Големите измами в науката (I част)

16.02.2013 | 13:55
по статията работи: Георги Георгиев
Част от тях са живото доказателство как често се оставяме да ни баламосват, вместо да подходим критично към поредната шарлатания
Големите измами в науката (I част)

Макар че сме склонни да приемаме научните изследвания като нещо напълно обективно, за съжаление доста често се оказва, че резултатите и изводите, които учените правят, са погрешни или поне изкривени. Несъмнено, основните причини за създаването на т.нар. псевдонаука и правенето на псевдооткрития, се коренят в слабостите на човешката природа.

Независимо дали от желание за сдобиване със слава, богатство, от заблуждение или просто за да се пошегуват с околните, мнозина полагат сериозни усилия, за да заблудят света, че са направили революционно откритие или че притежават знание, което може да се определи като научно.

В следващите редове ви представяме първата част от поредица на list25.com, описваща едни от най-големите измами в историята на науката:

1. Племето тасадай

Историята с „откриването“ на „първобитното“ филипинско племе тасадай вероятно е една от доходоносните схеми, чрез които са се тиражирали псевдонаучни истини. В началото на 70-те години на миналия век филипинският антрополог Мануел Елизалде приковава световното внимание, след като обявява, че на филипинския остров Минданао е открито племето тасадай, което по думите на Елизалде води напълно първобитен начин на живот. „Откритието е широко оповестено от световните агенции, както и от авторитетни медии като National Georgraphic.

Когато учените се опитват да се доберат до острова, за да проучат твърденията, тогавашният президент на Филипините Фердинат Маркос обява достъпа до пещерите за забранен. 15 години по-късно учените все пак посещават о. Минданао и там откриват хора, които носят модерни дрехи и говорят на един от съвременните диалекти.

Те разказват, че Елизалде ги е принудил да заживеят в пещерите и да се преструват на първобитно племе. Самият Елизалде отдавна е избягал от страната, отмъквайки милиони долари от банкова сметка, в която са събирани дарения в защита на „първобитните хора“.

120105

Снимка: List25.com

2. Умният Ханс

Умният Ханс е кон, който в началото на миналия век втрещява света (и събира тълпи по площадите) с невероятните си „способности“ да решава сложни математически задачи и дори да разбира немски език.

По-задълбочен анализ на психолози показва, че конят всъщност не притежава необикновени умствени възможности, а просто се е научил да отгатва правилните отговори по реакциите на публиката на неговия собственик Вилхелм фон Остен. Въпросните реакции били толкова дребни, че дори самият фон Остен не подозирал за тях и смятал коня си за наистина гениален.

120102
Снимка: List25.com

3. Истински вечен двигател

Вечният двигател е онова фантастично устройство, което е способно да генерира повече енергия, отколкото консумира – нещо, което законите на физиката напълно забраняват. Въпреки това и до днес се срещат хора, които се опитват да създадат на практика подобно устройство и да решат финансовите си проблеми (или тези, свързани с егото им).

Един от най ярките случаи е от 1813 г., когато изобретателят Чарлз Редефер демонстрирал пред многохилядна тълпа в Ню Йорк машина, която на пръв поглед изглеждала сякаш работи с енергия от нищото.

Скептици обаче подкупили Редефер да им позволи да разгледат машината по-отблизо. Така те открили, че тя черпи енергия от скрита ремъчна предавка, която минава през стената и води към тавана. Там тя била задвижвана от възрастен човек, който въртял една манивела.

120101
Снимка: List25.com

4. Обитаемата Луна

През 1835 г. в серия от статии, публикувани в New York Sun, се твърдяло, че видният британски математик и астроном сър Джон Хершел е направил невероятни открития в Космоса, благодарение на нови телескопични методи. Според една от статиите повърхността на луната била покрита с пирамиди в светловиолетово, стада бизони и дори сини еднорози.

По-късно се оказало, че материалите са пълна измислица и че дори самият Хершел не бил запознат с част от твърденията, които въпросното издание му приписвало.

120103
Снимка: List25.com

5. Физикът-измамник

Германският физик Ян Хендрик Шон е живото доказателство за това колко внимателни и самокритични трябва да са учените (а и всички ние), когато става въпрос за нови сензационни открития и технически постижения.

Шон става известен със серия от публикации, в които описва невероятни пробиви в областта на полупроводниците. За тях той е отличен с редица престижни германски научни награди и дори за кратко е спряган като бъдещ нобелов лауреат.

Впоследствие обаче се оказва, че роденият през 1970 г. Шон е фалшифицирал данните от почти всички свои експерименти, което го превръща в един от най-големите измамници в областта на физиката през последния половин век.

120104 Снимка: List25.com

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/14
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.12   1819 г. – Алабама става 22-ят щат. 1900 г. – Квантова механика: Германският физик Макс Планк представя в Берлин своя Закон на Планк. 1911 г. –...