Най-умните хора на света - I част

20.01.2012 | 12:30
по статията работи: Александър Димитров
Шахматисти, физици, политици, а дори и актьори - най-умните хора на света не се ограничават само в една сфера на дейност
Най-умните хора на света - I част
Снимка: Freerangestock.com

Някои от тях членуват в клубове като Mega Society, други смятат говоренето за равнището на своя коефициент на интелигентност (IQ) за откровено глупава надувка – но кои точно са гениите на човечеството?

Първите седмици на новата година в общия случай са подходящо време за равносметки – какви грешки сме допуснали, какви успехи сме постигнали и какво искаме да ни се случи през предстоящата година.

Извън всякакво съмнение е, че високото IQ на даден човек води и до двете – успехи и грешки, защото никой не е застрахован от стъпвания накриво, независимо от интелекта си.

BusinessInsider предлага една своебразна класация на 19-те най-умни хора в света, колкото и ситуативно да бъде едно такова определение.

Пол Алън отбелязва 1600 точки – перфектен резултат на изпита SAT във варианта му отпреди 1995 година, задминавайки с 10 точки своя партньор в основаването на Microsoft – Бил Гейтс. Според сайта Megafoundation IQ равнището на Алън е 160.

Именно този интелект сигурно е помогнал на предприемача да убеди гиганта IBM през 1980 г., че все още младата компания има дискова операционна система, която е съвместима с Intel чиповете. В крайна сметка това му осигурява договор с IBM, явление, което е определящо за развитието на света на компютрите.

Английският физик и космолог професор Стивън Хокинг също предполагаемо има 160 IQ, въпреки че в интервю за MSNBC заема позицията, че хората, които разтръбяват насам-натам за интелекта си, са глупаци.

Според информация на самия Хокинг, той не е могъл да чете до 8-годишна възраст. След като е диагностициран с амиотрофична латерална склероза, тежкото заболяване го кара да се откаже от поемането на докторантура, тъй като ученият не е очаквал да живее особено дълго. Въпреки че е опроверган и продължава да живее, англичанинът се колебае дали болестта не се е отразила върху умствените му способности и прави теста на Mensa - световната организация на хората с високо IQ, за да потвърди, че интелектът му е останал непроменен.

Шахматистът Робърт Бърн за пръв път проявява гения си на шахматната дъска в Ню Йорк и е един от възпитаниците на емблематичния Джон Колинс наред с Боби Фишер.

Според сайта Career and Test IQ равнището на Бърн е 170. Самият той е автор на колонката за шах в Ню Йорк Таймс от 1972 до 2006 г. - един доста сериозен период от време.

Отново шахматистка е с изчислено IQ от 170 – става дума за победилата Боби Фишер Юдит Полгар. Само на 15 години тя става най-младата гросмайсторка (на снимката вляво, източник Wikimedia.org).

Бащата на Полгар е обучавал в домашни условия нея и двете ѝ сестри, а централно място в образованието им е заемал шахът. И трите дъщери от фамилията Полгар се славят с успехи в сферата на шаха.

Сър Андрю Уайлс също има IQ от 170. Професорът по математика доказва 358-годишната Последна теорема на Ферма, с която са се борили не един и двама математици столетия наред.

Доказателството на теоремата прави сър Уайлс и немалко популярен, като по-известни референции към личността му могат да бъдат открити в един от епизодите на Star Trek, както и във втората и третата книга от хитовата трилогия на писателя Стиг Ларшон – "Милениум". Англичанинът е посветен в рицарство през 2000 година.

Джейкъб Барнет е само на 12 години, но IQ-то му е 170 според Скалата на Векслер (тест за интелигентност за деца, разработен от руския психолог. До 3-годишна възраст Барнет не е промълвил нито дума, след което започва да рецитира с лекота азбуката, дори и отзад-напред.

Именно на три години е заведен от родителите си в планетариум, където отговаря правилно на въпрос, зададен към аудиторията относно гравитационното притегляне на Марс спрямо неговите луни. Във видео в сайта YouTube Барнет говори за Общата теория на относителността на Айнщайн, материал, който не е за подминаване.

Израелският политик Бенямин Нетаняху е на 11-о място в класацията на The New Statesman за топ 50 на най-влиятелните фигури през 2010 година. Освен това, Нетаняху (на снимката вляво, източник Wikimedia.org) има IQ от 180.

Политикът напуска Масачузетския технологичен институт през 1973 година, за да участва във Войната от Йом Кипур, след което се завръща и завършва бакалавърска степен по архитектура.

Писателят и шахматист Боби Фишер също има 180 IQ и е известен с това, че има изключително силна памет. Според chess.com IQ равнището му е от теста за интелигентност за юноши от 2 до 23 години "Станфорд-Бинет", който е положил още в ученическите си години.

Геният на Фишер е комбиниран за жалост с проблеми с умственото му здраве, а шахматистът може би е най-интелигентният човек, обявен извън закона. Въпреки постановление от страна на властите, той играе мач-реванш срещу Борис Спаски в Югославия през 1992 г., въпреки югоембаргото, наложено от американска страна.

Инженерът и политик Джон Сунуну е член на интелектуалното общество Mega Society, което включва в редиците си хора с умствени способности, които са "едно на милион”. Според NNDB Сунуну има IQ от 180.

Сунуну доби известност с пътуванията си, платени с държавни пари по време на длъжността си като Шеф на канцеларията в правителството на Джордж Буш-старши.

Със 180 IQ е и актьорът Джеймс Уудс. Уддс е бил брилянтен студент, който е постигнал перфектен резултат от 800 на устния SAT тест преди 1995 година и 779 на математическата секция на изпита.

 

Продължението на класацията на BusinessInsider на хората с най-високо IQ в света може да прочетете тук.

Оцени статията:
5.00/8
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...