Швейцарците имат най-големи финансови активи, но и най-големи задължения

04.10.2016 | 12:10
по статията работи: econ.bg
Най-богати в света са швейцарците, сочат данните от проучване на Global Wealth Report, независимо че през миналата година доходите им са били под средните за Европа, а дълговете с 20% повече
Швейцарците имат най-големи финансови активи, но и най-големи задължения
Снимка: под лиценза на creative commons

Класацията е направена на база състоянието на финансовите активи (депозити в банки, инвестиции в ценни книжа и други спестявания на населението) и задлъжнялостта на домакинствата в 53 държави, които представляват 90% от БВП на планетата и засягат 69% от населението на Земята.

Изводите са няколко. На първо място се понижава темпът на ръст на благосъстоянието на страните от Източна Европа, както и на Япония и САЩ. Друг извод, е че се наблюдава ръст във финансовите активи на домакинствата в Азия средно с 14.8%.В Източна Европа и Латинска Америка този показател е двойно по-малък, а в Западна Европа и САЩ ръстът е съответно 3.2% и 2.4%.

И тази година, както и 2015-а, класацията се оглавява от швейцарците. Средно на швейцарец се падат по 260 800 EUR финансови активи. Конфедерацията оглавява и списъка с най-бързо нарастващ външен дълг. Увеличението за година е 20%, до 90 200 EUR на човек. Това означава, че дългът на един швейцарец е колкото този на двама американци, четирима германци или 30 китайци. „Коефициентът на задлъжнялост достигна изключително високо ниво – 127%. Ръстът на лихвените проценти (по кредитите) можеха да доведат до сериозни проблеми на швейцарските домакинства”, казва Северин Мозер, управител на компанията Allianz, поръчител на изследването Global Wealth Report.

Въпреки високата задлъжнялост, швейцарците са на първо място по размер на чисти финансови активи. Причината е силният франк. Ръстът на финансовите активи за 2015 г. е 1.7%, а чистото „благосъстояние” на швейцарските домакинства се е увеличило с 1.3% за миналата година. „Уви,тези показатели се оказаха по-ниски от средноевропейските и по темп на икономически ръст Конфедерацията може да се сравни с Италия, където се наблюдава стагнация. Същото е и с Гърция, където размерът на финансови активи на глава от населението се е съкратил почти двойно за период от една година.

ТОП 10 на нациите с най-високи доходи

№ държава годишен доход

1 Швейцария 170 598 EUR

2 САЩ 160 949 EUR

3 Великобритания 95 600 EUR

4 Швеция 89 942 EUR

5 Белгия 85 027 EUR

6 Япония 83 888 EUR

7 Дания  81 293 EUR

8 Тайван 81 242 EUR

9 Холандия 80 182 EUR

10 Сингапур 79 261 EUR

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 03.04   1265 г. – Битка при Ившам: Симон дьо Монфор е разгромен и убит, а папа Климент IV предоставя на Шарал д'Анжу права за организиране на кръстоносен поход. 1860 г....