Истината за секса на работно място

24.05.2013 | 14:00
по статията работи: Теодора Пенева
Някои мениджъри изпитват ужас, когато трябва да обсъждат тази тема
Истината за секса на работно място

Много мениджъри се стремят да поддържат пред служителите си една „модерна“ визия, като показват толерантност към връзките на работното място. По този начин те считат, че ще имат по-широко влияние сред подчинените си или най-малкото – професионалните романси поне няма да се развиват зад гърба му.

Дори и някои от най-широкоскроените ръководители обаче получават нещо като топка в гърлото, когато се наложи да изрекат израза „секс на работното място“ - за професионалния свят това все още е табу.

Именно върху това разсъждават и корпоративните експерти от сайта Bloombergbiznesweek.com, опитвайки се да разберат причината за този масов предразсъдък. Още повече, че бизнес средите в САЩ са едни от най-открехнатите, що се отнася до романтичните отношения между служителите.

Какви са причините много мениджъри да не приемат секса между колеги?

Страх от буквалния облик на проблема

Авторът на материала е разговарял с различни хора, за да си изясни казуса. Така е разбрал за един особен случай в правна фирма, снабдена с денонощни видеокамери в цялата сграда. Когато мениджърите на компанията прегледали записите, те с ужас установили, че част от подчинените им стоят в офиса много след края на работния ден... но в никакъв случай с цел да работят. Те са отчели доста сериозно ниво на сексуална активност в сградата в малките часове на нощта. И никак не им е станало приятно от това.

Изправени пред такава непривична ситуация, много ръководители на екипи изпадат в донякъде оправдана паника, примесена с неудобство. Това донякъде би могло да обясни нагласата на мениджърите, които не разполагат с видеокасети – говорейки за секс на работното място, те мислено се сблъскват с буквалния смисъл на израза. Който приемат като сериозно преминаване на границите на професионалната етика.

Неправилно възприемане на сексуалните вибрации

Поставен начело на екип или отдел, задачата на един мениджър е да има по-всеобхватен поглед върху всичко, случващо се вътре в него – т. нар. „поглед отгоре“. Тази функция често кара шефовете, дистанцирайки се от ситуацията, всъщност да се вглеждат повече в конкретен аспект от нея, търсейки и обяснявайки си факторите, довели до него.

Много от тях приемат сексуалните отношения между колегите като навъздържание. А невъздържанието – като неспособност да контролират животинския си нагон. В този смисъл такива служители започват да се възприемат като хора с поведенчески проблеми. Представена и повтаряна така, тази логическа връзка започва да изглежда като съвсем смислена и обоснована.

Ето какво писмо е изпратил мениджър на водеща компания към отдел „Човешки ресурси“ в нея по повод зачестилите романси в редиците:

"Ние наемаме в нашата фирма жизнени и весели хора, затова не е изненадващо, че някои от тях биха могли да се привличат помежду си. Единственото нещо, което не би трябвало да се случва, е двама души, които имат романтична връзка, да са на различни йерархични стъпала. С други думи, не може да се срещате с шефа си или с шефа на шефа си. Това може много лесно да създаде една нечестна връзка, затова, ако искате да излизате с шефа си или с неговия шеф, направете така, че някой от вас да смени длъжността си в тази компания или да премине на работа в друга.

Като изключим този случай, можете да се срещате с когото пожелаете. Но, моля ви, пазете тази „цуни-гуни“ част от връзката ви за времето, което прекарвате извън работното място – заради всеобщия комфорт. Физическите прояви на привързаността между колеги (независимо дали те излизат заедно или не) не са удобни за останалите хора. Ако искате нашата помощ за това как да контролирате ситуацията, в която се въвличате, съчетавайки срещите или романтичната си връзка с работата си, моля, обърнете се към Каролин от отдел „Човешки ресурси“. Тя е експерт по тези работи“.

С други думи, шефовете ви може да нямат нищо против връзката ви с колега – те просто не понасят да я демонстрирате в офиса.

Шефът няма толкова добър сексуален живот

Тъжната истина е, че понякога цялото скептично отношение опира до този факт, отбелязват експертите от бизнес изданието. Много е възможно Главният изпълнителен директор да не е този от офиса с най-добрия сексуален живот. Обикновено Шефът е твърде зает или твърде стресиран.

Затова, демонстрирайки вашата процъфтяваща сексуална активност, вие само му напомняте неговата по-пасивна.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 15.06   1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил...