НСИ: През миналата година най-много чужди инвестиции има в промишлеността

31.08.2018 | 11:40
по статията работи: econ.bg
През 2017 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността - 10.5 млрд. лв. или с 4.3% повече спрямо предходната година
НСИ: През миналата година най-много чужди инвестиции има в промишлеността
Снимка: БГНЕС

По предварителни данни преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор към края на 2017 г. възлизат на 24.4 млрд. евро, което е с 3.6% повече в сравнение с 2016 година, съобщава Националният статистически институт.

Данните идват на фона на анализа на Българската стопанска камара, който показва, че делът на местните инвестиции в общия обем на инвестициите нараства драстично при успореден срив на чуждите вложения като общият обем на инвестициите в периода 2007-2017 г.

През 2017 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността - 10.5 млрд. лв. или с 4.3% повече спрямо предходната година. Следващ по обем e секторът на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) - 5.7 млрд. евро, което е с 2.6% по-малко спрямо 2016 година.

В сектор "Строителство" преките чуждестранни инвестиции през 2017 г. са 626 млн. евро, или с 2.8% повече в сравнение с предходната година.

По предварителни данни през 2017 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи във всички сектори на икономиката са 17.6 млрд. лв. и в сравнение с предходната година намаляват с 0.2%. Тъкмо тези вложения са показателни за дългосрочните планове на инвеститорите.

Най-голям обем инвестиции по тази линия са вложени в промишления сектор - 5.4 млрд. лв., което е с 4.4% по-малко спрямо 2016 година. Следващ по обем е секторът на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) - 4.5 млрд. лева, което в сравнение с предходната година е с 4% по-малко.

В сектор "Строителство" през 2017 г. инвестициите са 1.1 млрд. лв., или с 4.3% повече в сравнение с 2016 година.

През 2017 г. в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове се наблюдава нарастване на направените инвестиции в сгради, строителни съоръжения и конструкции, като относителният им дял нараства с 2.3 пункта повече в сравнение с предходната година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 05.08   1100 г. – Хенри I е коронован за крал на Англия в Уестминстърското абатство. 1716 г. – 40-хилядна австрийска армия начело с принц Йожен Савойски разгромява...