Заради разхлабването на противоепидемичните мерки, през лятото оборотът в транспорта расте

23.11.2020 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Заради разхлабените през лятото мерки за борба с разпространението на коронавируса оборотът в сектор сектор "Транспорт, складиране и пощи" се учвеличава с 9.5% спрямо второто тримесечие на годината
Заради разхлабването на противоепидемичните мерки, през лятото оборотът в транспорта расте
Снимка: под лиценза на creative commons

Заради разхлабените през лятото мерки за борба с разпространението на коронавируса оборотът в сектор сектор "Транспорт, складиране и пощи" се учвеличава с 9.5% спрямо второто тримесечие на годината. Намаление е регистрирано само при "Въздушен транспорт" (16.8%). Според предварителните, но сезонно изгладени данни на Националния статистически институт през третото тримесечие най-голям ръст се наблюдава при "Воден транспорт" и "Сухопътен транспорт", съответно с 15.5 и 14.1%.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" се увеличава със 7.3% спрямо второто тримесечие на 2020 година. Най-съществено нарастване е отчетено при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (29.6%) и "Издателска дейност" (22.6%).

При Други бизнес услуги се наблюдава увеличение спрямо предходното тримесечие при повечето дейности, като най-значителен ръст е регистриран при "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - със 127%, и "Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 35.5%. Най-голям спад е регистриран при "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 6.1%.

Заради коронакризата свиването в услугите е налице и при годишните данни. Оборотът в сектор "Транспорт, складиране и пощи" е с 13.9% под равнището на същото тримесечие на 2019 година. Най-голям спад е регистриран при "Въздушен транспорт" - със 75.1%, и "Воден транспорт" - с 34.7%. Увеличение се наблюдава само при "Пощенски и куриерски услуги" - с 19.4%.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения", изчислен от календарно изгладени данни, е с 10% по-висок през третото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същото тримесечие на 2019 година. Най- съществено нарастване се наблюдава при "Далекосъобщения" - с 24.7%. Значителен спад е отчетен при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (42.5%).

При Други бизнес услуги понижение спрямо третото тримесечие на 2019 г. се наблюдава при повечето дейности, като най-голям спад е регистриран при "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - със 70.3%. Най-голямо увеличение се наблюдава при "Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението" - с 16%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.01   27 г. пр.н.е. – Сенатът на Римската империя удостоява за първи път с титлата Август императора Гай Юлий Цезар Октавиан. 927 г. – Кордоба (в дн. Испания) е...