Икономиката ни расте с 3.5% до края на юни

05.09.2019 | 13:35
по статията работи: econ.bg
През второто тримесечие на годината икономиката на България е нараснала с 3.5% в сравнение със същия период на миналата година. това показват изгладените данни на Националния статистически институт
Икономиката ни расте с 3.5% до края на юни
Снимка: под лиценза на creative commons

През второто тримесечие на годината икономиката на България е нараснала с 3.5% в сравнение със същия период на миналата година. това показват изгладените данни на Националния статистически институт. Оповестените през август показаха по-малък ръст - от 3.3%.

През април-юни брутният вътрешен продукт е 29.1 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, на човек от населението се падат 2128 евро.

Растежът на икономиката спрямо първото тримесечие на годината е 0.8%, показват още сезонно изгладените данни.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през второто тримесечие възлиза на 29.1 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 4162 лв. от стойностния обем на показателя.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 25 млрд. лв. по текущи цени.

През периода относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава незначително - с 0.1 процентни пункта. Индустриалният сектор намалява относителния си дял с 1.5 процентни пункта до 28.2%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до ниво от 68.1% при 66.7% през съответния период на предходната година.

За крайно потребление се изразходват 74.6% от произведения БВП. Инвестициите формират 20% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

През второто тримесечие на 2019 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се увеличава с 3.4%. Ръстът на брутната добавена стойност се определя основно от регистрираното нарастване при операции с недвижими имоти - 6.7%, финансови и застрахователни дейности - 6.2%, създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - 3.3%, професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 2.7%, държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа - 2.2%.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж имат колективното потребление на държавното управление - с ръст от 3.7%, индивидуалното потребление - с ръст от 2.8%, и бруто образуването в основен капитал - с ръст от 2.2%. Износът на стоки и услуги нараства с 3.7%, а вносът на стоки и услуги намалява с 2.0%.

Спрямо първото тримесечие на годината брутната добавена стойност в икономиката нараства с 1.1%.

По предварителни данни крайното потребление намалява с 0.1%, а бруто образуването в основен капитал нараства с 0.7% спрямо предходното тримесечие. Износът на стоки и услуги намалява равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 2.9%, а вносът на стоки и услуги - с 5.0%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 16.01   27 г. пр.н.е. – Сенатът на Римската империя удостоява за първи път с титлата Август императора Гай Юлий Цезар Октавиан. 927 г. – Кордоба (в дн. Испания) е...