Производството на електроенергия с най-голям спад в промишлеността

10.01.2020 | 13:05
по статията работи: econ.bg
На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в добивната промишленост - с 1.4%, и в преработващата промишленост - с 1.4%, а спад - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.6%
Производството на електроенергия с най-голям спад в промишлеността
Снимка: под лиценза на creative commons

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в добивната промишленост - с 1.4%, и в преработващата промишленост - с 1.4%, а спад - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.6%. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес. Те са към ноември.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 33.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 21.5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 15.9%, обработката на кожи, производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 14.8%.

Най-голямо намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 14.8%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8.4%, производството на облекло - с 8.2%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - със 7.9%.

През ноември 2019 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 3.8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%, и в преработващата промишленост - с 0.3%. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 11.7%, производството на напитки - с 5.1%, производството на химични продукти - с 4.8%, производството на хранителни продукти - с 4.5%.

Съществено увеличение е регистрирано при: производството, некласифицирано другаде - с 16.6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10.7%, обработката на кожи, производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 9.3%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8.7%.

По предварителни данни през ноември миналата година в промишленото производство е регистриран спад от 1% в сравнение с октомври. На годишна база производството е с 0.4% под равнището на съответния месец през 2018 година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 29.10   539 пр.н.е. – Персийският цар Кир II Велики, със завладяването на Вавилон издава първият писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир. 1859...