При извънредното положение ръст бележат само пощенските услуги

24.08.2020 | 11:55
по статията работи: econ.bg
Очаквано рестрикциите заради епидемията от коронавирус в страната са се отразили негативно на оборота в сектора на услугите
При извънредното положение ръст бележат само пощенските услуги
Снимка: БГНЕС

Очаквано рестрикциите заради епидемията от коронавирус в страната са се отразили негативно на оборота в сектора на услугите. Според предварителните, но сезонно изгладени данни на Националния статистически институт през второто тримесечие общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи" намалява с 21.8% спрямо първото тримесечие на годината.

Най-голям спад се наблюдава при "Въздушен транспорт" - с 66.4%. Увеличение е регистрирано само при "Пощенски и куриерски услуги" (8.6%).

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" намалява с 4.4% спрямо първото тримесечие на 2020 година. Най-съществен спад е отчетен при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (51.1%). Увеличение се наблюдава при "Информационни услуги" и "Далекосъобщения", съответно с 4.6 и 2.9%.

При Други бизнес услуги се наблюдава намаление спрямо предходното тримесечие при всички дейности, като най-голям спад е отчетен при "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - със 71.2%, и "Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 30.9%.

Свиването в услугите е налице и при годишните данни. Оборотът в сектор "Транспорт, складиране и пощи" е с 18.5% под равнището на същото тримесечие на 2019 година. Най-голям спад е регистриран при "Въздушен транспорт" - с 64.1%, и "Воден транспорт" - с 42.8%. Увеличение е отчетено само при "Пощенски и куриерски услуги" - с 21.6%.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения", изчислен от календарно изгладени данни, е с 3.9% по-висок през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същото тримесечие на 2019 година. Най-съществено нарастване се наблюдава при "Информационни услуги" и "Далекосъобщения", съответно с 12.2 и 11.8%. Най-значим спад е отчетен при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (52%).

При "Други бизнес услуги" понижение спрямо второто тримесечие на 2019 г. се наблюдава при повечето дейности, като най-голям спад е регистриран при "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - с 94.6%. Най-голямо увеличение се наблюдава при "Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност" - с 8%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 23.10   1641 г. – Ирландски католици от Ълстър се опитват да превземат Дъблинския замък, седалището на английското управление в Ирландия, за да предизвикат отстъпки за...