България се оказа най-търсена от турските туристи за зимата

16.09.2024 | 13:00
по статията работи: econ.bg
България в момента е номер едно в запитванията и търсенето от страна на турските туристи за посещения в зимните и СПА курорти, казват от Асоциацията на турските туристически агенции
България се оказа най-търсена от турските туристи за зимата
Снимка: под лиценза на creative commons

България в момента е номер едно в запитванията и търсенето от страна на турските туристи за посещения в зимните и СПА курорти. Това са съобщили представители на Асоциацията на турските туристически агенции на българския ресорен министър Евтим Милошев на туристически форум в Истанбул, съобщи пресцентърът на българското министерство.

Милошев е предложил на туроператорите двете страни да разработят общ продукт на база на общата история, култура и кулинарни традиции, който да предлагат на трети пазари.

Над 53 000 турски туристи са посетили България в периода 1 декември 2023 - 25 март 2024 г., се казва в съобщението. Ведомството напомня, че Истанбул е един от трите града, в които България има туристически аташе. Другите са Берлин и Варшава.

По време на изявлението си министър Милошев отбеляза, че дестинациите на българския зимен туризъм са добре известни в Турция и Банско е една от тях. Той подчерта, че над 53 000 турски туристи са посетили България в периода 1 декември 2023 – 25 март 2024 г., а през предстоящия зимен сезон съществува потенциал да бъдат много повече.

Според министъра на туризма има необходимост от създаването на общ продукт между Турция и България. По думите му страните ни имат интерес от обособяване на общи туристически маршрути, които да бъдат основани на база общата ни история, култура и кулинарни традиции.

В резултат от разговорите стана ясно, че ще бъде осъществен опознавателен тур за туристически оператори, туристически агенции и медии от турска страна. Те ще посетят Боровец, Банско и Пампорово преди настоящия зимен туристически сезон. По време на срещата от ТЮРСАБ посочиха, че страната ни в момента е номер едно в запитванияна за зимните и СПА курорти.

Националното туристическо представителство на България в Турция се е фокусирало върху популяризирането на дестинацията сред 25 милиона души, който живеят в районите на Истанбул, Бурса, Измир и Чорлу, които имат отлична свързаност със страна ни.

В рамките на посещението си в Турция, министър Милошев проведе и работна среща с Turkish Airlines. Фокусът на разговорите бе разширяване на възможностите за привличането на туристи към България от Турция, както и от дестинации Китай и Япония. От страна на Turkish Airlines бе изразена готовност да рекламират България като част от общ туристически продукт с Турция.

Бяха проведени и разговори с доставчика на визови услуги VFS Global и Gateway Management. Компанията има офиси в 7 града в Турция: Анкара, Истанбул, Анталия, Бурса, Диарбекир, Одрин, Газиантеп и Измир и предлага услуги свързани с издаването на визи за турски граждани.

Министър Милошев обяви, че се работи в посока увеличаване на капацитета на дипломатическите представителства за обработката на документи за кандидатстване за визи.

От месец юни 2023 г. Българската държава има аташе по туризъм в Истанбул – едно от трите ни представителства наред с Берлин и Варшава.

В рамките на посещението си в Истанбул министър Евтим Милошев проведе и срещи с Димитри Йотеф, председател на Фондацията на православните църкви на българската екзархия в Истанбул и с Христо Копано, заместник-председател на организацията.

Милошев пое ангажимент да организира 4-дневен тур за посещение в България на български деца и младежи на възраст 15-25 години от българската екзархия. Голяма част от младежите никога не са посещавали България, уточняват от екипа на министъра на туризма.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...