Над 690 хил. тона е общото количество произведени зеленчуци през 2021 година, се посочва в специален бюлетин на земеделското министерство. Година по-рано производството на зеленчуци се е равнявало на 651 хил. тона, което е минимален ръст от над 5%, сочат сметките. От оранжерии са произведени 108.5 хил. тона, докато през 2020 г. количеството оранжерийни зеленчуци е било около 100 хил. тона.
През стопанската 2021 г. основните площи, използвани за производство на зеленчуци в земеделските стопанства, са 37.1 хил. ха, което е с 1.6% повече от предходната година. Откритите площи, засадени със зеленчуци, са 36.0 хил. ха, от които са реколтирани 35.1 хил. ха. Общата оранжерийна площ през 2021 г е била над 1,1 хил. ха, като от тях над 350 ха стъклени оранжерии и 750 ха полиетиленови.
Най-голямо е производството на картофи – 195.6 хил. тона, домати – 116.4 хил. тона, дини – 107.3 хил. тона и пипер – 61.6 хил. тона. Производството на култивирани гъби е 1 926 тона.
Статистиката показва, че общо произведените през 2021 г домати са почти на същите нива като от предишната година, докато при пипера има ръст от над 20% на годишна база, достигайки до над 61,5 хил. тона. Краставиците и корнишоните също запазват нивата си от над 53 хил. тона, както и картофите, главестото зеле и лука, докато при ягодите производството се е увеличило с над 47% до над 6,2 хил. тона.
За 2022 г прогнозите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) сочат, че най-сериозно се очаква да е намалението при производството на краставици – до 45 хил. тона. При доматите свиването ще е с около 6% на годишна база, като според експертите това се обяснява с отчетливото свиване на отглежданата оранжерийна реколта. При пипера нивата се очаква да бъдат запазени. Вносът на зеленчуци обаче обещава да бъде с все по-голям дял на фона на спадащото родно производство, казват от САРА. На годишна база през 2021 г. нетният внос на домати е нараснал с около 9%, а при пипера и краставиците с 19%. По оценки на САРА през 2022 година, това увеличение на нетния внос ще се запази и ще остане в рамките на 15% на годишна база.