Разходите на работодателите за заплати нарастват минимално заради коронавируса

21.12.2020 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 3,5% спрямо същото тримесечие на предходната година, като това представлява рязко забавяне спрямо темповете на растеж от предишните две тримесечия
Разходите на работодателите за заплати нарастват минимално заради коронавируса
Снимка: под лиценза на creative commons

По предварителни данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2020 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 3,5% спрямо същото тримесечие на предходната година, като това представлява рязко забавяне спрямо темповете на растеж от 10,2% през първото и от 9,9% през второто тримесечие.

Увеличаването на разходите за труд в услугите е с 4,3%, а в строителството с 3,2%, докато в индустрията има намаление с 0,6 на сто.

По икономически дейности през периода юли - септември 2020 година най-висок ръст на общите разходи за труд в България спрямо същия период на 2019-а година е регистриран в икономическите сектори "Операции с недвижими имоти" - с цели 23,9%, в "Държавно управление" - с 15,9% и в "Хуманно здравеопазване и социална работа" с 8,1%. Най-голямо намаление на общите разходи за труд пък е регистрирано в "Култура, спорт и развлечения" - спад с 11,3%, "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 4,2% и "Транспорт, складиране и пощи" с 3,3%, тъй като тези сектори бяха едни от най-тежко засегнатите от първата вълна на коронавирусната пандемия и не успях да са възстановят преди да дойде втората Covid вълна през есента и началото на зимата.

В същото време разходите за възнаграждение за един отработен час (разходите за заплати) през третото тримесечие на 2020 г. се увеличават с 3,4% след растеж с 9,7% през второто тримесечие, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) нарастват с 3,9% след тяхно повишение с 10,9% през предходните три месеца.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо третото тримесечие на 2019 г. варират от повишение с цели 25,3% за сектор "Операции с недвижими имоти" до спад с 12,0% за сектора "Култура, спорт и развлечения".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 06.03   1521 г. – Фернандо Магелан открива островите Гуам и Рота. 1810 г. – Илинойс става първият щат на САЩ, в които е въведена задължителна ваксинация на...