела при бактериални и ви русни заболявания
|
15,00
|
|
7.
|
Вземане на проба за шап с "Пробанг-тест"
|
14,00
|
|
8.
|
Изследване за болестта гана по кучетата
|
7,00
|
|
9.
|
Серологично изследване за:
|
|
|
а) хламидии чрез ELISA (антитела или антиген)
|
13,00
|
|
|
б) рикетсии чрез ELISA (антитела или антиген)
|
13,00
|
|
|
в) Chlamydia pneumoniae и Chlamydia trachomatis чрез ELISA Bivalent
|
15,00
|
|
|
г) хламидии или рикетсии по РСК
|
12,00
|
|
10.
|
Комплексно серологично изследване за Chlamydia psittaci, C. pneumoniae и C. trachomatis
|
23,00
|
|
11.
|
Пряка имунофлуоресценция за доказване на:
|
|
|
а) хламидии
|
13,00
|
|
|
б) рикетсии
|
13,00
|
|
12.
|
Микроскопско доказване на хламидии или рикетсии в цитологични препарати
|
12,00
|
|
13.
|
Изолиране и идентифициране на хламидии или рикетсии:
|
|
|
а) в кокоши ембрион
|
19,00
|
|
|
б) в клетъчни култури
|
17,00
|
|
14.
|
Диференциално центрофугиране на вирусен материал
|
9,00
|
|
15.
|
Полупречистване на вирусен материал върху захарозна подложка
|
18,00
|
|
16.
|
Градиентно центрофугиране на вирусен материал
|
56,00
|
|
17.
|
Измерване на белтъчно съдържание - Лоури, Биурет
|
15,00
|
|
18.
|
Изготвяне на поддържаща хранителна среда за клетъчни култури:
|
|
|
а) 100 мл
|
4,00
|
|
|
б) 1000 мл
|
36,00
|
|
19.
|
Изготвяне на растежна хранителна среда за клетъчни култури:
|
|
|
а) 100 мл
|
5,00
|
|
|
б) 1000 мл
|
48,00
|
|
20.
|
Изготвяне на монослойна стабил на клетъчна линия:
|
|
|
а) 10 мл
|
2,00
|
|
|
б) 100 мл
|
10,00
|
|
|
в) 1000 мл
|
92,00
|
|
Г. Паразитологични изследвания
|
|
1.
|
Изследване чрез:
|
|
|
а) утаечен или ларвоскопски метод
|
4,00
|
|
|
б) флотационен метод
|
4,00
|
|
2.
|
Изследване чрез количествен овоскопски метод по МакМастер
|
4,00
|
|
3.
|
Изследване за трихинели чрез:
|
|
|
а) компресионен метод
|
5,00
|
|
|
б) изкуствен стомашен сок
|
8,00
|
|
|
в) ELISA метод
|
10,00
|
|
4.
|
Изследване на кръвни натривки
|
6,00
|
|
5.
|
Определяне вида на паразити (хелминти и протозои)
|
3,00
|
|
6.
|
Определяне вида на инвазията при:
|
|
|
а) говеда, овце и свине
|
9,00
|
|
|
б) птици и пчели
|
4,00
|
|
7.
|
Изследване чрез реакции:
|
|
|
а) микроаглутинация-лизис
|
5,00
|
|
|
б) степенна аглутинация
|
7,00
|
|
8.
|
Изследване на копропроби от кучета
|
6,00
|
|
9.
|
Видово определяне на тении
|
4,00
|
|
10.
|
Диагностична ареколинизация
|
5,00
|
|
11.
|
Изследване на риби и рибни продукти за паразити - екстенз и интенз инвазия
|
19,00
|
|
12.
|
Видово определяне на паразити в риби
|
19,00
|
|
13.
|
Микроскопско изследване на материал за ектопаразити
|
6,00
|
|
14.
|
Видово определяне на ектопаразити
|
19,00
|
|
15.
|
Частична хелминтологична аутопсия на:
|
|
|
а) едри животни
|
18,00
|
|
|
б) дребни домашни животни
|
15,00
|
|
|
в) кучета и котки
|
15,00
|
|
|
г) птици
|
15,00
|
|
Д. Акушеро-гинекологични лабораторно-диагностични изследвания
|
|
1.
|
Изследване за бременност на кобили по Гали и Майчини
|
10,00
|
|
2.
|
Определяне клетъчния състав на вагиналната лигавица
|
3,00
|
|
3.
|
Изследване на маточно-вагинален секрет за:
|
|
|
а) ентеробактерии
|
7,00
|
|
|
б) стафилококи и стрептококи
|
7,00
|
|
|
в) неферментативни грамотрицателни бактерии
|
7,00
|
|
|
г) минимално потискащи концентрации и минимално терапевтични концентрации
|
15,00
|
|
4.
|
Определяне микробното число по метода на Кох
|
7,00
|
|
5.
|
Определяне подвижността на сперматозоиди
|
3,00
|
|
6.
|
Определяне концентрацията на сперматозоидите
|
4,00
|
|
7.
|
Морфологично изследване на сперматозоиди
|
11,00
|
|
8.
|
Цитологично изследване на семенна течност
|
11,00
|
|
9.
|
Определяне термичната резистент ност на сперматозоиди
|
5,00
|
|
10.
|
Изследване на семенна течност чрез тест за потискащи вещества
|
7,00
|
|
11.
|
Определяне колититъра на семенна течност
|
7,00
|
|
12.
|
Определяне съдържанието в семенна течност на:
|
|
|
а) лимонена киселина
|
10,00
|
|
|
б) фруктоза
|
8,00
|
|
13.
|
Определяне на микробното число в семенна течност
|
7,00
|
|
14.
|
Вземане на препуционални отмивки от бици за кампилобактериоза
|
8,00
|
|
15.
|
Серологично изследване на кампилобактериоза
|
8,00
|
|
16.
|
Изследване на:
|
|
|
а) нативен препарат за трихомоноза
|
6,00
|
|
|
б) обработен материал за трихомоноза
|
8,00
|
|
Е. Клинико-лабораторни изследвания на урина и кръв
|
|
1.
|
Определяне на:
|
|
|
а) ацетон в урина - тест
|
4,00
|
|
|
б) белтък в урина (качествено) - р-в Ларионов
|
2,00
|
|
|
в) уробилиноген в урина - реактив Фуше
|
2,00
|
|
|
г) захар в урина (Фелинг)
|
2,00
|
|
|
д) относителното тегло на урина - тест
|
2,00
|
|
|
е) седимент в урина - микроскопски анализ
|
5,00
|
|
|
ж) определяне на креатин в урина
|
5,00
|
|
2.
|
Определяне на:
|
|
|
а) общ белтък в кръвен серум - Биуретов метод
|
4,00
|
|
|
б) кръвна захар - колориметричен тест
|
5,00
|
|
|
в) магнезий в кръвен серум - метод Speare
|
5,00
|
|
|
г) калций в кръвта:
|
|
|
- титриметричен метод
|
4,00
|
|
|
- колориметричен тест
|
4,00
|
|
|
д) неорганичен фосфор:
|
|
|
- метод Raabe
|
4,00
|
|
|
- колориметричен тест
|
4,00
|
|
|
е) албумини (спектрофотометрично) - метод Бром-Крезол-Грюн
|
7,00
|
|
|
ж) урея - колориметричен тест
|
7,00
|
|
|
з) холестерин - колориметричен тест
|
6,00
|
|
|
и) триглицериди - колориметричен тест
|
6,00
|
|
|
к) хемоглобин - колориметричен р-в Драбкин
|
5,00
|
|
3.
|
Пълна кръвна картина - хематологичен анализатор MS4
|
10,00
|
|
4.
|
Определяне броя на:
|
|
|
а) еритроцити и левкоцити - камерно броене
|
3,00
|
|
|
б) тромбоцити - камерно броене
|
3,00
|
|
5.
|
Определяне на диференциална кръвна картина - Папенхайм
|
10,00
|
|
6.
|
Определяне на билирубин - колориметричен тест
|
3,00
|
|
7.
|
Определяне на фагоцитарната активност
|
18,00
|
|
8.
|
Определяне на:
|
|
|
а) хематокритната стойност - центрофужно
|
2,00
|
|
|
б) пероксидазната активност на еритроцитните липиди (ПРЕЛ)
|
5,00
|
|
9.
|
Определяне на ензимна активност
|
|
|
а) АСАТ - кинетичен (UV) тест
|
6,00
|
|
|
б) АЛАТ - кинетичен (UV) тест
|
6,00
|
|
|
в) АФ - кинетичен (UV) тест
|
7,00
|
|
|
г) ЛДХ - кинетичен (UV) тест
|
7,00
|
|
|
д) Креатинкиназа (КК) - кинетичен (UV) тест
|
7,00
|
|
10.
|
Определяне на каротиноиди
|
6,00
|
|
11.
|
Определяне на реакция за утаяване на еритроцитите - Вестергрийн
|
3,00
|
|
12.
|
Определяне нето-алкалното киселинно излъчване (НСБА)
|
6,00
|
|
13.
|
Определяне на летливи мастни киселини в търбушно съдържание
|
10,00
|
|
14.
|
Определяне на:
|
|
|
а) желязо в кръв и кръвен серум (фотометрично) - тест
|
6,00
|
|
|
б) мед в кръв и кръвен серум (фотометрично) - тест
|
6,00
|
|
|
в) общи липиди - колориметричен тест
|
5,00
|
|
Ж. Токсикологични изследвания
|
|
1.
|
Определяне на пестициди (хлорорганични, карбаматни, фосфороорганични, ротендициди и др.) чрез ензимни методи
|
22,00
|
|
2.
|
Определяне на кумаринови производни
|
22,00
|
|
3.
|
Определяне на минерални киселини и основи (количествено)
|
4,00
|
|
4.
|
Определяне на натриев хлорид във:
|
|
|
а) фуражи
|
19,00
|
|
|
б) черен дроб
|
20,00
|
|
5.
|
Определяне на:
|
|
|
а) нитрати и нитрити в търбушно съдържание и фуражи (количествено)
|
14,00
|
|
|
б) нитрати и нитрити в търбушно съдържание и фуражи (качествено)
|
10,00
|
|
|
в) карбамит във фуражи:
|
|
|
- качествено
|
7,00
|
|
|
- количествено
|
15,00
|
|
|
г) амоняк в търбушно съдържание
|
14,25
|
|
|
д) алкалоиди в биологични материали - количествено, спектрофотометрично
|
20,00
|
|
|
е) формалдехид
|
6,00
|
|
|
ж) рН - активна киселинност (потенциометрично)
|
5,00
|
|
|
з) фосфиди и диалуминиев триокисд в биологични материали
|
10,00
|
|
|
и) прожен
|
10,00
|
|
6.
|
Определяне на етерични масла
|
12,75
|
З. Микологични и микотоксикологични изследвания
|
|
1.
|
Микологичен анализ на фуражите - културално изследване
|
30,00
|
|
2.
|
Микотоксикологичен анализ на фураж, бобови и зърнени хра ни, ядки, брашна и други чрез:
|
|
|
а) тънкослойно хроматографски методи
|
32,00
|
|
|
б) ELISA методи
|
37,00
|
|
3.
|
Изолиране на причинителите на микотични инфекции (асперги лус, кандида и др.) в биологичен материал
|
10,00
|
|
4.
|
Микроскопско изследване на патологичен материал (косми и крусти) за дерматофити
|
4,00
|
|
5.
|
Културално изследване за изолиране на дерматофити (микроспория, трихофития, микотичен дерматит и др.)
|
15,00
|
|
И. Зоохигиенни изследвания
|
|
1.
|
Органолептичен анализ на фуражи
|
15,00
|
|
2.
|
Микроскопско изследване на нали чие на трупно (месо-костно) брашно в комбинирани фуражи и компоненти
|
20,00
|
|
3.
|
ELISA - методи за доказване на протеини от бозайници в комби нирани фуражи и компоненти (за една проба)
|
25,00
|
|
4.
|
Определяне във фуражи на:
|
|
|
а) суров протеин (по Кейлдал)
|
25,00
|
|
|
б) влага
|
10,00
|
|
|
в) сурови мазнини
|
18,00
|
|
|
г) обща киселинност по Нойман
|
8,00
|
|
|
д) обща пепел
|
15,00
|
|
|
е) тиобарбитурово число
|
24,00
|
|
|
ж) перокисно число (ПОЧ)
|
22,00
|
|
|
з) алдехидно число (АЧ)
|
22,00
|
|
|
и) калций (колориметрично)
|
17,00
|
|
|
к) фосфор (колориметрично)
|
17,00
|
|
|
л) витамин А във фуражи, черен дроб и яйца
|
20,00
|
|
|
м) витамин Е във фуражи, черен дроб и яйца
|
20,00
|
|
|
н) каротин във фуражи, черен дроб и яйца
|
15,00
|
|
|
о) сурови влакнини
|
20,00
|
|
|
п) сантоквин
|
18,00
|
|
|
р) уреазна активност на соев шрот
|
14,00
|
|
5.
|
Определяне на:
|
|
|
а) концентрация на вредни газове в помещения за отглеждане на животни
|
20,00
|
|
|
б) относителна влажност на въздуха - за едно измерване
|
3,00
|
|
|
в) температура на въздуха - за едно измерване
|
3,00
|
|
|
г) скорост на движение на въздуха - едно измерване
|
10,00
|
|
|
д) степен на осветление - за един пункт
|
3,00
|
|
|
е) ниво на шум - в един пункт
|
3,00
|
|
6.
|
Определяне на:
|
|
|
а) рН на вода - потенциометрично
|
4,00
|
|
|
б) обща твърдост на вода
|
14,75
|
|
|
в) амоняк във вода
|
6,00
|
|
|
г) нитрати във вода
|
15,00
|
|
|
д) нитрити във вода
|
14,00
|
|
|
е) хлориди във вода
|
6,00
|
|
7.
|
Определяне на:
|
|
|
а) обща влага в почва
|
14,75
|
|
|
б) нитрати в почва
|
15,00
|
|
|
в) нитрити в почва
|
15,00
|
|
|
г) хлориди в почва
|
10,00
|
|
8.
|
Комплексна оценка на условията на отглеждане и експлоатация на животни - за едно помещение
|
210,00
|
|
9.
|
Хигиенна оценка на торохранилище и на съоръжения за транспорт на тор
|
85,00
|
|
10.
|
Хигиенна оценка на транспортни средства за животни
|
35,00
|
|
11.
|
Хигиенна оценка на режима на хранене
|
30,00
|
|
К. Епизоотологични проучвания и анализ
|
|
1.
|
Епизоотологично проучване, анализ и прогноза - за 1 час
|
20,00
|
|
Л. Оценка и контрол на дезинфекция, дезинсекция и дератизация
|
|
1.
|
Оценка на ефекта на профилактична дезинфекция - на 100 м2
|
5,00
|
|
2.
|
Оценка на ефективността на дезинфекцията на обекти от външната среда по отпечатъков метод - на 100 м2
|
10,00
|
|
3.
|
Изпитване чувствителността на микроорганизми към дезин фекционни средства - за 1 щам и една концентрация
|
10,00
|
|
4.
|
Контрол върху режима за стерилизация на апаратура с:
|
|
|
а) биологични тестове
|
8,00
|
|
|
б) химични тестове
|
2,00
|
|
5.
|
Контрол на стерилни материали
|
3,00
|
|
6.
|
Оценка на аерозолна дезинфекция - на 50 м3
|
16,00
|
|
7.
|
Оценка на дезинфекция на медицински инструменти - за едно изследване
|
8,00
|
|
8.
|
Изпитване бактерицидното действие на дезинфекционен пре парат (суспензионен метод или тестносители) - за 1 щам
|
32,00
|
|
9.
|
Изпитване бактериостатичното действие на дезинфекционен препарат - за 1 щам
|
15,00
|
|
10.
|
Оценка на текуща дезинфекция - на 100 м2 за 3 проби
|
10,00
|
|
11.
|
Оценка на заключителна дезинфекция - на 100 м2 за 6 проби
|
25,00
|
|
12.
|
Комплексна оценка на заселеност с битови инсекти на животновъдни обекти и изготвяне на програма за дезинсекция - на 100 м2
|
10,00
|
|
13.
|
Комплексна оценка на заселеност с битови инсекти на пред приятия за добив и преработка на суровини и храни от животин ски произход и изготвяне на програма за дезинсекция - на 100 м2
|
30,00
|
|
14.
|
Оценка на епизоотични рискове и изготвяне на програма за дезин секция в епизоотично огнище - на 100 м2
|
30,00
|
|
15.
|
Комплексна оценка на опаразитеност с ектопаразити и изготвяне на програма за обезпаразитяване - за 1 животно
|
2,00
|
|
16.
|
Оценка на дератизационни средства в:
|
|
|
а) животновъден обект - на 10 м2
|
3,75
|
|
|
б) обект за добив и преработка на суровини от животински произход - на 10 м2
|
10,00
|
|
17.
|
Биологична оценка и контрол върху дератизационен ефект:
|
|
|
а) върху плъхове - най-малко 6 броя
|
120,00
|
|
|
б) върху мишки - най-малко 6 броя
|
85,00
|
|
18.
|
Оценка на чувствителност на гризачи към антикоагуланти - за 1 екземпляр
|
30,00
|
|
19.
|
Комплексна оценка на заселеност с гризачи в животновъден обект и изработване на програма за дератизация - на 100 м2
|
20,00
|
|
20.
|
Комплексна оценка на заселеност с гризачи в предприятия за добив и преработка на суровини и храни от животински произход и изработ ване на програма за дератизация - на 100 м2
|
30,00
|
|
21.
|
Оценка на епизоотичните рискове и изготвяне на програма за дера тизация в епизоотично огнище - на 100 м2
|
50,00
|
|
М. Микробиологично изследване на суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора
|
|
а) Месо
|
|
1.
|
Изследване на:
|
|
|
а) аеробни бактерии
|
7,20
|
|
|
б) анаеробни бактерии
|
8,00
|
|
|
в) стрептококи и стафилококи
|
9,00
|
|
|
г) червенкови бактерии
|
12,00
|
|
|
д) листерии
|
24,00
|
|
|
е) пастьорелии
|
10,00
|
|
|
ж) изследване на антраксни бацили
|
22,80
|
|
2.
|
Изолиране и диференциране на протеусни бактерии
|
8,00
|
|
3.
|
Изолиране на бактерии от семейство ентеробактериацеа
|
15,00
|
|
4.
|
Диференциране на бактерии от семейство Ентеробактериацеа - салмонели
|
30,00
|
|
5.
|
Определяне на патогенни стафилококи
|
20,00
|
|
б) Месни продукти
|
|
1.
|
Определяне на микробиологично съдържание чрез директна посявка - отпечатък
|
3,60
|
|
2.
|
Определяне общия брой на анаеробни мезофилни микроорганизми
|
7,80
|
|
3.
|
Доказване на:
|
|
|
а) колиформни бактерии
|
8,00
|
|
|
б) бактерии от рода Протеус
|
8,00
|
|
|
в) сулфитредуциращи клостридии
|
8,00
|
|
4.
|
Определяне общия брой на аеробни и факултативно анаеробни мезо филни микроорганизми
|
5,40
|
|
5.
|
Определяне общия брой на психротрофни микроорганизми
|
5,40
|
|
в) Мляко и млечни продукти
|
|
1.
|
Определяне общия брой на микроорганизмите
|
5,00
|
|
2.
|
Органолептично изследване на мляко и млечни продукти
|
7,00
|
|
3.
|
Определяне на:
|
|
|
а) колиформи
|
15,00
|
|
|
б) сулфитредуциращи клостридии
|
8,00
|
|
|
в) ентерококи
|
10,00
|
|
|
г) коагулазоположителни стафилококи
|
10,00
|
|
4.
|
Изолиране на салмонели
|
20,00
|
|
5.
|
Серологична и биохимична характеристика на салмонели
|
30,00
|
|
г) Консерви и полуконсерви
|
|
1.
|
Термостатиране и подготовка на проби за анализ
|
6,00
|
|
2.
|
Микроскопско изследване - препарат отпечатък
|
6,40
|
|
3.
|
Доказване (общ брой КОЕ*/НВБ**) на:
|
|
|
а) мезофилни аеробни и факултативно анаеробни микроорганизми
|
8,00 - 10,00
|
|
|
б) мезофилни анаеробни микроорганизми
|
8,00 - 10,00
|
|
|
в) термофилни аеробни и факултативно анаеробни микроорганизми
|
8,00 - 9,60
|
|
|
г) термофилни анаеробни микроорганизми
|
8,00 - 10,00
|
|
|
д) млечнокисели микроорганизми
|
7,00 - 9,00
|
|
|
е) плесени и дрожди
|
7,00 - 9,00
|
|
д) Риба и рибни продукти
|
|
1.
|
Микроскопско изследване - препарат отпечатък
|
6,40
|
|
2.
|
Доказване (общ брой КОЕ) на:
|
|
|
а) мезофилни аеробни и факултативно анаеробни микроорганизми
|
8,00
|
|
|
б) мезофилни анаеробни микроорганизми
|
8,00
|
|
|
в) млечнокисели микроорганизми
|
7,00
|
|
|
г) плесени и дрожди
|
7,00
|
|
|
д) салмонели
|
13,00
|
|
|
е) ентерококи
|
10,00
|
|
|
ж) психрофилни микроорганизми
|
6,30
|
|
з) вибриони
|
8,00
|
|
|
и) колиформи
|
8,00
|
|
|
к) Е. коли
|
9,00
|
|
|
л) бактерии от рода Протеус
|
8,00
|
|
|
м) липолитични микроорганизми
|
7,00
|
|
|
н) протеолитични микроорганизми
|
7,00
|
|
|
о) сулфитредуциращи микроорганизми
|
8,00
|
|
|
п) Кл. ботулинум и токсините му
|
40,00
|
|
|
р) Кл. Перфрингенс
|
19,70
|
|
|
с) Б. Цереус
|
10,00
|
|
|
т) коагулазоположителни стафилококи
|
17,00
|
|
|
у) стафилококови ентеротоксини
|
35,00
|
|
е) Яйца и яйчни продукти
|
|
1.
|
Определяне броя на анаеробни микроорганизми
|
8,00
|
|
2.
|
Изолиране и диференциране на салмонели
|
30,00
|
|
3.
|
Доказване на:
|
|
|
а) колиформни бактерии
|
8,00
|
|
|
б) Пс. Аеругиноза
|
8,00
|
|
|
в) коагулазоположителни стафилококи
|
17,00
|
|
|
г) бактерии от рода Протеус
|
8,00
|
|
|
д) плесени и дрожди
|
7,00
|
|
|
ж) Пчелен мед и пчелни продукти
|
|
1.
|
Изолиране на причинители на заразни заболявания по пчелите
|
35,00
|
|
2.
|
Изолиране на причинители на заразни заболявания по пилото
|
35,00
|
|
* КОЕ - колонообразуващи единици
|
|
** НВБ - най-вероятен брой
|
|
Н. Органолептични и физико-химични изследвания на суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора
|
|
1.
|
Определяне на:
|
|
|
а) органолептични показатели на месо, месни полуфабрикати и кол баси, консерви и полуконсерви
|
4,00
|
|
|
б) органолептични показатели на прясна и замразена риба, несте рилни рибни продукти и рибни консерви
|
4,00
|
|
2.
|
Подготовка на пробите за физикохимичен анализ
|
5,00
|
|
3.
|
Определяне на:
|
|
|
- състоянието на консерви отвън и отвътре
|
11,00
|
|
|
- видове бомбаж
|
6,00
|
|
|
- херметичност
|
7,00
|
|
|
- тегло (бруто/нето) на консерви
|
5,00
|
|
|
- съотношение на съставните части на съдържанието
|
5,00
|
|
|
- влага
|
6,90
|
|
|
- готварска сол
|
15,00
|
|
|
- масленост по Гербер
|
8,00
|
|
|
- масленост по Соксле
|
17,10
|
|
|
- скорбяла (количествено)
|
20,00
|
|
|
- скорбяла (качествено)
|
5,00
|
|
|
- декстроза
|
19,00
|
|
|
- тиобарбитурово число
|
24,00
|
|
|
- перокисно число
|
22,00
|
|
|
- нитрити
|
15,00
|
|
|
- нитрати
|
23,00
|
|
|
- минерални примеси (пясък)
|
24,00
|
|
|
- видова принадлежност на продукта
|
15,00
|
|
|
- температура на замразена риба
|
2,00
|
|
|
- тъканен сок на замразена риба
|
5,00
|
|
|
- активната киселинност (рН) с индикаторна хартия
|
3,00
|
|
|
- активната киселинност (рН) потенциометрично
|
5,00
|
|
|
- обща киселинност
|
15,00
|
|
|
- амоняк по Ебер
|
5,00
|
|
|
- амоняк по Неслер
|
5,00
|
|
|
- сероводород
|
5,00
|
|
|
- епихидрин алдехид чрез цветна реакция на Крайс
|
9,00
|
|
|
- гранясване на мазнини
|
17,00
|
|
|
- летливи основни вещества (ОКЛАВ)
|
18,00
|
|
|
- триметиламин (ТМА)
|
22,00
|
|
|
- хистамин ELISA метод
|
74,00
|
|
|
- полифосфати
|
19,00
|
|
|
- коагулация на белтъчини с меден сулфат
|
5,00
|
|
|
- редукция на метиленово синьо при саламури от солена риба
|
3,00
|
|
|
- ензим пероксидаза
|
5,00
|
|
|
- нефтопродукти
|
10,00
|
|
|
- летливи нисши мастни киселини
|
8,00
|
|
|
- степен на опушване
|
18,00
|
|
|
- борати
|
14,00
|
|
|
- белтък по Кейлдал
|
30,00
|
|
|
- белтък по амидошварцов метод /АШМ/
|
20,00
|
|
|
- свободен амоняк по Пирсън
|
25,00
|
|
|
- хидроксипролин (съединителнотъканен белтък)
|
25,00
|
|
|
- триптофан
|
25,00
|
|
|
- енергийна стойност
|
60,00
|
|
|
- кости
|
30,00
|
|
4.
|
Определяне в мазнини на:
|
|
|
- органолептични показатели
|
5,00
|
|
|
- температура на топене на свинска мас
|
5,00
|
|
|
- преснота на свинска мас
|
3,60
|
|
|
- трайност на свинска мас
|
4,00
|
|
|
- наличие на лой в свинска мас
|
11,00
|
|
|
- алдехиди (гранивост)
|
9,00
|
|
|
- перокисно число
|
17,00
|
|
|
- неутрализиращи вещества
|
10,00
|
|
|
- прозрачност и утайка
|
5,00
|
|
|
- цветно число с йодна скала
|
15,00
|
|
|
- относителна плътност
|
10,00
|
|
|
- рефракция при 20 °С
|
5,00
|
|
|
- рефракция при 20 °С и при 40 °С
|
5,00
|
|
|
- влага и летливи вещества чрез дестилация с органичен разтворител
|
8,70
|
|
|
- влага и летливи вещества
|
15,00
|
|
|
- киселинност
|
10,00
|
|
|
- алкално число
|
10,00
|
|
|
- осапунително число
|
18,00
|
|
|
- йодно число по Вайс
|
22,00
|
|
|
- йодно число по Хюбл
|
22,00
|
|
|
- йодно число по Майерхофер
|
22,00
|
|
|
- пепел
|
15,00
|
|
|
- ултравиолетов спектър
|
10,00
|
|
|
- окислени мастни киселини
|
27,00
|
|
|
- р-анизидиново число
|
15,00
|
|
|
- БХТ и БХА чрез газово-хроматографски метод
|
30,00
|
|
|
- точка на топене на мазнините
|
12,00
|
|
5.
|
Изследвания на пчелен мед и пчелни продукти:
|
|
|
а) доказване на хидроксиметилфурфурол - количествено
|
20,00
|
|
|
б) органолептично изследване
|
4,00
|
|
|
в) определяне на:
|
|
|
- водно съдържание
|
5,00
|
|
|
- захари
|
15,90
|
|
|
- вещества, неразтворими във вода
|
9,90
|
|
|
- пепел
|
15,00
|
|
|
- обща киселинност
|
6,00
|
|
|
г) определяне на диастазна активност:
|
|
|
- качествено
|
4,00
|
|
|
- количествено
|
20,00
|
|
|
д) доказване на:
|
|
|
- глюкоза
|
4,00
|
|
|
- манов мед
|
4,00
|
|
|
- пролин
|
30,00
|
|
|
е) определяне на поленова характеристика
|
4,00
|
|
|
ж) определяне на механични примеси
|
4,00
|
|
|
з) физико-химични изследвания на восък:
|
|
|
- киселинно число
|
6,00
|
|
|
- йодно число
|
9,90
|
|
|
- осапунително число
|
11,40
|
|
|
- изследване чрез проба на Вейврум
|
9,00
|
|
|
и) определяне на:
|
|
|
- електропроводимост
|
10,00
|
|
|
- цвят по Ловибонд
|
5,00
|
|
О. Мляко и млечни продукти
|
|
1.
|
Подготовка на проба за изследване
|
2,00
|
|
2.
|
Определяне на:
|
|
|
а) протеолитични бактерии
|
7,00
|
|
|
б) липолитични бактерии
|
7,00
|
|
|
в) плесени и дрожди
|
7,00
|
|
|
г) Л. Моноцитогенес
|
25,00
|
|
|
д) клетъчни елементи:
|
|
|
- по Брийд
|
5,00
|
|
|
- с анализатор
|
4,00
|
|
|
е) брой живи клетки в закваска
|
14,00
|
|
|
ж) активност на закваска
|
6,30
|
|
|
з) външен вид и органолептични показатели
|
3,00
|
|
|
и) температура на мляко
|
2,00
|
|
|
к) водно съдържание
|
13,00
|
|
|
л) плътност на мляко
|
5,00
|
|
|
м) плътност на пресечено мляко
|
5,00
|
|
|
н) киселинност на мляко и млечни продукти
|
6,00
|
|
3.
|
Определяне на пастьоризация чрез:
|
|
|
а) качествено определяне на фосфатазата
|
6,00
|
|
|
б) фосфатазна активност
|
8,00
|
|
|
в) активност на пероксидазата - реакция с бензидин
|
6,00
|
|
4.
|
Изследване за инхибитори чрез:
|
|
|
а) ферментационна проба
|
6,00
|
|
|
б) тънкослойна хроматография
|
32,00
|
|
|
в) газова хроматография
|
40,00
|
|
5.
|
Определяне на редуктазна активност в проба от мляко
|
6,00
|
|
6.
|
Определяне на масленост:
|
|
|
а) по Гербер
|
6,00
|
|
|
б) по Розе-Готлиб
|
11,00
|
|
|
в) по Ван-Гулик
|
11,00
|
|
7.
|
Определяне чистотата на мляко
|
5,00
|
|
8.
|
Определяне на обща пепел
|
10,00
|
|
9.
|
Определяне на лактоза:
|
|
|
а) по метода на Шорл
|
20,00
|
|
|
б) по метода на Алин
|
18,00
|
|
10.
|
Определяне на инвертна захар:
|
|
|
а) по метода на Алин
|
20,00
|
|
|
б) по метода на Шорл
|
25,00
|
|
11.
|
Определяне на белтък:
|
|
|
а) по Кейлдал
|
20,00
|
|
|
б) с амидошварцов метод
|
20,00
|
|
12.
|
Определяне на температура на замръзване на мляко
|
5,00
|
|
13.
|
Определяне на готварска сол
|
10,00
|
|
14.
|
Определяне съдържание на белтък:
|
|
|
а) в овче мляко
|
7,00
|
|
|
б) в продукти от овче мляко
|
25,00
|
|
15.
|
Определяне на:
|
|
|
а) разтворимост на сухи млека
|
5,00
|
|
|
б) натриев карбонат по алкалитета на пепелта
|
20,00
|
|
|
в) формалдехид
|
3,00
|
|
|
г) рефракционно число на мляко
|
6,00
|
|
16.
|
Определяне на сухо мляко в сурово мляко
|
15,00
|
|
17.
|
Доказване на чуждовидова мазнина в прясно мляко
|
25,00
|
|
18.
|
Доказване на консерванти в мляко
|
15,00
|
|
19.
|
Определяне на СБО*, белтък, плътност и масленост с анализатор
|
8,00
|
|
*СБО = сух безмаслен остатък
|
|
Забележка. Пробите, взети от държавните ветеринарни лекари и необходими за нуждите на официалния контрол и диагностичните изследвания за заразните и паразитните заболявания от списъка по чл.120 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, не се заплащат.
Раздел II
Такси за издаване/подновяване на лиценз за употреба, експертна оценка и контрол върху ветеринарномедицински продукти (ВМП)
Чл. 2. За издаване/подновяване на лиценз за употреба, експертна оценка и контрол се събират следните такси:
№ по ред
|
Дейност
|
Левове
|
I. За издаване/подновяване на лиценз за употреба на ВМП
|
|
1.
|
а) лекарствени ВМП, ваксини, серуми и медикаментозни премикси
|
1800,00
|
|
|
б) за лекарствени ВМП, предназначени за декоративни и екзо тични животни, отглеждани с нестопанска цел
|
600,00
|
|
|
в) за всяка различна концентрация на лекарствена субстанция във ВМП
|
240,00
|
|
2.
|
Лекарствени ВМП - лечебни растения:
|
|
|
а) за продуктивни животни
|
1200,00
|
|
|
б) за непродуктивни животни
|
600,00
|
|
3.
|
Хомеопатични ВМП:
|
|
|
а) за продуктивни животни
|
1200,00
|
|
|
б) за непродуктивни животни
|
600,00
|
|
4.
|
Диагностични средства
|
720,00
|
|
Забележка. При подаване на заявление за издаване на лиценз за употреба на ВМП за различни лекарствени форми, които съдържат една и съща/едни и същи лекарствена субстанция/лекарствени субстанции в различни концентрации, се заплащат таксите по т. 1.
5.
|
Хигиенно-санитарни и козметични средства
|
480,00
|
|
II. При промени в лиценза за употреба на ВМП
|
|
1.
|
Промени тип I
|
75,00
|
|
2.
|
Промени тип II
|
1800,00
|
|
III. Анализ за изготвяне на експертна оценка на мостри и контрол на проби
|
|
1.
|
Лекарствени ВМП, ваксини, серуми и медикаментозни премикси
|
20,00 - 10 000,00
|
|
2.
|
Лекарствени ВМП - лечебни растения
|
20,00 - 150,00
|
|
3.
|
Хомеопатични ВМП
|
20,00 - 150,00
|
|
4.
|
Диагностични средства
|
50,00 - 150,00
|
|
5.
|
Хигиенно-санитарни и козметични средства 5
|
0,00 - 150,00
|
|
6.
|
Витамини, минерали, микроелементи и други фуражни добавки (или комбинации от тях) в твърда или течна форма
|
20,00 - 250,00
|
|
Забележки:
1. Размерът на таксата за експертиза за всеки отделен продукт по т. 1 - 6 се определя по следната формула:
Т = (К1 x Рм + Рт) x К2,
където:
Т е размерът на дължимата такса - лв.;
Рм - материални разходи - лв.;
Рт - разходи на труд - лв.;
К1 = 1,2; К2 = 1,67.
2. Коефициентът К1 е увеличението с 20 на сто на разходите за материали вследствие на риск при извършване на анализа.
3. Коефициентът К2 е увеличението на разходите за материали и труд, включващо 2 на сто риск при извършване на анализ и 67 на сто административни разходи.
|
IV. За реклама на ВМП и промени в лиценза за производство на ВМП
|
|
7.
|
За одобряване на реклама на ВМП
|
200,00
|
|
8.
|
За корекции в одобрена реклама на ВМП
|
100,00
|
|
9.
|
За промяна на наименованието, седалището и адреса на управ ление на производителя на ВМП
|
75,00
|
|
10.
|
За промяна на адреса/местонахождението на помещенията за производство, контрол и съхранение на ВМП
|
3100,00
|
|
11.
|
За допълнение към лиценза за производство на ВМП и/или към списъка на ВМП, които се произвеждат от лицензиран производител
|
1800,00
|
|
12.
|
За промяна на данните за ръководителя на производството и ръко водителя на контрола върху качеството
|
75,00
|
|
13.
|
За промяна на данни за квалифицираното лице
|
75,00
|
|
Раздел III
Такси за ветеринарно-санитарен контрол на произведени суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, на продукти, получени от странични животински продукти, и на фуражи и фуражни добавки
Чл. 3. При осъществяване на ветеринарносанитарен контрол на произведени суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, на продукти, получени от странични животински продукти, и на фуражи и фуражни добавки се събират следните такси:
№ по ред
|
Продукт
|
Левове
|
I. Такса за общ клиничен преглед преди издаване на ветеринарномедицински документи за придвижване на живи животни
|
|
1.
|
За едри животни:
|
|
|
а) до 5 бр. - за едно животно по
|
6,00
|
|
|
б) от 6 до 100 бр. - при групов преглед
|
40,00
|
|
|
в) над 100 бр. - при групов преглед
|
80,00
|
|
2.
|
За дребни животни:
|
|
|
а) до 5 бр. - за едно животно
|
4,00
|
|
|
б) от 6 до 100 бр. - при групов преглед
|
25,00
|
|
|
в) над 100 бр. - при групов преглед
|
40,00
|
|
3.
|
За птици:
|
|
|
а) до 100 бр. птици - за една птица по
|
0,04
|
|
|
б) от 101 до 500 бр.
|
8,00
|
|
|
в) от 501 до 1000 бр.
|
15,00
|
|
|
г) от 1001 до 5000 бр.
|
25,00
|
|
|
д) над 5000 бр.
|
35,00
|
|
|
е) малки пилета (гъсета, патета, щрауси и др.)
|
0,01
|
|
|
ж) разплодни яйца - за един картон
|
0,05
|
|
4.
|
За риби и молюски - на 1 кг по
|
0,01
|
|
5.
|
За пчелни семейства:
|
|
|
а) до 10 бр. - за едно пчелно семейство по
|
0,80
|
|
|
б) от 11 до 20 пчелни семейства
|
10,00
|
|
|
в) над 20 пчелни семейства +0,10 лв. за всеки кошер над 20 бр.
|
20,00
|
|
6.
|
За буби от копринена пеперуда над 5 бр. - за една кутия по
|
0,55
|
|
II. Такса за издаване на ветеринарномедицински документи за придвижване на живи животни и за ветеринарноанитарен контрол на произведени суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, и на продукти, получени от странични животински продукти
|
|
1.
|
За еднокопитни и едър рогат добитък - за всяко животно по
|
0,30
|
|
2.
|
За свине - за всяко животно по
|
0,10
|
|
3.
|
За овце, кози, ярета и агнета - за всяко животно по
|
0,07
|
|
4.
|
За зайци, нутрии, норки и диви животни, отглеждани извън естествената им среда - за всяко животно по
|
0,05
|
|
5.
|
За екзотични, декоративни, циркови, зоопаркови животни - за всяко животно по
|
0,10
|
|
6.
|
За пчелни семейства - за всяко семейство по
|
0,10
|
|
7.
|
За птици:
|
|
|
а) за всяка птица по
|
0,01
|
|
|
б) пилета до 3 дни
|
0,01
|
|
|
в) за разплодни яйца - за един картон по
|
0,01
|
|
8.
|
За кучета и котки - за всяко животно по
|
1,00
|
|
9.
|
За живи охлюви, жаби, рапани, миди и други водни животни - за 1 кг
|
0,01
|
|
10.
|
За заклани при неотложно клане животни - за едно животно
|
1,50
|
|
11.
|
За суровини и храни от животински произход - за 1 кг по
|
0,03
|
|
12.
|
За птиче месо и птичи продукти - за 1 кг по
|
0,01
|
|
13.
|
За риба и рибни продукти - за 1 кг по
|
0,002
|
|
14.
|
За пчелен мед и пчелни продукти - за 1 кг по
|
0,02
|
|
15.
|
За мляко и млечни продукти:
|
|
|
а) прясно и кисело мляко за литър/кг
|
0,01
|
|
|
б) млечни продукти за 1 кг
|
0,02
|
16.
|
За консерви на млечна основа за 1 кг
|
0,01
|
|
17.
|
За консерви на месна и рибна основа за 1 кг
|
0,03
|
|
18.
|
За вълна - за 1 кг
|
0,02
|
|
19.
|
За кожи:
|
|
|
а) мокросолени - за 1 бр.
|
0,02
|
|
|
б) сухобезсолни - за 1 бр.
|
0,05
|
|
20.
|
За черва - за 1 кг
|
20,00
|
|
21.
|
За суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора:
|
|
|
а) кости, рога, копита - за 1 кг
|
0,01
|
|
|
б) екарисажна мазнина, бульони, стерилизирани кухненски отпа дъци и конфискати - за 1 кг по
|
0,01
|
|
|
в) месокостно и рибно брашно - за 1 кг по
|
0,01
|
|
|
г) храни за животни - за 1 кг по
|
0,01
|
|
22.
|
За яйца:
|
|
|
а) на каса по 180 бр.
|
0,06
|
|
|
б) на каса по 360 бр.
|
0,10
|
|
|
в) на каса по 720 бр.
|
0,18
|
|
|
г) на каса по 1440 бр.
|
0,23
|
|
23.
|
За пъдпъдъчи яйца - за 100 бр.
|
0,05
|
|
24.
|
За яйчни продукти:
|
|
|
а) яйчен меланж - за 1 кг
|
0,03
|
|
|
б) сухи яйчни продукти - за 1 кг
|
0,03
|
|
25.
|
За фуражи и фуражни добавки - за 10 кг
|
0,01
|
|
26.
|
За ловни трофеи - за 1 трофей
|
15,00
|
|
II. Такси за ветеринарно-санитарни проверки и контрол на прясно месо
|
|
№ по ред
|
Обект
|
Левове
|
А. В кланици за клане и преработка на:
|
|
1.
|
Едри преживни животни:
|
|
|
а) говеда над 2 г. - за едно животно
|
3,20
|
|
|
б) говеда под 2 г. - за едно животно
|
2,40
|
|
2.
|
Еднокопитни - за едно животно
|
2,60
|
|
3.
|
Прасета:
|
|
|
а) с трупна маса, по-малка от 25 кг - за едно животно
|
1,00
|
|
|
б) с трупна маса, равна или по- голяма от 25 кг - за едно животно
|
2,60
|
|
4.
|
Овце и кози:
|
|
|
а) с трупна маса, по-малка от 12 кг - за едно животно
|
0,35
|
|
|
б) с трупна маса между 12 и 18 кг - за едно животно
|
0,70
|
|
|
в) с трупна маса, по-голяма от 18 кг - за едно животно
|
1,00
|
|
5.
|
Домашни птици:
|
|
|
а) бройлери, други млади птици за угояване с маса под 2 кг и бра кувани кокошки - за една птица
|
0,02
|
|
|
б) млади птици за угояване с трупна маса 2 кг или повече - за една птица
|
0,04
|
|
|
в) възрастни птици с маса 5 кг или повече - за една птица
|
0,05
|
|
|
г) гъски, пуйки, патици и др. - за една птица
|
0,05
|
|
|
д) щрауси - за една птица
|
0,08
|
|
6.
|
Зайци и нутрии - за едно животно
|
0,04
|
|
7.
|
Дивеч:
|
|
|
а) пернат дивеч - за една птица
|
0,04
|
|
|
б) дребен дивеч - за едно животно
|
0,08
|
|
|
в) диви свине - за едно животно
|
1,00
|
|
|
г) диви преживни - за едно животно
|
0,50
|
|
|
Б. В транжорни предприятия:
|
|
1.
|
В които е добито месото - за тон месо
|
1,60
|
|
2.
|
В които не е добито месото - за тон месо
|
2,00
|
|
|
В. В хладилни складове за месо - за тон месо
|
1,00
|
|
Забележки:
1. Таксите, които се събират в кланица, транжорно предприятие или в хладилен склад, са за сметка на предприятието или собственика на животните или месото, които имат право да прехвърлят наложената и събрана такса на физическото или юридическото лице, от името на което се извършва операцията.
2. Таксите по букви "А", "Б" и "В" се събират в зависимост от случая в кланицата, транжорното предприятие или в хладилния склад. Когато предприятието осъществява повече от една операция, всички такси за съответните инспекции се събират едновременно на едно и също място като една обща такса.
3. Таксите по буква "Б", т. 1 и 2 се събират при постъпването на месото в транжорното предприятие. За месо с тегло под един тон таксата се определя за съответните килограми, подлежащи на инспекции и контрол.
4. Таксите по буква "А", т. 2 и 3 и т. 7, буква "в" включват изследването за трихинела. IV. Такси за ветеринарно-санитарни проверки и контрол на рибни продукти
№ по ред
|
Продукт
|
Левове
|
1.
|
При първо предлагане на пазара или при стоварване на брега
|
|
|
а) до 50 т - за един тон
|
2,00
|
|
|
б) над 50 т - за всеки тон над 50 т
|
1,00
|
|
|
в) за видовете риби: херинга от вида Clupea harengus; сардина от вида Sardina pilchardus; скумрия 0 от видовете Scomber scombrus, Scomber japonicus и Trachurus spp.; аншоа Engraulis spp.; смари дови от вида Maena smaris - на разтоварена пратка по
|
2,00 за тон, но не повече от 100,0
|
|
2.
|
За целите на общия и специалния контрол на рибни продукти при въвеждането им в заготви телни и преработвателни предприятия и на рибни продукти, идващи от кораб-фабрика и предназначени за заготовка и/или пре работка в предприятието - за един тон
|
2,00
|
|
3.
|
За ветеринарно-санитарни проверки и контрол в съоръжения, предназначени само за охлаждане, замразяване, опаковане или съхраня ване на рибни продукти - за един тон
|
1,00
|
|
Забележки:
1. Собствениците на рибни продукти или собствениците на предприятие, внесли съответните такси, получават документи, удостоверяващи внасянето им, които се съхраняват в предприятието в срока, определен от Закона за счетоводството.
2. За рибни продукти под един тон таксата се определя за съответните килограми, подлежащи на проверки и контрол.
3. Таксата по т. 1 във всички случаи се събира от първия купувач.
Забележки към подраздели II, III и IV:
1. Ветеринарните такси се заплащат от собственика на животните, продуктите или суровините.
2. Таксите за храните и суровините се определят върху нетната им маса.
3. За ветеринарно-санитарни проверки и контрол на прясно месо от бозайници и птици, извършени след работно време или през почивните дни, таксите се събират с увеличение 50 на сто.
4. Не се събират такси:
а) за сурово мляко;
б) при движение на зарибителен материал в рамките на едно рибовъдно стопанство;
в) за суровини и храни от животински произход, които са хуманитарна помощ;
г) при придвижване на малки птици от люпилнята до помещенията за отглеждане на птици в рамките на едно населено място и на един собственик.
V. Такси за съгласуване на проекти за строителство или реконструкция на обекти за производство, преработка, съхраняване и продажба на суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, и на продукти, получени от странични животински продукти
№ по ред
|
Обект
|
Левове
|
1.
|
За обекти до 100 м2
|
1,00 лв./м2
|
|
2.
|
За обекти от 101 м2 до 300 м2
|
0,80 лв./м2
|
|
3.
|
За обекти над 300 м2
|
0,60 лв./м2
|
|
VI. Такса за издаване на становище за строителна готовност на обект за производство, преработка, съхраняване и продажба на суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, и на продукти, получени от странични животински продукти
|
|
1.
|
За обекти до 100 м2
|
30,00
|
|
2.
|
За обекти над 100 м2
|
50,00
|
|
3.
|
За тържище
|
300,00
|
|
VII. Дезинфекция, дезинсекция, дератизация и девастация
|
|
1.
|
Дезинфекция чрез механизирано пръскане - на 1 м2
|
0,25
|
|
2.
|
Дезинфекция чрез пръскане с гръбна пръскачка - на 1 м2
|
0,35
|
|
3.
|
Фумигация - на всеки 1000 м3
|
20,00
|
|
4.
|
Дезинфекция на МПС чрез механизирано пръскане - на 1 м2
|
0,40
|
|
5.
|
Дезинсекция чрез пръскане с гръбна пръскачка или нанасяне на инсектициден лак с четка - за 1 м2
|
0,35
|
|
6.
|
Дезинсекция чрез механизирано пръскане - на 1 м2
|
0,25
|
|
7.
|
Дезинсекция чрез аерозолно пръскане - за 1 м3
|
0,20
|
|
8.
|
Индивидуална обработка срещу ектопаразити чрез опръскване:
|
|
|
а) за едно едро животно
|
1,00
|
|
|
б) за едно дребно животно
|
0,30
|
|
|
в) за свиня/прасе
|
0,20
|
|
9.
|
Групова обработка срещу ектопаразити чрез опръскване:
|
|
|
а) едри животни - за всяко животно по
|
0,40
|
|
|
б) дребни животни - за всяко животно по
|
0,25
|
|
|
в) птици
|
0,05
|
|
10.
|
Групова обработка срещу ектопаразити на дребни животни чрез изкъпване в противопаразитна баня - за всяко животно по
|
0,25
|
|
11.
|
Дератизация - зареждане на отровна точка по
|
0,80
|
|
12.
|
Девастация на пасища и водоеми - на 1 м2
|
0,05
|
|
Забележки:
1. Таксите за дезинфекция, дезинсекция, дератизация и девастация на обекти с размери под 50 м2 се изчисляват за 50 м2.
2. В размера на таксите не са включени разходите за препаратите и горивно-смазочните материали, необходими за извършването на тези услуги.
Раздел IV
Такси при осъществяване на граничен ветеринарномедицински контрол
Чл. 4. При осъществяване на граничен ветеринарномедицински контрол се събират следните такси:
№ по ред
|
Стока
|
Левове
|
I. Такса при внасяне на живи животни, суровини и храни от животински произход, фуражи и фуражни добавки
|
|
1.
|
За живи животни:
|
|
|
а) еднокопитни и едър рогат добитък - за едно животно
|
0,20
|
|
|
б) свине на брой - за едно животно
|
0,15
|
|
|
в) дребен рогат добитък - за едно животно
|
0,10
|
|
|
г) кучета, котки - за едно животно
|
0,40
|
|
|
д) птици - за една птица
|
0,01
|
|
|
е) малки пилета, патета, щрауси и др. - за една птица
|
0,01
|
|
|
ж) зайци (домашни и диви) - за едно животно
|
0,05
|
|
|
з) риби, жаби, охлюви, раци, костенурки, змии, миди и др. за 1 кг нето тегло
|
0,05
|
|
|
и) едри екзотични животни (лъвове, слонове и др.) - за едно животно
|
2,10
|
|
|
к) екзотични птици (папагали, канарчета и др.) - за една птица
|
0,60
|
|
|
л) декоративни рибки - за една рибка
|
0,05
|
|
|
м) дребни опитни бозайници и птици - за 1 кафез
|
0,85
|
|
|
н) котки, предназначени за лабораторни и други опитни цели - за едно животно
|
0,45
|
|
|
о) лисици, нутрии, бобри, норки и др. - за едно животно
|
0,50
|
|
|
п) зарибителен материал и оплоден хайвер - за 1000 бр.
|
0,01
|
|
|
р) семенна течност - за 1 доза
|
0,10
|
|
|
с) зиготи - за 1 бр.
|
0,20
|
|
|
т) пчелни майки - за 1 бр.
|
0,03
|
|
|
у) пчелни семейства и бомбуси - за 1 кошер
|
0,15
|
|
|
ф) за бубено семе - на 100 грама по
|
0,20
|
|
|
х) яйца за разплод - за 100 бр.
|
0,10
|
|
2.
|
За хранителни продукти и суровини от животински произход, предназначени за консумация от хора:
|
|
|
а) пчелен мед и пчелни продукти - за 1 кг нето тегло
|
0,02
|
|
|
б) гъши черен дроб - за 1 кг нето маса
|
0,10
|
|
|
в) яйца - за 1 каса от 360 бр.
|
0,10
|
|
|
г) сирищна мая, закваски, казеини и албумини - за 1 кг нето маса
|
0,05
|
|
|
д) всички останали суровини и храни от животински произход - за 1 кг нето маса
|
0,03
|
|
|
е) риба и рибни продукти - за 1 кг нето маса
|
0,01
|
|
3.
|
За суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора:
|
|
|
а) мокросолени кожи, индустриални мазнини, рибно, месо-костно и костно брашно, непрана вълна, животински косми, пашкули, пе рушина, рибно масло, млекозаместители, необработени черва, ендокринни жлези от животни, предназначени за фармацевтични цели - за 1 кг нето маса
|
0,02
|
|
|
б) сухобезсолни кожи - за 1 бр.
|
0,07
|
|
|
в) кожи от катерици и зайци - за 1 бр.
|
0,01
|
|
|
г) всички останали кожи от диви животни - за 1 бр.
|
0,03
|
|
|
д) кости, рога, копита, черупки и други животински отпадъци - за 1 кг нето маса
|
0,01
|
|
|
е) ловни трофеи (рога, кожи, глиги) - за 1 трофей
|
15,00
|
|
|
ж) торове от животински произход - за 10 кг
|
0,01
|
|
4.
|
За фуражни суровини от животински и растителен произход:
|
|
|
а) премикси от фуражни добавки, шротове, кюспета, меласи, ком бинирани фуражи, зърнени фуражи, слама, шума, сено, трици, плодове и кореноплоди - за 10 кг нето маса
|
0,01
|
|
|
б) биоконцентрати, консерванти, оцветители, антиоксиданти, аро матизатори, витамини и провитамини, аминокиселини, каменна сол и други минерални добавки - за 10 кг нето маса
|
0,01
|
|
|
в) храни за кучета, котки, декоративни птици и екзотични животни - за 1 кг нето маса
|
0,02
|
|
II. Такса при транзитно преминаване през територията на Република България на живи животни, суровини и храни от животински произход, на фуражи и фуражни добавки
|
|
1.
|
За живи животни и птици:
|
|
|
а) еднокопитни и едър рогат добитък - за едно животно
|
0,50
|
|
|
б) свине - за едно животно
|
0,15
|
|
|
в) дребен рогат добитък - за едно животно
|
0,10
|
|
|
г) кучета, котки - за едно животно
|
0,40
|
|
|
д) птици - за една птица
|
0,01
|
|
2.
|
За суровини и храни от животински произход, фуражи, фуражни добавки:
|
|
|
а) на камион, ремарке, контейнер - за 1 бр.
|
10,00
|
|
|
б) на вагон - за 1 бр.
|
20,00
|
|
III. Такси при извършване на дезинфекция или дезинсекция
|
|
№ по ред
|
Превозно средство
|
Левове
|
А. Дезинфекция или дезинсекция на ходова част на превозно средство
|
|
1.
|
За превозни средства с българска регистрация: (Левове)
|
|
|
а) леки автомобили
|
2,00
|
|
|
б) товарни автомобили
|
9,00
|
|
|
в) автобуси
|
9,00
|
|
2.
|
За превозни средства с регистрация на други страни:
|
(EUR )
|
|
|
а) леки автомобили
|
2,00
|
|
|
б) товарни автомобили
|
5,00
|
|
|
в) автобуси
|
5,00
|
|
Б. Дезинфекция или дезинсекция на товарни превозни средства
|
|
1.
|
За превозни средства с българска регистрация:
|
(Левове)
|
|
|
а) товарни автомобили - външна дезинфекция
|
10,00
|
|
|
б) товарни автомобили - външна и вътрешна дезинфекция
|
15,00
|
|
2.
|
За превозни средства с регистрация на други страни:
|
(EUR)
|
|
|
а) товарни автомобили - външна дезинфекция
|
9,00
|
|
|
б) товарни автомобили - външна и вътрешна дезинфекция
|
10,00
|
|
Забележка. Не се събират такси при извършване на ветеринарни проверки при внасяне на: - стоки за лична употреба, мостри за научни цели, анализи, изложби и пратки за дипломатически представителства; - стоки, предназначени за хуманитарна помощ или дарение.
|